1. Insulinska rezistencija i Kronova-bolest

    Pitanje broj: #3663

    Utvrđena mi je insulinska rezistencija, tako da su mi vrednosti insulina posle dva sata veće od 300, a glukoza u granicama. Endokrinologu sam se obratila zbog dva krvarenja van ciklusa, zaustavljano Primolut norom. Imam cikluse na 28-32 dana, 32 godine, mršava sam i imam umereni hirzutizam. Dešavala su mi se krvarenja od oko 18. dana koja su bila tamnije boje, trajala po nedelju dana i odlagala sledeći ciklus, otprilike jedanput godišnje. Jajnici desni 41x27mm, nekoliko sitnih folikularnih cisti, i jedna veća, promera 23x14mm. Levi 39x22mm, bez cisti, homogeni i jasno ograničeni. Za prvo krvarenje van ciklusa je ultrazvukom utvrđeno da je bilo zbog ciste, za drugo, posle dva meseca, nije utvrđen uzrok. Bila sam tri meseca na Diane35, po nagovoru ginekologa. Međutim, situacija se jako iskomplikovala, jer sam odmah po dg insulinske rezistencije i pošto je dr planirala da mi ordinira Metformin, dobila dijagnozu Kronove bolesti na terminalnom ileumu. To je dovelo do situacije da me endokrinolog ostavi bez terapije, iako gastroenterolog misli da mogu da pokušam. I bez odgovora o mom reproduktivnom statusu. Kronova bolest je neizlečiva, nije mi u aktivnoj fazi i neću biti ni zdravija ni mlađa, a želim dete. Endokrinolog me je čak pitala zašto ne probamo, a da mi nisu rađeni hormoni. Svesna sam da imam rizik od spontanog pobačaja i druge rizike i mislim da je ovaj njen komentar jako neodgovoran. Ne znam kome da se obratim (uska je oblast, i sve se u Bg vrti oko ove iste doktorke koja mi uskraćuje saradnju, ne želi da mi da dg van one pisane rukom). Da li postoje još neki testovi koji bi izdefinisali moju situaciju sa insulinskom rezistencijom? Razumem da ne može da preuzme odgovornost da mi da lek, ali ne razumem kako onda može da mi nudi oralnu kontracepciju koja je takođe kontraindikovana, i zašto me ostavlja bez odgovora. Hormoni koje sam radila 4. dan ciklusa, prvi mesec posle oralne kontracepcije uzimane 3 meseca E2 116.7 (ref za folik. fazu 46,00-607,00) PROG 1.99 (0,60-4.70) LH 3.73 (2,40-12,60) fsh 6.91 (3,50-12,50) androstedion 2.30 (0.4-3.40). Hormoni koje sam radila pre nekoliko meseci, za vreme iregularnog krvarenja i nevezano za fazu ciklusa (oko dvadeset i nekog dana od prethodne m). Estradiol 31,7 (ref fol 10_166, ovul 85_498, lut 43-211) fsh 8.1 (fol 3.2-12.0, ovul 7,5-22.0, lit 1.3 -11.0) LH 15.2 (1.2-12.6, ovul 12-95.6, lut 0.4-11.4) testosteron 2.51 (0.22-2.9) prolaktin 794,8 (102-496) TSH 1.40 (0.270-4.20) Zanima me da li je moguće da se odnos FSH i LH ovako promeni i da li je to pod uticajem tri meseca Diane 35. Da li je greška da pauza posle pilula pre gledanja hormona bude mesec dana, tj. da li su ovi novi rezultati adekvatni? Čekam još rezultat testosterona i shgb jer sam ih radila državno, pa se dugo čeka. Da li da vadim hormone 14. i 21. dan ili je ovaj razmak posle dinana premali.

    Odgovoreno: 10. 03. 2008.
    • Primena Metformina kod vas jeste indikovana tako da smatram da treba isti uključiti u terapiju. Što se tiče Kronove bolesti u slučaju da se tegobe od strane digestivnog trakta po uključenju Metformina pogoršaju, terapija će se obustaviti, tako da po meni svakako treba pokušati. Inače, u Beogradu na Institutu za Endokrinologiju KC Srbije, imate lekare koji se i te kako bave problemom policistizma i insulinske rezistencije, tako da ako niste zadovoljni dosadašnjim endokrinologom - istog promenite.

Ostavite komentar