Da zakažete pregled pozovite 063 687 460

Zakažete pregled 063 687 460

Najnoviji odgovori (80032)

  1. Povratak gonoreje
    Pitanje broj: #167765

    Devojka sa kojom sam duže vreme mi je prenela gonoreju, izlečili smo se oboje, ali se posle nekog vremena vratilo. Da li je u pitanju pad imunog sistema ili promena partnera, nije mi jasno kako gonoreja nastaje? Hvala unapred

    Odgovoreno: 03. 04. 2020.
    • Gonoreja je jedna od polno prenosivih bolesti i može se javiti kod oba partnera prilikom nezaštićenog seksualnog odnosa

      S obzirom da je izazivač ove infekcije bakterija, potrebno je sprovesti adekvatno antibiotsko lečenje. Za to se morati obratiti dermatologu odnosno lekaru kod koga ste se već lečili od ove bakterije. 

      Želim Vam brz oporavak

      dr Magdalena Nikolić

  1. Bradavice na polnom organu
    Pitanje broj: #167759

    Imam 24 godine. Na polnom organu su mi se pojavile dve tačkice kao bradavice. Ne boli me nista niti smeta. Jedino mi nije jasno šta je u pitanju. Da li postoji način uklanjanja takvih bradavica? Hvala u napred. 

    Odgovoreno: 03. 04. 2020.
    • Poštovani,

      U pitanju mogu biti virusne bradavice izazvane humanim papiloma virusom.

      Ukoliko ste seksualno aktivni, potrebno je korsititi adekvatnu zaštitu prilikom seksualnig odnosa.

      Postoju način da se bradavice uklone, potrebno je da se javite dermatologu kada se vanredno stanje u našoj zemlji završi. Do tada hvala što ostajete kod kuće! 

      Pozdrav,

      dr Magdalena Nikolić

  1. Na osnovu nalaza IVU - na nativnoj grafiji urotrakta senka kalcijumove veličine oko 8x3mm u maloj karlici sa desne strane odgovara konkrementu u zavrsnom delu desnog uretera. Kolika je verovatnoća da se ovakav kamen izmokri. Terapija. Betamsol, Sirup Urolithin, Buscopan, Urobitrat čaj. Od momenta primene terapije imam problem prilikom odnosa erekcija uredna, ali ( sperma ne izlazi uopste, ponekad samo nekoliko kapljica). U cemu je problem. Terapiju primenjujem već 2 nedelje.

    Odgovoreno: 03. 04. 2020.
    • Poštovani, problem koji imate naziva se retrogradna ejakulacija koja je u vašem slučaju izazvana lekom koji pijete ( Betamsal). Ovo je česta neželjena reakcija na lek koja se javlja kod muškaraca koji ovaj lek konzumiraju. 

      Savetujem da posetite Vašeg urologa i dalje se posavetujete sa njim u vezi sa Vašom daljom terapijom, naravno, kada se vanredno stanje u našoj zemlji završi.

      Pretpostavljam da ste terapiju dobili zbog tog kamena koji imate, pa se ovaj lek u kombinaciji sa drugima koristi radi ublažavanja simptoma (bolovi, nelagodnost pri mokrenju i slično).

      Možete probati sa nekim drugim lekom iz ove grupe lekova, a u pitanju su takozvani alfa-blokatori. Međutim, mala je verovatnoća da i neki drug lek neće izazvati ovaj isti problem. 

      Hvala što ostajete kod kuće!

      Srdačan pozdrav

      dr Magdalena Nikolić

  1. Postovani imam 35 godina i prilikom samopregleda testisa utvrdio sam da je levi testis dvostruko uvecan u odnosu na desni kao da je natecen i da ima neke kvge unutra. Zanima me kome treba da se obratim i sta bi to moglo biti? Hvala

    Odgovoreno: 01. 04. 2020.
    • Poštovani, 

      potrebno je da se javite nadležnom lekaru opšte koji će Vas dalje uputiti urologu. Razlozi za vaše stanje mogu biti razni, benigni ili maligni, zato je najbolje javiti se lekaru. 

      Savetujem da zakazivanje pregleda obavite nakon završetka vanrednog stanja i epidemije. a do tada hvala što ostajete kod kuće!

      Pozdrav

      dr M. Nikolić

  1. Imam 51 godinu zadnjih godinu dana imam problem sa mokrenjem. Češće idem u WC, ustajem noću svaka 2 do 3 sata, ujutru mi treba izvesno vreme da počnem sa mokrenjem. Zbog ovih problema pre mesec obratio sam se urologu, uradio mi je ultrazvuk stomaka,prostate, bešike,testisa, bubrega i sve je u redu. Odakle onda ovi problemi? Inače od pre godinu dana imam problem i sa potencijom i sa erekcijom ( erekcije su ređe teže ih postižem,penis nema čvrstinu kao do sada) . Zbog visokog krvnog pritiska pijem tritace plus (5/25) 1 ujutru , tritace á 5 mg uveče i nebilet á 5 mg 1/2 ujutru. Da li ovi problemi imaju veze sa padom koncentracije testosterona u krvi? Da li ove probleme mogu da imam zbog terapije koju pijem? Pozdrav Hvala

    Odgovoreno: 01. 04. 2020.
    • Poštovani,

      Najčešći uzrok učestalog mokrenja je uvećana prostata - BHP (benigna hiperplazija prostate). Međutim, kako je vaš ultrazvučni nalaz pokazao normalan volumen prostate, savetujem da se ultrazvuk ponovi za 6-9 meseci, jer se tada može pokazati da li je vaša prostata definitivni uzrok učestalog mokrenja. S obzirom da ste prešli 50, savetuje se da se jednom godišnje prati PSA antigen, jer on ukazuje na to da li postoje neki problemi sa prostatom. 

      Što se tiče problema sa potencijom, moguće da nedostatak testosterona to prouzrokuje. Savetujem pregled endokrinologa sa laboratorijskim analizama i polnim hormonima. 

      Vaša terapija za visok pritisak može da utiče na mokrenje, odnosno učestalost, ukoliko imate višak vode koju izbacijute.

      Savetujem da sklopite priču -INTERNISTA (kardiolog i endokrinolog) I UROLOG - da bi Vam zamenili terapiju za pritisak ukoliko je ona uzrok vaših tegoba i kako bi se pronašao definitivni uzrok svih vaših tegoba.

      Pozdrav

      dr M. Nikolić

Prikazano 1-5 od ukupno 11145 pitanja