Psihologija danas

Odvikavanje od lekova za smirenje

Najčešće korišćeni lekovi danas su sredstva za smirenje, a kao prvi na toj listi su benzodiazepimi. Benzodiazepini se pre svega koriste u tretmanu teskoba i poznatiji su kao anksiolitici ili...

Pročitajte >>>

Verterov efekat

Verterov efekat je mimikrija samoubistva nakon samoubistva koje je veoma popularno.

Pročitajte >>>

Kako razlikovati tremu od socijalne anksioznosti?

Trema predstavlja osećanje nelagode i straha, manjeg ili većeg intenziteta, kada se javno istupa pred poznatim ili nepoznatim osobama. Ukoliko se radi o vrlo izraženoj tremi sa intenzivnim simptomima koji...

Pročitajte >>>

Programi mentalnog zdravlja za zaposlene u IT industriji

Stetoskop je odlučio da se pozabavi mentalnim zdravljem u IT industriji u cilju povećanja svesti o problemima koji se mogu javiti, kao i o tome kako ih prevenirati. Javite nam...

Pročitajte >>>

San koji sanjamo više puta

Ponavljanje snova može da se 'tumači' na više načina, ali kada je reč o psihologiji, ova pojava znači da osoba ima nerazrešene strahove i probleme koje nije prevazišla.

Pročitajte >>>

Tri definišuće karakteristike ADHD-a koje se često previde

ADHD je stanje koje karakterišu određene osobine. ADHD kod odraslih se u većini zemalja retko dijagnostikuje, prolazi neprimećeno ili se meša sa nekim drugim stanjima.

Pročitajte >>>

Simptomi zaljubljenosti

Ljubav i zaljubljenost su dve različite pojave koje se često mešaju. Zaljubljivanje ima uticaj na fizički, kognitivni i emocionalni plan, te sa zaljubljenošću često dolaze određeni simptomi.

Pročitajte >>>

Ljubav i zaljubljivanje: U čemu je razlika?

Zrelost ljubavi ne određuje intenzitet osećanja, već svrsishodnost aktivnosti. Psiholog Milica Mikić Grčkarac o zaljubljivanju i ljubavi.

Pročitajte >>>

Zlostavljanje dece: kako da ga prepoznamo?

Kako da kao roditelji prepoznamo ukoliko je dete zlostavljano i kako da se u ovoj situaciji ponašamo? Kako da pomognemo svom detetu?

Pročitajte >>>

Posttraumatski stresni poremećaj (PTSP) nakon seksualnog zlostavljanja 

Posttraumatski stresni poremećaj (PTSP) uzrokovan seksualnim zlostavljanjem nastaje nakon izlaganja traumatičnom događaju, a intenzivan psihološk istres nastaje kao rezultat ponovnog proživljavanja.

Pročitajte >>>

Svetski dan mentalnog zdravlja 10.10.2020.

10.10.2020. je datum Svetskog dana mentalnog zdravlja. Pročitajte kako ga ove godine obeležavamo širom sveta.

Pročitajte >>>

Socijalna anksioznost

Socijalna anksioznost (socijalna fobija) je perzistentni strah od jedne ili više socijalnih situacija u kojima osoba doživljava da je izložena proceni drugih osoba.

Pročitajte >>>

Normalna i patološka anksioznost

Normalna anksioznost je nešto što poznaje svako od nas, dok je patološka anksioznost ozbiljnije stanje koje zahteva ozbiljno uključivanje psihologa.

Pročitajte >>>

Svetski dan prevencije samoubistva - 10. septembar

Svake godine 10. septembra obeležava se Svetski dan prevencije samoubistva nizom aktivnosti, sa ciljem podizanja svesti javnosti o ovom problemu.

Pročitajte >>>

Šumska terapija i psihoterapija

Tretman šumske terapije izvodi se u šumi uz meditativne tehnike i psihoterapeutske razgovore (REKBT) koje vodi psihoterapeut sa 1 do 50 ljudi u trajanju od 1 do nekoliko sati.

Pročitajte >>>