Pitajte doktora

Najnoviji odgovori (78757)

 1. Pozdrav. Primijetila sam vec duze vrijeme da imam malu crnu liniju na noktu, na jednom mjestu, da li treba da brinem i da se javim lijecniku?

  Hvala na odgovoru.

  Odgovoreno: 23. 08. 2019.
 1. Imala sam nezasticen odnos ss osobom koja ima genitalni herpes tipa 2. Htela bih da uradim test krvi, pa me zanima koji test tscno treba uraditi, kao i koliko vremena nakon odnosa. Nemam nikakve simptome.

  Odgovoreno: 23. 08. 2019.
  • Svaki čovek tokom normalnog detinjstva i potom tokom sksualne zrelosti, u dobu adolescenje, stekne uglavnom sve herpes viruse (EBV, HHV 6 i 7, HSV 1 i 2, CMV), koji u latentnom obliku ostaju zauvek  i nije potrebno ništa testirati. Samo je u nekim retkim situacijama, kada se očekuje, ili već potoji imunološka supresija,  dobro  znati koje se latentne infekcije mogu razbuktati, Takođe bi treblo znati da u trudnoći HSV može da ugrozi novorođenče, posebno dok prolazi kroz porođajni kanal i shodno tome se neke mere mogu preduzeti. 

 1. Povišeni leukociti pri analizi krvi
  Pitanje broj: #163522

  Prilikom vađenja krvi u privatnoj laboratoriji imao sam povećane leukocite, 12, u domu zdravlja juče su bili 11. Ostali parametri su u redu. Napominjem da je glukoza ponekad oko 6. Koje analize bi trebalo uraditi da se nađe uzrok povišenih leukocita?

  Odgovoreno: 23. 08. 2019.
  • Povišeni ukupni leukociti uglavnom ukazuju na infekciju. Da bih vam mogao detaljnije rastumačiti nalaz, neophodno je da mi dostavite i leukocitarnu formulu (procentualni odnos neutrofilnih granulocita, limfocita, monocita, eozinofilnih i bazofilnih granulocita).

   Poželjno je da se odrade i sedimentacija, CRP, fibrinogen, i pregled urina.

   Sve ovo može se tumačiti isključivo u skladu sa kliničkim nalazom. Glavna stavka koju mi niste rekli je šta vas je navelo da odradite krvnu sliku i koje tegobe imate?

 1. Abdominoplastika u Nišu
  Pitanje broj: #163532

  Da li se u Nišu moze uraditi abdominoplastika i gde?

  Odgovoreno: 22. 08. 2019.
 1. Da li se hepatitis C može dobiti preko životinjske krvi?

  Odgovoreno: 22. 08. 2019.
  • Nije utvrđeno da je moguće inficirati se putem životinjske krvi. Ipak, uputiću Vas na savetovalište Gradskog zavoda za javno zdravlje, gde su uvek u toku sa najnovijim otkrićima. Broj savetovališta je 011/32-30-038 i radi pre podne. Takođe je moguće doći lično i testirati se anonimno, pod šifrom. Testiranje na HCV se plaća, dok je testiranje na HIV besplatno.

Prikazano 1-5 od ukupno 78490 pitanja