Da zakažete pregled pozovite 063 687 460

Zakažete pregled 063 687 460

Najnoviji odgovori (81791)

 1. Postovani, imam pitanje. Sestra i mama su mi pozitivne na koronu, sestra 10 dana, a mama je pre koji dan ispala pozitivna. Ja sam pre neki dan isla da se i ja proverim, radjen mi je rtg pluca i krvna slika, koja je dobra sem sto je hemoglobin malo ispod granice 117 je, a granica je 119. Rtg pluca je pokazao desno naglasena hilobazalna sara sa znacima bronhitisa. Radjen mi je antigenski bris, pa posle 2 dana i pcr test i oba su negativna. Zanima me taj rtg pluca, da li to znaci da imam upalu pluca, da li se bronhitis i upala pluća razlikuju na rtgu i da li postoji mogucnost da je to korona sisla u u pluca, pa su zato testovi iz nosa i grla negativni? Neizmerno bih vam bila zahvalna na odgovoru. Srdacan pozdrav

  Odgovoreno: 05. 12. 2020.
  • Trenutno nema znakova pneumonije, uzrokovane virusom Covid19. Potrebno je da pratite sami sebe. Svakog dana konstatujte da li postoji otežano disanje, i željeni nalaz je da NE POSTOJI. Ukoliko postoji, da li je prisutnopri većem naporu (1), pri uobičajenim aktivnostima (2) ili u miru (3). Da li se javlja temperatura koja prelazi 38 (1) ili 39 stepeni (2).

   Da li je puls ispod 50, odnosno 100 ili više u minutu, zapišite tačan broj. Da li imate uporan kašalj, koji traje više sana ili NE.

   Ono što je toliko jednostavno a pacijentima često bude psihološki teško da izvedu, pustite štopericu i izmerite spontani, neforsirani broj respiracija (jedna respiracija je jedan udah i jedan izdah, prirodan, spontan, neforsiran), koji se smatra normalnim ako je u opsegu između 12 i 20. Sve uočene nepravilnosti možete zapisati i javiti telefonom svom lekaru, koji će vam dati savete šta da radite. Kako je vreme pandemije teško za s e, trudim se da ovde pomognem BESPLATNO što većem broju ljudi, koliko stignem, pa se možete i meni obratiti.

 1. Dobro vece,snimio sam pluca pa bih molio ako mozete da mi kazete sta znaci izvestaj u kome pise:pojacana hilovaskularna sara.Lako smanjena transparencija lateralnog dela donjeg desnog plucnog polja,otvorene etiologije.Hemidijafragme lucne.Kf sinusi slobodni.Hvala unapred

  Odgovoreno: 04. 12. 2020.
  • Poštovani,

   smanjenje transparencije može da ukazuje na upalu pluća,ali takodje može biti i efekat loše pozicije pri snimanju.Pooštrena hilovaskularna šara ne govori u prilog upale,može biti i konstitucionalna,kod pušača.

   Javite se nadležnom lekaru,jer snimak pluća se uvek tumači uz laboratorijske analize i kliničko stanje pacijenta.Ukoliko klinički i laboratorijski takodje postoji sumnja na upalu,ponovite snimak pluća za par dana,odnosno prema razvoju kliničke slike.

    

   Veliki pozdrav,

   dr Ivana Kostadinović

   radiolog

    

 1. Na sumacijskim PA i LP snim. torakalnih organa u blažoj asimetriji položaja, primjereno položena sjena srca veličinom u granicama normale, blago izduljenog luka lijevog ventrikla. Sjena desnog srednjeg medijastinuma izgleda blago proširena vj. na račun sjene desnog glavnog bronha pri rotaciji. Vaskularni hilusi uz nešto jače izražen lijevi hilus, koji je na PA snim. ovalnog oblika promjera 20mm što se na LP. snim. ne vizualizira stoga vj. vaskularne etiologije ( ddg. hilarna limfadenopatija?) Blago pojačan bronhovaskularni crtež u kaudalnim raspletima oba hilusa izrazitije desno parakardijalno. U projek. srednjeg pluč. polja desno laterodorzalno oko 5,5mm ovalna pretežno oštro ocrtana mekotkivna nodozna sjena u apikalnom segmentu donjeg režnja. Na PA snim. desno u projek. gornjeg pluć. polja i kranialnog raspleta hilusa projicira se oko 6,5mm ovalna blijeda mekotkivna sjena, ddg. ortogonalno pogođena krvna žila ( ddg. nodozna sjena). Prozračnost pluć. parenhima je u granicama normale. Ošit primjereno položen, oštro ocrtan. FC sinusi slobodni. Pojačanje arkuarne kifoze TH kralježnice uz6 mjestimične degenerativne promjene. Preporuča se se komparacija s predhodnim snim. i rtg kontrola, a daljnja dg obrada u skladu s kl. ind. Ovo je nalaz 01.12.2020 a prijašnji nalaz je iz 12mj. 2019 a zaključak je bio da se vidi u srednjem pl. režnju desnog pl.sitna nodozna sjena promjera 4mm preporučuje se ponoviti RTG za 6mj... Ja sam to napravio toćno u razmaku godinu dana...

  Odgovoreno: 04. 12. 2020.
  • Poštovani,

   nalaz se nije bitno izmenio.

   Mikronodularne promene u plućnom parenhimu zahtevaju pregled na skeneru.

   Javite se Pulmologu na pregled i za dalje upute.

    

   Veliki pozdrav,

   dr Ivana Kostadinović

   radiolog

 1. Molim vas da mi pojasnite koliko je loše za pluća izražena bronhovaskularna šara sa diskretnim mrljastim zasenčenjima, hemidijafragme lučne, jasno konturisane i KF sinusi transparentni.

  Odgovoreno: 04. 12. 2020.
  • Poštovani,

   diskretna mrljasta zasenčenja su znak upale pluća,verovatno izazvane corona virusom,ne isključuje se niti drugi virusni prouzrokovač.

   Javite se svom lekaru kako bi ste dopunili nalaze i dobili adekvatnu terapiju.

    

   Veliki pozdrav,

   dr Ivana Kostadinović

   radiolog

 1. Postovani , Molim Vas za tumacenje dijagnoze "Perihilarno desno naglaseniji intersticijum bez svezih aktivnih patoloskih promena. Bazalni sinusi slobodni. Srce uredne morfoanatomije.

  Pitanje se odnosi na moju suprugu koja je 1965 godiste. Na brzom testu je konstatovano da negativna na prisustvo prisustvo atigena Covid 19. Pusac.

  Odgovoreno: 04. 12. 2020.
  • Poštovani,

   ovakav nalaz može se sresti kod pušača,ali može ukazivati i na početak virusne upale pluća.Takodje se sreće kod nekih sistemskih bolesti,kao i kod mitralne srčane mane.

   Nalaz se mora tumačiti uz uvid u laboratorijske analize kao i kliničko stanje pacijenta.

    

   Veliki pozdrav,

   dr Ivana Kostadinović

   radiolog

Prikazano 1-5 od ukupno 81460 pitanja