Da zakažete pregled pozovite 063 687 460

Zakažete pregled 063 687 460

Najnoviji odgovori (79127)

 1. Molim vas cenu vinira? Krece se po zubu ili vilici? Hvala

  Odgovoreno: 05. 12. 2019.

  • Indikacije za Vinire su vrlo uske, i pacijenti cesto nemaju potpuno informaciju. Pogledajte sajt www.medikdent.com i eventualno zakazite pregled, gde cemo sve razjasniti.

 1. Postovani da li dugogodisnja upotreba controloca 40mg moze da stvori uslove za malignitet u zelucu i da li je stetan za jetru. Hvala i pozdrav.

  Odgovoreno: 05. 12. 2019.
  • Poštovani, dugotrajna upotreba leka pantoprazol (Controloc) može dovesti do različitih poremećaja u organizmu. Pantoprazol je supstanca koja pripada grupi lekova pod nazivom inhibitori protonske pumpe (IPP) čija je primarna funkcija smanjenje lučenja hlorovodonične kiseline usled ulkusa na želucu, duodeumu, kod eradikacije H. Pylori i mnogih drugih stanja. Usled dugotrajne primene dolazi do  povećanog rizika od nastanka gastrointestinalnih infekcija izazvanih infekcijama kao što su Salmonella, Campylobacter ili Clostridium difficile. Takodje, usled upotrebe duže od godinu dana može doći do nastanka hipomagnezijemije (manjak magnezijuma u organizmu). Manjak magnezijuma se manifestuje simptomima kao što su umor, grčevi, konvulzije, vrtoglavica, aritmije. Ovakvo stanje je srećom reverzibilno i može se popraviti usled prekida terapije pantoprazolom ili ostalim lekovima iz grupe IPP i nadoknadom magnezija kroz suplementaciju. Osim magnezijuma, kod dugotrajne primene navedenih lekova može doći do smanjenja resorpcije vitamina B12. Kod pacijenata za koje se predpostavlja da će biti na dugotrajnom lečenju IPP-om, a koji su na terapiji digoksinom, diureticima ili nekim drugim lekom koji smanjuje resorbiju magnezijuma, lekar treba da razmotri odredjivanje nivoa magnezijuma pre terapije i periodičnu kontrolu u toku same primene lekova. Što se tiče maligniteta zeluca, pantoprazol i ostali IPP mogu maskirati simptome pojave želudačnog maligniteta i mogu odložiti postavljanje dijagnoze. Kod pojave bilo kog upozoravajućeg simptoma npr. gubitak telesne mase, ponavljano povraćanje, anemija, disfagija, potrebno je javiti se lekaru.  Inhibitori protonske pumpe, posebno kada se primenjuju u većim dozama u dužem vremenskom periodu mogu povećati rizik od nastanka frakture kuka, zglobova, kičme. Opservacione studije ukazuju da primena IPP povećava rizik od nastanka fraktura za 10-40%. Kod pacijenata sa oštećenom funkcije jetre, potrebno je redovno pratiti vrednosti enzima jetre u toku terapije pantoprazolom i ukoliko dodje do porasta enzima jetre, terapiju treba prekinuti, Pozdrav! 

    

 1. Imam problem sa promuklosti .Osjecam kako mi curi u grlu iz sinusa bol u grlu a pritom mi grlo nije crveno .Inace se bavim pjevanjem i to mi jako smeta .to traje skoro 2 mjeseca bila sam kod dr predlozio mi je inhalaciju pantenolom ali ja ne vidim poboljsanje .

  Odgovoreno: 05. 12. 2019.
 1. dobro jutro,kada mogu Vas pozvati u vezi konsultacije za operaciju podocnjaka,jer bih operisala

  Odgovoreno: 04. 12. 2019.
 1. Poštovani,zanima me da li je ovaj mladež pravilnog oblika i da li treba da se ukloni?Da li je bolno uklanjanje?

  Odgovoreno: 04. 12. 2019.

Prikazano 1-5 od ukupno 78854 pitanja