Pitajte doktora

Najnoviji odgovori (76107)

  1. Poštovani, imam 48 godina. Pre 4 godine sam napipala kvržicu u dojci i na predlog svog lekara uradila mamografiju. Nakon obavljenih pregleda, detaljnih, gde je rađena i pored mamografije i punkcija i uz na onkologiji u beogradu, utvrđeno je da je to cista gustog sadržaja koja ne može preći ni u šta drugo. Citološkim pregledom je utvrđeno: leva dojka: bestrukturan materijal, malo mononukleara i apokrinih ćelija bez znakova atipije. Palpatorno u gsk leve dojke postoji jasno ograničen tumefakt promera 15mm, čvrste konzistencije, pokretan. Obe aksile bvo. Dojke pripadaju tipu acr3, ne diferenciraju se tumorske senke, ne vide se radiološki suspektne klasifikacije, u pazušnim jamama se ne vide patološki izmenjene lgl. To je sve bilo 2013. Godine. Pre dva meseca mi je doktor na pregledu rekao da bi to trebalo odstraniti. Takođe, utvrdio je da su pazušne jame čiste, nema iscetka iz bradavice, koža je normalne boje i glatkoće, jedino što je asimetrična dojka, koja mi je i po prirodi takva oduvek. Pre mesec dana sam radila magnetnu rezonancu na preporuku lekara. Snimak je očitan kao ld bi rads 4, rečeno mi je u dve rečenice od strane radiologa da je ta cista prešla u tumor, da je okolno tkivo zdravo i da bi trebalo izvršiti operaciju. Veličina te promene je 15mm x 11mm. Konzilijum sam prošla i sada čekam na operaciju. Do tada bih vas molila da mi objasnite i kažete nešto malo jasnije i više o tome. . . Koje su šanse da je benigna promena u pitanju? Obzirom na to da je i veličina godinama ista, možda je razlika u par milimetara, ne više od 5-6mm, nema oteklina, ni uvučene bradavice, nema iscetka, jedino što boli posebno pred menstruaciju. Hvala vam unapred na odgovoru! Pozdrav!

    Odgovoreno: 18. 01. 2019. Odgovoreno: 17. 01. 2019.
    • Poštovani,

      Da sam se ja kao vaš lekar susreo sa nalazom kao Vašim apsolutno bih predložio operaciju, dosta ste pratili tu promenu, pogotovo sto i da se utvrdi da je u pitanju bio karcinom radilo bi se o malom ranom karcinomu koji je uhvaćen na vreme. S obzirom da  promena menja veličinu i boli, te da simptomi zavise od od faze menzisa može da bude i nekakav atipični fibroadenom, ali jedino je patohistologija ta koja to može definitivno da utvrdi.

      Pozdrav.

  1. Postovani molila bih vas za misljenje o daljoj terapiji. Ph prve operacije: carcinoma duktalis mammae infiltrativum sa fokusima komedo forme. Hgii, ng2, pt2-precnik promene oko 2, 2cm, angioinvazija nije uocena (l-; v-); ivice resekcije negativne-promena smestena unutar adeno fibroma okruzena fibroznim tkivom. Ph druge operacije: aksile b. O; 0/15; kvadraktomija b. O. Analiza receptora: radi se o kompletno hormon zavisnom malignom tumoru dojke sa negativnomher-2 ekspresijom (0) . Proliferativni ki 67 index je nizak (18% ) . Do neba zahvalna unapred!!!!

    Odgovoreno: 18. 01. 2019. Odgovoreno: 17. 01. 2019.
    • Poštoana,

      Obzirom na PH nalaz koji je jako dobar s obzirom da se radi o karcinomu iz kojeg se vidi da je dobro diferentovani tumor uklonjen u potpunosti, dalja terapija se ordinira shodno odluci konzilijuma za dojku. Ona će verovatno podrazumevati postoperativno zračenje dojke kao i hormnoterapiju Nolvadex.

      Pozdrav.

  1. Poštovani! Molim vas da mi kažete prognozu za tip karcinoma od kog boluje moja majka (62 godine) nakon radikalne mastektomije nalaz je sljedeći (naravno prenosim skraćeno) -duktalni invazivni karcinom gradus iii pt2nxmx; vel. Tm 2, 2 cm -meta igi 2/14 (bez ekstranodalnog širenja) -progesteron receptor- pozitivan -is-3 -ps-5 -her2- niskopozitivan (2+) -ki 67- 10% -nije primjećena amplifikacija her2 gena nadam se da sam navela sve što je potrebno. Unaprijed hvala!

    Odgovoreno: 18. 01. 2019. Odgovoreno: 17. 01. 2019.
    • Poštovana,

      Prognoze možete pročitati i na internetu, na kraju krajeva svaka osoba je slučaj za sebe. Takodje potrebno je navesti status receptora kao skor i kao procenat. Ono što mogu da kažem je to je da se radilo o ranom karcinomu dojke i da je meta u lgl pronadjena u ispod 50% pregledanih lgl. Iz nalaza se može videti da je operacija pedantno nacinejna što je takodje povoljan prognostički znak. Kako je tumor praktično HER 2 neg. govori u prilog da nije biološki agresivan. Svi ovi parametri ukazuju na željeni ishod lečenja vaše majke, ali ipak o prognozma se ne govori.

      Pozdrav.

  1. Postovani, u aprilu prosle godine mi je dijagnostikovan rabdomiosarkom na nadlaktici leve ruke i amputirana je, bez metastaza. Prosla sam 6 ciklusa adm hemioterapija i od novembra na redovnim kontrolama. Normalno se osecam, vratila kilazu, kosa, rana zarasla, uredna, normalne boje, nemam opipljivih cvorova. Na mr ramena koji sam radila pre tri nedelje zakljucak je: mekotkivna lezija u levoj aksili (18*20*21mm) odlika konglomerata uvecanih limfonodusa. Moj onkolog ne razume nalaz, misli da nije patolosko ali nije precizirano. Salje me na uz pazuha i abdomena pa na konzilijum? Sta vi mislite?

    Odgovoreno: 18. 01. 2019. Odgovoreno: 17. 01. 2019.
    • Poštovana,

      Nalaz MR ramena nije konkluzivan, potrebna je dalja dijagnostika i eventualna biospija limfnih žlezda s obzirom da se bez PH nalaza u onkologiji nigde ne može. Postupiti shodno savetu onkologa.

      Pozdrav.

  1. Molim vas da mi pojasnite izvestaj lekara specijaliste za moju mamu. Poslata je na mamografiju. Zakazano je za nekoliko dana. Molim vas da li je ovo strasno, molim vas da mi pojasnite. Da li je moguce da je benignog karaktera? Eho dojki obe dojke mesovite gradje u desnoj se ne uocavaju solidne tu promene i makrociste. U desnoj aksili par ovalnih igl do 12 mm vidljivog hilusa. U levoj dojci na spoju gornjih kvadranata, suprareolarno uocava se nepravilnija hipoehogena lobulirana promena, vertikalno orjentisana dijametra 16*13*21mm, sa par sitnijih hiperhogenih odjeka iz iste koji mogu odgovarati kalcifikacijama. U levoj aksili se uocava par ovalnih igl do 14 mm vidljivog hilusa i jedna okrugla hipoehogena promena bez vidljivog hilusa dijametra oko 15mm (ddg pataloska igl) .

    Odgovoreno: 18. 01. 2019. Odgovoreno: 17. 01. 2019.
    • Poštovana,

      Ovakav nalaz zahteva biopsiju promene u desnoj dojci jer ima elemenata za malignu bolest. Naravno jedini definitivni dokaz koji govori o tome da li je nesto benigno ili ne je  adekvatna patohistološka obrada promene. 

      Pozdrav

Prikazano 6-10 od ukupno 76121 pitanja