Pitajte doktora

Najnoviji odgovori (77697)

  1. Lečenje hpv papiloma virusa
    Pitanje broj: #161258

    Šta je najbolje za lečenje hpv papiloma virusa u telu i sa čime najbolje ojačati organizam da bi virus bio uništen?

    Odgovoreno: 09. 03. 2019.
    • Nema lekova za HPV, ali se ženama preporučuje redovno kontrolisanje grlića materice. Muškarci, ako su gay, moraju da kontrolišu anaorektalnu regiju na sličan način kao žene grlić materice (Kod žena se može javiti cervikalna intraepitelna hiperplazija-cIN, a potom i invazivni karcinom cerviksa-ICC, a kod muškaraca anorektalni karcinom).
      Pre seksualne aktivnosti se preporučuje vakcinacija

  1. Poštovani.Prvo da vam se zahvalim na prethodnom odgovoru. Već 5 godina se mučim sa učestalim upalama pluća.2016.godine su mi u Institutu u Sremskoj Kamenici uradili virusološke analize i u nalazu su povošeni Igg na mikoplazmu pneumoniju i hlamidiju pneumoniju.Doktorka mi je protumačila da su to mikrobi koji se ne mogu potpuno izlečiti i da se vraçaju.Trenutno se lečim ponovo od upale,još jednu dozi Fromilid Una pijem,ali i posle dve nedelje s još uvek umorma,slabijeg apetita.Imate li savet za neki vid borbe protiv Mikoplazme i Hlamidije,odnosno njihovog recidiva?Hvala

    Odgovoreno: 09. 03. 2019.
    • Oba mikroorganizma se lako stiču i svi imamo igG antitela, tako da to viš nema veze s vašim upalama pluća, možda su te dve bakterije  imale nekada ranije. Kliničk slika, radiogrfaski nalaz ponajviš ukazuju na vrstu pneumonije, a potvrda uzročnika najčešće nije neophodna, Empirujska terapija (moksifloksacin) deluej na sve najznačajni uzorčnike. Lek koji pijete je klaritromicin, može da deluje, ali nije lek izbora. izlečite će se. Neki oblici imunoloških poremećaja nose rizik od učestalih bakterisjkih infkcija, Trebalo bi prekonzrolisati krvnu sliku, možda i HIV antitela

  1. Postovani,trebalo bi mi nekoliko informacija jer gde god sam se obratila nisam dobila nikakve odgovore. Trudna sam 10 nedelja i pre tacno 8 dana sam bila u kobtaktu sa detetom obolelom od Varicela. Medjutim tad kad sam bila kod tog deteta dete jos nije imalo simptome da ce se uopste razboleti i dobiti boginje. Ospe su mu izbile 02.03.2019. Sad mene zanima koliko je to opasno po moj plod i mene jer ja nikada nisam imala nikakve boginje u detinjstvu? Inace imam 24 godine. Takodje me zanima dal je dete bilo zarazno po druge ljude tada kada sam bila tamo? A to je bilo pre 8 dana s tim da su ospe izasle 2. Marta? I sta bih mogla da preduzmem? Hvala

    Odgovoreno: 09. 03. 2019.
    • nije mnogo verovatno da nemate protktivna VZV antitela, iako se ne sećaate da ste boginje imali. No,  u 10. nedelji gestacionog razvoja je opasno da s plod inficira tim virusom, oSoba koa je inficirana je kotagiozna nekoliko dana pre izbijanja ospe, Ipak, igleda da ste bili u kontaktu s detetom kada ono još uvek nije širilo virus. Sve žene bi trebalo pre trudnoće da provere antitela na viruse koji ugrožavaju plod, kao i na toksoplazmozu. 

  1. Reaktivacija CMV
    Pitanje broj: #161237

    2004 godine mi je ustanovljena CMV infekcija. Od tada, virus se povremeno aktivira, izaziva umor, blagu malaksalost, neraspoloženje. To stanje traje i do dve nedelje, pa i duže. Obično mu prethodi upala grla, herpes na nosu, upala pluća (koje imam jednom do dva puta godišnje). Zanima me kako mogu preduprediti to stanje i lakše ga preboleti?

    Odgovoreno: 27. 02. 2019.
    • Nema naučnih dokaza da se nekim lekovima to može postići (sprečiti reaktivacija CMV-a), no, trebalo bi znati da se reaktivacija CMV dokazuje CMV DNK PCR testom ( dokaz viremije ), što se uglavnom kod nas ne primenjuje, tako da ja ovde izražavam sumnju da vi uopšte imate reaktivaciju CMV.

  1. Dugotrajno subfebrilno stanje
    Pitanje broj: #161241

    Imam koksaki zvanično četri meseca. Pridržavam se saveta, vitamini, ishrana, propanolol za srce, ali i dalje me muči subfebrilno stanje od 37 stepeni. Ode, pojavi se, a razlog mi je nepoznat. Do koliko meseci može da traje ta temperatura?

    Odgovoreno: 27. 02. 2019.

Prikazano 1-5 od ukupno 1750 pitanja