Pitajte doktora

Najnoviji odgovori (78804)

 1. Povratak hepatitisa C
  Pitanje broj: #163918

  Imala sam hepatitis C i uspešno ga izlečila 2015. godine (Genotip 1). Nakon toga se testirala i uvek je PCR negativan. Dodatno sam radila analize krvi ast alt gama gt i sl. Međutim, i ako nikakav rizik nisam imala test je sada pokazao pozitivno. Ni moja doktorka ne može da veruje i tražila je ponovno test. Ja sam nakon dan od toga otišla i odradila opet sve analize, ast i alt su 10 i 8, kao i bilirubirin i sve ostalo je u nivou normale, a na tom testu pise preko 18000000 nečega u ml.

  Da li je moguće da su mi alt, ast i sve ostalo konstatno u redu, a da je test pozitivan? Ne mogu da iščekam novi rezultat pcr, ali zar ne bi trebalo bar nešto da je povišeno (krv vadim svaka 3 meseca)?

  Odgovoreno: 18. 09. 2019.
 1. Kontakt sa Epstein-Barr virusom
  Pitanje broj: #163678

  Drugarici je juče dijagnostikovana mononukleoza. Prve simptome je pokazivala pre 7 dana. Par dana pre nego što su se simptomi pojavili, pili smo iz iste flašice. Da li postoji neki način da saznam da li ću se i sam razboleti pre prvih simptoma i da li sam imao kontakt sa epstein barr virusom u prošlosti?

  Odgovoreno: 01. 09. 2019.
 1. Imunitet na virus zapadnog Nila
  Pitanje broj: #163582

  Da li se posle zaraze virusom zapadnog Nila (ujedom komarca naravno) i preležanih simptoma u kućnim uslovima (povišena temperatura, malaksalost, bolovi u vratu i kostima, par puta nekoordinisani pokreti...) sve u trajanju dva-tri dana, a oko nedelju dana posle ujeda komaraca, stiče imunitet na virus zapadnog Nila i koliko taj imunitet traje? Nigde nisam mogao naći odgovor na ovo pitanje.

  Naime ovog i prošlog leta sam bio na obalama Dunava na Fruškoj gori i pored preventive imao sam po nekoliko ujeda komaraca i imao opisane simptome.

  Odgovoreno: 27. 08. 2019.
 1. Imala sam nezaštićeni odnos sa osobom koja ima genitalni herpes tipa 2. Htela bih da uradim test krvi, pa me zanima koji test tačno treba uraditi, kao i koliko vremena nakon odnosa? Nemam nikakve simptome.

  Odgovoreno: 23. 08. 2019.
  • Svaki čovek tokom normalnog detinjstva i potom tokom seksualne zrelosti, u dobu adolescenje, stekne uglavnom sve herpes viruse (EBV, HHV 6 i 7, HSV 1 i 2, CMV), koji u latentnom obliku ostaju zauvek i nije potrebno ništa testirati. Samo je u nekim retkim situacijama, kada se očekuje, ili već potoji imunološka supresija, dobro znati koje se latentne infekcije mogu razbuktati. Takođe bi treblo znati da u trudnoći HSV može da ugrozi novorođenče, posebno dok prolazi kroz porođajni kanal i shodno tome se neke mere mogu preduzeti. 

 1. Živim u inostranstvu i putujem u Aziju uskoro. Uspela sam da desifrujem sve stavke u svom vakcinalnom listu iz Srbije, osim jedne - šta je "monoper" vakcina? Primila sam jednu, u petoj godini života, ako Vam to nešto znači. 

  Odgovoreno: 18. 08. 2019.

Prikazano 1-5 od ukupno 1780 pitanja