Pitajte doktora

Najnoviji odgovori (78663)

  1. Vakcinacija protiv tetanusa
    Pitanje broj: #163077

    Posjekla sam se na staru ogradu, rana nije jako duboka. Imam 23 godine i redovno sam cijepljena pa me zanima trebam li se sad ponovno cijepiti protiv tetanusa obzirom na nezgodu. 

    Odgovoreno: 17. 07. 2019.
  1. Kada je konačan PCR kvalitativni test za HIV?

    Odgovoreno: 03. 07. 2019.
    • Kada je negativan, ili  pozitivan - konačan je. Ili infekcija postoji ili ne. Već oko 7.-10. dana posle rizika od sticanja HIV PCR test je dovoljno osetljiv i specifičan. Kvalitativni test se retko radi, više je u upotrebi kvantitativni test

  1. Lečenje hepatitisa C
    Pitanje broj: #162855

    Moj muž je 2011. godine otkrio da ima hepatitis c.

    Narkoman nije, i ne zna kako se zarazio. Krenuo je da se leči na infektivnoj klinici na XL odeljenju.

    Primao je terapiju 2012. godine Pegazis i Ribavirin godinu dana, ali terapija, na žalost, nije bila uspešna. On je odustao od daljeg lečenja zbog loših uslova u bolnici.

    2018. smo dobili bebu. Pošto mnogo radi (stolar je) jako je smršao, nervozan je.

    Uradio je ALT i AST, rezultati su bili oko 200. Ne želi da ide na dalja lečenja. Ja nisam imala hepatitis c tada, a beba nije testirana. Ćutimo jer gde da spomenem pedijatru to, niko ne shvata tu bolest. Svi te gledaju kao da si narkoman i ološ.

    Čula sam da ste odličan doktor i pravi doktor kome treba da se obratim. Želim da Vas pitam i molim da moj muž zakaze kod Vas pregled? 

    Odgovoreno: 01. 07. 2019.
    • Od nedavno postoje nove generacije lekova za Hepatits C (HCV), vrlo su uspešni.

      Ali, nažalost, za sada ih većinu inficiranih nalaze samo na "crnom" tržištu. Naime, naš zdravstvni sistem odobrava lečenej samo pacjentima koji imaju uznapredovalu fibrozu jetre i lista čekanja je dugačka. Mnogi inficirani su preko alternativnih puteva dobavljali indijske varijante lekova, koji su vrlo dobri, a prosečna cena tromesečne terapije je oko 1000 evra ( npr. pangenotipska kombinacija sofosbuvir + velpatasvir), sa bar 80% šansi da se infekcija izleči.

      Potrebno je prethodno uraditi sve neophodne laboratorijske analize, uključujući genotip virusa, kao i fibrosken jetre.

      Ja sam u penziji i nikoga više ne lečim ali možete da pokušate kod Prof. dr MIloša Koraća na Infektivnoj klinici.

  1. Postovani, Ima skoro 5 meseci pojavile su mi se sitne bradavice u korenu penisa, malo prema stomaku i na samom penisu ( verujem da su kondilomi - HPV). Neke su i potkozne te afektuju svrab i bol kada se pritisnu. Nisam koristio nikakvu terapiju niti lekove. Pusim duvan, marihuanu i ponekad popijem alkohol. Najljubaznije molim za savet, terapiju ili lekove. Puno hvala. Sasha

    Odgovoreno: 28. 06. 2019.
  1. Da li akutni retrovirusni sindrom može da se javi nakon 7 dana i kolika je telesna temperatura u istom?

    Odgovoreno: 27. 06. 2019.

Prikazano 1-5 od ukupno 1771 pitanja