Zdravlje starih

Fizička aktivnost kod starijih osoba dovodi do poboljšanja opšte kondicije i funkacije brojnih organa, do prevencije razvoja bolesti i očuvanja mentalnog zdravlja.

Fizička aktivnost u starosti

Fizička aktivnost kod starijih osoba dovodi do poboljšanja opšte kondicije i funkacije brojnih organa, do prevencije razvoja bolesti i očuvanja mentalnog zdravlja.

Pročitajte >>>

Želite da ostanete mladi? Pokrenite se

Novo istraživanje pokazuje da vežbanje među starijim osobama pomaže u borbi protiv depresije, demencije i drugih zdravstvenih problema, kao što su bolesti srca, kancer i dijabetes. Vežbanje poboljšava naše šanse...

Pročitajte >>>

Palijativno lečenje - Ublažavanje tegoba kod neizlečivih bolesti

I pored velikog napretka medicine i danas smo u situaciji da se srećemo sa stadijumima teških bolesti u kojima ne očekujemo izlečenje kod pacijenta. Iako smo tada izgubili bitku sa...

Pročitajte >>>

Hladno vreme i bolesti srca

Promrzline i padovi na poledici nisu jedine opasnosti za zdravlje koje nam donosi zima. Pri hladnom vremenu trebalo bi zaštititi i srce, posebno ukoliko bolujete od hroničnih srčanih bolesti.

Pročitajte >>>

U toku vakcinisanje građana protiv sezonskog gripa

Vakcinisanje građana protiv sezonskog gripa počelo je danas u većini domova zdravlja u Srbiji. Za sticanje imuniteta neophodne su dve do tri nedelje nakon davanja vakcine.

Pročitajte >>>

Stigao materijal za kardiološke operacije

Obaranjem cena na tenderu kupljeno dvostruko više ugradnog materijala za kardiološke operacije. Svi koji čekaju ugradnju stenta a nisu hitni slučajevi, poziv za intervenciju dobiće sledećih nedelja, ali i meseci.

Pročitajte >>>

Hladno vreme i bolesti srca - pripremite se na vreme

Promrzline i padovi nisu jedine opasnosti po zdravlje koje nam donosi zima. Pri hladnom vremenu trebalo bi zaštititi i srce, posebno ako bolujete od hroničnih srčanih bolesti.

Pročitajte >>>

Tai chi pobojšava zdravlje

Istraživanje sprovedeno na Univerzitetu u Sidneju proučavalo je povezanost tai chi-a i fizičke spreme starijih osoba. U istraživanju je učestvovalo 702 pacijenta starijih od 60 godina. Rezultati su pokazali da...

Pročitajte >>>

Prvi slučaj virusa Zapadnog Nila u Crnoj Gori

Na Infektivnoj klinici Kliničkog centra u Podgorici trenutno se leči jedan pacijent zaražen virusom Zapadnog Nila, i to je prvi dijagnostikovan slučaj te bolestio u Crnoj Gori.

Pročitajte >>>

Virus Zapadnog Nila odneo četiri osobe u Srbiji

U Srbiji su od groznice Zapadnog Nila umrle četiri osobe, a ukupno je zabeleženo 63 slučaja oboljevanja, rečeno je danas agenciji Beta u Institutu za javno zdravlje.

Pročitajte >>>

Počinje zaprašivanje u Beogradu i još 26 gradova

Na teritoriji Beograda i još 26 gradova u Srbiji u toku je novo uzorkovanje komaraca, u okviru projekta Zavoda za biocide i medicinsku ekologiju koji ima za cilj suzbijanje virusa...

Pročitajte >>>

Zbog virusa zapadnog Nila u bolnici 27 ljudi

U Srbiji je zvanično potvrđeno da je broj osoba obolelih od virusa zapadnog Nila stigao do cifre 27. Pacijenti su smešteni u Kliniku za infektivne i tropske bolesti i iz...

Pročitajte >>>

Virus zapadnog Nila - najvažnije činjenice

Virus Zapadnog Nila potiče od komarca, a izaziva encefalitis ili meningitis. Na ljude se prenosi preko ujeda inficiranog komarca, koji postaje zaražen kada ujede pticu koja nosi ovaj virus.

Pročitajte >>>

Stariji ljudi koji brže hodaju žive duže

U istraživanjima su prikupljene informacije o više od 35.000 ljudi, a naučnici su otkrili da brzina hodanja ispitanika može ukazati na to koliko će neko još poživeti.

Pročitajte >>>

Prelomi kostiju kod starijih ljudi

Starenjem i današnjim modernim načinom života često dolazi do pojave hroničnih  bolesti. Ovde se ubraja i osteoporoza, metabolička bolest kostiju i smanjenje mase koštanog tkiva. Osteoporoza je uzrok što je...

Pročitajte >>>