Da zakažete pregled pozovite 063 687 460

Zakažete pregled 063 687 460

Najnoviji odgovori (82878)

  1. Poštovani, početkom godine sam imala veoma stresnu situaciju, mom starijem detetu je dijagnostikovan dijabetes. Od tada meni počinju da drhte ruke, kreće vrtoglavica kad god njemu nije dobro. Kom specijalisti da se javim?

    Odgovoreno: 23. 03. 2021.
  1. Dobar dan, pocela sam da pijem Eliceu i Bipodis zanima me sta mogu da pijem protiv bolova, smem li brufen ili treba da ga izbegavam? Hvala!

    Odgovoreno: 28. 02. 2021.
    • Poštovana,

      Istovremena primena Elicee (escitalopram) i Brufena (ibuprofen), može povećati sklonost ka krvarenju, pa je potreban oprez. Dakle, mogu se koristiti zajedno, ali se ne može isključiti rizik od krvarenja.

      Brufen, koji pripada grupi nesteroidnih antiinflamatornih lekova (NSAIL), može da utiče na funkciju trombocita, koji imaju ulogu u zgrušavanju krvi (koagulacija) i zaustavljanju krvarenja. On deluje tako što sprečava njihovo slepljivanje (inhibira agregaciju), usled čega može da se produži vreme krvarenja. S druge strane, Elicea može da dovede do smanjenja broja trombocita (trombocitopenija), kao neželjenog dejstva, što doprinosi povećanju rizika od krvarenja.

      Kao bezbednija alternativa protiv bolova, predlaže se upotreba paracetamola (npr. Panadol), ukoliko ne postoje druga ograničenja za njegovu primenu.

      Srdačno,

      Bojan Pavković, spec. dr med, psihijatar

  1. Postovani,

    imala sam probleme sa panicnim napadima i bila sam pod terapijom nekih 6 meseci a zatim sam terapiju prekinula na svoju ruku, tacnije u martu 2020. Cesto sam nakog toga uzimala lekove kao sto su bromozepan ili ksalol kad god sam bila uznemirena.Vec nekoliko meseci primetila sam da se tresem, imam osecaj kao da nisam svesna nicega i imam problem s koncentracijom prilikom ucenja posto imam 20 godina i studiram.Cesto se osecam depresivno i imam misli o samoubistvu posto vise ne mogu da se borim zaista.Inace imam preteran strah od ludila i pshickih bolesti.Molim vas da mi pomognete i date misljenje da li je ovo mozda sizofrenija koje se jako plasim,vise je neizdrzljivo.

    Unapred hvala

    Odgovoreno: 29. 01. 2021.
    • Poštovana, navedene simptome koje ste opisali ukazuju na panicni napad, ne shizofreniju. Panicni napadi treba da se tretiraju: psihoterapija i farmakoterapija u nekim slucajevima. Nelecenjem simptomi se mogu pogorsati. 

  1. Postovani Vec 6 dana imam problema sa spavanjem.Nekako uspem da zaspim ali se budim u toku noci redovno pa opet tesko zaspim,ali zaspim.Npr nocas sam zaspao u 11 h probudio se u 02:30 pa nisam spavao do 04:00 i onda spavao do 08.20. S obzirom da sam anksiozan sa vremena na vreme mogu da povezem sa tim,ali neznam pravi uzrok,jer ja se dobro osecam radim svoje dnevne aktivnosti bez problema,raspolozenje je dobro,neznam odakle mi ta nesanica.Pored toga sto imam problema sa spavanjem zuji mi malo u usima pa mogu da povezem sa tim istim problemom,inace koristim valerijanuza lakse usnivanje ali mislim da mi ne pomaze mnogo.Voleo bih cuti Vase misljenje. Hvala

    Odgovoreno: 05. 11. 2020.

Prikazano 1-5 od ukupno 2213 pitanja