Pitajte doktora

Najnoviji odgovori (78763)

  1. Imam anksioznost kao dijagnozu sa depersonalizaciom i derealizaciom. Inače sam sada trudna i pred porodjajem sam ne koristim trenutno ni jedan lek zbog bebe. U nedelju imam zakazan carski rez. interesuje me da li anestezija može da utiče nešto loše na moje stanje? Inace anksioznost mi se javila sad pred kraj trudnoće opet.

    Odgovoreno: 12. 08. 2019.
    • Bez brige, Vaš problem, ma koji da je psihicki problem ne utice na bebu dok je u stomaku. Takodje nije nasledno tako da ste bezbrižni. Jedino što je kvalitet Vašeg života znatno i evidentno narušen zbog simptoma. 

  1. Imam 26 godina, pre oko tri godine ustanovljena mi je dijagnoza okp sa anksioznoscu. Od tada pijem lek rissar i lek xanax, od tih lekova mi je bilo bolje i prestali su simptomi koje sam imao poput opsesivnih misli, medjutim od pre nekoliko dana pojavio mi se nov problem. Radi se o tome što sam postao svestan nekih uobicajenih radnji svakog čoveka npr. kao što je gutanje od tada mi se dešava da jako često gutam čak i kad nije potrebno. Da objasnim na primeru kad popijem vodu ja progutam vodu i posle toga nastavim da gutam i kad to nije potrebno. Ili npr u toku dana gutam često pljuvačku i po nekoliko desetina puta u minutu kao da me neka sila tera da to radim a ja nemam kontrolu, ponekad su mi suva usta pa i ne mogu da progutam pljuvačku tada me uhvati strah. Šta da radim? Ovo me već iznuruje pa ponekad pomislim čak i na samoubistvo. 

    Odgovoreno: 12. 08. 2019.
    •  Ne strahujte, sasvim je moguće da je to samo kompulzija. To bi značilo da anksioznost, tenzija se nagomilava i da nakon te radnje se oseća privremeno olakšanje. Naravno ovu moju hipotezu treba potvrditi kroz razgovor i terapiju. Sigurno da nije ništa već nevidjeno. Takodje strah ili kotrola gutanja nije u opšte tako retka, odkle bi bila i fiksacija za oralnu fazu-mada je ovo samo moja hipoteza trenutno.

      Javite se psihoterapeutu po izboru i krenite sa terapijom jer iza ovoga stoji suštiski problem neuroze koji evidentno nije rešen lekovima za sada.

  1. Tremor i preznojavanje
    Pitanje broj: #163306

    Pola godine bila sam u stresnim situacijama. Sad kad je sve to proslo, počela sam se tresti. Osjecam da nije sa mnom nešto u redu. Kad mi netko dode u posjete, počnem biti nervozna, osjecam strah od ljudi , a kroz neko vrijeme kad više ne mogu izdržati tu napetost, počinjem se tresti i lice mi jako drhti. Ne mogu se smiriti kad me to prime. Počinjem se znojiti. Možete mi reći što se sa mnom događa?

    Odgovoreno: 12. 08. 2019.
    • Treba odraditi inicijalni intervuju, da se upozna terapeut sa problemom i da se vidi da li je potrebno odraditi neke pretrage. Ako je tu sve ok, onda je verovatno anksioznost- neki neurotski problem koji se manifestuje preko telesnih simptoma. Imate 2 izbora generalno, jedan je preko lekova, drugi je psihoterpija. Moj savet  je odite do državnog lekara po uput pa kod psihijatra da se vidi šta je. Nakon toga se odlučujete za ove navedene korake.

       

  1. Kockanje kao oblik zavisnosti
    Pitanje broj: #163188

    Da li ima pomoći kockaru koji igra poker aparate preko pet godina, tvrdi da je sve "pod kontrolom", odbija bilo kakvu promenu I lečenje, sada izjavljuje I da ne želi decu da ne bih patila, potrosi oko 2000 evra za par meseci, ali još uvek ne pozajmljuje nego troši svoje? 

    Odgovoreno: 12. 08. 2019.
  1. Da li i u kojoj meri opsesivno-kompulsivni poremećaj može da bude nasledan?

    Odgovoreno: 31. 07. 2019.
    • Veliki broj psihijatrijskih stanja i bolesti ima genetsku osnovu. To što je nešto nasleđeno ne znači da ne može uspešno da se zaleči. Opsesivno-kompulzivni poremećaj uspešno se leči REKBT psihoterapijom.

Prikazano 1-5 od ukupno 2115 pitanja