Pitajte doktora

Najnoviji odgovori (78375)

 1. Anksiozno depresivno stanje - savet
  Pitanje broj: #160612

  Poštovani,

  Pre 5 godina sam imao anksiozno-depresivnu epizodu i trebalo mi je 11 meseci da se uz ksalol stabilizujem. Od tada nisam imao tegoba niti sam koristio bilo kakve lekove. Međutim, od Nove godine su mi se pojavili iznenadni noćni napadi panike (2 puta sam se budio usred noći) i skoro svakog dana često osećam paniku, kakvu sam imao tokom pomenute epizode. Doduše, prethodna godina mi je bila veoma turbulentna: smrt i bolest u porodici, problemi sa ljudima na poslu, položio sam vozački ispit, česta putovanja i duži boravci van zemlje (mada su mi prijali), povrh svega jedna turneja po zemlji, koju sam iskreno jedva čekao da se završi. Međutim, za razliku od pre 5 godina, sada nemam "crne" misli, već samo te telesne manifestacije. Plašim se da opet ne upadnem u to staro stanje. Šta to može da bude sa mnom, šta biste mi preporučili da preduzmem? Ili me je jednostavno "sastavila" prethodna godina? Hvala unapred.

  Odgovoreno: 22. 01. 2019.
  • Poštovani,

   Obzirom da ste naveli u kratkim crtama šta se dešavalo, čini mi se da je problematika za psihoterapijski rad. Odnosno da su to teme koje treba podrobno i dobro izanalizirati, osvestiti i naći im adekvatno mesto u glavi. U suprotnom može da se desi da neuroza bude "rešenje" odnosno način na koji se na jedan rudimentalan i primitivan način nosimo sa problemima koje imamo. 

   Zato vam predlažem da potražite psihoterapeuta i da počnete da radite kako na samim simptomima tako i na samom uzroku neuroze.


 1. Kongitivno bihevioralna terapija
  Pitanje broj: #160639

  Poštovani, lekar sam po struci, ali mi to nije pomoglo da do sada pronađem za sina odgovarajućeg terapeuta. On je 1989. godište i unazad 10 godina uma problema sa anksioznošću, OKP, hipohondrijom/somatizacijom. Bio je kod više psihijatara, neko vreme je koristio i medikamentoznu terapiju, ali vid psihoanalitičke psihoterapije nije dao rezultata. Želi da proba sa kognitivno-bihejvioralnom terapijom. Interesuje me preporuka za psihoterapeuta (po mogućnosti muškaraca i psihijatra) u Beogradu i kontakt. Veliki pozdrav!

  Odgovoreno: 22. 01. 2019.
  • Pozdrav,

   Pogledajte na google-u kbt psihoterapeut ili bihevioralna terapija, mozete naći u Beogradu, a mozete naći i online psihoterapeute. Jako je bitno da nadjete terapeuta koji radi i čija je specijalnost rad sa neurozama i sa okp, jer je problem kompleksan i zahteva puno iskustva u radu, verovatno da zbog toga niste imali napretka u psihoterapiji.

   Uvek možete poslati mejl sa upitom na [email protected] kako biste dobili opcije stručnjaka iz bilo koje oblasti medicine. 

   S' poštovanjem.

 1. Nasilje u porodici nakon prevare
  Pitanje broj: #158877

  Poštovani, opisaću vam par dogadjaja i ponašanja mog supruga pa vas molim za savet iako mi je jasno da se moramo obratiti psihijatru. 
  Pre 5 godina došlo je do prevare u našem braku koju sam načinila ja iz čiste nesreće, jel sam bila neprimetna za mog supruga. Imamo dvoje predivne dece u braku smo 13 godina i dobro se poznajemo. 
  Uz dogovore i stalne razgovore pokušali smo da prevaziđemo krizu, ali je on počeo da u svojoj glavi umišlja razne loše filmove o meni onda je počeo da me kontroliše i sputava moju slobodu raznim ružnim ponašanjima čak je i ispoljio agresiju. 
  Posle 5 godina truda i rada na spašavanju braka, on je u mraku sačekao čoveka sa kojim sam bila i udario ga po glavi. 
  Sa tim čovekom nisam imala nikakvog kontakta godinama i trudila sam se da vratim izgubljeno poverenje, sigurnost i mir. Sada sam zabrinuta za svoju decu i strahujem za sigurnost. Kada sam pitala supruga zašto je to uradio, rekao mi je da mu je pala roletna. A pala mu je zbog stalnog umisljanja kako ga taj čovek prati i kako mu smešta. Bilo bi ovde mnogo da se kaže. Ja sam se sa decom sklonila od supruga, zbog svoje sigurnosti. Dogovor je da ode kod psihologa, psihijatra, i započne lečenje. Ja sam rada da se uključim!

  Odgovoreno: 27. 08. 2018.
  • Poštovana,

   Vaš suprug bi trebalo da se javi na pregled, na tome bi se moralo insistirati. Ono sto je vazno je da, ako se ponovi situacija da fizički napadne bilo koga, ili pokuša da ugrozi sebe, postoji mogućnost i da bude prisilno hospitalizovan (pozivaju se policija i hitna pomoć). Nadam se da to toga nece doći, a način da se to spreči je da sam ode kod lekara, najpre u Dom zdravlja, a onda po preporuci lekara dalje. Najbolje je da skupa odete na preglede, počev od prvog pa na dalje, ili da potražite pomoć nekoga iz porodice ili od prijatelja u kog vaš suprug ima poverenja, da učnite sve što možete kako bi ga motivisali da potraži pomoć.

   Pozdrav

 1. Anksioznost i bolovi
  Pitanje broj: #158614

  Poštovani, par godina patim od anksioznosti, uz povremene napade panike. Poslednjih par mjeseci sam počela osjećati bolove u stomaku, glavobolju, stezanje u prsima itd. Vadila sam nalaze, snimala mozak, sve je u redu. 
  Planiram raditi i ostale nalaze zbog bolova u stomaku. 

  Da li je moguće da se kao posljedica anksioznosti javljaju bolovi i nelagoda u razlicitim dijelovima tijela? 

  Stomak me zbog nadutosti često boli, a kad on prestane počnu bolovi ispod rebara, pa onda zglobovi, pa glavobolja, pa stezanje u prsima. Obicno ide tako u krug. Hipohondar sam, užasno me strah nekih bolesti, stalno razmišljam o tome kako se neka teska bolest siri mojim tijelom i stalno po internetu tražim mogući uzrok bola. 
  I to me sve užasno muči, jedva funkcioniram.

  Odgovoreno: 13. 08. 2018.
  • Poštovana,

   S obzirom da pravi problem neurozene razradjujete i ne otkrivate, ona konstantno generise anksioznost i telesne simptome. U slučaju da se naviknete na jednu vrstu senzacija, neuroticni poremecaj ima tendenciju da se "preseli" da pronadje ono sto ne mozete trpeti i tako nastavi da skreće pažnju dok vi ne odlučite da se pozabavite problemom. 

   Imate poziv da radite na sebi, pa ako ga ignorišete neuroza je tu kao odgovor.

   Pozdrav

 1. Prividjanje pred spavanje
  Pitanje broj: #158379

  Poslednjih par večeri vidim nekoliko "osoba" u dnu sobe, kad legnem da spavam. Sinoć su me odveli "gore", nešto kao svemir. Tamo ih je bilo još. Ne govore, ali komuniciraju sa mnom i sve ih razumem. Tu imam četrdesetoro dece. Bilo mi je lepo, ali u jednom trenutku sam se uplašio, da li će da me vrate nazad? Od tada pomeram stvari mislima. Jasno vidim kako se pomeraju tv, komoda itd. Ne znam šta se dešava, da li mi možete reći? Sve se pomera oko mene. Da li je moguće da imam tumor ili patim od šizofrenije? Nisam ranije imao takva iskustva. Ne drogiram se. Pijem kada izadjem. Treniram, radim i imam društveni život. Sve je normalno, a ovo je novo. Svaka pomoć bi mi dobro došla.

  Odgovoreno: 25. 07. 2018.
  • Poštovani,
   To što ste opisali treba da Vas zabrine i zato otidjite do psihijatra da podrobnije opišete šta je bilo, on će vam pomoći oko otkrivanja problema.

   Pozdrav.

Prikazano 1-5 od ukupno 2106 pitanja