Pitajte doktora

Najnoviji odgovori (78655)

 1. Postovani, kad ustanem ujutru,imam previse negativnih misli.?

  Odgovoreno: 11. 06. 2019.
 1. Bila sam u vezi sa deckom sa seksualnom disfunkcijom za koju sam ja preuzela odgovornost i krivicu i zbog koje sam ja dobila depresiju. Isla sam kod psihijatra, posle oko 2 godine veze i pila sam 3 meseca flunirin. Posle toga se stanje malo popravilo i smo mi nastavili takvu vezu kao do tad. Moje stanje se pogorsavalo i pre godinu dana sam pocela sa privatnim psihoterapijama. To mi je pomoglo da obavljam relativno normalno obaveze. I mnogo sam se sigurnije osecala. Tada sam pocela da se plasim da izlazim na ulicu. I pre par meseci smo raskinuli vezu. Ja sam ostala bez posla i bila prisiljena da se vratim kod roditelja gde sam vec mesec dana. Nemam primanja nikakva, trazim posao koji sa krizom je skoro nestao. Nemam prilike da izlazim iz kuce. Nemam samopouzdanje i pocinjem da ima ozbiljne napade beznadja. Razmisljam da uzmem ponovo flunirin da bih mogla da se saberem i preuzmem kontrolu nad situacijom. Da li je u redu da ponovo bez konsultacija sa doktorom uzmem flunirin? I ako nije da li postoji drzavna ustanova koja ne zahteva mesece zakazivanja a gde mogu da se konsultujem za pomoc? Hvala puno\\\\pozdrav

  Odgovoreno: 11. 06. 2019.
 1. Anksiozno depresivno stanje - savet
  Pitanje broj: #160612

  Poštovani,

  Pre 5 godina sam imao anksiozno-depresivnu epizodu i trebalo mi je 11 meseci da se uz ksalol stabilizujem. Od tada nisam imao tegoba niti sam koristio bilo kakve lekove. Međutim, od Nove godine su mi se pojavili iznenadni noćni napadi panike (2 puta sam se budio usred noći) i skoro svakog dana često osećam paniku, kakvu sam imao tokom pomenute epizode. Doduše, prethodna godina mi je bila veoma turbulentna: smrt i bolest u porodici, problemi sa ljudima na poslu, položio sam vozački ispit, česta putovanja i duži boravci van zemlje (mada su mi prijali), povrh svega jedna turneja po zemlji, koju sam iskreno jedva čekao da se završi. Međutim, za razliku od pre 5 godina, sada nemam "crne" misli, već samo te telesne manifestacije. Plašim se da opet ne upadnem u to staro stanje. Šta to može da bude sa mnom, šta biste mi preporučili da preduzmem? Ili me je jednostavno "sastavila" prethodna godina? Hvala unapred.

  Odgovoreno: 22. 01. 2019.
  • Poštovani,

   Obzirom da ste naveli u kratkim crtama šta se dešavalo, čini mi se da je problematika za psihoterapijski rad. Odnosno da su to teme koje treba podrobno i dobro izanalizirati, osvestiti i naći im adekvatno mesto u glavi. U suprotnom može da se desi da neuroza bude "rešenje" odnosno način na koji se na jedan rudimentalan i primitivan način nosimo sa problemima koje imamo. 

   Zato vam predlažem da potražite psihoterapeuta i da počnete da radite kako na samim simptomima tako i na samom uzroku neuroze.


 1. Kongitivno bihevioralna terapija
  Pitanje broj: #160639

  Poštovani, lekar sam po struci, ali mi to nije pomoglo da do sada pronađem za sina odgovarajućeg terapeuta. On je 1989. godište i unazad 10 godina uma problema sa anksioznošću, OKP, hipohondrijom/somatizacijom. Bio je kod više psihijatara, neko vreme je koristio i medikamentoznu terapiju, ali vid psihoanalitičke psihoterapije nije dao rezultata. Želi da proba sa kognitivno-bihejvioralnom terapijom. Interesuje me preporuka za psihoterapeuta (po mogućnosti muškaraca i psihijatra) u Beogradu i kontakt. Veliki pozdrav!

  Odgovoreno: 22. 01. 2019.
  • Pozdrav,

   Pogledajte na google-u kbt psihoterapeut ili bihevioralna terapija, mozete naći u Beogradu, a mozete naći i online psihoterapeute. Jako je bitno da nadjete terapeuta koji radi i čija je specijalnost rad sa neurozama i sa okp, jer je problem kompleksan i zahteva puno iskustva u radu, verovatno da zbog toga niste imali napretka u psihoterapiji.

   Uvek možete poslati mejl sa upitom na [email protected] kako biste dobili opcije stručnjaka iz bilo koje oblasti medicine. 

   S' poštovanjem.

 1. Nasilje u porodici nakon prevare
  Pitanje broj: #158877

  Poštovani, opisaću vam par dogadjaja i ponašanja mog supruga pa vas molim za savet iako mi je jasno da se moramo obratiti psihijatru. 
  Pre 5 godina došlo je do prevare u našem braku koju sam načinila ja iz čiste nesreće, jel sam bila neprimetna za mog supruga. Imamo dvoje predivne dece u braku smo 13 godina i dobro se poznajemo. 
  Uz dogovore i stalne razgovore pokušali smo da prevaziđemo krizu, ali je on počeo da u svojoj glavi umišlja razne loše filmove o meni onda je počeo da me kontroliše i sputava moju slobodu raznim ružnim ponašanjima čak je i ispoljio agresiju. 
  Posle 5 godina truda i rada na spašavanju braka, on je u mraku sačekao čoveka sa kojim sam bila i udario ga po glavi. 
  Sa tim čovekom nisam imala nikakvog kontakta godinama i trudila sam se da vratim izgubljeno poverenje, sigurnost i mir. Sada sam zabrinuta za svoju decu i strahujem za sigurnost. Kada sam pitala supruga zašto je to uradio, rekao mi je da mu je pala roletna. A pala mu je zbog stalnog umisljanja kako ga taj čovek prati i kako mu smešta. Bilo bi ovde mnogo da se kaže. Ja sam se sa decom sklonila od supruga, zbog svoje sigurnosti. Dogovor je da ode kod psihologa, psihijatra, i započne lečenje. Ja sam rada da se uključim!

  Odgovoreno: 27. 08. 2018.
  • Poštovana,

   Vaš suprug bi trebalo da se javi na pregled, na tome bi se moralo insistirati. Ono sto je vazno je da, ako se ponovi situacija da fizički napadne bilo koga, ili pokuša da ugrozi sebe, postoji mogućnost i da bude prisilno hospitalizovan (pozivaju se policija i hitna pomoć). Nadam se da to toga nece doći, a način da se to spreči je da sam ode kod lekara, najpre u Dom zdravlja, a onda po preporuci lekara dalje. Najbolje je da skupa odete na preglede, počev od prvog pa na dalje, ili da potražite pomoć nekoga iz porodice ili od prijatelja u kog vaš suprug ima poverenja, da učnite sve što možete kako bi ga motivisali da potraži pomoć.

   Pozdrav

Prikazano 1-5 od ukupno 2108 pitanja