Pitajte doktora

Najnoviji odgovori (78673)

  1. Promena na maloj usni vagine
    Pitanje broj: #162678

    Pojavila se neka promena na maloj usni vagine. Ponekad svrbi, ne raste, HPV tipizacija negativna, nema bakterija samo kandida na brisevima. Moj ginekolog je dao dijagnozu lichen vulvae pre nekoliko meseci, jer mukoza vagine često puca i imam beličastu kožu na preponama blizu vagine. Molim vas za savet i mišljenje. Šaljem sliku pregleda

    Odgovoreno: 15. 06. 2019.
    • Preporučujem Vam da sa mesta promene uzmete uzorak i pošaljete na patohistološki pregled, koji će dati definitivnu dijagnozu. Na slici vidim da trenutna promena nije velika te je moguće operacijom je odstraniti u potpunosti i takođe poslati na patohistološki pregled. Potom uključiti adekvatnu terapiju kada se potvrdi dijagnoza.

  1. Predlog za analizu plodove vode
    Pitanje broj: #105576

    Trudna sam u 14 nedelja i doktor mije preporučio da uradim analizu plodove vode u 16 nedelji. Plašim se mnogo jer ne znam da li je video nešto loše želm da znam šta to znači. Uradila sam i analizu i rekao je da postoji mogućnost da sam od tih zena da imam rizik od duble. 

    Odgovoreno: 27. 05. 2019.
  1. Poštovanje, prvi porodjaj je bio 2016. godine, sve uredno i prirodno. Spontani 2018. godine, sada sam trudna 14+4, donji stomak me često boli kao blagi pms, dr kaže da je placenta previa, mirovanje i utrogestan ujutru i uveče. Prekjuče sam imala vaginalni pregled i juče uveče vidim nakon odlaska u toalet rozu tačkicu, baš svetlu. Otišla sam kod dežurnog dr koji kaže da je to normalno, nema ništa, sve je uredno i posteljica nisko, ali nije placenta previa. Za bol u stomaku ništa nije rekao. Danas opet isto, bukvalno svetla tačka, ali samo pri brisanju. Da li da brinem? Hvala.

    Odgovoreno: 27. 01. 2019.
  1. Povisen TSH - druga trudnoca
    Pitanje broj: #160733

    Poštovani. Želela bih drugu trudnoću, medjutim imam blago povišen tsh koji iznosi 5.25. Da li je potrebno da prvo endokrinolog uvede terapiju ili taj tsh nije opasan za bebu? Hvala.

    Odgovoreno: 27. 01. 2019.
  1. Koilociti - papa nalaz
    Pitanje broj: #160737

    Poštovani, Uradila sam papa nalaz, koji je označen kao normalan nalaz 1. grupe. Kvalitet brisa: zadovoljavajući. Ne postoji indikacija nijednog CINa. U vaginalnoj flori su pronađeni koilociti, stoga je citolog preporučio HPV tipizaciju. Je li potrebno odmah raditi tipizaciju i je li moguće obaviti je testiranjem urina?

    Odgovoreno: 27. 01. 2019.
    • Poštovana,

      Ukoliko u nalazu PAPA postoje koilociti to znači da u unutrašnosti pločastih ćelija postoje promene koje uzrokuje prisustvo HPV (humani paipiloma virus).
      Ukoliko je ostali nalaz PAPA uredan tada se radi o tzv. ”benignim koilocitima” dakle u ćeljama se ne nalaze promene koje bi mogle voditi do pojave CIN-ova. Bez panike.

      Pozdrav.

Prikazano 1-5 od ukupno 20661 pitanja