Da zakažete pregled pozovite 063 687 460

Zakažete pregled 063 687 460

Najnoviji odgovori (82890)

 1. Postovani, Mozete li mi reci koliko se dvojajcani blizanci teoretski mogu razlikovati, da li jedna djevojcica moze liciti na majku a druga na oca?Postoji li jos takvi slucajeva u praksi? Inace imam bliznakinje stare 18mjeseci koje se vidno razlikuju u crtama lica i gradji. Hvala unaprijed na odgovoru. Srdacan pozdrav.

  Odgovoreno: 20. 02. 2021.
  • Poštovana,

   Dizigotni tj. dvojajčani blizanci nastaju kada se dve jajne ćelije oplode sa dva spermatozoida. Tako oplođene ćelije na jednom embriološkom stupnju koji se naziva blastocita se usađuju u matericu i nezavisno se razvijaju u njoj. Genetička vezanost dvojajčanih blizanaca je ista kao i kod ostalih braća i sestara u porodici. Dvojajčani blizanci mogu biti istog ili različitog  pola, iste ili različite krvne grupe....

   Srdačan pozdrav

 1. Postovani, rodila sam blizance (djevojcice) sada stare 18mjeseci, interesuje me koliko je moguce da se one razlikuju jer jedna ima kovrdzavu kosu, gustu ( kao otac) druga ravnu i tanku( kao moja), razlicite crte lica, kao i gradja jedna je sitnija druga dosta krupnija. Vizuelno ( na prvu) nemaju slicnosti pa me sve to malo buni.. Mogu li se geni toliko podijeliti kad je rijec o blizancima. Ima li jos ovakvih slucajeva? Hvala unapred na odgovoru. Lp

  Odgovoreno: 20. 02. 2021.
  • Poštovana,

   iz Vašeg opisa se može zaključiti da ste Vi rodili dvojajčane (dizigotne) bliznakinje! Dvojajčani blizanci mogu biti istog ili različitog pola, iste ili različite krvne grupe... One su sestre kao npr. što u nekoj familiji imate dve rođene sestre - jednu stariju i jednu mlađu. Kod Vas je došlo do hiperovulacije i dve jajne ćelije su se oplodile sa dva spermatozoida, i na taj način su nastale Vaše ćerke. 

   Nadam se da sam uspeo da Vam razjasnim nedumicu koju ste imali. 

   Srdačan pozdrav 

 1. Postovani, sa prvim detetom su na gatrijevom testu bile povisene vrednosti na cf, na ponovljenom testiranju je bilo sve u redu. Nismo dobili nikakvo objasnjenje da li povisene vrednosti na prvom testiranju ukazuju da smo nosioci gena i da li treba da preduzmemo nesto u vezi toga u narednoj trudnoci?

  Odgovoreno: 06. 02. 2021.
  • Poštovana,

   Gatrijev test je jedan neonatalni skrining test, a kao i svaki skrining test pokazuje verovatnoću i samim tim on nije idealan. Shodno tome postoji mogućnost dobijanja ''lažno pozitivnih'' ili ''lažno negativnih'' rezultata što najviše zavisi od samih karakteristika skrining testa. Da biste bili sasvim sigurni u to da li ste prenosilac gena za npr. cističnu fibrozu i da li je vaše dete ima, najbolje je da uradite neki od genetičkih testova (molekularna dijagnostika F500del, molekularna dijagnostika 50 najčešćih mutacija u genu CFTR). 

   P. S. Što se tiče nasleđivanja cistične fibroze znajte da oba roditelja mogu biti zdrava, ali prenosioci štetnog gena, i da na taj način mogu dobiti dete koje će imati cističnu fibrozu. 

   Srdačan pozdrav

 1. Poštovani na dabl testu mi je nesto manja vrednost pa me salju kod geneticara, a expertni ultrazvuk je dobar imam 34 godine,inace 14 nedelja trudnoce,, ako predloze bilo sta dalje, ja nisam za aminocintezu, sta da radim

  Odgovoreno: 31. 01. 2021.
  • Poštovana,

   Niste naveli o kojoj nižoj vrednosti je reč, ali nije to presudno, svakako ću Vam odgovoriti na pitanje. Na osnovu godina će Vam sigurno predložiti da uradite dodatna testiranja. Ako ne želite da radite amniocentezu, postoje neinvazivni testovi koji se mogu uraditi. Te testove sami finansirate, dakle ne radi ih ni jedna državna zdavstvena ustanova i reč je o skrining testovima.

   Srdačan pozdrav

 1. Poštovani, Da li se amniocentezom može utvrditi samo eventualni rizici po dete ili se istom metodom može utvditi i da li je došlo do mutacije gena? takođe me zanima da li je prethodno navedeno moguće utvrditi nekom od neivazivnih metoda S poštovanjem

  Odgovoreno: 09. 01. 2021.
  • Poštovani/a,
   Amniocentezom se može stopostotno utvrditi prisutvo ili odsustvo krupnih numerčkih ili strukturnih aberacija. Takođe, postoje i drugi testovi uz pomoć kojih se sa sigurnošću mogu detektovati i mutirani geni. Neinvezivni testovi su još uvek skrining testovi koji na osnovu verovatnoće i statistike preračunavaju šansu da li postoji mogućnost da plod ima neku od hromozomskih abnormalnosti! Ako Vam je potrebno još neko dodatno objašnjenje, slobodno mi se obratite.

   Srdačan pozdrav,

    

Prikazano 1-5 od ukupno 119 pitanja