Pitajte doktora

Najnoviji odgovori (77697)

 1. Mozeli otac da ima krvnu grupu a+, majka ab+, a dete a rh minis.

  Odgovoreno: 28. 10. 2010.
 1. Molim vas da mi odgovorite, moja devojčica ima daunov sindrom-translokacija, kakve su njene mogućnosti, a sada ima i dijabetes melitus i e10, da li postoji mogućnost skidanja sa insulina?

  Odgovoreno: 28. 05. 2010.
  • Poštovana,
   Mogućnosti svake osobe koja boluje od daunovog sindroma su individualne. To zavisi i od toga da li je u svim ćelijama organizma prisutna aberacija, ako je aberacija prisutna samo u nekim ćelijama (mozaik) , onda je bitno u kojim je ćelijama prisutna. Koliko sam upućena, dijabetes melitus tip 1 se leči na prvom mestu insulinom, ali o tome su kompetentniji da komentarišu endokrinolozi.
   Pozdrav

 1. Poštovani, molim vas da me posavetujete. Imam 36 god. I u 6 –toj sam nedelji trudnoće. Ovo mi je druga trudnoća, prva je bila uredna u 29. God. Želela bih da radim amniocentezu, zbog godina koje imam, drugih indikacija nema. Lekar koji je potvrdio trudnoću, predložio je placentocentezu, kao manje invazivan postupak, sigurniji i sa tačnijim rezultatima. Međutim, ja sam naišla na kontradiktorne informacije od drugih lekara i na internetu. Kakvo je vaše mišljenje, koji je postupak bolji, mada znam da oba spadaju u invazivne metode sa određenim rizikom? Kako se odlučiti? Placentocentezu bismo platili, ali ne želim da to bude faktor odlučivanja. Hvala vam unapred na razumevanju i odgovoru.

  Odgovoreno: 11. 05. 2010.
  • Poštovana,
   Iako se amniocenteza ranije preporučivala svim trudnim ženama posle 35-godine, danas se ženama u vašim godinama bez drugih faktora rizika preporučuje prvo duble (dabl) i triple (tripl) test, a tek ako njihove vrednosti odskaču od normalnih preporučuje se horiocenteza ili amniocenteza. Inače, horiocenteza nosi rizik od spontanih pobačaja od 1-2% , dok je ovaj rizik kod amniocenteze 0. 5-1% . Takođe, smatram da je amniocenteza pouzdanija metoda od horiocenteze.
   Pozdrav

 1. Poštovana, naša dijagnoza je primarni sterilitet idiopatskog porekla. Interesuje nas u čemu se nas kakve podatke bismo dobili izradom kariotipa oba partnera. Da li bi tom analizom mogao da se ustanovi razlog našeg steriliteta. Unapred hvala.

  Odgovoreno: 20. 04. 2010.
  • Poštovana,
   Nekada je u osnovi steriliteta poremećaj u strukturi a ređe u broju hromozoma jednog ili oba partnera. Takve informacije biste dobili analizom kariotipa.
   Pozdrav

 1. Interesujeme dali je moguce da oba roditelja imaju b+ krvnu grupu a da dete ima 0+ (na babu)

  Odgovoreno: 20. 04. 2010.
  • Poštovani,
   Moguće je. Nasledni materijal se nasleđuje od roditelja, a roditelji su ga nasledili pak od svojih roditelja. Ništa se ne nasleđuje direktno od babe, dede, strica, tetke. . .
   Pozdrav

Prikazano 1-5 od ukupno 98 pitanja