Pitajte doktora

Najnoviji odgovori (76079)

  1. Postovani, imam blizance koji ce uskoro napuniti 2 godine, zdrava i prava deca. Ono sto me zanima je da li su oni jednojajcani ili dvojajcani blizanci, naime u ranoj trudnoci mi je prvo receno da su jednojajcani, ultrazvucni pregled, pa na narednoj konntroli da su dvojojcani (8. I 12. Nedelja) . Prilikom same amniocinteze da su jednojajcani, a posle porodjaja dr. Misli da su dvojajcani. Ono sto pise u izvestaju amniocinteze je `trudnoca gemelarna-biamnionska`. Da li je ovaj podatak vama dovoljan da mi odgovorite na pitanje? Unapred zahvalna j. Djokovic

    Odgovoreno: 03. 06. 2013.
  1. Mozeli otac da ima krvnu grupu a+, majka ab+, a dete a rh minis.

    Odgovoreno: 28. 10. 2010.
  1. Molim vas da mi odgovorite, moja devojčica ima daunov sindrom-translokacija, kakve su njene mogućnosti, a sada ima i dijabetes melitus i e10, da li postoji mogućnost skidanja sa insulina?

    Odgovoreno: 28. 05. 2010.
    • Poštovana,
      Mogućnosti svake osobe koja boluje od daunovog sindroma su individualne. To zavisi i od toga da li je u svim ćelijama organizma prisutna aberacija, ako je aberacija prisutna samo u nekim ćelijama (mozaik) , onda je bitno u kojim je ćelijama prisutna. Koliko sam upućena, dijabetes melitus tip 1 se leči na prvom mestu insulinom, ali o tome su kompetentniji da komentarišu endokrinolozi.
      Pozdrav

  1. Poštovani, molim vas da me posavetujete. Imam 36 god. I u 6 –toj sam nedelji trudnoće. Ovo mi je druga trudnoća, prva je bila uredna u 29. God. Želela bih da radim amniocentezu, zbog godina koje imam, drugih indikacija nema. Lekar koji je potvrdio trudnoću, predložio je placentocentezu, kao manje invazivan postupak, sigurniji i sa tačnijim rezultatima. Međutim, ja sam naišla na kontradiktorne informacije od drugih lekara i na internetu. Kakvo je vaše mišljenje, koji je postupak bolji, mada znam da oba spadaju u invazivne metode sa određenim rizikom? Kako se odlučiti? Placentocentezu bismo platili, ali ne želim da to bude faktor odlučivanja. Hvala vam unapred na razumevanju i odgovoru.

    Odgovoreno: 11. 05. 2010.
    • Poštovana,
      Iako se amniocenteza ranije preporučivala svim trudnim ženama posle 35-godine, danas se ženama u vašim godinama bez drugih faktora rizika preporučuje prvo duble (dabl) i triple (tripl) test, a tek ako njihove vrednosti odskaču od normalnih preporučuje se horiocenteza ili amniocenteza. Inače, horiocenteza nosi rizik od spontanih pobačaja od 1-2% , dok je ovaj rizik kod amniocenteze 0. 5-1% . Takođe, smatram da je amniocenteza pouzdanija metoda od horiocenteze.
      Pozdrav

  1. Poštovana, naša dijagnoza je primarni sterilitet idiopatskog porekla. Interesuje nas u čemu se nas kakve podatke bismo dobili izradom kariotipa oba partnera. Da li bi tom analizom mogao da se ustanovi razlog našeg steriliteta. Unapred hvala.

    Odgovoreno: 20. 04. 2010.
    • Poštovana,
      Nekada je u osnovi steriliteta poremećaj u strukturi a ređe u broju hromozoma jednog ili oba partnera. Takve informacije biste dobili analizom kariotipa.
      Pozdrav

Prikazano 1-5 od ukupno 99 pitanja