Da zakažete pregled pozovite 063 687 460

Zakažete pregled 063 687 460

Najnoviji odgovori (87009)

  1. Poštovani, Veoma bi mi značilo Vaše mišljenje. Naišla sam na Vaš kontakt prilikom pretrage besplatnog genetičkog savetovališta. Izubila sam trudnoću u 12.nedelji a rezultat je pokazao prisustvo Patau sindroma na plodu. Rezultati pokazuju muževljev i moj kariotip ćelije kao tipični, uz napomenu da je nije moguće isključiti mogućnost postojanja mozaičnih aberacija. Da li one mogu dovesti do toga da svaki sledeći plod razvije isti sindrom? Hvala mnogo na odgovoru!

    Odgovoreno: 24. 12. 2021.
    • Poštovana,

      s obzirom da navodite da je Vaš i muževljev kariotip normalan, do grešaka je došlo u nepravilnim postzigotnim deobama zigota tj. vaše buduće bebe, pa je iz tog razloga došlo do mozaične forme Patau sindroma. Svakako, pregledom abortnog materijala je trebalo utvrditi da li se radi o Patau sindromu ili mozaičnoj formi Patau sindroma. Za svaku narednu trudnoću treba da uradite sve prateće analize kao i amniocentezu gde će se nedvosmisleno pokazati da li beba ima zdravu hromozomsku garnituru.

      Srdačan pozdrav 

  1. Zdravo. Imam 20 god i problem sa sa stidnim usnama, povecane su i vire, sramota me je zbog toga... Da li je to normalno kod nas mladjih devojaka?

    Odgovoreno: 10. 08. 2021.
  1. Postovani,moja cerka ima Tarnerov sindrom 45x/47xxx (mozaik) zatrudnela je prirodnim putem. Sada je u 15 nedelji,ceka amniocintezu. UZ je u redu. Moje pitanje glasi: da li ce amniocintezom moci da se utvrde eventualne anomalije ploda,posto i majka sama ima problem? Hvala na odgovoru.

    Odgovoreno: 21. 06. 2021.
    • Poštovana,

      kod Vaše kćerke je došlo do grešaka u prvim mitotičkim deobama dok je ona bila na stupnju zigota i zato se rodila kao mozaik za Tarnerov sindrom (45,x) i super ženu (47,xxx). Svakako, amniocentezom će primetiti bilo kakva nepravilnost njenog ploda. 

  1. Postovani,imam 40 god,druga trudnoca,prva uredna.Prenatalni test pokazao detekciju na Daunov sindrom 99%,zakazana amnio.Molim vas za info ima li nade da je greska u prenatalnom i da amnio pokaze suprotno. U porodici nemamo nikog sa tom bolescu. Hvala puno na odgovoru

    Odgovoreno: 18. 04. 2021.
    • Poštovana,

      ne znam o kom prenatalnom testu koji ste radili je reč, ali amniocenteza na koju su Vas poslali, će nedvosmisleno potrvditi ili odbaciti prisustvo Daunovog sindroma. 

      Srdačan pozdrav

  1. Postovani, Mozete li mi reci koliko se dvojajcani blizanci teoretski mogu razlikovati, da li jedna djevojcica moze liciti na majku a druga na oca?Postoji li jos takvi slucajeva u praksi? Inace imam bliznakinje stare 18mjeseci koje se vidno razlikuju u crtama lica i gradji. Hvala unaprijed na odgovoru. Srdacan pozdrav.

    Odgovoreno: 20. 02. 2021.
    • Poštovana,

      Dizigotni tj. dvojajčani blizanci nastaju kada se dve jajne ćelije oplode sa dva spermatozoida. Tako oplođene ćelije na jednom embriološkom stupnju koji se naziva blastocita se usađuju u matericu i nezavisno se razvijaju u njoj. Genetička vezanost dvojajčanih blizanaca je ista kao i kod ostalih braća i sestara u porodici. Dvojajčani blizanci mogu biti istog ili različitog  pola, iste ili različite krvne grupe....

      Srdačan pozdrav

Prikazano 1-5 od ukupno 123 pitanja