Da zakažete pregled pozovite 063 687 460

Zakažete pregled 063 687 460

Najnoviji odgovori (79760)

  1. Moja beba i ja smo više puta bile u kontaktu sa osobom kojoj je dijagnostikovana tuberkuloza (nismo znale do danas). Da li ćemo se sada sigurno inficirati i mi ili to ne mora da bude slučaj? Ukoliko smo inficirane, šta možemo da uradimo da bi sprečile razvoj bolesti?

    Odgovoreno: 13. 02. 2020.
    • Važne su nam još dve stvari koje niste naveli, a to su koliko beba ima meseci i da li je vakcinisana od tuberkuloze u porodilištu, što verovatno jeste jer se deca redovno vakciništu u porodilištu. Ukoliko je beba starija od 2 meseca ne postoji nikakva mogućnost da beba oboli. Vi ste takođe vakcinisani, ali u svakom slučaju, kao lica iz kontakta, trebalo bi da se javi nadležnom antituberkuloznom dispanezru da se napravi kontrola. Male su šanse da se oboli. Od 100% inficiranih samo 10% oboli. Neophodno je da se u nadležnoj ustanovi uradi kontrola bilo da je to PPD test ili kod mame snimak pluća. Dok je vrlo velika verovatnoća da je beba kompletno zaštićena.

  1. Ožiljak na plućima
    Pitanje broj: #158399

    Pre dva meseca preležao sam bakterijsku upalu pluća, na kontroli posle mesec dana, lekar je bio zadovoljan oporavkom levog plućnog krila, koje je bilo upaljeno, ali postoji ožiljna promena levo u nivou aortnog luka. Kod mene nema umaranja, apetit mi je normalan, ne osećam nikakva probadanja. Imam povremen kašalj, sa normalnim ispljuvkom. Posle te kontrole nije mi prepisana nikakva terapija. Da li taj ožiljak može da bude problem?

    Odgovoreno: 13. 02. 2020.
    • Vrlo često velike (masivne) upale pluća mogu ostaviti ožiljne promene iza sebe. Ono što bi trebalo uraditi je da se za 6 meseci naparavi isti snimak jer postoji mogućnost da organizam sam smanji ožiljak, Ili će ožiljak ostane isti. Ukoliko se ožiljak povećava to bi bila intikacija za skener. Ja pretpostavljam da se to neće desiti. Nema razloga da se brinete, ovo stanje ne zahteva terapiju i organizam će sam izaći na kraj sa ožiljkom. Jedno što treba da se uradi jeste kontolni snimak za 6 meseci.

  1. Posledice sleep apneje
    Pitanje broj: #155866

    Poštovani, lečim se od sleep apneje nekih pola godine (koristim CPAP aparat), međutim u međuvremenu su mi se počeli javljati simptomi u vidu otežanog disanja, kašlja, brzog zamaranja. Ne pušim i prilično samo fizički aktivan. Usled toga su mi urađene neke analize, rtg, gasne analize, pa ako možete da mi protumačite. Po2 8, 5 kpa, so2 92% , pco2 5, 5 kpa, ph 7, 43, hco3 26, 6 mmol/l, hb 132 g/l. Rtg: perihilarno obostrano naglašena bronhovaskularna šara. Spirometrija je bila u redu. Da li je to posledica apneje ili pak nešto drugo?

    Odgovoreno: 13. 02. 2020.
    • Lečenje slip apneje CPAP aparatom ne podrazumeva nastanak ovakvih tegoba. Mislim da je neophodno da se napravi kontrola rada parata čitanjem kartice i da se javite pulmologu koji će da napravi snimak pluća i spirometriju. Nakon toga će pulmolog da ustanovi da li su ovi spimptomi vezani za pluća ili je u osnovi kardiološki problem koji se ogleda u ubrzanom srčanom radu. Ovo nema puno veze sa lečenjem slip apneje i upotrebom CPAP aparata. 

  1. U snu mi se dešava gušenje i u tom momentu sanjam da gutam neki predmet, ustanem i kada se razbudim popijem malo vode da dođem do daha. To se dešava otprilike jednom sedmično. Tada imam i ubrzan rad srca. Da li je to sleep apneja?

    Odgovoreno: 13. 02. 2020.
    • U ovom pitanju, su sadržani elementi koji mogu ukazivati na sleep aneju, odnosno prekide disanja u snu. Najvažnije je šta će neko ko spava pored vas reći. Vi se svesni toga da vam se dešava jednom nedeljno, međutim ljudi koji imaju prekide disanja se tih prekida neće sećati. Stoga je jako važno da onaj ko je sa Vama kaže šta se sa vama dešava, a ako nemate tu mogućnost uključite mombilni telefon i snimite da li hrčete i da li dolazi do prekida disanja. Ovi elemnti ukazuju da je neophodno ipak uraditi pregled na sleep apneju odnosno treba napraviti polisomnografiju.

  1. Moj sin ima 9 godina i doktori su dijagnostikovali astmu. Pluća mu zvižde i on uporno kašlje. Dobio je terapiju. Zanima me da li se astma leči i da li prolazi u pubertetu?

    Odgovoreno: 13. 02. 2020.
    • Bronhijalna astma kod dece nastaje rano i upravo se manifestuje ovakvim tegobama. U većini slučajeva simptomi astme nestaju u pubertetu i to su prognostički bolji slučajevi. Međutim ukolio se astma kod dece leči ispravnom terapijom koju prepisuju pedijatri pulmolozi, koja obuhvata takozvane inhalacione kortikosteroide kojih se ne traba plašiti jer deluju samo lokalno, svi izgledi govore u prilog da će astma nestati u pubertetu. Samo jako teški slučajevi ne prestaju u pubertetu, i tu se savetuje drugačija terapija gde se tačno odeđuje na šta je dete alergično, i nakon toga se vrši takozvana desenzibilizacija, odnosno pokušava se smanjenje imunog odgovrora deteta na alergene na koje je jako alergično.

Prikazano 1-5 od ukupno 813 pitanja