Da zakažete pregled pozovite 063 687 460

Zakažete pregled 063 687 460

Najnoviji odgovori (82147)

 1. Postovani, Dete je pocetkom februara imalo virusnu upalu pluca (isao je tada u vrtic). Uz terapiju je sve proslo. Medjutim, nakon toga se desi da po par dana iskasljava opet. Pre nedelju dana sam primetila malo "skripanje" u plucima dok dise, inhalirala sam ga berodualom 5 dana i bilo je bolje. Dva dana nema inhalacije i opet se cuje skripanje i kaslje danas. Nema druge tegobe, nema temperaturu, nosic je cist, samo, izgleda da ima jos tog sekreta koji mora da se izbaci. "Skripanje" se cuje uglavnom kada se umori. Da li mogu da mu pomognem da izbaci sekret iz pluca bez odlaska u Dom zdravlja? (S obzirom na trenutno stanje) Dete ima 2 godine i 8 meseci.

  Hvala unapred na odgovoru.

  S postovanjem Veljkovic Milica

  Odgovoreno: 06. 04. 2020.
 1. Moja beba i ja smo više puta bile u kontaktu sa osobom kojoj je dijagnostikovana tuberkuloza (nismo znale do danas). Da li ćemo se sada sigurno inficirati i mi ili to ne mora da bude slučaj? Ukoliko smo inficirane, šta možemo da uradimo da bi sprečile razvoj bolesti?

  Odgovoreno: 13. 02. 2020.
  • Važne su nam još dve stvari koje niste naveli, a to su koliko beba ima meseci i da li je vakcinisana od tuberkuloze u porodilištu, što verovatno jeste jer se deca redovno vakciništu u porodilištu. Ukoliko je beba starija od 2 meseca ne postoji nikakva mogućnost da beba oboli. Vi ste takođe vakcinisani, ali u svakom slučaju, kao lica iz kontakta, trebalo bi da se javi nadležnom antituberkuloznom dispanezru da se napravi kontrola. Male su šanse da se oboli. Od 100% inficiranih samo 10% oboli. Neophodno je da se u nadležnoj ustanovi uradi kontrola bilo da je to PPD test ili kod mame snimak pluća. Dok je vrlo velika verovatnoća da je beba kompletno zaštićena.

 1. Ožiljak na plućima
  Pitanje broj: #158399

  Pre dva meseca preležao sam bakterijsku upalu pluća, na kontroli posle mesec dana, lekar je bio zadovoljan oporavkom levog plućnog krila, koje je bilo upaljeno, ali postoji ožiljna promena levo u nivou aortnog luka. Kod mene nema umaranja, apetit mi je normalan, ne osećam nikakva probadanja. Imam povremen kašalj, sa normalnim ispljuvkom. Posle te kontrole nije mi prepisana nikakva terapija. Da li taj ožiljak može da bude problem?

  Odgovoreno: 13. 02. 2020.
  • Vrlo često velike (masivne) upale pluća mogu ostaviti ožiljne promene iza sebe. Ono što bi trebalo uraditi je da se za 6 meseci naparavi isti snimak jer postoji mogućnost da organizam sam smanji ožiljak, Ili će ožiljak ostane isti. Ukoliko se ožiljak povećava to bi bila intikacija za skener. Ja pretpostavljam da se to neće desiti. Nema razloga da se brinete, ovo stanje ne zahteva terapiju i organizam će sam izaći na kraj sa ožiljkom. Jedno što treba da se uradi jeste kontolni snimak za 6 meseci.

 1. Posledice sleep apneje
  Pitanje broj: #155866

  Poštovani, lečim se od sleep apneje nekih pola godine (koristim CPAP aparat), međutim u međuvremenu su mi se počeli javljati simptomi u vidu otežanog disanja, kašlja, brzog zamaranja. Ne pušim i prilično samo fizički aktivan. Usled toga su mi urađene neke analize, rtg, gasne analize, pa ako možete da mi protumačite. Po2 8, 5 kpa, so2 92% , pco2 5, 5 kpa, ph 7, 43, hco3 26, 6 mmol/l, hb 132 g/l. Rtg: perihilarno obostrano naglašena bronhovaskularna šara. Spirometrija je bila u redu. Da li je to posledica apneje ili pak nešto drugo?

  Odgovoreno: 13. 02. 2020.
  • Lečenje slip apneje CPAP aparatom ne podrazumeva nastanak ovakvih tegoba. Mislim da je neophodno da se napravi kontrola rada parata čitanjem kartice i da se javite pulmologu koji će da napravi snimak pluća i spirometriju. Nakon toga će pulmolog da ustanovi da li su ovi spimptomi vezani za pluća ili je u osnovi kardiološki problem koji se ogleda u ubrzanom srčanom radu. Ovo nema puno veze sa lečenjem slip apneje i upotrebom CPAP aparata. 

 1. U snu mi se dešava gušenje i u tom momentu sanjam da gutam neki predmet, ustanem i kada se razbudim popijem malo vode da dođem do daha. To se dešava otprilike jednom sedmično. Tada imam i ubrzan rad srca. Da li je to sleep apneja?

  Odgovoreno: 13. 02. 2020.
  • U ovom pitanju, su sadržani elementi koji mogu ukazivati na sleep aneju, odnosno prekide disanja u snu. Najvažnije je šta će neko ko spava pored vas reći. Vi se svesni toga da vam se dešava jednom nedeljno, međutim ljudi koji imaju prekide disanja se tih prekida neće sećati. Stoga je jako važno da onaj ko je sa Vama kaže šta se sa vama dešava, a ako nemate tu mogućnost uključite mombilni telefon i snimite da li hrčete i da li dolazi do prekida disanja. Ovi elemnti ukazuju da je neophodno ipak uraditi pregled na sleep apneju odnosno treba napraviti polisomnografiju.

Prikazano 1-5 od ukupno 814 pitanja