Veliki kašalj (Pertussis)

Uzrok nastanka


Bolest uzokuje gram negativna bakterija Bordetella pertussis. Izvor bolesti je isključivo bolesnik koji je zarazan 2-4 nedelje od početka bolesti. Bolest je tipična kapljična infekcija, ulazna vrata su sluzokože respiratornog trakta. Obolevaju najčešće predškolska deca od 1-5 godina ali i odojčad.

Klinička slika


Nakon inkubacije koja traje 7-14 dana bolest prolazi kroz tri stadijuma:

Kataralni stadijum-karakteriše se suvim neproduktivnim upornim kašljem koji nije praćen temperaturom. Traje prosečno nedelju dana, a zatim kašalj postaje sve intenzivniji, češći noću.

Stadijum zacenjivanja-uz nepreoduktivan suv kašalj javlja se paroksizmalni, spazmodičan kašalj, u napadima praćen zacenjivanjem. Kašalj je češći noću, a može biti isprovociran hranjenjem, hladnim vazduhom, uzbuđenjem. Napad traje 1-2 minuta i sastoji se od 3-8 revolucija. Započinje dubokim udahom iza koga sledi isprekidan izdah. Sledeće udisaji su otežani zbog refleksnog spazma larinksa  i glotisa pa se čuje piskav huk čime podseća na kukurikanje ili njakanje magarca (iz tih razloga se u narodu zove magareći kašalj). Na kraju napada bolesnik iskašlje malo staklaste lepljive sluzi, a često usledi i povraćanje. Ovi napadi umaraju dete, ono se obično pridržava za sto, krevet pri kašljanju, lice mu je podbulo, crveno, oči zakrvavljene, suzne, usta otvorena, jezik isplažen (facies pertussica). Nakon napada nastupa refrakterna faza kada se nikakvim dražima ne može izazvati kašalj. Ovaj stadijum traje 2-3 nedelje.

Stadijum rekonvalescencije-broj zacenjivanja se smanjuje i skaraćuje, nema povraćanja. Bolesnik se bolje hrani i spava, oporavlja se . Do potpunog izlečenja dolazi kroz 2-3 nedelje ili mesec dana.

Komplikacije


Mogu biti bakterijske u vidu bronhopneumonija, mehaničke zbog povećanih pritisaka intrakranijalno (krvavljenja na konjunktivi, mozgu, uhu, na nos), intraabdominalno (nastajanje kila, prolaps rektuma i anusa), intratorakalno (emfizem pluća, pneumotoraks) i nervne u vidu kome, konvulzija, pareza, paraliza, encefalitisa.

Dijagnoza


Postavlja se na osnovu anamneze, kliničke slike i toka, laboratorijskih  analiza, radiografije pluća, izolacije uzročnika, seroloških analiza.

Lečenje


Kauzalna terapija se sprovodi antibioticima, tokom 14 dana i simptomatskom terapijom-fenobarbiton, solbutamol, kortikoidi, u posebno teškim slučajevima je indikovana intubacija i veštačka ventilacija. Prevencija infekcije se sprovodi aktivnom vakcinacijom koja je obavezna.


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 1

  1. Zorica 29.10.2019

    Koliko je uobičajeno da od "velikog kašlja" oboli odrasla osoba? Imam sve simptome koji su navedeni ovde, jedino što se to meni dešava svake godine u ovo doba - početkom jeseni, evo već treća godina za redom. Jako dugo traje i neprijatno je? Šta je to? Šta da preduzmem? Kako da sprečim taj nesnosni kašalj?


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde