Da zakažete pregled pozovite 063 687 460

Zakažete pregled 063 687 460

Najnoviji odgovori (91025)

  1. Poštovani, da li mi možete protumačiti nalaz EKG holtera? Imam već par nedelja zamaranje, aritmije, bol u grudima i generalni umor. Da napomenem da mi je ultrazvuk srca uredan.

    Takođe, šta bi Vaša preporuka bila po pitanju terapije

    Hvala!

    Odgovoreno: 01. 04. 2024.
    • Dobro vece, 

      holter zaista nije pokazao nikakvu patologiju izuzev par preskakanja koje se mogu definisati kao " normalna". Ako se ne varam , vi ste mlada osoba i verujem da vam je srce u redu. Popricajte jos jednom sa svojim kardiologom, da li je propisana terapija B blokatorima zaista za vas. Mladi ste, bice sve u redu.

      pozdrav

  1. Postovani doktore, uz srca: mitralni listici fibrozno izmenjeni, voluminozni i registruje se MR koja je umerena d0 2+ u LP koja je normalne velicine. Aorta je normalne sirine u korenu , bulbus 44mm, asc.aorta 46, AoV trolisna. listici ocuvane separacije u sistoli. leva komora normalna velicina,globalno ocuvane sistolne funkcije bez segmentnih ispada u kinetici zidova. desne srcane supljine izgledaju normalne velicine, trivijalna TR registruje se aneurizma IAS.

    Napominjem da mi je je 2019 godine Ao bulbus bio 43mm, asc deo 42mm, mitralni aparat tankih kuspisa, blaga MR u nedilatiranu LP ..2015 godine Asc aorta 40-42mm, blaga MR u LP urednog volumena.

    shvatam da je problem ASC, bulbus, MR,,,.....sta je sustina ovih nalaza ,.u kakvom stanju sam i da li treba neko lecenje...(mislim da mi je 2015 receno da bi mozda moglo da se koristi niska doza beta blokatora .........ali nisu se mi ni tada nim kasnije to prepisali pa nisam ni koristio nikada nista...Da li smem (prekinuo sam u vreme korone) da trcim, vezbam na spravama u parku i teretani(obicne vezbe, tegovi manjih tezina......licno mi ne smeta . cak mi i prija ali ne znam koji je rizik_ Hvala !

    Odgovoreno: 21. 03. 2024.
    • Pozdrav,

      prema vasim nalazima, primecujem da ste vrlo odgovorno radili ultrazvucne kontrole, sto je odlicno. Verujem da se radi o transtorakalnom ultrazvuku i ako je tako , imate odlicnog kardiologa . Da, najverovatnije se radi o aneurizmi ushodne aorte. Da sam na vasem mestu, zakazao bih termin kod kardiohirurga i upoznao ga sa nalazima. To vam je najbolje resenje, jer time mozete da upoznate vaseg hirurga i zajedno napravite plan za dalji tretman( koriscenje b blokatora, CT angigrafiju...itd)

      dobro zdravlje

       

  1. Postovani, Radila sam rekoronarografiju, imam zapusenje koronarne arterije, pa mi je predlozeno da se uputim na CABG(minimalno invazivni single LIMA of pump). Mozete li mi reci da li se to odnosi na pejsmejker ili bajpas? Srdacan pozdrav

    Odgovoreno: 19. 02. 2024.
    • Dobro vece,

      to se definitivno odnosi na bypass. Po vasim informacijama, vama treba jedan bypass i to se najverovatnije moze uraditi na kucajucem srcu , bez masine za ekstrakorporalni krvotok. Operacija ne bi trebala da traje dugo...  Medjutim , o tome odlucuje hirurg koji ce vas operisati, zato se nemojte bojati, taj zahvat je dobar za vase zdravlje.

      svako dobro

      Nikola Zaric, kardiohirurg

  1. Poštovani, postavljena mi je dijagnoza dvolisnog aortnog zalistka 2022. godine (u mojoj 32-oj godini života), uz to prolaps mitralnog zalistka, zadebljanje perikarda, sum na srcu i nisam sigurna da li još nešto. Otkriveno je tako sto sam imala jaka probadanja srca, preskakanja, nepravilan rad srca koji se video tada i na EKG-u. Od tada pijem Concor cor 1.25mg i dobro se osećam, rad srca se poboljšao, i dalje se na holteru vide preskakanja ali ja ih sada ne osećam, možda su kraća. Regurgitacija aortnog zalistka mi je 2+, bar tako su mi rekli. Uz sve to imam i reumatoidni artritis i pijem lekove za njega, do skoro sam bula na pronizonu, sada pijem samo hidroksihlorokin ujutru i uveče. To je ukratko to. Šta Vi savetujete, koliko često bi trebalo srce da se kontroliše u mom slučaju, da li je neophodna operacija kao sto su mi već 2 kardiologa rekla, samo mi je rečeno da ne još, ali oko 50-te godine života bi moralo? Da li znate nekog kardiologa koji je imao pacijenta sa dvolisnom aortnim zalistkom i sta mogu uopšte da očekujem na dalje s obzirom na to koliko sam mlada a već sa svim ovim problemima? Hvala vam puno na odgovoru

    Odgovoreno: 07. 02. 2024.
    • Dobro vece, 

      samo da vas upozorim da je vrlo  slozeno i donekle opasno donositi zakljucke ovim putem, ali cu pokusati da vam ipak malo detaljnije odgovorim. Dvolisni zalistak( bivelarni) se srece u 2% populacije. To sto je zalistak takav , ne znaci odmah i bilo kakvu patologiju. Ako je kod vas ustanovljena AR -2, to je ipak alarm da trebate redovno raditi kontrole i pratiti stanje. Verovatno su kolege u pravu da ce operacija nekada morati da se uradi,ali verujem da vas sada sa vasim nalazom niko ne bi operisao, zato polako, ne brinite. Savetujem vam da potrazite kardiohirurga koji bi mogao da prati vasu situaciju narednih godina. To je najbolji nacin da lekar poznaje ne samo vase nalaze, vec i vas kao pacijenta i da na taj nacin jednog dana zajedno uspesno prodjete kroz tretman. Ako vam ikada u buducnosti zatreba informacija oko tipova zalistaka, mogucnosti , itd.mozete mi slobodno pisati. Eto toliko.

      pozdrav

      Nikola Zaric

  1. Poštovani doktore Zariću, Juče mi je uradjena koronarografija, nakon pozitivnog ergo testa. (uputna dijagnoza: Angina pectoris). Nalaz je u redu, koronarne arterije bez značajnih stenoza, protok normalan. Moje pitanje se odnosi na značenje šifre R93.1, tačnije piše ovako: Coronarographia factea est (R93.1) Unapred hvala na odgovoru

    Odgovoreno: 28. 01. 2024.
    • Dobar dan,

      prvo zelim da Vam se zahvalim na poverenju. Latinski naziv se odnosi na samo sprovodjenje procedure, tako da to u vasem slucaju ne igra bilo kakvu ulogu. Raduje me da su vam krvni sudovi srca bez znacajnih suzenja, a to je ovim pregledom najvaznije ustanoviti.

      veliki pozrdav i dobro zdravlje

      Nikola Zaric

Prikazano 1-5 od ukupno 2889 pitanja