Pitajte doktora

Najnoviji odgovori (78663)

  1. Bol u predelu lopatice
    Pitanje broj: #110520

    Već par dana osećam veliki bol u predelu leve lopatice, kao neko probadanje. Posumnjala sam na srce jer sam davno imala problema. Uveče sam završila u hitnoj pomoći gde mi je pritisak bio 160/100, a ekg je pokazao ubrzan rad srca (95) dali su mi nitroglicerin, zorkaptil od 2, 5, lasex i to je tada regulisano. Sutradan (27. 12) sam se javila izabranom lekaru koji me je poslao da vadim nalaze, kao i kod kardiologa. Kardiolog je rekao da ima nekih simptoma neke ishemije, ali da taj bol nije od toga. Sinoć su mi stigli rezultati urina i krvi,  rekla mi je doktorka da se vidimo posle praznika oko 10. januara. U medjuvremenu mi je dala da 7 dana primam inekcije 2 puta dnevno , ujutru diklofenak, a uveče diklofenak i dijazepam. Ja bih vas zamolila ako mozete da mi protumačite nalaze. Sad mi se pojavljuje temperatura od nekih 37,4-5. Nalaz: sedimentacija-22 fibrogen- 4. 0 wbc - 9. 5 rbc - 4. 86 hgb - 137 hct - 39. 1 mcv - 80. 5 mchc - 350 plt - 269 ly - 26. 5 mo - 2. 8 gr - 70. 7 rdw-14. 9h rct- 0. 29 mpv - 10. 9 h pdw - 17. 7 h.

    Odgovoreno: 14. 05. 2019.
  1. Kamagra gel
    Pitanje broj: #159786

    Poštovani,
    Jednom mesečno koristim camagra gel. Par dana nakon toga osetim bol u grudima i povišen krvni pritisak, inače imam krvni pritisak 120 sa 80, normalan, međutim zbog paničnih napada pijem zoloft od 50mg pa me interesuje šta bih smeo da koristim osim camagre. Koja je vaša preporuka?

    Pozdrav.

    Odgovoreno: 18. 11. 2018.
  1. Krvni pritisak
    Pitanje broj: #152327

    Poštovani,

    Od kada znam za sebe imala sam nizak krvni pritisak 110/70. 2013. godine nastupa menija i od tada mi je krvni pritisak povišen. Vrednost kada mi je doktorka prvi put uvela terapiju je bila 140/90. Prepisao mi je lek Vivace 2, 5 mg. Od pre dva meseca osećam konstantno pištanje u ušima. Obratila sam se kardiologu. Uradjen mi je ekg, izmeren krvni pritisak i pregled stetoskopom. Nalaz: ta 60/90 mm hg sin. Ritam. Intermed pozicija. F oko 70/ min. Bez promena u st segment. Akcija srca ritmična, naglašen ii ton nad aparatom. Normalan disajni šum na plućima. Parcijalno komponovana. Sv: hipertensio art i 10. Tinitus aurium. Th: predanost tablete a 5/5 1x1 Redergin tabl a 4, 5 mg 1x1 uvece, Bromazepam 1, 5 mg 1 tabl. uveče. Zujanje u ušima traje i dalje. Imam utisak da mi umanjuje kvalitet života. Često sam skoncentrisana i nervozna na poslu. Spava mi se non stop. Molim za mišljenje. 

    Hvala.

    Odgovoreno: 05. 06. 2017.
  1. Poštovani,
    jel mozete da mi pojasnite nalaz testa opterećenja. God starosti 38, telesna masa 59 kg, visina178 cm, fr u miru 100, zadata sr fr 155 min, ta u miru 120 sa 70. Ekg u miru sinusni ritam, deniv st u d2, 3avf do 1 mm ushodnog toka ali i u v2, 3 sa negativnim t. (ovo mi ništa nije jasno). Lod ispitanice je započet test višestepeni i progresivni, kontiumirani test fizičkim opterećenjem na treadmilu po protokolu brucea i uradjen do kraja prvog stepena opterecenja 3 minuta kada je premašena zadata srčana fr bila je 161 min. Ta uredan 120 sa 80 grudnih tegoba nije imala. Kontinuiranim ekg praćenjem navedene promene u miru se gube u opterećenju nakon odmora mirne ekg promene bez tegoba u grudima. Ta i fr u odmoru kao i pre testa. Test negativan. Adhezije da napomenem imala sam tada stresne situacije i ubrzan srčani rad a kada sam kući srčani rad mi je uglavnom normalan. Dat mi je concor 2.5 po pola ujutru a da napomenem pritisak mi je inače 90 sa 60 izuzem kad odem kod lekara od straha je 120 sa 70.

    Odgovoreno: 27. 03. 2017.
    • Poštovana,
      nalaz koji ste priložili nakon urađenog testa fizičkog opterećenja ukazuje da koronarna bolest nije prisutna što je za Vas bitno, i da su promene na ekg koje imate u miru nespecifične i da idu u prilog perikardnim adhezijama (priraslice) koje ostanu nakon jačih često ne lečenih respiratornih i drugih virusnih infekcija. Test je ukazao da ste brzo dostigli smsf što može ići u prilog lošoj fizičkoj kondiciji i ne utreniranosti i zbog toga ste i dobili terapiju. Redovno se kontrolišite kod svog kardiologa, nemate razloga za strah, ovo o strahu od pregleda napomenite i njemu pri sledećoj kontroli i nemoj te samoinicijativno prekidati terapiju b blokatorima (concor) samo po nalogu lekara.

      Pozdrav

  1. U prilogu vam dostavljam nalaz lekara specijaliste za moju majku (82). Da li je njeno zdravlje zabrinjavajuće i šta zapravo znači dg. Idem

    Odgovoreno: 29. 03. 2016.
    • Poštovana,
      Obzirom na klinički nalaz terapija je odgovarajuća, obratite pažnju da lasin ne obori krvni pritisak. Za sada nije zabrinjavajuće, pretkomorske es su praktično normalan nalaz kod starijih osoba.
      dr milan mijailović
      Pozdrav

Prikazano 1-5 od ukupno 2499 pitanja