Da zakažete pregled pozovite 063 687 460

Zakažete pregled 063 687 460

Najnoviji odgovori (80642)

  1. Uradio sam ekg sve je uredu pritisak mi je 110/70 kod nas se ne rade ti testovi ja sam trazio da uradim i laboratoriju da vidim sta je i kako je ili mi dajte neki savet sta dalje i dali ima neki lek koji cisti krvne sudove ili tako nesto da pomaze srcu?

    Odgovoreno: 25. 05. 2020.
  1. Pozdrav,

    Imam 28 godina, dok mi je krvni pritisak 140/90. Dakle, porodicno svi imamo viši pritisak, otkada merim pritisak ( negde od početka srednje škole) on je uvek u tom intervalu 140/90, dakle nema većih odstupanja +/-5 mmHg( s tim da dijastolni skoro nikada ne prelazi 90), osim u situacijama stresa kada se akutno poveća, međutim kasnije se vrati na "normalu". Vreme provodim sedeći za kompjuterom i knjigom uglavnom, ne bavim se sportom, osim što dosta šetam. Što se tiče hrane, jedem sve, bez preterane soli, ali često mesne prerađevine, mlečne proizvode, dosta hleba. Što se tiče telesnih karakteristika 186 cm sam visok, a težak 90kg . Povremeno imam glavobolje ( jednom, dva puta mesečno) koje su počele još u doba razvoja oko 13,14 godine, ali s obzirom da i glavobolju ima par članova porodice, još od detinjstva, moguće da je i ona genetski uslovljena. Interesuje me, nakon anamnestickih podataka koje sam naveo, da li je potrebno da krenem sa terapijom ili je ovo još uvek pritisak u granicama normale, moj "normalni", koji ne zahteva lečenje za sada?

    Srdačan pozdrav.

    Milan V.

    Odgovoreno: 25. 05. 2020.
  1. Postovanje,bio sam juce kod kardiologa,posto sam osetio da mi zadnjih par dana ponekad na sekund zastane puls,ili bude preskok.Inace idem kod psihijatra vec 5 godina zbog panicnih napada,anksioznosti.Pijem hanax i eliceu.Taman sam se poceo skudati sa tih lekova i pre 2 dana mi je na max podignuta elicea 20mg,i hanax 0.25 3x1.Danas jos idem da radim holter 24h.Pre desetak godina mi je bio diagnostikovan PMV,i TR u tragu.I posle kafa sam radio UZ srca niko nije nista o tome pricao,sem da mi je srce malo spusteno blize zeludcu.Dr je juce rekao da je sve u redu,ali ispisao mi je lek.Pa meni tu vise nista nije jasno.Inace ne lusim i ne pijem,idem na plivanje rekreativno.hvala na odgovoru.Test fizickog opterecenja:Test opterecenja na Ergo traci po Bruce modifikovanom protokolu.EKG-mirovanje-sr,fr77,bez dinamike.Exercise time 8 min 00sec TEST JE PREKINUT ZBOG DOSTIGNUTE SMF PULSA 167 TJ 87% OD MAX.Tokom testa se ne registruju aritmije.Nisu registrovane promene ST segmenta,registruje se adekvatan porast Kp.Oporavak-bez tegoba.EHO SRCA-Dimenzije leve komore normalne Lvdd47 Lvds31 Ivs 0.9 Pwv 0.9 Ef65%Trag mitralne regurgitacije,Aneurizma interatrijalnog septuma BEZ vidljivog id santa.Aorta koren 20 asc aorta 31 LA31 RV14RVSP34 ao MAXPG8 Pvmaxpg6.Bez izliva u perikardu.Zakljucak: TEST JE NEGATIVAN NA ISHEMIJU.Na postignutom stepenu opterecenja sacuvana koronarna rezerva.Sacuvane inotropna i hronotropna rezerva.Dijagnoza:Cor hyperkinticum.Terapija:Magnesium 300,Metropolol XL,47,5 1x1.Preporuka holterEKG pp.

    Odgovoreno: 25. 05. 2020.
    • Sve je uradjeno kako treba a prolaps mitralne valvule moze u nekom trenutku da pocne da daje tegobe. lekove koje ste dobili krenite da koristite i bice Vam bolje. Holter EKG 24 h ce pokazati ako nesto nije u redu.

       

      Mr sci med dr Slobodan Gajic

  1. Poštovani,

    interesuje me pojašnjenje dijagnoza koje sam dobila od kardiologa u privatnoj ordinaciji.

    Dijagnoza I31.3 exudatio pericardii non inflammatoria. Na nalazu pise "u perikardnom prostoru ispred desne pretkomore do 4mm slobodne tečnosti bez hemodinamskog značaja".

    Doktor mi je otprilike rekao da je to stanje koje može da nastane posle neke virusne upale, od pada imuniteta itd... Mada čitajući na netu ne zvuči baš tako naivno. Preporucio mi je da pijem Cardiofortin za dizanje imuniteta i da prekinem sa vežbama koje iziskuju napor, da ne dižem teret itd... Ali me zanima da li je to stanje koje prolazi, jel to sad zauvek :) , jel' trebalo da me uputi na jos neka ispitivanja...?

    Ustanovljena je i dijagnoza prolapsa ( I34.1 Prolapsus vuvluae mitralis) i tu sam dobila samo savet da vodim računa o dentalnoj higijeni i da popijem antibiotik pre stomatoloske intervencije.

    EKG je bio uredan nalaz. Pritisak 130/80. Pusac sam i imam 38 godina, relativno fizicki aktivna, sitnije gracilne građe.

    Interesuje me zapravo neko blize objasnjenje mog stanja jer sam se inicijalno obratila kardiologu zbog uznemirenja i lupanja srca i napada panike koje sam dobijala povremeno u takvim situacijama. Ovaj me pregled nije bas umirio pa se nadam nekom pojašnjenju od Vas.

    Srdačan pozdrav i hvala.

    Odgovoreno: 25. 05. 2020.
    • Izliv koji imate jeste posledica ne prelezane virusne infekcije i treba primeniti nekakvu terapiju,koja se odredjuje nakon eha srca. Mirovanje je prvi stepen terapije.Stanje ce se i samo popraviti ali sporije i ostace priraslice koje ne bi trebalo da daje vece tegobe. Potrebno je za svaki slucaj uraditi Holter EKG 24 h.prolaps ne zahteva nikakvu terapiju ako nema tegoba (lupanje srca bol u grudima kao i vrtoglavice). U sustini nemate razlog za brigu ali treba biti oprezan.

       

       

      Mr sci med dr Slobodan Gajic

  1. Poštovani, već mesec dana ne mogu da spavam, a brine me krvni pritisak koji je 110 sa 95. Puls je skoro uvek oko 100. O kakvom se poremećaju radi? Hvala.

    Odgovoreno: 25. 05. 2020.

Prikazano 6-10 od ukupno 2804 pitanja