Dr Sanja Jović

Specijalista interne medicine

Telefon za zakazivanje
063 687 460

Telefon za zakazivanje

Dr Sanja Jović, Specijalista interne medicine

Telefon za zakazivanje

Oblasti medicine

Specijalizacija

Grad

Jezici

Raspored rada doktora

Telefon za zakazivanje
063 687 460

Postavite pitanje

Broj odgovorenih pitanja: 6

 1. Poštovani,
  jel mozete da mi pojasnite nalaz testa opterećenja. God starosti 38, telesna masa 59 kg, visina178 cm, fr u miru 100, zadata sr fr 155 min, ta u miru 120 sa 70. Ekg u miru sinusni ritam, deniv st u d2, 3avf do 1 mm ushodnog toka ali i u v2, 3 sa negativnim t. (ovo mi ništa nije jasno). Lod ispitanice je započet test višestepeni i progresivni, kontiumirani test fizičkim opterećenjem na treadmilu po protokolu brucea i uradjen do kraja prvog stepena opterecenja 3 minuta kada je premašena zadata srčana fr bila je 161 min. Ta uredan 120 sa 80 grudnih tegoba nije imala. Kontinuiranim ekg praćenjem navedene promene u miru se gube u opterećenju nakon odmora mirne ekg promene bez tegoba u grudima. Ta i fr u odmoru kao i pre testa. Test negativan. Adhezije da napomenem imala sam tada stresne situacije i ubrzan srčani rad a kada sam kući srčani rad mi je uglavnom normalan. Dat mi je concor 2.5 po pola ujutru a da napomenem pritisak mi je inače 90 sa 60 izuzem kad odem kod lekara od straha je 120 sa 70.

  Odgovoreno: 27. 03. 2017.
  • Dr Sanja Jović

   Poštovana,
   nalaz koji ste priložili nakon urađenog testa fizičkog opterećenja ukazuje da koronarna bolest nije prisutna što je za Vas bitno, i da su promene na ekg koje imate u miru nespecifične i da idu u prilog perikardnim adhezijama (priraslice) koje ostanu nakon jačih često ne lečenih respiratornih i drugih virusnih infekcija. Test je ukazao da ste brzo dostigli smsf što može ići u prilog lošoj fizičkoj kondiciji i ne utreniranosti i zbog toga ste i dobili terapiju. Redovno se kontrolišite kod svog kardiologa, nemate razloga za strah, ovo o strahu od pregleda napomenite i njemu pri sledećoj kontroli i nemoj te samoinicijativno prekidati terapiju b blokatorima (concor) samo po nalogu lekara.

   Pozdrav

 1. Strah zbog teškog disanja
  Pitanje broj: #151374

  Dobar dan, 

  Naime, imam veliki strah i neku vrstu strepnje. Od moje 12. godine mi se javljalo otežano disanje. Posle jedno 6 godina počelo je otežano gutanje. Sada, u 20. godini, negde u aprilu prošle godine, pred spavanje mi se javi otežano disanje pa prođe. Od novembra sve do sad mi se svaki dan javlja otežano disanje, plitko, kratak dah. Stežu mi se mišići, živci u stomaku, usporen rad srca, mada je nekad i ubrzan. Ređa vrtoglavica, stezanje u grlu, knedla u grlu. Često merim puls, kao da ne mogu udahnuti do kraja i tu se uplašim, kao da me nazad bole pluća. Ostavila sam cigarete. Bila sam kod doktora opšte prakse, pritisak je dobar, pluća su odlično, srce takođe, nikad te probleme nisam imala. Doktor kaže da je na nervnoj bazi, imam veliki strah od gušenja i smrti. Doktor je prepisao Magnezijum direkt 300, a kks limfociti su 3,4. Molim Vas pomozite, imam veliki strah da nije kancer, angina, kičma, anksioznost, hipohondrija. Pomozite mi molim Vas. 
  Hvala najlepše. Pozdrav

  Odgovoreno: 27. 03. 2017.
  • Dr Sanja Jović

   Poštovana,

   Na osnovu simptoma koje ste naveli, njihove dinamike, polimorfnosti navedenih tegoba, vašeg životnog doba, sasvim sam sigurna da nema osnove za ozbiljnije organsko oboljenje i da se verovatno radi o hipersenzitivnoj osobi i nekom obliku psihosomatskog reagovanja Vašeg organizma. Takvo stanje može da iscrpi i vremenom da dovede do nekih drugih poremećaja zato se javite najpre lekaru opšte medicine, objasnite sistematično svoje tegobe, uradite osnovne laboratorijske analize, ekg, a potom po potrebi pregled interniste koji će sve to sagledati uz obaveznu konsultaciju psihijatra i psihologa koji će Vam dati najbolje smernice da sve to prevaziđete i da rešite te strahove i neugodnosti.

   Pozdrav

 1. Već nekoliko godina imam povećan holesterol i uvek kad bih nešto pojela slatko ili neku jaču hranu ne bih se osetila dobro, bolove bi pratila i glavobolja. Kada sam bila kod doktora, doktor mi je rekao da jedem sve osim hrane životinjskog porekla, dok neke moje poznanice jedu i piletinu. Da li se vi slažete sa tim i da li mozžete da mi napišete šta prvenstveno treba da izbegavam i da li mogu da jedem nešto od mesa? Veliki pozdrav i hvala unapred!

  Odgovoreno: 11. 12. 2016.
  • Dr Sanja Jović

   Poštovana,
   Pitanje koje ste postavili je kompleksno i zavisi od dosta faktora. Najpre treba znati kolike su vrednosti holesterola kao i ostale analize koje se rutinski radi kada osoba ima poremećaj lipidnog statusa i da li imate druge zdravstvene probleme. Svakako vam treba pregled interniste koji će vam dati nakon pregleda prave smernice vezano za terapiju i ishranu. Nakon toga možete se savetovati dodatno sa nutricionistom. Lečenje povišenog holesterola ne podrazumeva apsolutno izbegavanje konzumiranje mesa već naprotiv suština je u pravilnoj ishrani sa unosom složenih ugljenih hidrata, dosta sveže hrane, kao i plave ribe, nezasićenih masti, a izbegavanje koncentrovanih šećera, ugljenih hidrata i mesnih preradjevina, preći na tip ishrane koji nalikuje mediteranskom uz prilagodjavanje ishrane pojedincu i njegovim navikama i potrebama.
   Pozdrav

 1. dr Sanja Jović provera krvne slike
  Pitanje broj: #145970

  U poslednjih par meseci sam povećala intenzitet ishrane. Stalno sam gladna, čak i noću ustajem da bih jela. Ugojila sam se 10 kg. Bez šećera ne mogu ni jedan dan. Čim osetim glad moram odmah da jedem, jer postajem malaksala i jako nervozna.

  Odgovoreno: 10. 12. 2016.
  • Dr Sanja Jović

   Poštovana,
   Za početak dobro bi bilo uraditi osnovne analize krvi, javiti se lekaru a potom i nutricionisti koji će vam dati uputstva kako sve to prevazići pravilnim i uravnoteženim obrocima koji će sadržati sve neophodno. Nestaće napadi gladi, kilogrami će otići a energija će se ponovo vratiti. (proverite krvnu sliku, šećer u krvi, hormone štitne žlezde.)
   Pozdrav

 1. dr Sanja Jović bulimija
  Pitanje broj: #147942

  Dijagnostikovana mi je bulimija (epizode prejedanja i povraćanja) pre dve godine. Da li mi možete pružiti savet kako da se izlečim, tačnije da prekinem napade gladi?

  Odgovoreno: 10. 12. 2016.
  • Dr Sanja Jović

   Poštovana,
   Sigurna sam da negde duboko u sebi znate da je nastali poremećaj kompleksan i da je ogledalo stanja vašeg duha i emocija. Neophodno je da u što kraćem roku nađete adekvatnog psihoterapeuta koji će vas voditi na putu ka izlečenju. Hrabro i velika stvar je što ste shvatili da imate problem, verujte niste sami, mnogo je ljudi sa sličnim problemima, zato napred. Za početak se javite psihijatru ili psihologu u vašem mestu stanovanja i nemojte odlagati već započnite odmah da bi ste izbegli teže poremećaje i što pre nastavili normalan i kvalitetan život kakav zaslužujete.
   Pozdrav

Prikazano 1-5 od ukupno 6 pitanja
Zakažite pregled kod Dr Sanja Jović