Zarazne bolesti (Infektologija)

Velike boginje (Variola vera)

Velike boginje su ozbiljna zarazna bolest koja je ponekad smrtonosna. Ne postoji specifično lečenje velikih boginja i jedina preventivna zaštita je vakcinacija.

Pročitajte >>>

Ovčije boginje (Varicella)

Varičela, ovčije boginje, su akutno infektivno oboljenje iz grupe osipnih groznica koje se karakteriše pojavom vezikulozne ospe.

Pročitajte >>>

Šuga (Scabies)

Scabies (šuga) je parazitarno, zarazno oboljenje, rasprostranjeno u čitavom svetu, u vidu sporadičnih slučajeva ili epidemija.

Pročitajte >>>
Prodiranje mikroba u krv i krvotok, pri čemu se mikrobi razmnožavaju i žive u krvi, čine trovanje krvi ili sepsu. Neke vrste mikroba prodiru u krv još u početku same bolesti i tu se razmnožavaju i žive. To se događa kada je njihova toksična moć vrlo jaka ili kada u organizam uđu u vrlo velikom broju. U drugim slučajevima mikrobi prodiru u krv i krvotok tek pošto na mestu uobičajenom za njihovo razmnožavanje savladaju otpor organizma.

Uzrok i lečenje sepse (trovanja krvi)

Prodiranje mikroba u krv i krvotok, pri čemu se mikrobi razmnožavaju i žive u krvi, čine trovanje krvi ili sepsu. Neke vrste mikroba prodiru u krv još u početku same...

Pročitajte >>>

Infektivna mononukleoza

To je akutno infektivno oboljenje koje se klinički odlikuje generalizovanom hiperplazijom limfoidnog tkiva, uvećanjem jetre i slezine i pojavom specifičnih antitela u serumu obolelog.

Pročitajte >>>

Citomegalovirus infekcija

Citomegalovirus spada u grupu herpes-virusa, a nakon primarne infekcije virus perzistira doživotno najverovatnije u limfocitima. Pod određenim uslovima infekcija se može reaktivirati. Izvor zaraze mogu biti krv, semena tečnost, vaginalni...

Pročitajte >>>

Pitirijaza

Pityriasis versicolor- blaga, hronična infekcija kože, izazvana gljivicom Malassezia furfur, koji spada u normalnu floru kože, a koji pod određenim uslovima može iz saprofitne preći u patogenu formu. Značajnu ulogu...

Pročitajte >>>

Pegavi tifus

Klasični ili epidemijski pegavac je opasna akutna i teška infektivna bolest, prouzrokovana Rickettsiom prowazeki, a prenosi se isključivo belim vašima (Pediculus humanis corporis).

Pročitajte >>>

Ureaplazma infekcija

Ureaplazma je mikroorganizam koji se može dobiti polnim putem, ali i intimnim kontaktom sa zaraženim telesnim sekretima ili predmetima koji su kontaminirani ćelijama i sekretima urogenitalnih izlučevina (peškiri, rublje, posteljina)....

Pročitajte >>>

Kolera

Kolera predstavlja akutno infektivno oboljenje koje se odlikuje znacima gastroenteritisa, elektrolitinim i acido-baznim poremećajima.

Pročitajte >>>

AIDS (SIDA, Morbus HIV)

Osoba obolela od ove bolesti je nosilac virusa koji uzrokuje sindrom stečenog gubitka imuniteta, bolest poznatu pod nazivom AIDS (SIDA). AIDS onemogućava ispravno funkcionisanje imunog sistema - prirodne odbrane organizma...

Pročitajte >>>

Male boginje ( Morbilli)

Morbilli, male boginje, jesu virusno, veoma zarazno oboljenje iz grupe osipnih groznica , koje se klinički manifestuje zapalenjskim promenama na vežnjačama, sluzokoži disajnih organa i pojavom ospe koja se širi...

Pročitajte >>>

Još uvek nije vreme da zaboravimo na COVID-19

Čuveni akademik i profesor, dr Predrag Đorđević, endokrinolog, podseća nas da opasnost od korona virusa nije prošla i ističe o čemu sve i dalje treba da vodimo računa.

Pročitajte >>>
Denga je akutno infektivno oboljenje iz grupe hemoragijskih groznica koje se karakteriše bifazičnom temperaturom praćenom artralgičnim i hemoragijskim sindromom.

Denga groznica - Kostolomna groznica

Denga je akutno infektivno oboljenje iz grupe hemoragijskih groznica koje se karakteriše bifazičnom temperaturom praćenom artralgičnim i hemoragijskim sindromom.

Pročitajte >>>
U Srbiji je prvi put virus primećen 2012. godine, a u vremenskom periodu od prvog zabeleženog slučaja do 2018. godine, zabeleženo je blizu 1.000 slučajeva, u istom periodu 97 smrtnih slučajeva koji se mogu dovesti u vezu sa Groznicom Zapadnog Nila, prema podacima Batuta.

Starija žena prvi slučaj groznice Zapadnog Nila u Srbiji

U Srbiji je prvi put virus primećen 2012. godine, a u vremenskom periodu od prvog zabeleženog slučaja do 2018. godine, zabeleženo je blizu 1.000 slučajeva, u istom periodu 97 smrtnih...

Pročitajte >>>