Psihologija

Odvikavanje od lekova za smirenje

Najčešće korišćeni lekovi danas su sredstva za smirenje, a kao prvi na toj listi su benzodiazepimi. Benzodiazepini se pre svega koriste u tretmanu teskoba i poznatiji su kao anksiolitici ili...

Pročitajte >>>

Uticaj sukoba u porodici na tinejdžera

Sukobi i način njihovog rešavanja su sastavni deo odrastanja svake osobe, a može se reći i jedna važna životna lekcija. Sukobi unutar porodice mogu ostaviti trag na tinejdžera.

Pročitajte >>>

Saveti za postavljanje i ostvarivanje ciljeva u poslovanju

Racionalno postavljanje ciljeva u poslu je jedan od najvažnijih momenata u profesionalnom razvoju. Psihološki savetnik Zorica Zarić nam pomaže u organizaciji ciljeva.

Pročitajte >>>

Kako odrediti prioritete na poslu?

Sklonost ka odlaganju obaveza može da govori o psihološkim problemima koji se kriju iza toga.

Pročitajte >>>

Verterov efekat

Verterov efekat je mimikrija samoubistva nakon samoubistva koje je veoma popularno.

Pročitajte >>>

Kako razlikovati tremu od socijalne anksioznosti?

Trema predstavlja osećanje nelagode i straha, manjeg ili većeg intenziteta, kada se javno istupa pred poznatim ili nepoznatim osobama. Ukoliko se radi o vrlo izraženoj tremi sa intenzivnim simptomima koji...

Pročitajte >>>

Zašto žrtve dugo ne napuštaju nasilnika?

Tema nasilja u porodici ili nasilja u partnerskom odnosu je veoma delikatna i višeslojna. Mnoge osobe na pomen nasilja u porodici jednostavno odvrate: „A zašto trpi?" Ne uviđaju složenost odnosa...

Pročitajte >>>

Programi mentalnog zdravlja za zaposlene u IT industriji

Stetoskop je odlučio da se pozabavi mentalnim zdravljem u IT industriji u cilju povećanja svesti o problemima koji se mogu javiti, kao i o tome kako ih prevenirati. Javite nam...

Pročitajte >>>

Da li nam je svima potrebna sistemska porodična terapija?

Sistemska porodična terapija, kao metod psihoterapije i psihosocijalne intervencije usmerena je na porodicu, kao sistem u celosti, pri čemu postoji cilj da se postigne promena u funkcionisanju porodice, na nivou...

Pročitajte >>>

Kako opstaju poremećaji i simptomi?

Čovekova psiha je veoma kompleksna, zato je ne možemo lako razumeti. Ali, kada shvatimo način i svrhu njenog funkcionisanja, onda prepreke ka zadovoljnijem i srećnijem životu, svodimo na minimum.

Pročitajte >>>

San koji sanjamo više puta

Ponavljanje snova može da se 'tumači' na više načina, ali kada je reč o psihologiji, ova pojava znači da osoba ima nerazrešene strahove i probleme koje nije prevazišla.

Pročitajte >>>

ADHD kod odraslih - tri važne karakteristike koje se ređe pominju

ADHD je stanje koje karakterišu određene osobine. ADHD kod odraslih se u većini zemalja retko dijagnostikuje, prolazi neprimećeno ili se meša sa nekim drugim stanjima.

Pročitajte >>>

Simptomi zaljubljenosti

Ljubav i zaljubljenost su dve različite pojave koje se često mešaju. Zaljubljivanje ima uticaj na fizički, kognitivni i emocionalni plan, te sa zaljubljenošću često dolaze određeni simptomi.

Pročitajte >>>

Ljubav i zaljubljivanje: U čemu je razlika?

Zrelost ljubavi ne određuje intenzitet osećanja, već svrsishodnost aktivnosti. Psiholog Milica Mikić Grčkarac o zaljubljivanju i ljubavi.

Pročitajte >>>

Zlostavljanje dece: kako da ga prepoznamo?

Kako da kao roditelji prepoznamo ukoliko je dete zlostavljano i kako da se u ovoj situaciji ponašamo? Kako da pomognemo svom detetu?

Pročitajte >>>