Psihologija

Odvikavanje od lekova za smirenje

Najčešće korišćeni lekovi danas su sredstva za smirenje, a kao prvi na toj listi su benzodiazepimi. Benzodiazepini se pre svega koriste u tretmanu teskoba i poznatiji su kao anksiolitici ili...

Pročitajte >>>

Svetski dan mentalnog zdravlja 10.10.2020.

10.10.2020. je datum Svetskog dana mentalnog zdravlja. Pročitajte kako ga ove godine obeležavamo širom sveta.

Pročitajte >>>

Socijalna anksioznost

Socijalna anksioznost (socijalna fobija) je perzistentni strah od jedne ili više socijalnih situacija u kojima osoba doživljava da je izložena proceni drugih osoba.

Pročitajte >>>

Normalna i patološka anksioznost

Normalna anksioznost je nešto što poznaje svako od nas, dok je patološka anksioznost ozbiljnije stanje koje zahteva ozbiljno uključivanje psihologa.

Pročitajte >>>

Svetski dan prevencije samoubistva - 10. septembar

Svake godine 10. septembra obeležava se Svetski dan prevencije samoubistva nizom aktivnosti, sa ciljem podizanja svesti javnosti o ovom problemu.

Pročitajte >>>

Šumska terapija i psihoterapija

Tretman šumske terapije izvodi se u šumi uz meditativne tehnike i psihoterapeutske razgovore (REKBT) koje vodi psihoterapeut sa 1 do 50 ljudi u trajanju od 1 do nekoliko sati.

Pročitajte >>>

Ko upravlja vašim izborima?

Šta stoji zapravo iza naših izbora? Da li svesno ili nesvesno pravimo izbore?Kada pravimo izbore od ključne je važnosti koja potreba nas motiviše da je zadovoljimo.

Pročitajte >>>

Da li partnera prihvatamo onakvog kakav zaista jeste?

Često čujemo da neko želi da promeni ponašanje i osobine svog partnera. Da li partnera prihvatamo onakvog kakav zaista jeste ili vidimo samo ono što nam se dopada?

Pročitajte >>>
Kako stres doživljavaju i kako se sa njim bore deca i mladi? Kao kod odraslih, i kod dece postoje načini da se na zdrav način izbore sa stresom. Pomozite im u tome.

Stres kod dece i mladih i načini savladavanja

Stres je sastavni deo života, ali kako stres doživljavaju i kako se sa njim bore deca i mladi? Šta kod njih izaziva stres i koje su strategije da ga savladaju...

Pročitajte >>>
Saveti roditeljima sa decom sa smetnjama u razvoju o tome kako iskoristiti vreme kod kuće za kvalitetan razvoj vaše dece, uz jednostavne i zabavne aktivnosti.

Saveti roditeljima sa decom sa smetnjama u razvoju

U saradnji sa Institutom za mentalno zdravlje, objavljujemo još jedan tekst u svrhe podrške mentalnom zdravlju tokom pandemije, ovog puta namenjen roditeljima sa decom sa smetnjama u razvoju, a o...

Pročitajte >>>
Pandemija korona virusa poseban je izazov porodicama sa adolescentima koji su u fazi preispitivanja granica i pravila. Otvorena komunikacija ovde je na prvom mestu.

Korona virus u svetlu životnog ciklusa porodica sa adolescentima

Pandemija korona virusa predstavlja poseban izazov porodicama sa adolescentima koji se nalaze u prelaznoj fazi razvoja, zbog čega preispituju pravila i granice. Otvorena komunikacija u porodici, međusobno razumevanje i podela...

Pročitajte >>>
Vodič za podršku mentalnom zdravlju učenika i studenata, Instituta za mentalno zdravlje, sadrži savete za očuvanje njihove dobrobiti tokom pandemije korona virusa.

Vodič za podršku mentalnom zdravlju učenika, studenata i osoblja u školama i fakultetima

Pandemija ima snažne efekte na mentalno zdravlje dece i mladih. Institucije kao što su škola i fakultet i njihovi zaposleni imaju veliki uticaj na mlade ljude, pa vam predstavljamo vodič...

Pročitajte >>>
Stručnjaci iz Instituta za mentalno zdravlje nude veliki broj kreativnih i lako izvodivih igara koje utiču na razvoj neophodnih veština kod male dece.

Aktivnosti sa decom u kućnim uslovima

Vanredno stanje može delovati obeshrabrujuće za roditelje sa malom decom koja se nalaze u važnom razvojnom periodu, ali Institut za mentalno zdravlje nudi mnoštvo ideja za kreativno i zabavno učenje...

Pročitajte >>>

Razgovor sa decom o korona virusu

Prirodno je da će deca imati pitanja i verovatno zabrinutosti u vezi sa korona virusom. Davanje prostora za postavljanje ovih pitanja i odgovora dobar je način za ublažavanje anksioznosti.

Pročitajte >>>

Kako sačuvati mentalno zdravlje tokom pandemije

Za kvalitetno mentalno zdravlje potrebni kontinuiran i aktivan rad i angažovanje. Pogledajte savete kako da sačuvate za vreme karantina.

Pročitajte >>>