Bolesti oka (Oftalmologija)

Kontaktna sočiva i njihovo pravilno održavanje

Mnoge osobe koje imaju  problem sa vidom radije nose kontaktna sočiva nego naočare, ali često budu i nemarne kada je u pitanju održavanje i briga o sočivima i očima. Ako želite bezbrižno da...

Pročitajte >>>

Opekotine oka

Opekotine oka (combustio oculi) su povrede izazvane dejstvom termičkih agenasa (u gasovitom, tečnom ili čvrstom stanju).

Pročitajte >>>
U svakodnevnom životu često dolazi do upadanja stranog tela u oko, bilo koje vrste. To mogu biti različite trunčice, delovi predmeta, sitni insekti i dr. Strana tela se obično implantiraju u subtarzalni žljeb gornjeg kapka, pošto je prethodno dospelo u konjunktivalnu vrećicu.

Strano telo vežnjače gornjeg kapka

U svakodnevnom životu često dolazi do upadanja stranog tela u oko, bilo koje vrste. To mogu biti različite trunčice, delovi predmeta, sitni insekti i dr. Strana tela se obično implantiraju...

Pročitajte >>>

Simblefaron

Simblefaron (symblepharon) predstavlja srašćenje kapaka sa očnom jabučicom nastalo usled ožiljaka koji spajaju vežnjaču (konjunktiva) kapaka, prelazne bore i očne jabučice.

Pročitajte >>>

Hronično zapaljenje suzne kesice

Hronično zapaljenje suzne kesice (hronični dakriocistitis, dacryocystitis chronica) je zapaljenje suzne kesice koje se nadovezuje na obliteraciju suzno - nosnog kanala.

Pročitajte >>>

Hronično zapaljenje suzne žlezde

Hronično zapaljenje suzne žlezde (dacryoadenitis chronica) je oboljenje koje se razvija postepeno i teško je za dijagnostikovanje.

Pročitajte >>>

Halacion

Halacion je hronično zapaljenje Meibomovih žlezda. Meibomove žlezde su vertikalno poređane lojne žlezde u tarzalnim pločicama očnih kapaka.

Pročitajte >>>

Gubitak epitela rožnjače

Gubitak epitela rožnjače (erosio corneae) je mehanička povreda oka koja se svodi na defekt epitela.

Pročitajte >>>

Akutno zapaljenje suznih žlezda

Akutno zapaljenje suznih žlezda (dacryoadenitis acuta) nastaje naglo sa lokalnim znacima zapaljenja – otok, crvenilo, bol.

Pročitajte >>>

Akutno zapaljenje suzne kesice

Akutno ili flegmonozno zapaljenje suzne kesice (dacryocystitis acuta s.phlegmonosa) za razliku od ostalih stanja u opštoj patologiji, proizilazi iz hroničnog oblika dakriocistitisa.

Pročitajte >>>