Vertigo (Vrtoglavica)

Vrtoglavica je poremećaj orijentacije u prostoru koji se manifestuje snažnom iluzijom kretanja u prostoru. To je neodređen izraz koji bolesnici upotrebljavaju da bi opisali nekoliko različitih subjektivnih stanja. Uz privid kretanja često je prisutan i funkcionalni okulomotorički poremećaj (nistagmus), rušenje u stajanju i hodanju i mučnina.

Zbog čega nastaje Vertigo?                                                                   

Vrtoglavica nije bolest. To je stanje koje može izazvati više od 300 uzroka. Najčešći su: položajna vrtoglavica, upala vestibularnog nerva, Meniereova bolest, tumor slušnog nerva, poremećaji protoka krvi u mozgu, promene tkiva vratne kičme, povrede, prekomerna naprezanja mišića, starije životno doba, napetost, stresna vrtoglavica i dr.

Simptomi                                                                                  

Osobe koje imaju vrtoglavicu najčešće opisuju poremećaj ravnoteže na dva načina: kao osećaj okretanja oko glave ili u glavi, ili kao gubitak orijentacije u prostoru.

Smetnje se pogoršavaju okretanjem glave i promenom položaja tela, a često su praćene poremećajem sluha i šumom u uhu i mučninom. Specifični poremećaji su kretanje i bežanje predmeta pred očima ili osećaj okretanja vlastitog tela u prostoru, zatim osećaj gubljenja u prostoru, propadanja, uzdizanja i zanošenja u stranu ili napred - nazad.

Kod vrtoglavica uzrokovanih bolestima unutrašnjeg uva (otogenih vrtoglavica), predmeti koje gledamo vrte se vodoravno od bolesnog prema zdravom uhu, a ravnoteža je poremećena kod bolesnog uva. Nespecifični poremećaj ravnoteže ili lažna vrtoglavica karakteriše se svetlećim zvezdicama ili mračenjem pred očima (omaglica), nesvesticom, osećajem punoće i pritiskom u glavi i ušima. Najčešći im je uzrok kratkotrajni izostanak ili smanjeni protok krvi u mozgu ili u vratu.

Najčešće se javlja položajna vrtoglavica

Uzrokuje je neprimeren pokret ili položaj glave, pri ležanju, okretanju u postelji ili zabacivanju glave unazad. Traje svega minut ili kraće, a može biti praćena ritmičnim treperenjem očiju dok sluh ostaje očuvan. Može se pojavljivati svakih nekoliko dana, ali i nakon nekoliko meseci.

Upala vestibularnog nerva

Napad žestoke vrtoglavice traje nekoliko dana, a zatim postupno popušta kroz nekoliko nedelja. Iako uzrok poremećaja i mesto oštećenja nisu dokazani, većina lekara smatra da je reč o upali živca vestibuluma labirinta unutrašnjeg uva.

Meniereova bolest

Radi se o poremećaju mikrocirkulacije u unutašnjem uvu. Bolest se karakteriše iznenadnim napadima vrtoglavice, koji mogu trajati od nekoliko minuta do nekoliko sati. Napad može biti tako žestok da bolesnik mora da legne. Žestoka vrtoglavica obično je kratkotrajna. Prate je muka, povraćanje, šum u uvu, gubitak ravnoteže nekada  diplopije (duple slike).

Tumor slušnog živca

Karakteriše se stalnom vrtoglavicom čija se izraženost može meriti. Drugi znaci koji ukazuju na tumor su oštećenje sluha i poremećaji funkcije drugih nerava mozga.

Otkrivanje bolesti                                                                                

U dijagnostici uzroka vrtoglavice učestvuju stručnjaci raznih specijalnosti: otoneurolog, neurolog, neurotraumatolog, fizijatar i kod dece neuropedijatar.
Od neprocenjive je važnosti opis obolelog o prirodi vrtoglavice, o njegovom radnom mestu, aktivnostima neposredno pre napada, mogućim povredama glave i vrata i hroničnim bolestima. Postavljanje tačne dijagnoze omogućuje niz dijagnostičkih postupaka: od pregleda oba uva, nosa, ždrela i grkljana, preko neurološkog i očnog pregleda, nalaza fizijatra ili ortopeda, pretraga srca i krvnih sudova, pa sve do psihijatrijskog ispitivanja. Nakon što se utvrdi uzrok, određuje se način lečenja.

Prva pomoć kod Vertiga

Osobu koja ima napade vrtoglavice prvo treba smiriti i oprezno staviti u najzgodniji položaj za glavu. U protivnom može pasti i povrediti se. Tegobe se ublažavaju strogim mirovanjem zatvorenih očiju i hladnim oblozima, a po potrebi uzimanjem sredstava za smirenje i onih protiv povraćanja. Nikotin, alkohol i crna kafa najstrože su zabranjeni, a prvih 24 sata treba uzimati neslanu hranu. Korisno je postupno opuštanje mišića uz ispravno disanje, psihičko opuštanje, masaža glave i vrata.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 52

 1. Angelina 03.05.2024

  Dobar dan. Imam samo 17 godina. Imam vrtoglavicu već dva dana bez prestanka. Cela dva dana nije prestalo. Ranije sam u navratima dobijala vrtoglavicu koja posle pola sata stane. Sada je drugačije, 48 sati nije stala. Pomoć?


 2. Aleksandra 14.03.2024

  Da li bih mogla dobiti savet ? Mnogo me boli glava, svaki dan imam non stop vrtoglavicu i nemam ravnotežu. Imam i zujenje u ušima i peckanje ruke.


 3. Stanka 03.08.2023

  Meni se desavaju u zadnjih par meseci neke čudne vrtoglavice ili nesvestice. Isla sam kod lekara, uradila CT glave. Hvala Bogu sve je u redu, zatim sam radila centar za ravnotežu i to mi je u redu. Snimila rendgen vratne kičme i to mi je u redu. Krvna slika uglavnom u redu. Ja i dalje osećam da mi je glava teska, da je jedva držim na ramenu. Osećam se kao da sam na brodu. Teško funkcionišem. Molim Vas da li mi može neko dati savet ili gde da idem? Unapred hvala


 4. Anđelko Stojšin 08.04.2023

  Pre godinu dana imao sam vrtoglavicu i rešio sam problem zahvaljujući komentarima. Vrtoglavica se menifestovala pri promeni položaja, ustajanju, leganju, kao i prilikom okretanja glave - položaj gore levo. Osim stalnog straha da bi se vrtoglavica mogla pojaviti prilikom hodanja ili saginjanja, najviše mi je smetao osećaj stalne pospanosti. Vrtoglavici je prethodio bol u jednoj tački na desnom ramenu koji je tokom 2 godine bivao sve jači i neprijatniji. Uzrok je bio u višegodišnjem radu pred kompjuterom, položaju vrata i desne ruke i sitnim ali konstantnim naprezanjima određenih mišića pri korišćenju miša. Otkrio sam da vrtoglavica prestaje onog trenutka kad rukom pritisnem bolnu tačku na ramenu. Zatim sam ako sedim, stavljao lopticu za tenis između naslona stolice i ramena tako da tokom sedenja "masiram" tu tačku ( stručno se zove trigger point - mesto povećane gustine mišićnog tkiva ). Gotovo istog trenutka "pospanost" je nestajala i mogao sam da radim. Vrtoglavice su u potpunosti nestale posle 3-4 dana ali sam sa povremenom masažom nastavio i dalje. Neprirodan i dugotrajan položaj ruke prilikom upotrebe miša i stalni sitni ponavljajući pokreti dovode do mikropovreda mišića. Stoga bih svima koji duže vreme imaju problema sa bolom u oblasti oko ramena da tu potraže uzrok problema vrtoglavice jer se rezultati odmah mogu videti. Onima kojima je posao povezan računarom bih predložio da zamene standardni miš vertikalnim jer omogućuje prirodniji položaj ruke.


 5. Savovukajlovic 04.04.2023

  Dobar dan hoću da obrazložio moje stanje vrtoglavice kad odmaram ok ali kad se krećem zvonjava u ušima naročito u desnom uhu mučnina i osećaj da ću da se onesvestio a glava kao da ima 30 kg nema bola samo teška tako da ne mogu da opišem pa bih molio ako neko zna u čemu je problem da mi rece


 6. Ana1311 31.01.2023

  Vecer,mnogo sam zabrinuta .imam 43 godine imam dijete od 2 god zato me ovo i zabrinjava 3 dana zaredom cim ujutro otvorim oci vrti mi se soba sve ..uzasan osjecaj traje do 10 sekundi hvata me osjecaj panike zbog djeteta jer sam sama sa njim.veceras mi se dogodilo opet ..naglasavam da mi se dogada u lezecem polozaju i pri ustajanju iz kreveta.


 7. David Djordjevic 28.12.2022

  Мени десна рука севне на 4 секунди и понекад изгубим осећај у њој(када севне) А овако је све нормално,може ли ми неко рећи шта је то?


 8. Tarik 16.08.2022

  Prije dvije godine sam iznenada dobio vrtoglavice koje su bile polozajnog karaktera. Kad god bih nageo glavu ili je doveo u neki odredjen polozaj, poceo bi ringišil u glavi koji je trajao nekih desetak sekundi. Najgore mi je bilo jedne prilike pri spavanju, kada mi se vrtilo zatvorenih ociju. Radio sam svakakve pretrage i to je trajalo mjesecima dok nisam poceo vjezbati ledja. Jednog dana, dobro se sjecam da sam bio neraspolozen i umoran, zbog lezao sam na stomaku i podizao goenji dio tijela uvis a vrat pri tome okretao lijevo pa desno. vjezbo sam izvodio dosta dugo, mozda nekih dvadeset minuta, odjednom sam naglo podrignuo, ustao, kao da mi se razbistrilo u glavi, popravilo mi se raspolozenje i nestala neka unutarnja tuga. Poslije toga nikada vise nisam imao napade vrtoglavice.Nadam se da ce nekome pomoci moje iskustvo!


 9. bisa 02.08.2022

  Imam napetost u glavi i nesvesticu skoro svaki dan to traje po vise sati, dogodilo mi se da padnem iznenadno i ugruvam se , imam snimak glave ne pozuje nikakav simtom,ja trazim vasu pomoc pomoc.


 10. Vladan Milivojević 22.02.2022

  Zadnjih sedam dana imam osećaj kao nakon popijena tri piva tj neka kao ošamućenost koja se smiruje i gotovo prestaje u sedećem položaju. Npr osećaj je kao prvih desetak sekundi nakon što se probudimo. Osećam kao da nemam dovoljno koncentracije. A zadnja tri dana se javila i blaga mučnina. Pre ovoga sam baš previše vremena proveo ispred računara ali u zadnje vreme izbegavam to. Zanima me o čemu se radi i da li će samo od sebe da prestane?


 11. patric 24.11.2021

  Pozdrav ja sam patric vec od 2 mjeseca muci me nesto u glavu kad hodam kao da se lulja sve pritisak mi skoci 160 170 imam samo 23 godine svaki dan vec od 2 mjeseca traje ne znam sta da radin bio kod doktora dali su mi tablete urutal 8 mg tableta ne mogu vise trpit nisam ko prije ne znam sta je ili vetoglavica ili nesto drugo


 12. Daca 18.11.2021

  Interesuje me nesvjestica konstantna,mučnina pri svakom pokretu, gubitak ravnoteže kad hoda, pada, tetura se tako reći, kad leži u jednom položaju i ne pomjera se sve je ok tada, međutim prilikom pomjeranja automatski joj dolaze mučnine. Prije toga dan-dva imala glavobolju.


 13. Ema 18.06.2021

  Postovnje moj muz ima epilepsy seizes dobojo je 2018 I sve je bilo ok u zadje vreme ima puno vrtoglacicu skoro 6 mjeseci idem doktorima sve je ok ali njemu svaki dan je lose


 14. Ana 14.06.2021

  Postovani, Poslednjih mesec dana imam vrtoglavice u lezecem polozaju,i pri okretanju glave u desno dok lezim,kao i kad ustajem. Uradila sam snimak kartida to je ok i orl nalaz je ok. pre nedelju dana mi se desilo da mi se kao oduzela ruka na pola sata posle je sve bilo ok. Sta moze da bude? Pozdrav, Ana


 15. Rajko Vujović iz Bileće. 15.04.2021

  1978 liječen sam od vertiga i kostatovali su ugašen centar u levom uhu, Ima 5-6 godina osećam vrtoglavicu i nesigurno hodanje..12.4.2021 ustanovili su ugašen centar i u desnom uhu. Imam 82 godineništa me ne boli samo imam vrtoglavicu kada hoću da se krećem nism samostalan.Imali lijekaza ovu bolest..Kada sjedim ili ležim nemam problema. Molim Vas pomognite mi-


 16. Hamdo 12.03.2021

  Imam 23 god i javio mi se verigo prija 8 dana jos me drzi sve mi je ok samo mi se vrti kada hodam kada spavam i poteškoce na poslu


 17. Hamdo 12.03.2021

  Imam 23 god i javio mi se verigo prija 8 dana jos me drzi sve mi je ok samo mi se vrti kada hodam kada spavam i poteškoce na poslu


 18. Vladislav 29.01.2021

  Zdravo primetio sam naglim pokretima glave mi se javlja mucnina cak i povracanjeujutro kad ustanem oci kao da mi magle i jos nesto desava se kao nesto da me steze u vratu i tad dolazi do mucnine i povracanja kad legnem isto mi se desava i prilikom dodira vrata sa bilo koje strane desava mi se mucnina i povracanje to se desava zadnjih pola godine


 19. Vesna Kostić 20.12.2020

  Moja mama je sinoć imala vrtoglavicu, praćanu povraćanjem i preznojavanjem, već neko vreme ima glavobolje. Da li je to vertigo?


 20. Nina 09.03.2020

  Postovanje svima. Upravo sam sada dosla od doktora bilo mi je jako tesko. Odjednom sam dobila vrtoglavicu pracenu zujanjem levog uha i visokim pritiskom bilo je strasno.


 21. BILJANA 05.03.2018

  Da li ovi napadi mogu da budu slicni epilepticnim napadima?


 22. Зоран Павичић 20.06.2017

  Imao sam napade vrtoglavice 2007 i 2008 godine što je prestalo u prvoj polovini 2009 godine i od tada sam bio oslobođen od ovog stanja do kraja novembra 2016 godine kada mi se ponovo počela da vraća. Dva puta sam liječen u bolnici u doboju od vrtoglavice. Prvi put 0d 11. 02. 2007. Do 16. 02. 2007. Godine na odjeljenju otorinolangologije i drugi put 31. 01. 2008. Do 02. 02. 2008. Godine na odjeljenju neurologije u istoj bolnici. Liječen sam lijekovima trental 400, eglonil, bevipleks, a kasnije su u terapiju uključeni i stugeron forte, ginko forte, zoloft i diazepam 5 mg po potrebi. Sumnjam da se u mom slučaju radi o upali vestibularnog živca u srednjem uvu, jer osjećam jake neprekidne šumove u lijevom uvu. Inače sam zaposlen i radim teške fizičke poslove na promaji i uz mnogo buke. 
  Zanima me da li se može liječiti ova bolest i da li se može izliječiti??


 23. Cvijetin 18.10.2016

  Pozdrav, imam 23. godine i već unazad 2 mjeseca imam vrtoglavicu, ali se ona javlja samo kada sjedim (ali ne uvijek) , a ne javlja se kada hodam ili lezim. Dok sjedim imam osjecaj kako da propadam ili tonem. Nisam radio nikakve analize. Sta bi moglo biti u pitanju?


 24. Katica Boros 03.02.2015

  Moje vrtoglavice? U pocetku prije 10g. Odprilike bilo je to u godini par puta, danas mi je 64g. Zadnjih dvije g, prati me vrtoglavica jako cesto, cak i cvaki tjrdanili svaki drugi dan, nekada krace a nekada duzi period. . . Nekada u lezecem polozaju, nekada u sjedecem. . . U hodanju u autu itd. Nekada lezim jedan dan i dobro mi je, nekada lezim 3-6 dana kako dad. . . . Uglavnom nakon svih zivih pretraga netko kaze od srednjeg uha, drugi pak kazu od vratne kraljznice. . . Jako sam nestabilna na nogamadok traje, a i u glavi imam jaki teret. . . Glavobolja cesta ali ne povracam. . . Pijem panadol i normabel dok to traje i tako zivim sa tim mukama. . .


 25. Tijana 11.02.2013

  Postovanje, u subotu je moja 19-o mesecna cerkica pocela da gubi ravnotezu, 3x je pala u stanu. To se desavalo tako sto bi pocela da hoda pravolinijski i odjednom u stranu kao da je malaksala ili dezorjentisana. . . Ne znam kako bih drugacije objasnila. . . Glavobolje, povracanje i temperaturu nije imala. Virusne prehlade nije imala od decembra meseca. Odmah smo otisli u dom zdravlja gde je pedijatrica videvsi je kako hoda rekla da je to za vise instance. Dobili smo uput za institut. Tamo joj je uzet uzorak krvi-krvna slika je u redu. Proveravana motorika-odlicna, refleksi-dobri. Na svoju inicijativu odlazimo kod neurologa u klinicki centar. Bili smo u dnevnoj bolnici par sati. Stanje se popravilo, dete normalno prica, trci, igra se i pravilno hoda. Da napomenem, nikada nije imala upalu usiju i sada samo bili kod orl sve je ok. Moje pitanje je sta je prouzrokovalo takvo stanje? Ona je vrlo stabilna, pokretna i elasticna, tog jutra je bila razdrazljiva, dezorjentisana kasnije i pomalo letargicna. Sta raditi? Da li samo pratiti opste stanje ili ici na dalje pretrage? Hvala unapred


 26. DrDusan 28.09.2012

  Za kristinu: na osnovu opisa, uzrok vasih vrtoglavica moze biti menierova bolest, migrena (vestibularna migrena) ili polozajne vrtoglavice. Potrebno je napraviti detaljan otoneuroloski pregled da bi se ustanovio definitivni uzrok i naravno, prepisala odgovarajuca terapija.


 27. DrDusan 28.09.2012

  Za Draganu: ne znam ko vas je naplasio, ali kalorijski test nije uopste toliko strasan. Kod vas je ocigledno prisutan strah od vrtoglavica


 28. DrDusan 28.09.2012

  Za milivojevic ljiljanu: menierova bolest koju imate moze biti prepreka za obavljanje nekih poslova, ali ne svih. Na primer, ne mozete biti profesionalni vozac. Sto se terapije tice zavisi u kom stadijumu je bolest. Injekcije kortikosteroida ili cak gentamicina u uvo mogu popraviti opisane tegobe.


 29. DrDusan 28.09.2012

  Sasa, zorka marjanovic, vesna i momo: procitao sam vase komentare i pretpostavljam da su kod vas prisutne polozajne vrtoglavice o kojima sam pisao da su i najcesci uzrok vrtoglavica.


 30. DrDusan 28.09.2012

  Zabluda je da su vrtoglavice povezane sa vratnom kicmom! Najcesci uzrok vrtoglavica su polozajne vrtoglavice. To su jake kratkotrajne vrtoglavice koje se najcesce javljaju pri ustajanju, saginjanju, zabacivanju glave ili okretanju u krevetu.


 31. sasa 16.02.2012

  Imam 35 godina i pre mesec dana je pocela vrtoglavica. Sve zavisi u kom mi je polozaju glava, skoro svaki dan kada legnem ili kada dizem glavu gore da nesto namestim naprimer da stavljam zaveze vaca me vrtoglavica onda zatvorim oci i ona nestaje. Nisam jos isao kod lekara pa neznam sta da radim. Dajte mi savet unapred hvala


 32. Dragana 31.12.2011

  Cao htela sam da vas pitam tj da me posavetujete sta da radim. Ima dve nedelje kako mi je mami pozlilo iznada krvi nije imala ni malo u sebi zalilabse na bol upotiljuku i povrecala je nenormalno. Bila je na bolnickom lecenju u ustanovili su joj vertigo, ali opet joj se isto tako ponovilo. Savetuju nam da uradimo dopler krvnih sudova, pregled kod interniste. . . Molim vas pomozite sta da radim. . Hvala unapred pozdrav za vs


 33. anica 06.11.2011

  Imam 34 god. Drugi put mi se javlja vertigo. Imam strasan strah od toga. Pijem urutal i rediyork. Trje već 10dana. Mučnina je prisutna. Zanima me koliko će to da traje


 34. Boris 06.07.2011

  Želim da pohvalim vaš sajt, i da dodam da je lek betaserc izuzetno dobar protiv vertiga i da deluje vrlo brzo nakon početka terapije.


 35. Goran 13.06.2011

  Nisam doktor, ali se nadam da cu bar nekome pomoci. Vrtoglavica moze biti posledica i upale uha, odnosno nerva u centru za ravnotezu, neuronitis vestibularis, kao sto je moj slucaj. Kao posledica ostecenja tog nerva, ostaje dnevno promenljiva po intenzitetu vrtoglavica. Najjednostavniji nacin da se utvrdi je kalorijski test, popularno sipanje vode u usi. Najprecizniji test sa najsavremenijom opremom mozete uraditi jedino kod privatnih doktora, imaju pistolj za sipanje vode i kacigu kao u naucno fantasticnom filmu, kojom preko kompjutera mere pokrete ociju, i dobije se precizna dijagnoza, mada to kosta poprilicno, do 6 hiljada dinara, znam iz licnog iskustva. Potrebno je da nadjete dobrog privatnog orl doktora. Ne zelim nikoga da reklamiram, ali predlazem da pogledate na internetu -centar za sluh i ravnotezu, meni su pogodili dijagnozu. Srecno svima.


 36. -uplasena- 05.04.2011

  Imam 25god. Vrtoglavicu sam imala pre 6meseci i i dalje bauljam kao neka baba. Jako me brine neki komentari koje sam procitala da nekima to nije proslo i posle 5god. Jer ja se vise ne usudjujem sama da izadjem negde. Da li se ovo moze izleciti uopste ili cu se ljuljati do kraja zivota. ???: ( ( ( (


 37. jadranka Filipovic 06.09.2010

  Posto se nalazim jako daleko od svoje zemlje i svojih doktora, a desilo mi se upravo to deziorientacija tela, sa jakim povracanjem, a soba mi je bila ringispil. Poceloo je sa zujanjem u usima i naglo povracanje, tako da sam sto se kaze dusu ispustila. Normalno, uplasena sam odvedena u bolnicu. Odmah mi je dijagnostiran vrtigo, sto sam bila iznenadjena kako i na koji nacin su mi dijagnostirali i kako da to dobijem. Desava se kazu, niko ne zna sto ni kako. . . . To je bio odgovor. . . Evo me lezim vec treci dan, i prvi put mi je bolje da sam odmah uzela kompjuter da saznam malo vise. . . . Pijem 3 vrste leka, stugeron, serc 24 i mitl. . . I uplasih se odmah. . . . Od komentara normalno i strahu da mi se opet ne pojave isti simptomi. . . . . Da li jemoguce da cu opet proci kroz isti pakao. . . . ???? Mada su rekli da nemora vise nikada da mi se ponovi. . . U strahu i nadi da se ne susretnem sa istim. . . Jadranka


 38. zorka marjanovic 12.06.2010

  Hitno imam skoro 67 godina. Zbog problema sa kicmom (lumbalna spondiloza sa polidiskopatijom i laksom dh l3/l4 dorzomezijalno i diskretno foraminalno desno - nalaz magnetne rezonance) prosla sam prvi deo fizikalne terapije koji mi je u znatnoj meri pomogao. Posle krace pauze (uz propisane vezbe koje su bile delotvorne) terapija je nastavljena, ovog puta je u tretman ukljucen i deo ramena i vrata (ultrazvuk, akupunktura, masaza, tri vrste "struje" i vezbe) . Vec tokom prve seanse (za vreme terapije trecom vrstom struje) javila se vrtoglavica (sunovracivanje predmeta oko mene, s leva na desno na nize) , sa mucnonom. I to traje vec sesti dan, uglavnom lezim, ali cak i prilikom okretanja u krevetu, ma kako pazljivog, pocinje ponovo. . . Uzimam xanax 0. 5 mg jednom dnevno, smanjila sam osetno pusenje i konzumiranje kafe. Molim vas da mi kazete vase misljenje: 1. Da li da prekinem terapiju (koja je inace pokazala do sada dobre rezultate) 2. Ako ne - koliko dugo ovo moze da traje 3. Zasto se uopste pojavilo 4. Da li je potrebna konsultacija jos nekog specijlaiste osim fizijatra? Unapred hvala na odgovoru


 39. Mirzia 23.03.2010

  Imam vertgo 6 god. Svašta sam pila i probala al nakon svega ispostavilo se daje cinarizin forte najdelatvorniji pa probajte.


 40. vesna 11.03.2010

  Imam 34 godine i pre mesec dana počela mi je jaka vrtoglavica i zujanje u ušima obavila sam silne preglede i ništa dali su mi da pijem urutal i dalje ništa koliko to dugo traje jer meni kad legnem i kad ustajem je svakim danom sve gore a lekari kažu da je to normalno posledica rada za kompjuterom i položaja vrata želim da ovo što pre prođe puno pozdrava svima sa sličnim problemom i nadajmo se boljem vesna


 41. Milosevic Ljiljana 20.02.2010

  Imam 56 g. , prvo je pocelo sa zujanjem u usima jedno godinu dana pila sam tanakan posle 3 meseca sa zujanje nastavilo da bi mi bilo sve gore i gore, ustanovljen mi je menijerov sindrom sa strasnim napadima vrtoglavice sa povracanjem i dijarejom u isto vreme to je trajalo oko 2 god. Pre 4 meseca sam kupula vitafon a lek urutal pijem isto 2 god. A pocela sam i rivotril, napadi ne traju tako dugo ali i dalje imam vrtoglavice koje deluju u momentu ako ne sedim srusim se odmah cak sam i povedila glavu, a doktori mi kazu da u penziju ne mogu sa ovom dijagnozom, a ne mogu ni normalno da zivim jer nikad ne znam kada ce da me snadje a da ne govorim koliko sam nervozna, ne mogu da podnosim jake zvuke, prostorije gde se pusi, cak i kafu ne smem da pijem i moram da jedem samo neslanu hranu. Pozdrav ljiljana


 42. Dragana 29.01.2010

  Htjela sam da pitam nekog ovdje ko je radio provjeru srednjeg uva ono kada sipaju vodu u usi kako je uspjeo u tome ja sam pokusala ali nisam mogla do kraja a kazu da je to jedini nacin da se provjeri srednje uvo.


 43. Dragana 23.01.2010

  Ja sam stara 37 godina. Vrtoglavicu i gubljenje ravnoteze imam vec 14 godina. Bila sam kod raznih doktora pila kojekakve tablete i nista nije pomoglo. Prije 10 godina bezuspjesno sam pokusala da mi urade onaj test kada sipaju vodu u usi i prave ti da imas vrtoglavicu, nisam izdrzala do kraja. Taj test ko je radio zna kako je a ko nije ne bih mu ni preporucila jer to je mucenje. Sada posle 14 godina opet mi preporucuju taj test tako da vec nocima ne spavam ne znam sta da radim, ziva ne mogu na taj test jer znam sta me ceka a ne mogu ni vise da trpim vrtoglavicu.


 44. Sima 20.01.2010

  Imam 37 god. I imam vertigo. . . Bila sam na lecenju uradila sve analize i sve je uredu, pila sam "vestibo" i nista ne pomaze. . . Znate li mozda kako da se izlecim od ove bolesti???? Hvala. . . . .


 45. Momo 13.01.2010

  Kod mene je vrtoglavica počela iznenadno u avgustu prošle godine i traje još uvijek (6 mj.) . Izvršio sam do sada pretrage: srednje uvo, dopler krvnih sudova- karotide i to je ok. Nalaz kičme-vratni pršljenovi okoštavanje. Preporučen terapeut - nisam se javljao. Manifestuje se kratkotrajnim vrtoglavicama prije ustajanja i lijeganja u krevet, noglom saginjanju i sl. Neki prijatelji tvrde da će vrtoglavice same od sebe proći nakon 2-3 god. Ne pridajem joj neku naročitu pažnju. Možda grešim. Neznam.


 46. saki 18.10.2009

  U jednoj ulici u selu Milutovac kod Trstenika osmoro ljudi boluje od ove rijetke bolesti. Čudno zar ne


 47. Drugarica 28.09.2009

  Moja drugarica ima vertigo a ima 15 godina. Nekoliko puta je pvracala u roku od 5 min. Obliva je strasan znoj, vrti joj se u glavi i ima snazne glavobolje, cak ne moze ni da hoda. Sve joj se to desilo u roku od 2 dana. Pozz


 48. Radojica Perovic 25.06.2009

  Menio se slosilo... Toliko da nisam mogao noge da dignem u vis... Lele jado moj! Mnogo mi je zadovoljstvo ako sam vi pomogao...


 49. kristina 13.05.2009

  Imam 35g. I prije godinu dana imala sam zastrašujući napad vrtoglavice u noćnim satima. Prethodna 3-4 dana osjetila sam zujanje u ušima a dan prije napada toliko mi je sluh oslabio u lijevom uhu da nisam čula sagovornika kada pričam telefonom, što mi je bilo veoma čudno i neobično. U 4 sata ujutro sam ustala da otvorim prozor i tada je nastala vrtoglavica i ljuljanje ujedno. Kao da sam u barci. Poslije 2-3 minuta bila mi je strašna muka, i čak sam 3 puta povratila u roku od 3-4 minuta. Znoj me strašan oblio, bilo mi je užasno vruće a koža mi je bila hladna kao led. Nisam imala vazduha, dodali su mi lepezu (sreća pa su muž i sin bili sa mnom u sobi) i tako sam se malo hladila. Nisam znala u momentu šta me je snašlo ni kako da se ponašam. Užas! Kada sam htjela da legnem čini mi se da ću da padnem sa kreveta.
  Pozdrav.


 50. Sasa 22.04.2009

  Ja sam imao dve epizode pre nekoliko godina i posle svih pretraga ustanovljeno je da se najverovatnije radi o lošoj cirkulaciji u vratnom delu. Napominjem da nisam osećao neku veliku pomoć od infuzija (skoro 20 dana uzastopno) i oba puta sam se bolje osećao tek posle prestanka terapije. Inače samoinicijativno sam počeo da uzimam gynko biloba kapsule čim osetim nelagodnost koja može biti najava vrtoglavice i da kucnem u drvo, nisam imao od tada probleme. Inače ove kapsule služe za poboljšanje periferne cirkulacije i bolji dotok krvi u mozak.


 51. radovanka 29.03.2009

  Imam 59 god i prvi put sam dobila strahovitu vrtoglavicu pre otprilike 2 godine.Ispocetka su mislili da je od uva dok nisam otisla na VMA gde su me snimali znate ono hladna voda u usi dobije te osecaj da ste na ringispilu toliko mi se vrtelo, a doktor mi rekao da je to super.On kaze super a meni muka i zlo glodali su mi kroz oci , da skratim uzrok su vratni prsljenovi i cirkulacije.Dali su mi urutal i trental za cirkulaciju.Vide cu kako ce biti dalje, ali veruj te veoma neprijatno kad me to uhvati de dizem glavu sa jastuka.Uzasan osecaj propadanja kao u avionu. Ako sam nekom pomogla bilo mi je zadovoljstvo. Pozdrav Radovanka


 52. ivan 22.10.2008

  Hvala na savjetima super su nam posluzili....thanks


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde