Akutna vestibularna paraliza

Akutna vestibularna paraliza (neuronitis nervi vestibularis) je oboljenje nerva vestibularisa, dela osmog živca, najčešće jednostrano.

Uzrok nastanka

Uzrok nastanka bolesti je nejasan. Povezuje se za poremećaj mikrocirkulacije zbog infekcije, autoimunih poremećaja i metaboličkih poremećaja. Smatra se da virusna infekcija u njegovom nastanku igra važnu ulogu.

Klinička slika

Dominira nagla vrtoglavica, muka, povraćanje i nestabilnost pri hodu. Bolesnik ima nistagmus ( podrhtavanje očnih jabučica) na bolesnu stranu. Vrtoglavice traju nekoliko dana pa se postepeno smiruju. Nesigurnost u hodu se postepeno gubi, nistagmus nestaje. Karakteristično je da bolesnik nema zujanje, nagluvost, gubitak svesti ili diplopije (duple slike). Funkcija nerva vestibularisa se uspostavlja obično za mesec i više dana, ali može i trajno da ostane.

Dijagnoza

Postavlja se na osnovu anamneze, kliničke slike, ORL i neurološkog pregleda.

Lečenje

U akutnoj fazi se primenjuju antiemetici, sedativi, intravenska rehidratacija i vitamini B grupe. Kada se sumnja na infektivnu ili alergijsku etiologiju mogu se primeniti antibiotici i kortikosteroidi. Treba na vreme započeti fizioterapiju.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 4

 1. Dragan 29.11.2023

  Pozdrav, meni je 45 godina i 4 meseca uzastopno imam zujanje u ušma, prvo je bilo u desnom, sad već početkom 4-og meseca i u levom uvu mi je konstantno zujanje. Uz sve te ostale simptome kao što su: vrtoglavica, mučnina, malaksalost, nestabilan hod, migrenu, zonošenje. Dva puta sam bio na MRT glave i ništa nisu našli. Četvrti put kod neurologa ništa mi nisu našli i probao sam vežbe svakojake u krevetu pomeranjem polozaja glave s uputstvom od doktora, ništa, nikakav boljitak. Još sve to kod nemačkih doktora, čak mi je jedan doktor rekao da sam imao očni šlog. Neretko mi se desi kad ustanem iz kreveta da kad gledam u neki predmet da li je to sto ili stolica, taj predmet mi se pomera levo-desno nekih 5 cm. To traje nekih 5 minuta, pa se smiri ali nestabilan hod 24/7. Da li je iko imao nešto sično i kako je rešio?


 2. lazar 08.11.2016

  Imao sam iste simptome u dva navrata. Posle se to smirilo. Orl me je pitao da li se nešto nerviram, oće od toga da padne imunitet, pa napadne virus i napravi čudo. Mene interesuje nečije iskustvo, da li je neko pokušao invalidsku penziju da traži za ove probleme sa paralizom vestibularisa?


 3. Zoran 24.02.2016

  @drago jeste mnogo vremena prošlo i ne znam da li još uvek posećujete ovaj sajt ali ja sam veoma očajan jer je mene isto snašlo već drugi put u ovoj godini pa se nadam da ćete vi ili neko drugi ko ima iskustva sa ovom bolešcu pročitati i malo prokomentarisati. Ja sam prvi napad imao početkom januara i posle 20 dana sam se 100% oporavio. Medjutim posle mesec dana se sve povratilo i niko ne zna razlog i posle ovog drugog napada se sada oporavljam. Imam 43 godine, već me pomalo hvata strah jer ne mogu da radim i normalno funkcionisem (imam malu decu) pa me interesuju iskustva drugih u vezi ove bolesti pošto od doktora nisam dobio precizan odgovor koliko se puta može vraćati neuritis vestibularis? Hvala


 4. drago 29.01.2010

  Imao sam napade vrtoglavice 1999. Godine, u dva navrata, maja i jula meseca. Prilikom napada imao sam osecaj jake mucnine; slabosti u celom telu; vrtoglavice, osecaj propadanja. Nisam mogao samostalno da hodam nekoliko dana a oporavljao sam se dvadesetak dana u maju i preko trideset danaprilikom napada u julu. Lezao sam na instutu za neurologiju. Posle svih pretraqa utvrdjena pareza leve strane centra za ravnotezu, uzrok nepoznat. Pre prvog napada imao sam glavobolje u levoj strani potiljka; ponekad zujanje i probadanje i osecaj trnjenja.


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde