Psihološka pomoć COVID-19

Kako stres doživljavaju i kako se sa njim bore deca i mladi? Kao kod odraslih, i kod dece postoje načini da se na zdrav način izbore sa stresom. Pomozite im u tome.

Stres kod dece i mladih i načini savladavanja

Stres je sastavni deo života, ali kako stres doživljavaju i kako se sa njim bore deca i mladi? Šta kod njih izaziva stres i koje su strategije da ga savladaju...

Pročitajte >>>
Saveti roditeljima sa decom sa smetnjama u razvoju o tome kako iskoristiti vreme kod kuće za kvalitetan razvoj vaše dece, uz jednostavne i zabavne aktivnosti.

Saveti roditeljima sa decom sa smetnjama u razvoju

U saradnji sa Institutom za mentalno zdravlje, objavljujemo još jedan tekst u svrhe podrške mentalnom zdravlju tokom pandemije, ovog puta namenjen roditeljima sa decom sa smetnjama u razvoju, a o...

Pročitajte >>>
Pandemija korona virusa poseban je izazov porodicama sa adolescentima koji su u fazi preispitivanja granica i pravila. Otvorena komunikacija ovde je na prvom mestu.

Korona virus u svetlu životnog ciklusa porodica sa adolescentima

Pandemija korona virusa predstavlja poseban izazov porodicama sa adolescentima koji se nalaze u prelaznoj fazi razvoja, zbog čega preispituju pravila i granice. Otvorena komunikacija u porodici, međusobno razumevanje i podela...

Pročitajte >>>
Vodič za podršku mentalnom zdravlju učenika i studenata, Instituta za mentalno zdravlje, sadrži savete za očuvanje njihove dobrobiti tokom pandemije korona virusa.

Vodič za podršku mentalnom zdravlju učenika, studenata i osoblja u školama i fakultetima

Pandemija ima snažne efekte na mentalno zdravlje dece i mladih. Institucije kao što su škola i fakultet i njihovi zaposleni imaju veliki uticaj na mlade ljude, pa vam predstavljamo vodič...

Pročitajte >>>
Stručnjaci iz Instituta za mentalno zdravlje nude veliki broj kreativnih i lako izvodivih igara koje utiču na razvoj neophodnih veština kod male dece.

Aktivnosti sa decom u kućnim uslovima

Vanredno stanje može delovati obeshrabrujuće za roditelje sa malom decom koja se nalaze u važnom razvojnom periodu, ali Institut za mentalno zdravlje nudi mnoštvo ideja za kreativno i zabavno učenje...

Pročitajte >>>

Razgovor sa decom o korona virusu

Prirodno je da će deca imati pitanja i verovatno zabrinutosti u vezi sa korona virusom. Davanje prostora za postavljanje ovih pitanja i odgovora dobar je način za ublažavanje anksioznosti.

Pročitajte >>>

Kako sačuvati mentalno zdravlje tokom pandemije

Za kvalitetno mentalno zdravlje potrebni kontinuiran i aktivan rad i angažovanje. Pogledajte savete kako da sačuvate za vreme karantina.

Pročitajte >>>

Psihološka pomoć lekarima i svima koji su na prvoj liniji odbrane

Stručnjaci sa Instituta za mentalno zdravlje ponudili su pomoć svim zdravstvenim radnicima koji su ključna karika u čvrstom lancu borbe sa pandemijom COVID-19 na teritoriji cele Srbije.

Pročitajte >>>

Kako ostati normalan u izolaciji

Vrlo je verovatno da će se u situaciji izolacije osoba suočiti sa promenama u raspoloženju i da je u tom smislu važna pripremljenost za spektar emotivnih reakcija kroz koje neminovno...

Pročitajte >>>

Smernice za roditelje: Kako da pomognete svojoj deci tokom pandemije?

Pandemija, vanredno stanje, samoizolacija, zabrana kretanja. Roditelji brinu o mnogim stvarima istovremeno. Možda nam nekada tako ne izgleda, ali i deca takođe istovremeno brinu o mnogim stvarima.

Pročitajte >>>

Podrška za sekundarnotraumatizovane – zdravstvene radnike i saradnike, zaposlene u policiji, vojsci, vatrogasce

Znakovi stresa uključuju telesne promene, emocionalne reakcije, promene u načinu razmišljanja i ponašanja. Očekivane telesne reakcije su: ubrzan puls, povišen krvni pritisak, hiperglikemija, mučnina, grčevi u stomaku, dijareja i sl.

Pročitajte >>>

Izolacija i treće doba

Stariji od 65 godina su najugroženiji korona virusom. Zbog toga pročitajte kako da se psihički povežete u vreme fizičke odaljenosti.

Pročitajte >>>