Da zakažete pregled pozovite 063 687 460

Zakažete pregled 063 687 460

Najnoviji odgovori (80889)

  1. Zdravo, Devojka sam od 16 godina, koja ako bi se moglo reci, boluje od tahijardije. Moji pregledi su se vukli skoro godinu dana. Naravno, jedini kardiolog koji postoji u mom gradu je rekao da je sve to meni od nervoze, kako nema potrebe da se brinem, da je holter u redu... takodje, doktor je rekao da smrsam, tada sam imala 58kg na 164cm visine, smrsala sam na 52kg jer sam mislila da je to idealno, ali nista se nije menjalo. U proteklih nekoliko meseci osecam probadanja kod levog rebra, ponekada kada zelim da legnem na tu stranu probode, a desi se da je to sasvim iznenada. U tom trenutku jedva mogu da se pomeram, jedva dolazim do vazduha i mnogo je naporno za srce jer imam osecam da "preskoci" nekoliko puta, tj. da je ritam otkucaja srca poremecen. Ako imate bilo kakav savet sa cime bih to mogla da sprecim, a da nije odlazak lekaru jer znam sta ce reci, znacilo bi mi i poslusala bih savet.

    Odgovoreno: 06. 06. 2020.
  1. Postovani,

    Imam PMV 1 stepen, da li i kod obicne popravke zuba treba da se pije antibiotik? Nemam tegobe.. Hvala unapred na odgovoru.

    Odgovoreno: 06. 06. 2020.
  1. POstovani trebao bi mi savet sta da radim i na koji pregled da odem. dans mi je pritisak bio 97 sa 81 puls 86. imam unazad 2-3 godine problem ovakvog pritiska gde gornji nizak a donji uvek za nijansu povisen. radili su mi tada UZ srca teat opterecenja srca i dopler krvnih sudova i sve je bilo uredu cak na testu opterecenja pise da je mala mogucnost od koronarne bolesti. bili su mi poviseni trigliceridi 3,7 i holesterol 6 pilasm sortis i od tada su mi uvek rezultati uredu. na trepiji sam concor cor 1,25mg. kada mi je ovakav pritisak imam stezanje u grudima inace nikada od tada nemam razliku 40 izmedju pritiska. najcesce je do 20 razlika najvise bude do 30.. da li ovo treba da shvatim da nesto nije uredu i odem da uradim neki dodatni pregled? Bas sam zabrinuta u zadnje vreme. Unapred hvala.

    Odgovoreno: 06. 06. 2020.
    • Ovo je karakteristicni za Vase godine ali ce zbog menopauze doci polako do skoka pritiska. kada vas steze u grudima uzmite casu kisele vode i kasicicu soli i popite i bice Vam bolje. Inace pocnite da jedete jacu hrani+u i da solite malo vise.

       

      Mr sci med dr Slobodan Gajic

  1. Da li je gvozdje 6 mnogo nisko.Umorna sam po ceo dan,samo mi se spava.Da li moze da bude od gvozdja

    Odgovoreno: 06. 06. 2020.
  1. Prolapsus valvulae mitralie s minimalnom regurgitacijom

    Poštovani, djevojčica od 8,5 godina dobila je sljedeći nalaz od kardiologa-pedijatra:

    Djevojčica se ranije pratila zbog uskih komunikacija na nivou komore, na zadnjem pregledu (koji je bio 2013 godine) konstatovano spontano zatvaranje defekta komorske pregrade. Bez tegoba, umjereno je fizički aktivna. Zdrava djevojčica. Objektivno: adekvatno razvijena i uhranjena, eupnoična i acijanotična. Prekordijum miran, akcija srca ritmična, tonovi glasni, čujan vibratoran komorski šum 2/6, nad lijevom ivicom sternuma, bez propagacije. Periferni pulsevi normalno punjeni (AF+ obostrano), jetra se ne palpira. RR 90/60

    EKG: sinusni ritam s fr. 105/min, intermediarna srcana osovina, kondukcija neremecena, odvodi su normalni.

    EHOKARDIOGRAM: Strukturalno SDS, Venske drenaze normalne. IAS intaktan. Dimenzije predkomore normalne. Mitralna valvula blago izmijenjena, prolabiranje minimalno, dominantno prednjeg, regurgitacija minimalna, poteriorna. Trikuspidna valvula je normalne morfologije i protoka. IVS intaktan, 5,5 mm, normalnih amplituda pokreta. Dimenzije obje komore normalne LVDd 37 mm, LVds 23 mm. Funkcija i kontraktilnost lijeve komore ocuvana. Aortna valvula trivelarna, centralna koaptaciba, normalan protok. Aorta na korjenu 16 mm. Luk aorte lijevi, bez značajne diletacije, iskljucena koarktacija aorte i PDA. Plućna arterija na korjenu 17 mm, valvula morfoloski normalna. Prisutna fizioloska regurgitacija, trunkus i obje grane plucne arterije su normalne širine i protoka. Perikard normalne debljine, bez izljeva.

    Dg: Prolapsus valvulae mitralie s minimalnom regurgitacijom I 34.1

    Zaključak: strukturalno nalaz blagog prolapsa mitralne valvule, prisutna minimalna regurgicaija. Za sada nije indikativna kardioloska terapija, režim života bez ograničenja fizicčkih aktivnosti. Kardiološka kontrola za 1 godinu.

    Molim Vas za mišljenje o ovom nalazu, kakve su prognoze u ovakvim slučajevima? Postoji li mogućnost da se kod ovakvih nalaza situacija sama od sebe vrati u normalu bez bilo kakvih terapija, zahvata? Zabrinuti smo zato što ona ima samo 8,5 godina i da li se s godinama stanje može samo pogoršavati, ostati na istom nivou ili ima nade da se vrati u normalu? Koliki rizik postoji u budućnosti? Sta bi mogli preduzeti u smislu ishrane i nacina zivota?

    Unaprijed zahvaljujem na odgovoru!

    Srdacan pozdrav od zabrinute majke koja je djevojčicu rodila sa 34 godine i to joj je jedino dijete!

    Odgovoreno: 06. 06. 2020.
    • Nemate razlog za brigu. nalaz prolapsa mitralne valvule je cest do 17 % kod zenske populacije i sa minimalnom regurgitacijom ne prestavlja opasnost. Ne treba nista preduzimati u ishrani i dete treba normalno da zivi. Treba kontrolisati eho srca na 1 gdinu. Ako bude imala tegobe pojavice se izmedju 20 i 40 godine zivote ali beznacajne. Do spontanog poporavljanja ne moze doci.Jedino ako ide na neke intervencije ili kod stomatologa treba da uzima tri dana antibiotik najbolje cefaleksin.

       

      Mr sci med dr Slobodan Gajic

Prikazano 11-15 od ukupno 2831 pitanja