Da zakažete pregled pozovite 063 687 460

Zakažete pregled 063 687 460

Najnoviji odgovori (82957)

  1. Postovani, Nakon postedne operacije karcinoma dojke, prvi konzilijum je trazio dodatne analize odstranjenog tkiva (HER2, Ki67) kako bi doneli odluku da li , pored hormonske i zracne, treba i hemoterapija ili kako su rekli "kastracija", jer sam 'jos mlada'. Odluka je Nolvadex i zracna terapija. S obzirom da Nolvadex sprecava vezivanje estrogena za celije malignog tumora, zasto se uopste razmisljalo o tzv.'kastraciji" koja bi prekinula lucenje estrogena? Odnosno, kod zena u menopauzi prestaje lucenje estrogena, a to je period kada se javlja najveci broj karcionoma dojke. Kako se to objasnjava? Unapred hvala.

    Odgovoreno: 14. 04. 2021.
    • Poštovana,

      tražili su Vam dodatne imunohistohemijske analize da bi videli biologiju samog tumora ,pa da na osnovu toga donesu odluku o daljim terapijama.Nolvadex je odlična terapija,ali se nekada radi i kastracija da bi se sprečio svaki rizik produkcije estrogena.

      Verujte Vašem medikalnom onkologu,oni znaju šta je najbolje za Vas.

      Srdačan pozdrav,

      dr Ivana Kostadinović

      radiolog

  1. Poštovani, imam 38 godina. Majka mi je preboljela rak lijeve dojke s 55 godina i desne sa 65. Zbog toga se redovito kontroliram. Zadnji nalaz UZV-a me malo zabrinuo: "UZV pokazuje dojke žljezdanog tipa s gustim f.c. promjenjenim parenhiom, koji mjestimično pokazuje izrazite atenuacije UZV snopa, izraženije lijevo. Obostrano difuzno nekoliko sitnih cista veličine do 6 mm. Na granici medijalnih kvadranata LD paraarealno prati se hipoehogena lezija promjera do 10 mm, koja prvenstveno odgovara masnoj inkluziji. Ne nalazi se suspektnih žarišnih lezija. Aksilarno obostrano limfni čvorovi reaktivnog tipa, bez znakova patološke limfadenopatije.

    Prepopruka: BIRADS 3. Preporuča se UZV kontrola za 6 mjeseci."

    Treba li se brinuti zbog ovih atenuacija? Hvala unaprijed na odgovoru.

    Odgovoreno: 14. 04. 2021.
    • Poštovana,

      mislim da nemate razloga za brigu,već samo da se redovno kontrolišete.

      Ukoliko želite da odagnate svaku sumnju,uraditi magnetnu rezonancu dojki.

       

      veliki pozdrav,

      dr Ivana Kostadinović-radiolog

  1. Poštovani, Molim Vas za odgovor. Mama mi je radila mamografiju u 12.mj.na kojoj je bilo sve u redu. U međuvremenu je, u 3.mj, napipala kvržicu na dojci, a zbog obiteljske anamneze (njezina majka je obolila od raka dojke), zakazala je ultrazvuk radi kontrole.

    Ovako glasi nalaz: Obje su aksile, supra-te infraklavikularne regije slobodne. Dojke su vece, sa urednim prikazom koze, supkutanog masnog tkiva te Cooper-ovih ligamenata. Palpacijski se periferno u GLK izdavaja cvrsto neravno zadebljanje 1 cm, a koje ehotomografski odgovara izbocenju parenhima u arealu velocine 15x7mm, uz nekoliko lagano nepravilnih anehogenih zona, te straga maleno cistom od 3mm. Mjestimicno su moguci mikrokalcifikati. Parenhim pokazuje involutivne promjene, vecinom je zamijenjen masnim lobulima i prati se u nježnim tračcima uz nešto mastopatije. Izvodni su kanalići urednog toka i kalibra. Zakljucak: Involutivni tip dojke sa znacima diskretne mastopatije. Zadebljenje parenhima lijevo u GLK periferno-citoloska punkcija. BUS BIRDS: 0

    Nakon cega je ucinjena citoloska punkcija, a u nalazu pise: Vidi se po koja manja nakupina stanica duktalnog epitela, rijetke gole jezgre, ekstracelularna mast i eritrociti. Blaza proliferacija stanica duktalnog epitela dojke.

    Molim Vas za misljenje.

    Odgovoreno: 13. 04. 2021.
    • Poštovana,

      mišljenja sam da bi bilo najbolje da se uradi magnetna rezonanca dojki,da bi Vaša mama bila potpuno sigurna da je sve u redu.

       

      Veliki pozdrav,

      dr Ivana Kostadinović

      radiolog

  1. Poštovani,

    Imam neke nedoumice vezano za cistu na dojci koja mi je otkrivena pre 3 meseca redovnim pregledom na ultrazvuku i veličine je 2,5 cm a rekli su da je samo pratim. Naime, imala sam već dugo vrlo male ciste od 1 mm godinama ali obzirom da proveravam jednom godišnje verujem da je brzo porasla.

    Sada imam neke nedoumice pošto je kontrolišem svaki dan, primetila sam da se strašno uveća dok sam u PMS-u i bol je veća takođe, ali inače kada pipnem to mesto zaboli me nekako. Da li trebam što pre da zakažem novi pregled i da li je dovoljan ultrazvuk , odnosno mora li ona da se operiše ili izvadi?

    Hvala unapred na odgovoru. Pozdrav.

    Odgovoreno: 24. 02. 2021.
  1. Postovani, Dali radite rekonstrukcija dojke nakon mastektomije? Koji su uslovi, koja je cena i kako ide proces rekonstrukcije?Hvala vam najlepse.

    Odgovoreno: 18. 02. 2021.
    •  

      Postovana, 

      naravno, reknstrukcija dojkse je sastavni deo rada specijalista plasticne, rekonstruktivne i estetske hirurgije. Na ovu operaciju imate pravo na ovu operaciju o trosku fonda. Promenjuje se nekoliko razlicitih tehnika u zavisnosti od obima Vase primarne operacije.

      Srdacan pozdrav,

       

Prikazano 1-5 od ukupno 57 pitanja