Da zakažete pregled pozovite 063 687 460

Zakažete pregled 063 687 460

Najnoviji odgovori (87817)

 1. Ako se zaboravi da se popije metotreksat da li je ispravno popiti kad se setis pa nastaviti na 7 dana ili cekati narednu sedmicu da bi se popio u zapoceti dan

  Odgovoreno: 01. 02. 2023.
  • Poštovana,

   Iz Vašeg pitanja nije jasno da li ste zaboravili kojim danom u nedelji koristite metotreksat ili se plašite da ćete popiti propisanu dozu više od jednog puta nedeljno. Potrebno je da se javite svom lekaru kako bi ste razjasnili problem. Uz korišćenje ovog leka obavezna je upotreba tableta folne kiseline, adekvatna kontrola laboratorijskih parametara poput kompletne krvne slike, transaminaza i nalaza urina. U slučaju patološkog nalaza laboratorijskih parametara obavezna je konsultacija lekara.

   Srdačan pozdrav

 1. Postovani, imam 32 godine i bolujem vec 22 godine od RA..Pala sam na stepenice pre godinu dana, desni skocni zglob je povredjen, pokidan je prednji TF ligament. Isla sam na rehabilitacije 2 puta po 3 nedelje, preporucena je operacija ali naravno ne garantuju da ce biti bolje posle operacije a zahteva stake 5 nedelja i min 5 meseci rehabilitacije. Sta savetujete ukoliko ne zelim operaciju, jer me noga boli kada stojim duze od sat vremena i ne mogu da hodam duze od 2-3 km? Ne znam da li posle godinu dana treba da je stedim, ili da idem na traku i da radim malo napornije vezbe da da je forsiram kako bi ojacala? Da li ce se vremenom nesto primeniti ili cu stalno trpeti ove bolove cim sam malo aktivnija? Isla sam kod vise ortopeda i nisam dobila odgovor ...hvala vam unapred

  Odgovoreno: 01. 02. 2023.
  • Poštovana,

   Obzirom da dugo imate zapaljensku bolest zglobova, tj. reumatoidni artritis, Vaši zglobovi i njihov potporni aparat su podložni mehaničkim oštećenjima. U slučaju navedenog traumatskog oštećenja lečenje se vrši medikamentima, fizikalnom terapijom, metodama regenerativne medicine i/ili operativno. Konkretan problem ćete najadekvatnije rešiti u fizijatrijskoj i ortopedskoj ambulanti. Reumatolog Vam može pomoći kontrolisanjem stanja Vaše zapaljenske bolesti zglobova. 

   Srdačan pozdrav

 1. Poštovani, Trenutno sam u 17.tom tjednu blizanacke trudnoce. Upalio mi se palac na nozi i jako me boli, upali mi se bude crven,topal, i boli na oregibu onog manje noznog zgloba.Prije jedno 3 mjeseca na noktu noznog palca sam dobila gljivice, ali sam to sanirala sama i jucer sam bila kod doktorica koja mi je rekla da mazem lakom i da je ta bol od gljivica da se prosirila. Vadila sam urate koji su mi 326 nmol/L jer sam se upalsila gihta. Da li ima potrebe da se bojim da je to giht ili je nesta drugo u pitanju?

  Odgovoreno: 01. 02. 2023.
  • Poštovana,

   Obzirom da ste u drugom stanju i da navodite tegobe koje mogu da se pripišu raznolikim reumatološkim i nereumatološkim stanjima, savetujem da se obavezno javite lekaru. Potrebno je učiniti ciljane pretrage ne bi li se postavila dijagnoza i uvela adekvatna terapija uz sva ograničenja koje postavlja trudnoća. 

   Srdačan pozdrav 

 1. imam šetajući bol u kuku,butini i cevanici,keve noge.To traje već dvadesetak dana.Imam osećaj da me boli kost,najgore mi je kada sedim.Nemam nikakve analize,par puta sam bio "ukočen".U porodici je deda imao reumu,al mene ne bole zglobovi.Dugo sam se bavio fudbalom,amaterski.Pušač sam,alkohol s vremena na vreme.Neki savet,hvala

  Odgovoreno: 01. 02. 2023.
  • Poštovani,

   Vaše tegobe nisu specifične i ne govore o konkretnom stanju. Termin "reuma" koji se upotrebljava u kolokvijalnom govoru je neprecizan i najčešće se odnosi na degenerativnu bolest zglobova. Stanje koje ste opisali moglo bi da se pripiše mehaničkom oštećenju lumbosakralne kičme, pa ispitivanje možete da započnete u ordinaciji fizijatra. 

   Srdačan pozdrav

 1. Poštovani, možete li mi protumačit nalaz. Zbog problema sa bolnim zglobovima i nepotvrđene psorijaza biopsijom rađena je tipizaciju tkiva. HLA-A(02/24) HlA-B(15/44) HLA-C(02/03). HLA-DRBI(01/04)

  Odgovoreno: 01. 02. 2023.
  • Poštovana,

   Navedena analiza je rađena zbog toga što je lekar sumnjao na spondiloartritis. Obzirom da ne postoji jedinstveni marker koji bi nedvosmisleno govorio o toj grupi bolesti, Vaš reumatolog će izvesti zaključak na osnovu anamneze, kliničkog pregleda, radiološke dijagnostike i laboratorijskih analiza. Potrebno je da zakažete pregled reumatologa.

   Srdačnan pozdrav

    

Prikazano 1-5 od ukupno 61 pitanja