Da zakažete pregled pozovite 063 687 460

Zakažete pregled 063 687 460

Najnoviji odgovori (91494)

  1. Поштовани,

    Молим Вас за тумачење налаза. При том ми је седиментација стално повишена месецима. Тренутно је 90. Хемоглобин 111. Фибриноген 11.5. Тромбоцити 417. Имам болове у кичми.И сталну температуру од 37.3 већ дужи период.

    Odgovoreno: 27. 05. 2024.
    • Poštovana,

      Upućeni ste na magnetnu rezonanacu sakroilijačnih zglobova jer je postojala sumnja na preradiografski spondiloartritis između ostalog. Potrebni su detalji vezani za

      Vaše tegobe obzirom da laboratorijske analize koje ste napisali nemaju dovoljno specifičnosti osim što upućuju na neku vrstu zapaljenja: ubrzana sedimentacija, anemija, itd.

      Potrebno je da Vas pregleda specijalista ginekolog, infektolog, hematolog.

      Srdačan pozdrav

  1. Poštovani,godinama unazad imam probleme sa trnjem ruku i nogu koje se vremenom pretvorilo u bolove. Zadnjih meseci su se tegobe znatno pogoršale. Bole me cele ruke šake mi trnu, osečam slabost u rukama, probadanje grčeve..u nogama sve isto od kolena do stopala. Pored toga boli me glava i bolovi ne prestaju od tableta za bolove od kojih su ranije prestajali, takodje bole me grudi ledja kao da imam temperaturu 40 a zapravo nemam temperaturu. Jako sam malaksala .noge su mi kao tudje Temp se javljala prethodnih meseci 37, sa dva pa prodje. i tako povremeno. Radila sam EMNG ruku i nogu i neurolog kaze da nisu ostećeni nervi tako da je time isključio polineuropatiju. Takodje mi se javljaju modrice po nogama, velike bez ikakvim udaraca ili bilo kakve povrede. Kod kardiola sam isla gledao je stitnu zleydu aortu karotide ultrzvuk srca i nalazi su cisti i uredni. Hormoni FT4 FT3 TSH FSH su u redu. U prilogu vam šaljem krvnu sliku sa biohemijom. Pre par dana sam bila kod reumatologa koji mi je dao da radim neke analize od kojih ASTO je negativan, RF je negativan, CCP/RA (IgG) je manje od 7 a referentne vrednosti su od 0-15. , antitela prema JO-1 su 0,8 a normalno je ispod 15. Ono što je pozitivno je ANA-HEP i piše POZITIVAN U TITRU 1:80 HOMOGENOG TIPA NA SUPSTRATU HEP2 ĆELIJA. Ja ove nalaze od poztivne ANA tek treba da nosim reumatologu da pogleda i da mi da dalje sta da radim od analiza. Ja zivim u malom gradu gde mi imamo jednog reumatologa pa bih volela da cujem misljenje nekog iskusnijeg..Ja sam htela da zamolim Vas da mi kažete šta još da odradim od analiza što bi moglo da pomogne da se neke stvari iskljuce ili utvrde. Reumatolog nakon pregleda i ovih analiza kaze da nemam atritis to je ono što isključuje. Ja pretpostavljam da neku autoimunu bolest imam s obzirom na pozitivan nalaz ANA antitela. Molim Vas šta predlažete da odradim još od analiza antitela ili drugo možda nešto.

    Odgovoreno: 27. 05. 2024.
    • Poštovana,

      Da li uz ovakvu laboratoriju imate neke od simptoma/znakova neke od sistemskih bolesti? Alergiju na Sunce, ranice u ustima i/ili nosu, pojačano opadanje kose, osećaj suvoće u očima i/ili ustima ili promenu boje prstiju kada je napolju hladno? Potrebno je nalaze laboratorije i ostale dovesti u vezu sa Vašim kliničkim problemima.

      Srdačan pozdrav

  1. Poštovani, dijagnoza mi je RA seropozitivni, i lečenje je pronisonom i metotreksatom.Osim povišenog RF ( 78 ) i anti ccp na gornjoj granici, povišeni su i leukociti ( od 12-18 ) , sedimentacija od 20-80, i CRP od 15-100.. sve je to u periodu od 5 godina. Zanimaju me samo leukociti koji nisu nijednom opali, a Vadim krv svakog meseca, i ni u jednom članku nisam pročitala da i oni treba da budu normalno povišeni kod RA. Šta bi još mogao biti razlog ili su ti zapaljenski parametri onako povišeni, normalni za datu dijagnozu? Hvala unapred na odgovoru.

    Odgovoreno: 19. 05. 2024.
    • Postovana,

      Ukoliko neprestano koristite lek Pronizon to moze da bude uzrok povisenih leukocita. Ukoliko se iskljuci postojanje infekcije, razlog za povisene parametre zapaljenja moze biti nedovoljna kontrola zapaljenske bolesti postojecim lekovima. 

      Srdacan pozdrav

  1. I jos nesto da dodam na prethodni mail Vitamin D mi je 12 a normalno je (30-100) Da li to ima veze sa bolovima u kostima ili tetivama? I da li to moze da utice na reuma faktor? Nesto mislim da imam reumatoidni artiritis valjda bi analize autoimunih bolesti trebale da budu pozitivne

    Odgovoreno: 19. 05. 2024.
  1. Postovani. Da li mozete da mi ocitate ovaj nalaz, ili bar da mi date malo nade da mozda nemam kako moj porodicni kaze reumatoidni artritis. Njemu opet nije jasno kako je visok RH a negativne sve ove analize na autoimune bolesti. Uhvatio me je isijas u lijevu nogu bol silazi. I boli me zgob ruke u kojoj nosim mog sina od 8 mjeseci koji ima 10kg Imam zakazano snimanje CT/MRT rucnog zgloba i donjeg dijela kicme ovdje u Austriji za 2sedmice. 8 marta sam primila infuziju zeljeza. Noga i kicma su mnogo bolje a ruka i dalje boli i kao da imam neki mali otok na dijelu kosti gdje nosim sat. Nalazi su u prilogu..

    Hvala! Pozdrav

    Odgovoreno: 19. 05. 2024.
    • Postovana,

      Dijagnoza reumatoidnog artritisa se postavlja na osnovu anamnestickih, klinickih, laboratorijskih i radioloskih parametara. Kada uradite magnetnu rezonancu zgloba, radiolog ce opisati da li je zglob pod upalom. Razmotrite sa Vasim lekarom da li imate simptome suvoce u ocima i ustima? 

      Srdacan pozdrav

Prikazano 6-10 od ukupno 189 pitanja