Da zakažete pregled pozovite 063 687 460

Zakažete pregled 063 687 460

Najnoviji odgovori (79643)

  1. Imam sezonsku alergiju, nisam radila alergo test već uzimam terapiju preporučenu od strane farmaceuta koja mi ublažava simptome. Planiram da nakon prestanka uzimanja antihistaminika uradim alergo test kako bih izbegla alergiju u narednom periodu. Zanima me koja je procedura, da li se test može raditi samoinicijativno ili treba najpre posetiti alergologa pa se nakon toga testirati? Hvala unapred

    Odgovoreno: 13. 02. 2020.
    • U startu da kažem da je gospođa napravila jednu grešku koja na žalost nije samo njena, a to je odlazak u paoteku i traženje saveta od farmaceuta. Savet uvek treba tražiti od lekara, međutim ovo nije situacija u kojoj gospođa može da nastavi sa takvim razmišljanjem. Što se tiče alergoloških testova, ovi testovi podrazumevaju da niste pod terapijom lekovima protiv alergije, odnosno antihistaminicima 7-10 dana pre nego što se pritupi samom testiranju. Postoje kožni testovi gde se na unutrašnju stranu kože podlakta nanosi kap rastvora u kojoj se nalazi alergen, potom se lancetom zagrebe koža i nakon 20 minuta se dobijaju rezultati testa, koji se dobijaju nastankom bilo kakve kožne reakcije na određeni alergen. Kada govorimo o standardnim respiratornim alergenima, to su pre svega poleni trave korova i drveća, kućna prašina i grinje, životinjska dlaka, duvan, perje i posteljinu, i radi se pozitivna proba histaminom koji stoji u osnovi alergijske reakcije, i negativna proba fiziloškim rastvorom da bi se proverilo da li koža uopšte reaguje. Tek po sa saznanju kakvi su nalazi testovi možemo preduzimati određena lečenja, međutim ukoliko se alergija na polen ispituje u sezoni kada su poleni u velikoj meri prisutni ovi testovi mogu biti lažno negativni jer sve ćelije koje učestvuju u alergijskom odgovoru se nalaze tamo gde su šokna tkiva (oči, nos, pluća) te zato dobijamo lažno negativne kožne probe. Znači probe treba raditi zimi, ali u svakom slučaju mora se prestati sa korišćenjem antihistaminika jer i oni daju lažno negativne rezultate.

  1. Da li da koristim lek Diprophos kod sada aktuelnih respiratornih alergija?

    Zanima me Vaše mišljenje u vezi sa ovim lekom kod alergija? Koje je vaše, da kažemo, tumačenje dejstva ovog leka?

    Odgovoreno: 05. 09. 2019.
    • Lek Diprophos je injekcija koja pripada tzv. depo preparatima kortikosteroida i koja donosi izrazito brz oporavak i nestanak tegoba. Kortikosteroidi se oslobađaju postepeno, u toku sledeće dve do tri nedelje. Probelem je u tome što jedna injekcija nije dovoljna, već se mora davati na svakih tri do četiri nedelje nova.

      Ovaj lek izaziva mnogo komplikacija, upravo zbog dugotrajnog davanja i ja ga lično ne preporučujem, naprotiv. Od njega se može dobiti povišen šečer, kod žena remeti mentrualni ciklus, dovodi do otoka lica koje liči na pun mesec, slabi kosti, ženama počinju da rastu dlake, a muškarcima se remete hormoni. To se zove Kušingov sindrom. I osteoporoza je jedna od komplikacija.

      Dakle, ja lično nisam za depo preparate kortikosteroida, ali u teškim obličima alergije treba davati lekove iz ove grupe, pod punom kontrolom lekara i u adekvatnoj dozi, što kraće vreme.

  1. Svakodnevne glavobolje i alergije
    Pitanje broj: #163058

    Na desnoj strani glave, radila sam test na alergije koji je pokazao da sam alergicna na prasinu, grinje, livadske trave, dlake životinja, da li je moguće da imam svakodnevne glavobolje od toga? MR mozga je uredan, a očni nalaz je pokazao dioptriju od - 0,20 na daljinu.

    Odgovoreno: 17. 07. 2019.
  1. Imao sam problema sa zapušenim nosem i kijanjem u toku letnjeg perioda. Ove godine sam prvi put primenjivao terapiju za alergije, doktor mi je prepisao sledeće: Momensa sprej (2x2 prskanja 7 dana, 2 prskanja ujutru u toku 3 meseca) i Cetirizin tablete (1 ujutru u toku mesec dana). 
    Doktor mi je rekao da pravim pauze od po nedelju dana između terapija, ali ja sam obično kretao da pijem nakon 4, 5 dana jer mi se javljao nepodnošljiv svrab po čitavom telu. 
    U toku terapije osetio sam znatno olakšanje, kijanja nije bilo, a takođe sam i lakše disao na nos. Posto mi je bilo rečeno da uzimam Momensa sprej 3 meseca, ja sam bio prekinuo pre 2 nedelje i ponovo mi se javilo zapušenje nosa. 
    Da li da nastavim sa uzimanjem spreja? Takođe, onaj svrab mi se vratio i povremeno kijam, pa sam nastavio da uzimam tablete. Zanima me da li je bezbedno da samo nastavim po propisanoj terapiji? Hvala Vam puno.

    Odgovoreno: 23. 07. 2017.
  1. Kako lečiti ujed krpelja?
    Pitanje broj: #152330

    Poštovani,

    Suprug ima probleme zbog ugriza krpelja. Uglavnom nakon svakog ugriza javlja se crvenilo (nema prstenasti oblik) i ranica iz koje curi prozirna tečnost nekoliko dana, a čak i tjedana. Teško zarasta a na mjestima gdje odjeća dodatno iritira, crvenilo i curenje duže ostaju, a i površinska ranica se proširi (pojavi se i krasta ali često otpadne bez da uspješno zaraste jer i dalje curi). Treba mi Vaše mišljenje, zašto se to dogadja i što bi moglo biti rjesenje jer je do sada dobijao samo antibiotike i antibiotske masti koje do sada nisu pomagale.

    Odgovoreno: 28. 06. 2017.

Prikazano 1-5 od ukupno 22 pitanja