Da zakažete pregled pozovite 063 687 460

Zakažete pregled 063 687 460

Najnoviji odgovori (79156)

 1. Da li da koristim lek Diprophos kod sada aktuelnih respiratornih alergija?

  Zanima me Vaše mišljenje u vezi sa ovim lekom kod alergija? Koje je vaše, da kažemo, tumačenje dejstva ovog leka?

  Odgovoreno: 05. 09. 2019.
  • Lek Diprophos je injekcija koja pripada tzv. depo preparatima kortikosteroida i koja donosi izrazito brz oporavak i nestanak tegoba. Kortikosteroidi se oslobađaju postepeno, u toku sledeće dve do tri nedelje. Probelem je u tome što jedna injekcija nije dovoljna, već se mora davati na svakih tri do četiri nedelje nova.

   Ovaj lek izaziva mnogo komplikacija, upravo zbog dugotrajnog davanja i ja ga lično ne preporučujem, naprotiv. Od njega se može dobiti povišen šečer, kod žena remeti mentrualni ciklus, dovodi do otoka lica koje liči na pun mesec, slabi kosti, ženama počinju da rastu dlake, a muškarcima se remete hormoni. To se zove Kušingov sindrom. I osteoporoza je jedna od komplikacija.

   Dakle, ja lično nisam za depo preparate kortikosteroida, ali u teškim obličima alergije treba davati lekove iz ove grupe, pod punom kontrolom lekara i u adekvatnoj dozi, što kraće vreme.

 1. Svakodnevne glavobolje i alergije
  Pitanje broj: #163058

  Na desnoj strani glave, radila sam test na alergije koji je pokazao da sam alergicna na prasinu, grinje, livadske trave, dlake životinja, da li je moguće da imam svakodnevne glavobolje od toga? MR mozga je uredan, a očni nalaz je pokazao dioptriju od - 0,20 na daljinu.

  Odgovoreno: 17. 07. 2019.
 1. Imao sam problema sa zapušenim nosem i kijanjem u toku letnjeg perioda. Ove godine sam prvi put primenjivao terapiju za alergije, doktor mi je prepisao sledeće: Momensa sprej (2x2 prskanja 7 dana, 2 prskanja ujutru u toku 3 meseca) i Cetirizin tablete (1 ujutru u toku mesec dana). 
  Doktor mi je rekao da pravim pauze od po nedelju dana između terapija, ali ja sam obično kretao da pijem nakon 4, 5 dana jer mi se javljao nepodnošljiv svrab po čitavom telu. 
  U toku terapije osetio sam znatno olakšanje, kijanja nije bilo, a takođe sam i lakše disao na nos. Posto mi je bilo rečeno da uzimam Momensa sprej 3 meseca, ja sam bio prekinuo pre 2 nedelje i ponovo mi se javilo zapušenje nosa. 
  Da li da nastavim sa uzimanjem spreja? Takođe, onaj svrab mi se vratio i povremeno kijam, pa sam nastavio da uzimam tablete. Zanima me da li je bezbedno da samo nastavim po propisanoj terapiji? Hvala Vam puno.

  Odgovoreno: 23. 07. 2017.
 1. Kako lečiti ujed krpelja?
  Pitanje broj: #152330

  Poštovani,

  Suprug ima probleme zbog ugriza krpelja. Uglavnom nakon svakog ugriza javlja se crvenilo (nema prstenasti oblik) i ranica iz koje curi prozirna tečnost nekoliko dana, a čak i tjedana. Teško zarasta a na mjestima gdje odjeća dodatno iritira, crvenilo i curenje duže ostaju, a i površinska ranica se proširi (pojavi se i krasta ali često otpadne bez da uspješno zaraste jer i dalje curi). Treba mi Vaše mišljenje, zašto se to dogadja i što bi moglo biti rjesenje jer je do sada dobijao samo antibiotike i antibiotske masti koje do sada nisu pomagale.

  Odgovoreno: 28. 06. 2017.
 1. Možete li mi reći nešto o rezultatima testa. Zanima me da li se radi o nekom ozbiljnijem problemu.

  Odgovoreno: 28. 06. 2017.

Prikazano 1-5 od ukupno 21 pitanja