Da zakažete pregled pozovite 063 687 460

Zakažete pregled 063 687 460

Najnoviji odgovori (86664)

 1. Iz inostranstva dolazim na 2 dana . Dali bi mogla da zakazem sledeci cetvrtak ili petak? Pozdrav Irena Pantelic

  Odgovoreno: 24. 06. 2022.
 1. Molim Vas,posaljite mi kontakt telefon,da zakazemo pregled.Pozdrav

  Odgovoreno: 09. 09. 2021.
 1. Zeleli bi kontakt da bi dosli na pregled

  Odgovoreno: 18. 02. 2021.
 1. Poštovani, Obzirom da mi je u urinu otkrivena bakterija Klebsiella pneumoniae, lekar mi je prepisao Bactrim, 2x2, 7 dana. Započela sam sa terapijom i šesti dan sam dobila osip po licu i telu. Prekinula sam sa Bactrimom i po savetu lekara nastavila sa Fosfomicinom (problem sa bakterijom je nakon toga rešen). Mesec dana kasnije sam čula da je moguće, preko analize krvi, utvrditi postojanje alergije na lekove. Kako sam već alergična na penicilin, uradila sam test kako bih znala da li sam alergična i na Bactrim. Rezultat testa šaljem u prilogu i najlepše Vas molim da mi ga protumačite. Hvala.

  Odgovoreno: 01. 04. 2020.
  • Poštovana, 

   Vaš nalaz ukazuje na to da niste alergični na Baktrim. 

   Ukoliko ste uz Bactrim uzimali još neke lekove, moguće je da ste na taj lek razvili alergiju. Najčešće alergije izazivaju praškasti lekovi kao što su Fervex, Tylol Hot, a i tad se ne može sa sigurnošću tvrditi na koju supstancu iz tog leka ste alergični. 

   Savetovala bih da više svakako ne uzimate Bactrim, i lekove koji imaju više aktivnih supstanci. Ukoliko imate tegobe poput visoke temperature i slično, najbolje je tada uzeti npr Paracetamol, Panadol i slično. 

   Pozdrav

   dr M. Nikolić

 1. Imam sezonsku alergiju, nisam radila alergo test već uzimam terapiju preporučenu od strane farmaceuta koja mi ublažava simptome. Planiram da nakon prestanka uzimanja antihistaminika uradim alergo test kako bih izbegla alergiju u narednom periodu. Zanima me koja je procedura, da li se test može raditi samoinicijativno ili treba najpre posetiti alergologa pa se nakon toga testirati? Hvala unapred

  Odgovoreno: 13. 02. 2020.
  • U startu da kažem da je gospođa napravila jednu grešku koja na žalost nije samo njena, a to je odlazak u paoteku i traženje saveta od farmaceuta. Savet uvek treba tražiti od lekara, međutim ovo nije situacija u kojoj gospođa može da nastavi sa takvim razmišljanjem. Što se tiče alergoloških testova, ovi testovi podrazumevaju da niste pod terapijom lekovima protiv alergije, odnosno antihistaminicima 7-10 dana pre nego što se pritupi samom testiranju. Postoje kožni testovi gde se na unutrašnju stranu kože podlakta nanosi kap rastvora u kojoj se nalazi alergen, potom se lancetom zagrebe koža i nakon 20 minuta se dobijaju rezultati testa, koji se dobijaju nastankom bilo kakve kožne reakcije na određeni alergen. Kada govorimo o standardnim respiratornim alergenima, to su pre svega poleni trave korova i drveća, kućna prašina i grinje, životinjska dlaka, duvan, perje i posteljinu, i radi se pozitivna proba histaminom koji stoji u osnovi alergijske reakcije, i negativna proba fiziloškim rastvorom da bi se proverilo da li koža uopšte reaguje. Tek po sa saznanju kakvi su nalazi testovi možemo preduzimati određena lečenja, međutim ukoliko se alergija na polen ispituje u sezoni kada su poleni u velikoj meri prisutni ovi testovi mogu biti lažno negativni jer sve ćelije koje učestvuju u alergijskom odgovoru se nalaze tamo gde su šokna tkiva (oči, nos, pluća) te zato dobijamo lažno negativne kožne probe. Znači probe treba raditi zimi, ali u svakom slučaju mora se prestati sa korišćenjem antihistaminika jer i oni daju lažno negativne rezultate.

Prikazano 1-5 od ukupno 26 pitanja