Pitajte doktora

Najnoviji odgovori (78763)

 1. Svakodnevne glavobolje i alergije
  Pitanje broj: #163058

  Na desnoj strani glave, radila sam test na alergije koji je pokazao da sam alergicna na prasinu, grinje, livadske trave, dlake životinja, da li je moguće da imam svakodnevne glavobolje od toga? MR mozga je uredan, a očni nalaz je pokazao dioptriju od - 0,20 na daljinu.

  Odgovoreno: 17. 07. 2019.
 1. Imao sam problema sa zapušenim nosem i kijanjem u toku letnjeg perioda. Ove godine sam prvi put primenjivao terapiju za alergije, doktor mi je prepisao sledeće: Momensa sprej (2x2 prskanja 7 dana, 2 prskanja ujutru u toku 3 meseca) i Cetirizin tablete (1 ujutru u toku mesec dana). 
  Doktor mi je rekao da pravim pauze od po nedelju dana između terapija, ali ja sam obično kretao da pijem nakon 4, 5 dana jer mi se javljao nepodnošljiv svrab po čitavom telu. 
  U toku terapije osetio sam znatno olakšanje, kijanja nije bilo, a takođe sam i lakše disao na nos. Posto mi je bilo rečeno da uzimam Momensa sprej 3 meseca, ja sam bio prekinuo pre 2 nedelje i ponovo mi se javilo zapušenje nosa. 
  Da li da nastavim sa uzimanjem spreja? Takođe, onaj svrab mi se vratio i povremeno kijam, pa sam nastavio da uzimam tablete. Zanima me da li je bezbedno da samo nastavim po propisanoj terapiji? Hvala Vam puno.

  Odgovoreno: 23. 07. 2017.
 1. Kako lečiti ujed krpelja?
  Pitanje broj: #152330

  Poštovani,

  Suprug ima probleme zbog ugriza krpelja. Uglavnom nakon svakog ugriza javlja se crvenilo (nema prstenasti oblik) i ranica iz koje curi prozirna tečnost nekoliko dana, a čak i tjedana. Teško zarasta a na mjestima gdje odjeća dodatno iritira, crvenilo i curenje duže ostaju, a i površinska ranica se proširi (pojavi se i krasta ali često otpadne bez da uspješno zaraste jer i dalje curi). Treba mi Vaše mišljenje, zašto se to dogadja i što bi moglo biti rjesenje jer je do sada dobijao samo antibiotike i antibiotske masti koje do sada nisu pomagale.

  Odgovoreno: 28. 06. 2017.
 1. Možete li mi reći nešto o rezultatima testa. Zanima me da li se radi o nekom ozbiljnijem problemu.

  Odgovoreno: 28. 06. 2017.
 1. Poštovani doktore,

  Muči me alergija, čim se vratim kući, a neko vreme sam proveo napolju. Ne mogu da definišem tačno šta je u pitanju, da li je alergija na sunce ili je na polen, travu ili drveća, pošto se reakcija javlja i u večernjim satima ako odlučim da prošetam, a od trave i drveća ne mogu pobeći. Intenzitet varira iz dana u dan i baš se isfrustriram čim izadjem u najobičniju šetnju i kada dodjem kući, počinju simptomi. Koža me pecka, svrbi, nekad jače, nekad slabije, i osećam kao da je drugačija na tim osetljivim mestima i to potraje satima nakon. Do sada sam uzimao Xyzal po potrebi ali on ne donosi veliko olakšnje, što se te kožne alergije tiče. U apoteci su mi rekli da negujem kožu uljanom kupkom Eucerin sa vitaminom e jer je osetljiva i da kupim zaštitnu kremu za sunce sa velikim faktorom koja ima anti alergijsko dejstvo, i pomaže u nekoj meri, ali ponekad se desi da pored svega sto sam preduzeo simptomi i dalje se pojavljuju i jako su neprijatni. Nemam intolerancije na hranu, a pre 10-ak godina sam radio test u nekoj drzavnoj bolnici i piše da imam po 4 plusa za travu i drveće, a na sunce se jos nisam testirao mada i to planiram, ali ovaj test sto piše za drveće i travu je dosta staromodan. Mozete li mi reći šta da radim? 

   Hvala puno!

  Odgovoreno: 28. 06. 2017.
  • Poštovani,

   Po Vašem opisu simptoma, imate poteškoća sa alergijom koja zahteva ozbiljan pristup imunologa ili pulmologa. Postoji kombinacija lekova koja može primiriti vaše simptome i omogućiti lakše obavljanje svakodnevnih aktivnosti. Ako se alergija javlja samo u određenom periodu godine, morate se pripremiti uzimanjem terapije nekoliko meseci pre sezone, naredne godine. Svakako zakažite pregled kod specijaliste. 

   Pozdrav

Prikazano 1-5 od ukupno 20 pitanja