Da zakažete pregled pozovite 063 687 460

Zakažete pregled 063 687 460

Najnoviji odgovori (82958)

 1. Molim Vas za pomoc. Moj tata je tezak srcani bolesnik i ima dijabetes tip 2 . Ceka vakcinaciju i dalje analize posto je kandidat za bajpas. Ova ranica mu je izasla na nozi. Kako da se tretira? Hvala Vam na pomoci.

  Odgovoreno: 02. 04. 2021.
 1. Poštovani,

  Na koji način mogu da zakazem pregled kod Prof. Dr Svetlane Vujovic

  Srdačan pozdrav Tanja

  Odgovoreno: 27. 03. 2021.
 1. Poštovani,zanima me moj zadnji nalaz stitne,radila sam punkciju cvora i ciste za cistu su mi rekli da je klasična vodena brine me čvor koji je punktiran,da li moze biti nešto opasno? Napominjem da je stitna ubećana od prošlog puta sa 17,6 na 33 ml cista narasla za 2 cm izvučeno 13 ml,cvor narastao sa 19 mm na 25 mm.

  Odgovoreno: 20. 12. 2020.
  • Poštovana,

    

   Nisam shvatila kada je bila prethodna punkcija?! Odn, koliko je vremena trebalo da se napuni Vaš, vrv. koloidni nodus (niste naveli Bethesda citološku kalsifikaciju)?

   Ukoliko je Bethesda 2 kategorija, nemate razloga za brigu, samo što to što se povećava nodus na račun koloidnog sadržaja, može biti u najmanju ruku neprijatno. Javite se na kontrolnu punkciju (to može nekoliko puta da se ponavlja, u razumnom intervalu), a ukoliko se ponovo puni i brzo treba razmotriti intervenciju alkoholom ili operativni tretman, ukoliko imate izražene subjektivne smetnje.

    

   Srdačan pozdrav

 1. Poštovani, Na redovnom uz štitaste uočen je novi nodus. Piše ovako: U istmusu mešoviti (većim dekim cistični, delom tkivni) nodus dijametra 13x22x23 TIRADS 3/4 U levom lobusu kranijalno heteroehogen domibantno izoehogen sa retkim sitnim hiperehogenim odjecima bez ubedljivih klasicikacija dijametra 6x7x9 mm TIRADS 3/4

  Desni lobus APxLLxCC dijametra 14x13x36 mm, volumena 3,5 ml Levi lobus APxLLxCC dijametra 12x13x38, volumena ml.

  Dr mi je samo rekao da za 4 meseca ponovim sve hormone, ks, urin i uz sa elastografijom. Molim Vas, ako možete, da mi protumačite rezultat, i kažete šta je zapravo elastografija.

  Svi hormoni dobri, osim PTH 112 i anti-TG 157.20 Vitamin D je 19.2

  Dobila sam Selitop 100mg dnevno Detrical 4000 ij 2 dnevno Magnofit 1 dnevno (Dojilja sam)

  Hvala unapred

  Odgovoreno: 20. 12. 2020.
  • Postovana,

   Vaši laboratorijski nalazi ukazuju na autoimuni tiroiditis, ali ne navodi se prisustvo adenoma paraštitaste žlezde (PTH povećan)-što bi moglo, ali i ne mora da se vidi na UZ vrata. Nodus u istmusu bi trebalo da se bioptira, odn da uradi punkciona biopsija nodusa pod UZ kontrolom, da bi se kvantifikovao (na osnovu citološkog nalaza).

   Elastografija je korisna komplemetarna metoda, kojom će se odrediti tvrdoća čvora, ali je u ovom slučaju nepotrebna, jer je naveden TI RADS score dovoljna indikacija za punkciju, kakav god bio elastografski nalaz.  Ovaj drugi nodus u levom lobusu po datim karakteritikama ne bi trebalo bioptirati, jer je manji od 10mm, a TI RADS skor je maksimalno 4 (napominjem da ne postoji 3/4).

   Moj predlog je da ponovite ultrazvuk VRATA sa TI RADS klasifikacijom (kod kvalifikovanog radiologa),  može i za par meseci, da bi se utvrdio dalji tretman. (uz lab analize)

   Srdačan pozdrav

 1. Dobar dan Zanima me sta ovo znaci? U desnom lobhsu vidi se nodus promera 8mm izoehogene transparenvije sa anehogenim heloom. Pored njega manja cisticna formacija.

  Odgovoreno: 17. 12. 2020.
  • Postovana,

   Nedostaje TI RADS klasifikacija u Vasem nalazu, kao zaključak; nedostaje kvalitetniji opis nodusa u desnom lobusu, npr. ograničenost, da li ima kalcifikacija, da li je kružni ili ovalni...?!Po ovome što piše, nodus u lobusu desno je najpre po TI RADS klasifikaciji, ukoliko je oštro ograničen, horizontalan, izoehogen, bez klasifikacija, minimalno suspektan, TR3, i kao takav se prati. Sledeća kontrola je za godinu dana, i to, pod uslovom da je ovako kao što sam napisala.

    

   Srdačan pozdrav

Prikazano 1-5 od ukupno 1954 pitanja