Da zakažete pregled pozovite 063 687 460

Zakažete pregled 063 687 460

Najnoviji odgovori (81724)

  1. Poštovana, zbog invazivnog adenokarcinoma na grlicu materice u 38. godini sam imala radikalnu po Wertheim-Meigsu. S obzirom na to, usla sam u menopauzu i pojavili su mi se problemi izmedju ostalog i sa stitnom zlijezdom. Mozete li mi preporuciti koje preparate, vitamine i minerale, treba da koristim da bih usporila starenje svog organizma i na sta bih trebala uopsteno da obratim paznju. Srdacan pozdrav!

    Odgovoreno: 08. 11. 2020.
  1. Postovanje, zanima me da li mozete da mi protumacite sledeci izvestaj sa ultrazvuka stitne zlezde: "Stitasta zlezda normalnog polozaja uvecanih lobusa, homogene strukture slabijeg CD signala sa manjim hipohogenim nodusom u desnom lobusu i blize donjem polu, velicine oko 4mm. U levom lobusu bez nodusnih promena. Predlog: TSH, fT3, TPO AT" Zahvaljujem se unapred.

    Odgovoreno: 08. 11. 2020.
    • Poštovana,

       

      Pregled štitaste žlezde podrazmeva procenu morfologije štitaste žlezde i pojavu nodusa ultrazvukom i funkcionalni pregled laboratorjskim testovima. Oni su komplementarni. Uradite lab analize, a ukoliko je nalaz u referentnim vrednostima, u ovom momentu nije potreban pregled endorkinologa; u protivnom, javite se endorkinologu.

      Što se tiče ultrazvučnog nalaza, prisusstvo nodusa od 4mm,čak i  kada je i visoko suspektan, TR 5, odn ACR TI RADS 5, je indikacija za praćenje. Nije potrebna  punkcija, već kontrolni ultrazvuk za godinu dana.

       

      Pozdrav

  1. Poštovani, Na ultrazvuku štitne žlezde uočen hipoehogeni nodus do 8mm sa lučnim kalcifikatom, promena delom rubno vaskularizovana. Štitasta žlezda urednog položaja i veličina,jasno pravilnih kontura,istimus nije zadebljan, ne uočavaju se uvećani regionalni ln. Kalcitonin blago povišen, 7,62 (<6,4). Nakon sedam dana uradjen kalcijumski test. Vrednost kalcitonina : 0 min : 7,83 3 min: 13,22 5 min: 11,31 10 min : 10,31 Ca, Ca jonizovani, fosfor, Anti Tg, Anti TPO, PTH, FT4, TSH u granicama normale. Pacijent zenskog pola, 27 godina, bez ikakvih prethodnih problema sa štitnom žlezdom. Kolika je verovatnoća da je u pitanju medularni tumor?

    Odgovoreno: 08. 11. 2020.
    •  

      Poštovana,

       

      Niste naveli koja je kategorija Vašeg nodusa?! Ukoliko je TR5, odnosno zbirna kategorija ACR TI RADS 5, a obzirom da je nodus manji od 1cm, on je za praćenje! UZ kontrola za 6-9 meseci.

      Dijagnoza se ne postavlja ultrazvukom, mada se postavlja nivo suspektnosti, koji je u slučaju nodusa koji imate-visoko suspektan TR5, To ipak ne znači da se radi o karcinomu.

      Nivo kalcitonina takođe nije adekvatan kriterijum.

       

      Vidimo se na kontroli, kada ćemo proceniti indikaciju za punkciju, na osnovu morfologije nodusa i njegovog položaja.

      Veliki pozdrav

       

       

       

       

       

       

  1. Poštovani,

    majka ima dijagnozu Hašimotoa. Ima 63 godine. 2016. godine joj je ustanovljen nodus na štitnoj žlezdi. Od tada ide redovno na preglede i prati se stanje. Na poslednjem ultrazvuku, koji joj je rađen pre par dana, je ustanovljeno da su dimenzije nodusa 16,6x10x19,6mm i da je naglašene perinodalne vaskularizacije. Rezultati hormona su u granicama normale, kao i kalcitonin, dok su antitela 101 (ref. vrednosti su od 0,0-34,0 IU/ml). Molim Vas za savet i mišljenje. Da li na osnovu svega navedenog smatrate da je potrebno uraditi biopsiju nodusa ili je potrebno i dalje praćenje? Još bih da naglasim da je nodus na prilično nezgodnom mestu, uz samu karotidu. Nije pušač, ne pije, nije gojazna.

    Veliko hvala unapred i srdačan pozdrav.

    Odgovoreno: 07. 11. 2020.
    •  

      Poštovana,

      takvi nodusi su česti na terenu tiroiditisa.

      Prvo, logično je da su antitela povišena, jer se radi o autoimunom procesu, te nakon što se utvrdi isti, nije potrebno učestalo ponavljati te vrednosti. Nisam shvatila, da li je Vaša majka u hipofunkciji štitaste žlezde (hipotireoza), odnosno da li uzima supstituciju, ali to svakako nije od značaja za ovaj njen nodus (pitanje hormona je pitanje za endokrinologa)

      Niste naveli koja je kategorija TI RADS?! Ukoliko nije navedena, potrebno je da uradi ultrazvuk kod radiologa ili endokrinologa, koji primenjuje tu kategorizaciju. To je važno, jer taj zaključak određuje dalji tretman. Naim,e kod nodusa nije veličina presudna, niti vaskularizacija (u američkoj klasifikaciji je potpuno eliminisana kao kriteriujum, mislim na vaskularizaciju, tj prokrvljenost). Niste detaljnije opisani nodus-ehogenost, konture, intranodalne kalcifikacije, a niste naveli ni da li je bilo progresije u veličini, obzirom da se mama prati od 2016. god,, jer bi sve to bilo vrlo značajno da se postavi indikacija za punkcionu biosiju (FNAB)

       

      Obzirom na dimenzije nodusa, najveća dimenzija je 19.6mm, i ukoliko je solitaran (jedan), potrebno je uraditi ovu jednostavnu intervenciju. Potpuno je bezbolna i precizna i radi se pod kontrolom ultrazvuka, čime sam odgovorila i na Vašu konstataciju da je nodus na nezgodnom mestu-kod ovakve procedure, nezgodno mesto ne postoji /radi se pod kontrolom ultrazvuka/.  Nije potrebna priprema, niti specijalni režim posle toga.

      Dakle, treba punkcija, tj punkciona biopsija.

      Ukoliko imate bilo kakve nedoumice, budite slobodni da me kontaktirate!

      Hvala Vam na poverenju!

      Srdačno Vaša

      dr Magdalena Radović, radiolog

  1. Na stitnoj zlezdi imam cvor velicine 11x8mm. Imam bolove stitne zlezde a od skora osecam i gusenje tj. kao da me nesto pritiska na dusnik. Imam i probleme sa pritiskom i jako sam nervozna. Moja doktorka me ne salje nigde niti mi je dala neku terapiju za stitnjacu. Sta da radim?

    Odgovoreno: 07. 11. 2020.
    • Poštovana,

       

      Osim što ste naveli da imate čvor, niste bliže opisali i naveli TI RADS kategoriju istog.

      Vaše tegobe mogu da budu uzrokovane poremećajem rada štitaste žlezde (treba uraditi antiTPO, antiTGAt, fT4, TSH), ali i ne moraju.

      Sa ovim lab analizama za štitastu žlezdu i osnovnom KKS i biohemijom (sa lipidogramom), obavezno se javite kardiologu.

       

      Ukoliko imate bilo kakve nedoumice, budite slobodni da me kontaktirate!

      Hvala Vam na poverenju!

      Srdačno Vaša

      dr Magdalena Radović, radiolog

Prikazano 1-5 od ukupno 1942 pitanja