Pitajte doktora

Najnoviji odgovori (78655)

  1. Bol oka nakon operacije katarakte
    Pitanje broj: #105668

    Urađena mi je operacija staračke katarakte nemam očni pritisak niti bilo koji drugi problem vezano za oči prvih 20 dana sam i posle kapi terapije vidim odlično operisana sam 17 jula. Od pre mesec dana počinje oko pomalo da boli i suzi bila sam kod lekara dao mi je vestačke suze. nema promene.

    Odgovoreno: 27. 05. 2019.
  1. Oporavak od strabizma
    Pitanje broj: #150609

    Imam 27 godina i kao dijete sam nosila naočare zbog strabizma na desnom oku. Nosila sam ih svega godinu dana. Zadnjih par godina osjećala bih bolove u očima, pogotovo u desnom. Inače, radim na kasi svaki dan po 9h i to sam prepisivala tome. Imala sam još neke simptome. Bila sam u Podgorici u KC kod doktorice, snimala me i na kraju mi rekla da mi nema pomoći (da je to sve "zapeklo" i da mi nijedna operacija niti naočare ne mogu pomoći da povratim vid i pored strabizma koji imam). Takođe, da se javim neurologu zbog čestih glavobolja i pritiska u očima. Da li je moguće da ne mogu povratiti vid? Molim Vas recite mi imam li šanse i šta treba da radim? Šaljem Vam dodatno i izvještaj.

    Odgovoreno: 21. 03. 2019.
    • Vaše pitanje je zalutalo na odeljak za onkologiju pišite redakciji da Vas prebaci na pitanja iz oftalmologije.

  1. Dečija razrokost
    Pitanje broj: #152305

    Zdravo. 

    Ja imam 16 godina, a za mesec dana punim 17, pa me zanima sledeće, ja imam dečiju razrokost ili kako god se zove i takođe, malu dioptriju na levom oku, na kom sam i razrok. Kod mene razrokost uopšte nije toliko uočljiva, oči mi stoje normalno, vidim celo vidno polje desnog oka i pola levog. Ne znam kome da se obratim, ali znam i da leka nema. No, ja, može se reći, gledam kao normala osoba, ne smeta mi to toliko, gotovo uopšte, znači vidim onako lepo, sposoban sam za sve. Moje pitanje je vezano za lekarske preglede, tj. da li ću ja moći da prolazim lekarske preglede, jako me zanima za auto, b kategorija, da dobijem uverenje da sam zdrav i sposoban za vožnju auta?

    Odgovoreno: 02. 06. 2017.
    • Poštovani,

      Ukoliko je Vaša vidna oštrina zadovoljavajuća, a to znači da možete čitati brojeve na testu vida kod oftalmologa koji daje lekarsko uverenje, i ukoliko čitate više od 50% dobićete lekarsko uverenje da možete voziti auto i polagati za isti. Budite bez brige.

      Pozdrav

  1. Ablacija mrežnjače
    Pitanje broj: #152267

    Poštovanje, 

    Zanima me koliki je rizik od ablacije rožnjače (imam dioptriju oko -4, nemam nikakve promene na očnom dnu) prilikom vežbanja u teretani? Da li postoji način da smanjim rizik i koje vežbe da izbegavam? 

    Pozdrav

    Odgovoreno: 02. 06. 2017.
    • Poštovana,

      Moja uža specijalnost je baš hirurgija, kod ablacije mrežnjače. Minus dioptrija kao takva sama, povećava rizik od ablacije mrežnjače, ali to ne znači da sve osobe koje imaju minus dioptriju su pod rizikom. Ukoliko nemaš nikakve simptome, a to znači blicevi, sevanje ili pojava velikog broja mušica u vidnom polju, slboodno se bavi sportom koji želiš. I ako nema zvaničnih dokaza da bi to moglo škoditi, a verujem da bi se ti lakše onda osećala, izbegavaj vežbe gde pognutom glavom na dole podižeš teži teret.

      Moj lični stav je da su u tom pogledu najvažnije redovne kontrole očnog dna sa pregledom periferije očnog dna, za šta je neophodno otići kod specijaliste za hirurgiju očnog dna jednom godišnje.

      Pozdrav

  1. Strabolog Milena Vujanović
    Pitanje broj: #152119

    Poštovani, 

    Da li možete da mi predložite doktor strabolog vo Srbija t. E. Vo Belgrad se raboti za dete od 7 godini?

    Odgovoreno: 17. 05. 2017.

Prikazano 1-5 od ukupno 1643 pitanja