Pitajte doktora

Najnoviji odgovori (78762)

  1. Gubitak vida tokom trudnoće
    Pitanje broj: #151953

    Poštovani, 

    Par dana unazad imam problem s desnim okom. Odjednom počne magliti, ne vidim dobro, i stvara mi osećaj iritacije. Ja sam u 4. mesecu trudnoće. Imala sam jake glavobolje ali su se sada one smanjile. Da li je moj problem sa okom normalan pojava u trudnoći ili ne? Molim Vas za savet.

    Hvala

    Odgovoreno: 07. 05. 2017.
  1. Poštovani, 

    Pre dve godine mi je dijagnostifikovana upala očnog živca - perineuritis nervi optici. Još uvek imam problem sa njima. Ponekad mi se na sekundu pomešaju boje. Pijem Pronizon od kog se gojim, a i masti mi se jetra. Znam da zbog pomenutog stanja ne bih trebao da dižem ništa teško, ali me interesuje da li bih mogao da se bavim nekim sportom rekreativno?
    Moram se rešiti viška kilograma. Ograničavanje jela uz pronizonsku terapiju, gotovo da je nemoguće, jer mi upotreba leka otvara apetit. 
    Da li bih smeo da plivam sat vremena dnevno - tri puta nedeljno?

    Odgovoreno: 07. 05. 2017.
    • Poštovani,

      Koliko dugo koristite pronizonsku terapiju? Koliko godina imate? 
      Problem viška kilogrma bih stavio po strani jer za njega svakako ima rešenja. Mene brine činjenica da ste Vi već dve godne na pronzonskoj terapiji. Savetujem da uradite ponovo klinički pregled i potražite mišljenje još nekog lekara. 
      Stojim Vam na raspolaganju za dodatna pitanja.

      Pozdrav

  1. Poštovani, 

    Dve večeri koristim Xalatan kapi i tek drugo veče, nakon sat vremena od terapije, pojavilo se blago crvenilo u oku (u beonjači). Nema peckanja i drugih pojava. 
    Da li da prestanem sa terapijom i sačekam pegled za 5 dana ili da nastavim sa terapijom? Nisam u situaciji ranije da posetim lekara. Imam 49 godina i imam povišen šećer u krvi. Takođe, stres je problem sa kojim se suočavam i kao posledica njega javio mi se povišen očni pritisak
    Molim za Vaš savet.
    Pozdrav od Mime iz Valjeva

    Odgovoreno: 07. 05. 2017.
    • Poštovana,

      Kada jednom uvedete kapi koje ste naveli, koriste ih do kraja života, uz konstatno praćenje očnog pritiska, izgleda očnog živca, debljine njegovih nervnih vlakana i vidnog polja.
      S obzirom da većina kapi u svom sastavu sadrže konzervans, često je reakcija na njih blago crvenilo i iritacija. Dogovorite se sa svojim doktorom ukoliko Vam date kapi smetaju da promenite terapiju ili ukoliko reakcija nije izražena nastavite sa njima.
      Glavna neželjena sporedna dejstva kapi Xalatan jesu rast trepavica i pigmentacija oko očiju. 
      Da li ste pre postavljanja dijagnoze glaukoma uradili sledeće preglede, jer bez istih se kapi gotovo ne uvode: perimetrija, oct vidnog živca, gonioskopija, pahimetrija i tonometrijska krivulja (merenje očnog pritiska više dana za redom u različitim vremenskim itnervalima).

      Pozdrav

  1. Odlubljivanje mrežnjače
    Pitanje broj: #151638

    Poštovani,

    Dijagnoza h33: odlubljivanje mrežnjače i rascep mrežnjače. Bila sam na pregledu i trebalo bi da se radi operacija. Pošto sam ja, kako mi je doktor rekao, duže čekala, interesuje me koliko je ta operacija sada komplikovanija i koje su prednosti, a koje mane te operacije? Moram reći da je dioptrija minus dvanaest posle pregleda i trenutno stanje. Imam zamagljen vid, koristim kapi Atropin i Dexamethason. Da li je taj vid zamagljen od njih ili je pogoršanje stanja? Jako sam uplašena, kontrola mi je zakazana za utorak kada treba da odlučim hoću li se operisati ili ne.

    Unapred hvala

    Odgovoreno: 02. 04. 2017.
    • Poštovana, 

      Odlubljenje je hitno i najteže stanje u oftalmologiji koje se treba operisati u najkraćem periodu od postavljanja dijagnoze. Ukoliko je centralni deo vida očuvan (a to je makula) onda je bukvalno potrebno operisati isti dan, odnosno najkasnije sutra.
      Radi se o odvajanju mrežnjače od ostatka oka. Mrežnjača predstavlja deo oka koji možete zamisliti kao film od fotoaparata u kameri. Ona upija svu sliku iz spoljašnosti i šalje je ka mozgu, a jedino je funkcionalna kada je zalepljena za ostatak oka. Celokumu očnu šupljinu ispunjava staklasto telo odnosno vitreus koji predstavlja providni gel. Taj providni gel je vezan za mrežnjaču a njegove ovojnice su jakim vezama vezane za nju. Usled čestih pokreta očnih jabučica gelasti sadržaj odnosno staklasto telo se u nekim slučajevima "razvodnji" i njegove ovojnice više nemaju potporu te se odlubljuju od retine, a u nekim slučajevima, kao što je to kod Vas, dodje do cepanja mrežnjače i nastanka rupture kroz koju ukoliko ostane ne tretirana ulazi očna vodica i dolazi do nastanka ablacije retine.
      Visoka minus dioptrija sama i predstavlja faktor rizika za ablaciju retine. Obzirom da je oko na svakih 2, 5-3 dioptrije u minusu veće za 1 mm, nije teško izračunati da je Vaše oko veće od normalnog oka za nekih 4 - 5 mm na prosečnu udužinu oka. Od 24 mm to predstavlja gotovo 20 % dužine oka. Pored toga, miopne oči imaju češće degenerativne promene retine na periferiji gde je pojava ruptura česčća. Kada se je oko tako veće nego što je normalno, unutar oka ima više prostora za kretanje staklastog tela a samim tim i ablacije retine. Postoje 3 metode lečenja ablacije retine, a danas standardno lečenje predstavlja vitrektomija, operacija tokom koje ce se ukloniti Vaše staklasto telo i umesto njega u zavisnosti od rupture, postaviti silikonsko ulje ili gas koji bi trebali da drže retinu na mestu, pored lasera koje će intraoperativno biti uradjen oko rupture retine. 
      Obzirom da je to oboljenje konkretno oblast kojom se ja lično bavim i hirurgija koju radim, savetovao bih Vam hitnu operaciju, jer svaka druga opcija vodi u slepilo na tom oku!
      Postoji više metoda operacije pored vitretkomije, to su sklerana plomba ili pneumatska retinopeksa - obe su starije metode sa ograničenom uspešnošću. Po meni adekvatna vitrektomija najunčikovitija operacija u tom slučaju. Morate se dobro raspitati ko će da Vas operiše, jer se radi o veoma delikatnoj operaciji.
      Srdačan pozdrav, stojim Vam na raspolaganju.

      Pozdrav

  1. Bljesak u oku
    Pitanje broj: #151396

    Poštovani,

    Imam 24 godine. Pre dve godine prvi put mi se pojavio kao neki bljesak u oku posle kojeg je usledila jaka glavobolja. To je nastavilo da se pojavljuje sve češće. Glavobolje sam imala svaki dan. Takođe je počela i da mi smeta svetlost. Videla sam razne mrlje i tačkice. Malo posle toga mi se pojavila i jedna linijica na desnom oku koju sam videla kada gledam u svetlost. Išla sam kod oftalmologa, neurologa, na magnetnu rezonancu i vep snimanje. Niko nije ustanovio šta mi je. Dobila sam da pijem magnezijum i Ksanaks za smirenje. Magnezijum mi je pomogao. Na magnetnoj je sve ok, osim što imam cistu na pinealnoj žlezdi. Neurolog je rekao da ona ne smeta i da nije ništa strašno. Bilo mi je neko vreme malo bolje, ali sada se opet pogoršalo stanje. Bljeskovi u oku, svakodnevne glavobolje i vrtoglavica. Išla sam opet kod oftalmologa, ona mi je odredila dioptriju, rekla mi je da je ta linijica koju vidim staklasto telo, a ti bljeskovi su verovatno spazam krvnog suda. Međutim, nije mi rekla kako to da lečim. Rekla je da nije ništa ozbiljno a meni je svaki dan sve gore. Zanima me šta mogu da uradim, kod koga da odem, kako da se izlečim? Molim Vas za pomoć!

    Odgovoreno: 19. 03. 2017.
    • Poštovana,

      Problemi koje navodite zahjtevaju detaljan oftalmološki pregled, naročito periferije oka. Naše oko je ispunjeno gelastim sadržajem koji se naziva staklasto telo. Njegov sastav je 98% vode i sve ostalo uglavnom kolagena vlakna pravilno rasporedjena, izmejdu kojih se nalazi hijalouronska kiselina koja ta kolagena vlakna drži na odgovarajućem rastojanju. Kao što sam već naveo, jedina uloga tog staklastog tela je da vidno polje bude poptuno providno. Međutim, kada se u njemu nađu odredjeni krvni elementi, nakupnine kolagena ili hijalicita, mi to vidimo kao mušice, tačkice ili crtice. Najčešće do toga dolazi zbog pogrešnog naleektrisanja hijalouronske kiseline, pa dolazi do spajanja više kolagenih vlakana koja se takozvanim "snow ball" efektom spajaju i formiraju ono što Vi u Vašem vidnom polju vidite kao linijice i crtice. Taj fenomen mi u oftalmologiji nazivamo flotersima. Flotersi su sami po sebi bezopasni i mozak ih vremenom isključuje da ih primećuje, a baš kao što ste i Vi sami naveli, najcešće ih vidite u beloj svetlosti ili u beloj, odnosno svetloj pozadini (beli zid, ekran računara...). Nažalost, sem nekih dijetetskih suplemenata koji se reklamiraju za poboljšanje stanja kod ovakvih klasičnih flotersa, trenutna medicina ne nudi lek jer se ne radi po vid opasnom oboljenju. Postoje i ozbiljniji nalazi koji mogu nastati zbog pojave mušica i bljeskova, a to su operkulumi usled ruptura retine i degeneracija iste. Već pomentuo staklasto telo je dok smo mladi (što Vi svakako sa 24 godine jeste) jako povezano sa našim očnim dnom, odnosno retinom, odnosno mrežnjačom. Kako očne jabučice neprestano pomeramo, tako se i to staklasto telo pomera sa okom. Obzirom da ono ne isunjava hermetički naše oko, ono uvuče našu retinu, naročito u perifernom delu gde se naalze štapići odgovorni za noć i dan, i proizvodi te kao što Vi navodite bljeskove. Oni su potencijalno opasna stvar jer mogu nastati takozvane rupture retine koje dalje mogu dati ozbiljnije oboljenje, odnosno ablaciju. Obzirom da to traje kod Vas već dve godine, ne bih povezivao da imate neko ozbiljnije stanje. U svakom slučaju potreban Vam je pregled oftalmologa koji se bavi problemom retine gde će Vas sagledati sa kontaktnim ogledalom, pregledati periferiju retine i ukoliko postoje degeneracije retine saveotvati laser. Zbog učestalih glavobolja savetovao bih i pregled perimetrije odnosno vidnog polja kao i pregled octa.


      Pozdrav

Prikazano 11-15 od ukupno 1644 pitanja