Da zakažete pregled pozovite 063/687-460

Zakažete pregled 063/687-460

Najnoviji odgovori (78914)

  1. Meka kontaktna sočiva
    Pitanje broj: #151409

    Poštovani, 

    Imam dioptriju na desnom oku (sph-3. 25 cyl-0. 75 ax175), i na levom (sph-2. 75 cyl -0. 25 ax45). Nosio sam meka kontaktna sočiva dailies-dnevna, ali ona su bila bez cilindra i nisam najasnije video, pogotovu ne na desno oko. Znam da postoje tvrda i polutvrda kontaktna sočiva koja bih sa svojom dioptrijom mogao nositi, ali me zanima, da li postoje meka kontaktna sočiva koja "podržavaju" datu dioptriju?

    Odgovoreno: 19. 03. 2017.
    • Poštovani,

      Baš kako ste i opisali, za desno oko bi Vam trebala sočiva sa cilindrom. Imate meka torična sociva koja pokrivaju taj cilindar. Za levo oko je cilindar izuzetno mali i suzni film bi trebalo da ga prekrije,  tako da za tu dioptriju nije potrebno nositi cilindar, niti se sočiva sa tako malim cilindrom proizvode. U svakom slučaju sa tom vrednšću dioptrije možete razmišljati i o laserskom skidanju dioptrije, jer je to vrednsot koja je pogodna za intervenciju. Možete se više informisati na sajtu klinikamaja.

      Pozdrav

  1. Degeneracija žute mrlje
    Pitanje broj: #151159

    Poštovani, 

    Kako i gdje se može koristiti hiperbarična oksigenacija (s uputnicom, ili bez nje i mjesto). Primio sam do sada 6 injekcija Avastin u lijevo oko (degeneracija makule) i imam intra okularna leća u oba oka. Šećer u krvi 6,8. 
    P. S. Rođen sam 1928 godine. 
    Hvala unapred!

    Odgovoreno: 19. 03. 2017.
    • Poštovani,

      Izvinjavam se, ali ne znam gde je možete obzirom da ste iz Hrvatske. Raspitajte se to najbolje kod Vašeg endokrinologa. Obzirom da imate degeneraciju žute mrlje, nastavite sa primanjem anti vegf terapije u zavisnosti od nalaza oct-a.

      Pozdrav

  1. Centralna serozna retinopatija
    Pitanje broj: #151415

    Poštovani, 

    Bolujem od centralne serozne retinopatije na jednom oku već skoro 5 mjeseci. U jednom trenutku je tekućina skoro nestala, sad u zadnjih mjesec dana prema rađenom oct-u stanje se opet pogoršava. Ja kad je sunčan dan na to oko skoro pa dobro vidim dok po noći slabo. Rađeno je fag snimanje, citiram nalaz: ("fag o.sin. dolaskom kontrasta rpe window defekt subfovelarno, a na 2 mjesta propuštanje boje s posljedičnim nakupljanjem u kasnim fazama"). Snimke su mi pokazane, i kako je meni objašnjeno propuštanja su u samom centru vida. Rečeno mi je da bi se možda mogao napraviti fkg (epm) tretman (laseriranje smanjenom snagom lasera). Sad me zanima Vaše mišljenje, da li ići na laser ili ne? Hvala i svako dobro želim!

    Odgovoreno: 19. 03. 2017.
    • Poštovani,

      Centralna serozna horioretinoaptija je oboljenje koje je sklono recidivima, naročito ukoliko ste tip osobe koji je sklon tom oboljenju. Moj stav, i stav klinike u kojoj radim, jeste da pokušamo da lečimo to oboljenje konzervativno ukoliko je moguće. Ukoliko se radi o recidivima bolesti može se poksuati sa anti vegf terapijom (injekcijom u oko) ili laserom ukoliko curenje nije u makulo-papilarnom regionu. Naravno, da se koristi smanjena snaga lasera jer se radi o oboljenju koje je u samoj makuli, smanjenom snagom pokušavamo da ne naštetimo oku više nego što bi poboljsali.
      Takođe, moguće je raditi i fotodinamsku terapiju u recidivantnim oboljenjima, ukoliko je ona dostupna u vašem okruženju jer za nju postoji sve manje indikacija (a ovo je jedna od postojećih) tako da je i mali broj lasera na ovim prosotrima.
      Ono što morate da znate da šta god od toga radili, ništa neće sprečiti potencijalne recidive. Moj savet Vama jeste da pokušate da smanjite uzrok datog oboljenja, kako bi sprečili mogućnost recidiva, a za trenutno stanje ukoliko je recidivantno i traje već dosta dugo, uraditi laser ili primite injekciju.
      Pozdrav

  1. Primena anti-vegf terapije
    Pitanje broj: #149160

    Poštovani,

    Imam degeneraciju makule na oba oka, a na desnom je "indikovana anti-vegf terapija za desno oko" piše u nallazu lekara. Znam da se radi o injekcijama u oko. Doktor mi je ostavio da odlučim sam, da ili ne za ovu terapiju i kad odlučim da dođem. Na moje pitanje šta on preporučuje nije mi ništa rekao, samo "teška je to odluka". Sada ja ne mogu da se odlučim. Pomozite mi, molim Vas.

    Odgovoreno: 26. 02. 2017.
    • Poštovani,

      Ukoliko imate vlažnu formu senilne degeneracije, a to mogu proveriti ukoliko mi prosledite snimak oct, obavezno se odlučite za primenu anti vegf terapije.

      Pozdrav

  1. Melanoza
    Pitanje broj: #151112

    Poštovani,

    Imam melanozu na desnom oku. Koliko je to opasno?

    Odgovoreno: 25. 02. 2017.
    • Poštovani,

      Potrebno je fotografisati istu i pratiti je. Svaka melanotična promena je potencijalno opasna, ali moguće da ne da nikakve probleme, zato je najbolje fotografišite i pratite da li se menja godinama koje dolaze.

      Pozdrav

Prikazano 16-20 od ukupno 1644 pitanja