Pitajte doktora

Najnoviji odgovori (78826)

 1. Bol u korenu prsta desne šake
  Pitanje broj: #162970

   Imam bol desne šake, u korenu srednjeg prsta napravila se kao kuglica koja me boli. Ovo se desilo pošto sam 5 dana konstantno koristio čekic. Da li da idem kod lekara ili da sacekam malo? Već 4 dana odmaram i dalje me boli i dalje imam tu kuglicu pozdrav.

  Odgovoreno: 09. 07. 2019.
 1. Poštovani,

  Prilikom pada zadobio sam frakturu pete bazne metatarzalne kosti desnog stopala. Nije bilo dislokacije. Stavljena mi je longeta do kolena, a koju mi je ortoped uklonio nakon nepune dve nedelje nošenja, zato što su mi prsti pomodreli i zbog konstantnog bola koji sam osećao dva dana. Rečno mi je da nosim elastični povoj narednih nedelja. Nakon šest nedelja od dana preloma sa kontrolnim rendgentskim snimkom, otišao sam na kontrolu kod ortopeda, nakon čega mi je usmeno rečeno da je kost u početnoj fazi zarastanja, a u izveštaju napisano da su vidljivi početni znaci sanacije preloma, da mogu krenuti na fizikalnu terapiju, polako se početi oslanjati na stopalo i vraćati redovnim aktivnostima. Samo da naglasim da nemam bolove prilikom dodira mesta preloma. Ortoped mi je kazao da polako treba da se vratim redovnim aktivnostima i da idem na fizikalnu, ali me je pomalo zabrinuo specijalista fizikalne med. I rehabilitacije (kod koga sam sutradan otišao zbog dogovora oko programa fizikalne terapije) koji kaže da nije siguran da li je zarasla kost jer u izveštaju piše da su vidljivi početni znaci sanacije preloma. Molim Vas da mi objasnite šta to znači, kada su kod preloma vidljiivi početni znaci sanacije preloma, kako piše u izveštaju, da li bi smeo da se oslanjam na stopalo i koji bi načelno Vaš savet bio? 

  Odgovoreno: 18. 05. 2018.
  • Poštovani,

   Što raniji početak fizikalne terapije omogućava brže zarastanje preloma, bolju prokrvljenost i sprečavanje nastanka atrofije okolnih mišića. Slobodno se oslanjajte na povredjeno stopalo i postepeno se vraćajte redovnim fizičkim aktivnostima. Na taj način će se skratiti vreme oporavka i smanjiti mogućnost nastanka atrofije ili kontrakture mišića i zglobova.

   Pozdrav

 1. Crveno koleno nakon povrede
  Pitanje broj: #156838

  Poštovani,

  Pre 2 nedelje sam pala i povredila koleno. Bila sam kod lekara, dijagnoza contusio genus sin ad7. Dobila sam tablete Aflamil 2x1, led lokalno i Deep rielif gel. Mada nisu hteli da mi snimaju koleno. Jako mi je nezgodno jer imam malu bebu od 7 meseci, a suprug stalno na putu pa ne mogu ni da mirujem mnogo. Otok je počeo polako da spada, lakše se krećem međutim danas mi je koleno počelo da crveni. Da li znate od čega bi to moglo da bude? Ne boli me i nije vruće na dodir.

  Odgovoreno: 17. 05. 2018.
  • Poštovana,

   Crvenilo kože može se javiti posle lokalnog stavljanja leda i hladnih obloga kao reakcija krvnih sudova a može biti i alergijska reakcija na neki sastojak preparata koji lokalno nanosite.

   Pozdrav

 1. Poštovani,

  U januaru (06. 01. 2018.) sam slomisla skočni zglob obostrano. Zadržali su me u bolnici i stavili gips, ali su zbog pojave plihova sledećeg dana skinuli gips i ugradili šipku u petu i okačili neki teg. Tako sam ležala 20 dana. Otpustili su me kući sa šipkom u nozi i da dođem na kontrolu za dve nedelje. Kad sam bila na kontroli izvadili su šipku i ponovo stavili gips preko rane. Ali pošto se rana bila zagnojila i upalila otišla sam kod njih 20 februara i skinuli su gips i rekli da je to sve dobro i da idem kući da ležim. Rekli su i da dođem na kontrolu 08. 03. 2018. Bila sam na kontroli i rekli su da je to sve super, da za mesec dana počnem da se oslanjam na nogu. Međutim, mene noga i dalje boli kada pokušam da se oslonim na nogu. Rupa od šipke još nije zarasla. Mogu pomalo da hodam na štake ali je dosta ograničeno. Takođe i kad malo duže stojim na štakama noga otekne i pocrveni. Da li imate neki savet? Možete li mi bar reći da li je taj otok deo zarastanja ili da opet odem do lekara? Na koji način mogu da pomognem sebi? 

  Odgovoreno: 17. 05. 2018.
  • Poštovana,

   Ukoliko rana i dalje ne zarasta, trebali bi odraditi bris rane i uključiti antibiotike da ne bi došlo do opasnije infekcije. A otok je sastavni deo oporavka.

   Pozdrav

 1. Bol u kolenu i osećaj hladnoće
  Pitanje broj: #157008

  Poštovani,

  Pre par godina zabolelo me je koleno. Urađen mi je uz mekog tkiva i rendgen snimak. Pitala sam ortopeda šta mi je, i rekao je: za operaciju nisi, za blokadu si mlada, maži gelom i na kontrolu po potrebi. Sad se dešava da mi otiče cela desna noga i veoma je hladna, naravno osećam bol i trnjenje cele noge, a sve počinje od kolena. Molim Vaš savet i šta bi moglo da bude? 

  Odgovoreno: 17. 05. 2018.

Prikazano 1-5 od ukupno 440 pitanja