Pitajte doktora

Najnoviji odgovori (77697)

 1. Izbačena gornja vilica
  Pitanje broj: #161324

  Imam veliki razmak prednjih zuba, imam 1-2 štetna zuba i imam jake žute/ narandžaste naslage na poledjini zuba. Gornja vilica mi je izbačena. Mene zanima najbrži nacin spajanja gornjih zuba, kao I koje bih procedure sve morao da uradim za sredjivanje trenutnog stanja, te koja bi bila otprilicna cena za ovu intervenciju?

  Odgovoreno: 07. 03. 2019.
 1. Pozfrav...pre 7 dana mi je uradjena apikotomija, a danas skinuti konci.Posle skidanja jedne kopce ostao mi je maleni otvor.Stomatolog mi je rekao da je ok i da ce da zaraste, ali mene brine jer mi kroz taj otvor ispadaju granule vestacke kosti i prilicno je dubok.Da li je moguc nastanak infekcije i sta ako zaraste sa komadima hrane u njemu?

  Odgovoreno: 23. 02. 2019.
  • Ukoliko su stavljene granule kosti, to je kontaminirano sada i intervencija je neuspesna. Apikotomiju je moguce uraditi i bez postavljanja zamenika za kost.

 1. Kuglica na usni
  Pitanje broj: #160906

  Na donjoj usni, sa unutrašnje strane (desno) izašla mi je neka kuglica, barem ja tako osećam kada dodirnem jezikom. Veličine je mozda zrna pirinča. Kada je jezikom dodirnem, imam osećaj da se malo pomera dole-gore. Nije bolna, niti ima neke reakcije u vidu crvenila ili rane. Slučajno sam je jezikom otkrila. Htela bih da napomenem da veoma često kidam prstima donju usnu i da je uvek suva i ispucala kao i da često napravim ranicu kidanjem, ali to na usnama, a ne sa unutrašnje starne gde je ta kuglica. Molim Vas za savet, i odgovor šta bi to moglo da bude. 

  Odgovoreno: 12. 02. 2019.
  • Najverovatnije je u pitanju cista male pljuvačne zlezde. Ukoliko se ne povuče, ili počne da raste, potrebno je ukloniti jednostavnom hiruškom intervencijom.

 1. Poštovani doktore,

  Za tri dana će mi se napuniti tri sedmice od kako mi je zubar stavila otrov u zub za umrtvljivanje živca. Rekla je da živac vadimo nakon tri nedelje stajanja leka. Ja sam u međuvremenu dobio stomačni virus. Nemam temperaturu niti infekciju u organizmu sudeći po nalazima krvi i urina. Mene zanima da li pod takvim zdravstvenim stanjem sme da se vrši vađenje živca, te ako se moje stomačno stanje dodatno zakomplikuje, koliko (i da li) smem odložiti vađenje živca? Hvala Vam unapred!

  Odgovoreno: 04. 02. 2019.
 1. Fiksni aparat 4 godine
  Pitanje broj: #160724

  Poštovani, 2015. sam stavila fiksni aparatić na gornju i donju vilicu, s tim da mi je gornja vilica problematična (zubi idu ukrivo, ali su ravni). Prije postavljanja sam morala čekati da mi se očnjak spusti, a zatim mi je stomatolog izvadio četvorku. Tek onda sam stavila aparatić, a mene zabrinjava to što nakon skoro 4 godine nošenja, zubi mi se još uvijek nisu ispravili ( i dalje idu ukrivo na jednu stranu, ali se trojka poravnala na mjesto četvorke). Zanima me Vaše mišljenje: da li je normalno to što toliko dugo nosim aparatić i koliko ću odprilike još morati čekati?

  Odgovoreno: 01. 02. 2019.

Prikazano 1-5 od ukupno 1137 pitanja