Da zakažete pregled pozovite 063 687 460

Zakažete pregled 063 687 460

Najnoviji odgovori (79762)

  1. Postovani

    Da li je moguce da mi protumacite nalaz radiologa koji je napisan. Radi se o muskarcu starom 66 godina. RTG SRCA I PLUCA PA POLOZAJ, STOJECI STAV Rotacija u desno, lopatice delom preko plucnih polja.. Obostrano zadebljala apikalna pleura. Manja transparencija desno hilobazalno. Makronodularna senka proksimalno od male incizure. Hilusne senke voluminoznije. Obostrano hilobazalno naglasena bronhovaslkularna sara. Srcane senke granicne velicine, sireg ao luka. Kostrofrenicni sinusi tehnicki iseceni.

    Odgovoreno: 15. 01. 2020.
    • Postovani,

      Ovako napisan radiološki izveštaj je pre svega namenjen drugom lekaru, tj pacijentovom nadležnom ordinarijusu. Na samoj radiografiji nisu uočene tumorske promene, niti akutna oboljenja (pneumonija, infartkt), već samo hronične i ožoljne promene, kao i promene veličine srčane senke. Posle ovakvog radiološkog nazlaza pacijenta treba da pregleda kardiolog.

      Srdačno

      drHelena Maksimović

  1. Rendgen i skener pluća
    Pitanje broj: #165550

    Da li je moguće da se na snimku rentgena pluća vidi neka fleka, a da se na skeneru ne vidi, odnosno ne komentariše?

    Odgovoreno: 24. 12. 2019.
    • Poštovani,

      U principu, svaka promena koja je uočena na rendgenu zahteva proveru prisutva i etiologije iste na CT-u i ponekad se, na sreću pacijenta, promena uočena na radiografiji ne uočava na skeneru, jer je najčešće u pitanju bio neki projekcioni efekat. Dakle konkretan odgovor je - da, moguće je.

      Srdačno,

      dr Helena Maksimović

  1. Prvi pregled dojki kod radiologa
    Pitanje broj: #164431

    Imam 28 godina i nikada nisam pregledala dojke. Koja je najbolja dijagnostika, obzirom da ne razumem razliku izmedju mamografije, magnetne rezonance i ultrazvuka dojke? Hvala bogu, nemam nikakvih problema sa dojkama, samo želim da se pregledam preventive radi. Nisam rađala.

    Odgovoreno: 21. 10. 2019.
  1. Imam 76 godina, dijabeticar sam sa odlicnim rezultatima secera (5,5). Godinama imam ciste na obe dojke, na svake 2 godine imam ex-rej, zadnji sam imala 12. septembra 2018. i sve je bilo u redu. Nedavno sam napipala na desnoj dojci čvorić i upućena sam na dijagnosticki pregled - 24. jula 2019 , za neki dan regularan termin, za novu mamografiju je bio 12. septembar 2019. to je 2 meseca ranije? Posto ne razumem dovoljno lekare a zelim da budem elementarno obavestena o proceduri i ponovnom ranijem ex-reju - molim Vas , recite mi da li bi na dijagnostickom pregledu mogao prvo, da se koristi ultrazvucni aparat, ili neka druga medicinska dijagnostika, analiza krvi kao alternativa ex-reju? Koliko je često dozvoljeno koristiti ex-rej?

    Odgovoreno: 21. 10. 2019.
    • U Vašem slučaju je potrebno naciniti ultrazvuk dojki ,iz vise razloga Jedan od njih je i orijentacija   koju strukturu dojki imate, a ujedno da se jasno vidi  i zakljuci  kakva je promena koju ste opipali Sledeci, veoma vazan razlog  su osobine ultrazvuka  kao metode koja je bezbolna, neinvazivna, komforna sa mogucnoscu  komunikacije izmedju pacijenta i doktora, a sto bih posebno istakla je nedostatak zracenja  Mamografija kao metoda korisi X zrake, tako da je preporucena  u situaciji kada se sumnje na proces u mlecnim kanalima ili kao screening  ,metoda kod  zena od 50-70. godine i to na 2 godine .

  1. Prvi put sam bila radila snimak mamografije, danas sam dobila izvjestaj i voljela bih da mi ga neko pojasni. U njemu pise sljedece: nativna mammografija obe dojke u dvije projekcije dojke sa fibrolipomatoznom displazijom predominanto lipomatozna, grubr fibrinskekompoentne nema suspektnih sjenki, nema nakupljanja mikrokalcifikata obostrano vidne povecane lgl u aksilama dijagnoza: aspecijalan skrining pregled radi otkrivanja tumora dojke.

    Odgovoreno: 21. 10. 2019.

Prikazano 1-5 od ukupno 277 pitanja