Pitajte doktora

Najnoviji odgovori (76079)

 1. Poštovani,

  Dečko koga ja jako volim, a voli i on mene, od mene zahteva da prestanem da izlazim u grad sa svojim prijateljima, tačnije uvodi zabranu toga. Zanima me da li ja treba njemu da ugodim na taj jedan zahtev koji mu smeta, ne znam uopšte kako da se postavim? 

  Odgovoreno: 23. 06. 2018.
  • Poštovana,

   Potrebno je naći balans u vezi, a ne odgovarati na zahteve ili uvoditi zabrane, kako bi se emotivna veza razvijala. Ne znam zašto Vašem partneru smetaju vaši izlasci, ali bi možda bilo najbolje da ga uključite u Vaše aktivnosti sa prijateljima.

   Pozdrav

 1. Poštovani, 

  Pokušat ću da ne daljim puno. U braku sam već 9 godina, imamo dvoje djece. Problemi su počeli prije neke dvije godine. Mogu iskreno reći da ja vise nemam ljubavi prema njemu, zašto? Kad popije agresivan je, tjera me na sex, vređa, koristi riječi kurvo, droljo... Kad je ljut opet vrijeđa, ne kontroliše se, jednom me je čak i udario. Pošto živim u kući sa njegovim roditeljima, njegova mama se previše mješa u naš život. Po njihovom, oni bi da ja njima budem sluškinja i ništa više. Čak je dozvolio svojoj mami da me vređa i govori ružne reči. Ohladila sam se od svega, od njega, od braka, jednostavno više nemam poštovanja prema njima. 
  Planiram razvod, treba mi Vaš savjet. Hvala.

  Odgovoreno: 07. 02. 2017.
  • Poštovana,

   Vi, kao i sve ostale žene, bez obzira na obrazovanje, veru ili posao kojim se bave, niste dužni da trpite uvrede na svoj račun od strane bilo koga, a najmanje od strane svog supruga sa kojim treba da delite razumevanje, spokojstvo i u njemu nalazite sigurnost. Pokušajte da razgovarate mirno sa suprugom, izložite mu svoj problem i recite kako se osećate. Trudite se da se taj razgovor desi kada je Vaš suprug trezan. Tako će bolje razumeti ozbiljnost cele situacije i uzeti u obzir stanje u kome se nalazite.
   Savetujem da se trudite da svoju decu poštedite prisustva i slušanja vaših svađa. 
   Kada je u pitanju bolest alkoholizma, ona je jako opasna i ovisnici u odvikavanju moraju biti uporni i imati podršku kako stručnu, tako od strane porodice.

   Pozdrav

 1. Postovani, stupila sam nevina u brak pre 5 meseci i jos uvek sam nevina. Pokusavamo stalno ali sam ja izgleda jako uska i pri tome se sva zgrcim od straha sto dodatno otezava stvar. Najpre smo pokusavali tako da suprug bude na meni ali posto to nije islo jer se jako zgrcim, poceli smo da pokusavamo obrnuto. Ja budem gore i osetim kako ulazi ali nikako da uspemo. Vec mi je to postalo psihicko opterecenje. Imate li neki savet za mene. Molim za vas odgovor. . . Ranije sam vec postavila pitanje ali mi niko nije odgovorio. Unapred sam vam zahvalna.

  Odgovoreno: 29. 01. 2015.
 1. Postovani, zivim u porodici sa suprugom, bebicom od 2 meseca, suprugovim roditeljima, i njegovim mladjim bratom. Nazalost, otac moga supruga je alkoholicar, kako mi verujemo. . . Kako ja znam, to traje vec 6-7 godina, i problem se vremenom povecava. Stanje u kuci je takvo da smo mu svi "okrenuli ledja", a i on nama, nikoga ne slusa, drzak je, vice, ometa svakodnevni normalan zivot a i povrh svega higijena mu nije na zavidnom nivou, sto me najvise brine zbog bebe. . . Smatram da nije resenje "okrenuti mu ledja", ali ne znamo sta drugo. . . Ako imate neki savet, molim vas odgovorite. . . Hvala!

  Odgovoreno: 22. 04. 2010.
  • Poštovana,
   Za svaku pohvalu je vaš stav da se sa problemom treba suočiti i rešavati ga, najlakše je "okrenuti mu leđa". Da bi potvrdili vaše sumnje, možete sa suprugom, naravno i ostalim članovima porodice spremnim na saradnju, posetiti neku od ustanova koje se bave mentalnim zdravljem, ili savetovalište za lečenje bolesti zavisnosti. Lečenje alkoholizma je dug proces i podrška porodice je od velikog značaja za uspešnost kako lečenja tako i samog izlečenja.
   Pozdrav

 1. Molim za savet. Oženjen sam sa ženom kojom volim i imamo troje dece. Bilo je koškanja i ranije ali se sve jako pogoršalo od prošle godine. Počela je ekonomska kriza i ja sam ostao bez posla. Ekonomski se to nije jako osetilo pošto su prethodne godine bile veoma uspešne. Moj posao zahteva rad na računaru i česta putovanja van zemlje. Sličan je mornarskom poslu, samo su smene kraće. Znači, večinu vremena provodim tražeći nove poslove. Trenutno imam ponovo izvore prihoda, ali to nije sigurno na duže staze. Moja žena ne može da prihvati realnost i besni nezadovoljna svaki dan. Apsolutno ne pazi šta govori i vređa i mrtve i žive. Ne da mi da tražim posao. Razbija mi kompjuter i udara drvenom klompom po operisanoj nozi. Ne želi da razgovara uopšte i samo priča kako nam je bilo najlepše kada smo svi živeli u jednoj sobici i delili toalet sa bolesnom majkom. Deca naravno pate. Non stop se svađaju i tuku, a ocene padaju. Ne znam šta da radim. Jedino ovim poslom mogu da obezbedim dovoljo finansija za porodicu. Ali ovako više ne ide. Strah me je i da se razvedem i da prepustim decu ženi jer ona nije sposobna ni sebe da kontroliše i prehrani. Pomozite.

  Odgovoreno: 13. 04. 2010.
  • Poštovani,
   Ekonomska, ili bilo koja vrsta krize kroz koju prolazimo, iznese na površinu sve one sitnice koje su se godinama taložile i bile nerazrešene. I sami kažete da je bilo i ranijih koškanja ali da je sad došlo do kulminacije koja je vidljiva u svim segmentima vaše porodice patite vi, pati žena, deca pokazuju nezadovoljstvo na sebi svojstven način. Pokušajte da sa suprugom porazgovarate i da otkrijete zašto vam je bilo najlepše kad ste živeli u jednoj sobici. Možda ste bili bliskiji, intimniji pokušajte da ponovo činite stvari koje su vas nekad spajale i činile srećnim (druženje sa prijateljima, šetnje. . . . I slične zajedničke aktivnosti) . U svakom slučaju možete se obratiti bračnom i porodičnom savetovalištu u vašem gradu, u koje biste mogli da odete vi i žene zajedno.
   Pozdrav

Prikazano 1-5 od ukupno 277 pitanja