Pitajte doktora

Najnoviji odgovori (78673)

 1. Opijati i šlog
  Pitanje broj: #162946

  Pre 6.dana sam doživeo manji šlog. Bio sam kod doktora, on mi je dao terapiju, i pustio me kuci. Dva dana posle toga imao sam isti napad, ostao sam u bolnici, i u bolnici nakon par dana imao sam isti napad, ali ovaj put su odtale posledice. Desna ruka, noga, lice se desne strane su zahvaćeni. Puštem sam uz određenu terapiju, imam visok pritisak, sada stabilan. Pre izvesnog vremena sam koristio određene opijate, da li to može imati uticaj i kakav?

  Odgovoreno: 08. 07. 2019.
  • Vi biste trebali po prioritetu da uradite CT endokranijuma ili MR endokranijuma, pogotovo zato što ste mladi, a imate fokalni neurološki deficit, i potrebno je što pre da se javite neurologu. Što se tiče opijata, oni mogu da uzrokuju i ishemijske i hemoragijske moždane udare

 1. Mojoj mami je postavljena dijagnoza Leucoencephalopatia multifocalia progressiva na osnovu anamneze, krvne slike i skenera glave. Lekar joj je prepisao Vestibo i Rosuhol i kontrolu za 6 meseci. Međutim nije joj uopšte objašnjeno kakva je to dijagoza i šta da očekuje. Niti dodatne analize. Da li su ove analize dovoljne za postavljanje dijagnoze? Treba li tražiti mišljenje drugog neurologa ili dodatne analize? Koliko je bolest opasna ,da li postoje neki dodatni lekovi? 

  Odgovoreno: 08. 07. 2019.
  • Trebali ste pričati sa vašim lekarom, pretpostavljam neurologom koji je prepisao terapiju vašoj majci o čemu se radi. Pretpostavljan da lekar misli na leukoencefalopatiju koja nastaje kao posledica mnogobrojnih malih moždanih udara, lakunarnih, ishemijskih, koje pacijent i ne oseti, jer pogađa duboku belu masu mozga i obično se javlja kod pacijenata koji imaju povećane faktore rizika za cerebro- vasklularne bolesti (visok krvni pritiksa, masnoće u krvi, diabetes mellitus, pušenje,...), koji se manifestuju kortikalnim reduktivnim promenama na neuroimidžingu, a klinički, zaboravnošču, vrtoglavicama, omaglicama, hod na široj osnovi i sitnim koracima, nemogućnost potpune kontrole sfinktera. Znači, vama je potrebno da se uradi MR endokranijuma, da se urade kompl Lab nalazi sa lipidogramom, CDS ks vrata, MMSE i da je pogleda neurolog sa tim nalazima. 

 1. Terapija demencije i halucinacija
  Pitanje broj: #162583

  Postovani moja majka ima 82 godine dementna je i prividjaju se stvari kojih nema cesto je nervozna.Bili smo kod lekara da li su joj bromazepam od 3 i stugeron forte. Da li postoji jos neka terapija ova joj slabo pomaze?

  Odgovoreno: 08. 07. 2019.
 1. Nakon MR bez kontrasta mojoj prijateljici stigli su sledeći rezultati: MR pregled ukazuje na precentralno sa desne strane, jukstakortikalno linijsko povećanje IS u T2/FLAIR, otvorene etiologije. U području tela desne lateralne komore ovalna, pravilna formacija dimenzija 11x7x8 mm, povišene susceptibilnosti, dif dg formacija sa depozitom i hemosiderin i/ili kalcijuma, intraventrikualrna aneurizma, tuberozna skleroza. Savetuje se MR sa kontrastom. Šta ovo sve znači. Od simptoma ima češće glavobolje i kočenje prstiju obe noge istovremeno.

  Odgovoreno: 08. 07. 2019.
  • Diferencijalna dijagnoza kod vaše prijateljice je zaista široka. Savet da se uradi MR endokranijuma sa MR angiografijom i da se pregleda za početak od strane neurologa da se utvrdi koji tip glavobolje preovladava i u kom eventualnom smeru može ići nalaza na MR, mada mi lečimo simptome kod pacijenta, a ne promene na neuroimidžingu.

 1. Koji je minimalni razmak izmedju dve pulsne terapije (Lemod) kod multiple skleroze, ako je prethodna bila u trajanju od 5 dana?

  Odgovoreno: 08. 07. 2019.
  • Minimalni razmak je šest meseci, ali to ne treba da vam bude odrednica kada da se prima ista, nego treba da primanje pulsne KST odredjuje sam relaps bolesti, realan, vidljiv , opipljiv, a vrlo se često dešava da se pacijentu "naviknu" da primaju istu na svakih 6-12 meseci, kao redovna terapija. Moj predlog je da odete kod vašeg neurologa, koji vas vodi, pa da on proceni da li se radi o relapsu, ima li potrebe za ponovnom magnetnom rezonancom endokranijuma.

Prikazano 1-5 od ukupno 4282 pitanja