Da zakažete pregled pozovite 063 687 460

Zakažete pregled 063 687 460

Najnoviji odgovori (79126)

 1. Postovani, Molim za misljenje da li se Alchajmer bolesniku mora davati psihijatrijska terapija. Bolesnica se nalazi u Domu za stara lica i pokretna je. Vrlo cesto po povratku iz toaleta ode i legne u tudju sobu i bilo koji prazan krevet. Zbog toga cesto ima problem sa drugim korisnicima. Nije agresivna i vrlo je druzeljubiva. U ljudima u okruzenju najcesce "prepoznaje" clanove svoje velike familije. Svoju decu prepoznaje. Draga je osoblju Doma, kako oni sami kazu. Hvala na izdvojenom vremenu

  s postovanjem Marija Papric

  Odgovoreno: 30. 11. 2019.
  • Poštovana, niste napisali koliko pacijentkinja ima godina i koji su lekovi psihijatrijsku u pitanju,ni ti da li gospođa koristi antidementne lekove. Moj savet je da je dovede kod nas na pregled sa svom medicinskom dokumentacijom, sa pacijentkinjom naravno. Srdačan pozdrav

 1. Vitamni D kod Multipla skleroze
  Pitanje broj: #164098

  Moja dijagnoza je multipla skleroza, a pitanje je koji vitamin D mogu sada da uzimam posto je nestasica Alpha D3 0,25 koji pijem od 2014. godine. To mi je jedina terapija uz vitamin B. Napomena, nestašica je i vig.kapi.

  Odgovoreno: 29. 09. 2019.
  • Pacijenti sa MS treba da uzimaju vitamin D, pogotovo u jesenjim i zimskim mesecima, kada nema izloženosti suncu. Nigde u vodičima ne piše koliko dugo se uzima vitamin D, to je ipak suportivna terapija, kao i vitamin B, C, E.

   Uvek možete odrediti nivo vitamina D u serumu i u zavisnosti od vrednosti istog, u dogovoru sa vašim neurologom korigovati dozu. Ako je nestašica, treba da se raspitate u drugim apotekama ili eventualno u zemljama u okruženju, ali bi trebalo da ga ima. Znam da je najnoviji vitamin D Soldevit uzima se 1 x 1 kap, za razliku od npr. Vigantola koji se uzima po nekoliko kapi npr. jednom sedmično.

   Mislim da bi ste se trebali konsultovati sa vašim neurologom oko dalje terapije, o kom obliku MS se radi, koji je vaš EDSS, da li ste kandidat za neku od inovativnih lekova, eventualno neko studijsko ispitivanje lekova, jer koliko sam shvatio sem vitamina D i B ne koristitte ništa.

   PS novi vitamin B na tržištu je MIlgamma mono 300 mg koja se uzima 1 x 1 jedan mesec, a potom obična MIlgamma 100 mg 1 x 1 tri meseca. 

 1. Bolovi u nogama i kukovima
  Pitanje broj: #164086

  Oko dva meseca imam bolove u nogama i kukovima koji su najjači noću kad legnem da spavam. Danju su mi problem stepeništa (penjanje i silazak) Ne mogu da odredim da li su bolovi neurološke, rematološke ili vaskularne prirode. Ne koristim nikakvu terapiju sem lekova koji umanjuju bolove, diklofen, movalis. Imam 53 god. pušač sam i imam oko 10 kg viška.

  Odgovoreno: 29. 09. 2019.
  • Dobro ste postavili to pitanje, za neurološke smetnje bi ipak trebalo da vas pogleda neurolog, da utvrdi distribuciju bolova, kakvi su vam refleksi, jeste li diijabetičar, konzumirate li alkohol, detaljan intervju. Pa da indikuje određene analize vezano za vaše tegobe, trebalo bi da se uradi za početa: eho abdomena, RTG L/S kičme, RTG karlice sa kukovima, kompl Lab nalaze, pa se javite neurologu, možda se bude tražio i MR L/S kičme i EMNG na DE. Što se tiče reumatologa, za njega je bitno da se uradi SE, RF, CRP, a što se tiče vaskularnog hirurga, tražiće CDS ks nogu (arterije i vene). . PS: oprez kod prekomerne upotrebe Movalisa i Diklofena.

 1. Bol u leđima
  Pitanje broj: #163931

  Sta je sa mnom? 

  Odgovoreno: 29. 09. 2019.
  • Doktorka je napisala da imate dg M 54 Dorsalgia, bol u kičmi, da biste bili potpuno sigurni o čemu se radi potrebno je da se magnetna rezonanaca lumbosakralne kičme, doktorka vam je sve napisala. Kada uradite tu analizu, koja se jako dugo čeka sa zakazivanje u državnoj ustanovi, ili da odradite u nekog privatnoj ustanovi, trebalo bi ponovo da vas pogleda neurolog, da vidi da li se radi o degenerativnim proemenama, pa da vas pošalje na fizikalni tretman ili je u pitanju neka disku hernija, koju treba da pogleda neurohirurg da vidi da li je za operaciju ili ne. 

 1. Koliko dugo se sme koristi Gincobil
  Pitanje broj: #164005

  Početkom 2018. neurolog mi je postavio dijagnozu Vertigo, Hypoacusis lat sin. Na pregled sam otišao jer je par meseci pre toga došlo do znatnog slabljenja sluha sa leve strane, a još ranije sam 2-3- puta godišnje imao jake napade glavobolje, neki put sa povraćanjem. Cerebralne probe, dopler karotida i MR endokranijuma su bili uredni. Terapija Betaserc a 24mg 2x1. Lek sam uzimao oko devet meseci sa prekidima; vrtoglavice su gotovo nestale, sluh se nije popravio. Unazad više od pola godine, po savetu lekara, uzimam Gincobil a 80 mg 1x1 i za to vreme nisam imao nijednu krizu. Pitanje: koliko dugo smem da koristim Gincobil tj. da li je neophodno da se u nekom periodu napravi pauza ili je bezbedno da se pije bez prestanka, ako je to rešenje za vrtoglavicu?

  Odgovoreno: 24. 09. 2019.
  • Preporuke su da se vazoaktivne supstance kakva je i Betaserc i Gyngko il koriste tri meseca, pa mesec dana pauze. Oštećenje sluha je vezano za ORL specijalizaciju prvenstveno, pa reko onda neurologa. Preporuka da se urade auditivni evocirani potencijali, možda da probate umesto Gyngko bila, Bilobil intense 120 mg 2x1, a umesto Betaserc, Phezam 2x1,tri meseca, mesec dana pauze (imate Phezam u Bugarskoj i Bosni). Možda ponoviti MR endokranijuma sa MR angiografijom. Videti sa ORL da li je došlo do oštećenja sluha. 

Prikazano 1-5 od ukupno 4299 pitanja