Pitajte doktora

Najnoviji odgovori (78802)

  1. Progresija alchajmerove bolesti
    Pitanje broj: #163534

    Alchajmer bolesnica, 87 do pre tri meseca vrlo pokretna. Posle izlaska iz Doma i lutanja po gradu bude pronadjena, ali dobije tešku upalu uha i pneumoniju sa visokom temperaturom. Pet vrsta antibiotika isprimala je za deset dana i još dva sledeći mesec, Život joj je spasen, ali od tada se više ne kreće, Noge su joj stalno otečene što ranije nikada nije bilo. Konstantan osip ima po koži, takodje nikada alergicna i ranu iznad stopala zaradjenu u bolnici koja teško zarasta već skoro tri meseca. Nije šećeraš. Ne može samostalno da sedi i kreće se. Žali se na bolove u nogama. U bolnici su joj stavljeni kateter i pelena, Kateter je izvadjen a pelenu nikako ne može da prihvati. Zbog toga što stalno čupa pelene, a da bi je smirili doktorka uvodi Eftil 145mg+333mg, Rispiradon i Lasex pored Nemdatina i Vazotala koje uzima duze vreme. Ponekad je nalazim konfuznu, pospanu, nezainteresovanu za bilo šta i bilo koga, sa odsustvom emocija, ne razume ili ne čuje šta joj govorim, neraspoloženu, nerazumljivo govori, drži se za glavu i kaže da joj se nešto dešava u glavi, moli Boga da je uzme. Bilo je dana kada nisam uspevala da je probudim. Boravi u Domu za stara lica a ja, njena kci svakodnevno odlazim i pokusavam da je podignem na noge. Molim za Vaše mišljenje jer do aprila ove godine niko nije mogao da poveruje da je toliko bolesna sem što bi više puta nudila kafom i pićem one koji bi došli u kuću. Sada dolazi do ovako naglog propadanja. Da li može i šta da se popravi? Da li je mučim? 

    Odgovoreno: 25. 08. 2019.
    • To je Alchajmerova demencija, koja je evidentno ušla u svoju poslednju, progresivnu fazu. Bolesti obično traje 8-12 godina, kada se otkrije na vreme, obično postojen III faze bolesti sa trajanjem od oko otprlike po 4 godine. Dobija dobru terapiju, nervne ćelije se ne ne mogu regenerisati, koliko vidim iz ovog izveštaja gore, ona je za negu u nekoj od gerijatrijskih ustanova. Nažalost, to je proogresija, prirodnog toka same bolesti. Konsultujte se sa neurologom ili psihijatrom ako dolaze kao konsultanti u Dom za stara lica, može li da se poveća doza Nemdatina ili da se eventualno uvede I Donepezil u terapiju ili nešto još. 

  1. Prije par godina zbog nesnosnih bolova utvrdjena mi je dijagnoza neuralgija trigeminus. Nešto manje od godinu dana sam pila Lyricu a onda je doktor odlučio da predjem na Carbamazepin. Moj utisak otkako pijem Carbamazepin je da sam još gore. 15 dana ne mogu da podnesem bolove. Da li je moguće da kombinujem ova dva lijeka?

    Odgovoreno: 17. 08. 2019.
    • Možete da kombinujete ta dva leka, ali to nije najbolje rešenje. Ideja da se se dođe do maximalnih doza npr Lyrice, a to je od 75 mg početna doza, pa se poveća na svakih 7 dana, do doze od 450-600 mg, a to je maximalna doza. Lečenje je dugotrajno. Treba da se utvrdi da li je simptomatska neuroalgija trigeminalnog nerva (kao posledica nekog oboljenja) ili monooboljenje. Savetujem pregled neurologa, postoje i novije terapijekse mogućnosti. Karbamazepin je dobar lek, malo zastareo, postoje i neke savremenije terapijske mogućnosti. 

  1. Sumnja na MS
    Pitanje broj: #163308

    Želela bih da Vas pitam za mišljenje i savet. Već nekoliko godina imam simptome trnjenja jedne strane tela (potpuna oduzetost) u trajanju od 10 minuta, nakon toga prođe kao da se ništa nije desilo. Prvi put mi se takav simptom dogodio 2014., nakon toga 2017. 2x, 2018. 2x i ove godine samo jednom u martu. Išla sam na CT i EEG 2015. godine (koji nije dovršen do kraja jer nisam zaspala zbog muzike koja se čula sa radija u sobi) i bili su čisti. Nije mi rađena MR, niti kontrast. Poslednjih godinu dana imam problem sa zamućenjem vida, vidim duplo, a ponekad vidim i "žute fleke", dioptrija mi se naglo pogoršala. Takođe imam problem sa ravnotežom, često padam. Osećam slabost u desnoj ruci i nozi, imam povremeno trzanje malog prsta. Doktori i dalje ne znaju šta je u pitanju, mada sumnjaju na MS. Imam li razloga za brigu i strah? 

    Odgovoreno: 17. 08. 2019.
    • Imate razloga za brigu. Simptomi mogu da liče na MS. Treba što pre da vas pogleda neurolog i da se uradi MR endokranijuma, kao i pregled oftalmologa. Ukoliko se sumnja na MS, razmišljati o lumbalnoj punkciji, evociranim potencijalima, kao i o eventualnoj primeni pulsne kortiko-steroidne terapije. Shvatite ozbilno Vaše probleme. 

  1. Tremor ruku i celog tela
    Pitanje broj: #163383

    Imam dijagnozu tremor išla sam kod neurologa na kontrolu jer sam imala terapiju koju sam uzimala dve godine, a to je pola bromazepama uveče ali nije mi pomogla. Imam problem s tim što mi se ponekad tresu ruke a nekad i celo telo, doktorka mi je rekla da mi ne može pomoći i da se to ne leči. Da li je to stvarno tako? Rekla mi je da odem kod nekog drugog neurologa da čujem jos nečije misljenje.

    Odgovoreno: 17. 08. 2019.
    • Potrebno Vam je drugo mišljenje neurologa. Postoje terapijske mogućnosti lečenja tremora, od anksiolitika, beta blokatora pa nadalje, samo treba da se utvrdi da li se radi o esencijalnom tremoru, da li ima neko u porodici isti i da se isključe druge vrste tremora. Razmišljajte o tireoidnom status sa antitelima (anti TPO i anti TG), kao i o MR endokranijuma, a ako se trese celo telo, kao što pominjete, treba razmišljati i o EEG-u.

  1. Osećaj nestvarnosti
    Pitanje broj: #163391

    Imam 22 godine i već oko 2 godine osecam kao da je sve nestvarno, taj osećaj je prisutan 24h,kao da sanjam i odjednom krene neka vrtoglavica, noge kao da nisu moje, ubrzan rad srca, ponekad ekstrasistole, a najgore je to kad me uhvati neki osecaj kao da nisam prisebna kao da ne cujem nego kroz neku maglu to traje 10 15 sekundi (konkretno taj osecaj sam osetila kao dete od 11,12,13 godina nekoliko puta). I moram do toaleta od straha, plasim se da odem negde, ali se usudim i hvala Bogu nista se ne desi, ali osecaj uzasa je prisutan. Meni je psihijatar dao dijag. f41.0 Od lekova pijem bromazepam 1,5mg pp, Lata 20mg i pijem eurotyrox 25mg Radila sam uz srca ,sve je u redu. Radila sam 25.06.2019, laboratoriju i urin i tu je sve dobro, radila sam Fob test na heliko negativan. Doktore, jako sam uplašena da ne bolujem od neke psihoze, shizofrenije isl. neke teske bolesti, kancer. Majka mi je imala dijag, f41.0 Ne pijem, ne pusim, ne drogiram se, kafu 1,2 na dan Imam 73kg visoka 170cm. Bavim se fizickom aktivnoscu, cešce konzumiram sirovu hranu, ali jedem sve. 

    Odgovoreno: 17. 08. 2019.
    • Evidentno je da ste zabrinuti i da ste anksiozni, a i uzimate terapiju. Što se tiče neuroloških manifestacija, trebalo bi da se uradi MR endokranijuma i standardni EEG, ev CDS krvnih sudova vrata, kao i tireoidni status sa antitelima, kao i pregled neurologa, ukoliko se isključi neki organski poremećaj, najverovatnije će trebati da se pronađe dobar psihijatar, psihoterapeut.

Prikazano 1-5 od ukupno 4287 pitanja