Pitajte doktora

Najnoviji odgovori (77697)

  1. Odbijanje hemio i radioterapije
    Pitanje broj: #139010

    Ako počnem lečenje citostaticima i ukoliko se jave neki mogući problemi, nakon kog vremena imam pravo da odustanem od terapije? Koji je pravi čas, da se hemio i radioterapija odbije?

    Odgovoreno: 28. 02. 2019.
    • Gospodine, lečenje uvek možete odbiti. Naravno pomirite se sa tim da će bolest napredovati i tegobe će se pogoršavati, a buduće lečenje će biti teže i sa lošijim efektom.

  1. Postovani, pre nekoliko dana mi je otkriven fibroadenom dojke i osecam povremeno zickanje i bol u tom delu. Da li je to normalno ili treba da se obratim lekaru? Unapred hvala.

    Odgovoreno: 28. 02. 2019.
    • Trebalo bi... Potrebna je konsultacija hirurga ne bi li se ta promena i izvadila. Fibroadenomi nisu rak, ali i oni mogu da rastu, da se upale, bole i budu neprijatni.

  1. Poštovani doktore posle dijagnoze c20 adenocarcinoma rekti bez zahvaćenosti limfni čvorova urađena op resectio rekti 31 05 2013, kroz 9 meseci skinuta colostoma. Do sada rezultati kontrola bili dobri. Na mag. Rezonanci 26 06 2015 pronađena mekotkivna promena dijametra 25mm. Mr odlika recidiva osnovnog oboljenja. Pregled kod onkologa imam tek za 35 dana. Molim vaše mišljenje

    Odgovoreno: 28. 02. 2019.
  1. Ocu mi je uradjen histopatoloski nalaz carcinoma planocellulare invasivum corneum, g-i, tumorske plaze prisutne u svim analizama isecka. Inace radi se o delu tela iznad zadnjice. Otac mi je bolestan i od hronicne linfocitne leukemije. Pa me interesuje o kakvoj vrsti tumora je rec. Pre 3 meseca mu je radjen skener i ultrazvuk zbog hll i nista nije otkriveno. Unapred hvala.

    Odgovoreno: 28. 02. 2019.
    • Radi se o karcinomu koze koji zahteva lecenje s hodno stadijumu bolesti i opstem stanju pacijenta, konsultovati nadleznog hirurga, hematologa i prezentovati pacijenta konzilijumu.

  1. Postovani, pre tri nedelje sam napipala rucnim samopregledom neku kuglicu na levoj dojci, odmah sam se javila svom ginekologu potom uradila ultrazvuk dojke i dijagnostifikovan mi je fibroadenom. On je velicine do tri centimetara, i doktorka mi je preporucila da treba da se ukloni. Niko u porodici nije imao to. Nemam jos uvek decu, ali planiram porodicu u skorije vreme. Moje pitanje za doktora je koliko je to opasno, da li mora da se uklanja hiruskim putem posto imam 29 godina, da li postoji mogucnost da se kasnije ponovo pojavi? Posto sam rada da izbegnem hiruski zahvat zanima me da li postoje neke alternativne metode kojima mozemo da stopiramo rast fibroadenoma, da li su od koristi, kao sto je na primer melem od cuvarkuce, redovni pregledi?? Smem li ja da ostanem trudna sada i da li je trudnoca opasna za fibroadenom ili bi bila pozeljna u tom slucaju? Mnogo vam hvala unapred! Pozdrav!

    Odgovoreno: 28. 02. 2019.
    • Treba da se ukloni, i da moze da se povrati, ali i ne mora. Klasicni fibroadenomi nisu predispozicija za karcinom dojke. Operacija je rutinska a kozmecki efekat je odlican.

Prikazano 1-5 od ukupno 243 pitanja