Pitajte doktora

Najnoviji odgovori (76079)

  1. Poštovani, pre nekoliko dana sam bila kod hirurga na pregledu zbog cisti na dojkama i uvećane limfe ispod pazuha. Nalaz je sledeći:  "Obe dojke simetrične jednakog izgleda bradavice i areole kružne jednake, sekrecije nema, koža ružičasta. Palpatorno znaci fibrocisticne displazije srednjeg stepena sa nekoliko palpabilnih cisti dimenzija do 1 cm u oba pazuha, po dva nodusa dimenzije do 0. 5 cm." To je utvrdjeno pregledom dojki gde me je doktor poslao posle toga na mamografiju. Nalaz je sledeci: "Acrd- ekstremno denzna struktura dojke, sto smanjuje senzitivnost dojke. Obostrano benigne mikroklacifikacije. Obostrano bez dektetabilnih tu, senki malignog karaktera i radiološki suspektnih grupisanih mikrokalcifikacija." Imam 39 god. Ne pijem nikakve lekove, ove čvoriće sam napipala pre oko mesec dana, molim da mi pojasnite šta to znači, hvala.

    Odgovoreno: 25. 12. 2018.
    • Poštovana,
      Nalaz mamografije ne ukazuje na malignitet, ali s obzirom na Vaše godine adekvatno bi bilo načiniti UZ dojki i pazušnih jama.
      Pozdrav

  1. Poštovani,
    Zanima me šta znači patološki nalaz: Infiltratio Carcinomatosa Subcutis Mamae Sinistri. 
    Hvala unapred!

    Odgovoreno: 17. 12. 2018.
  1. Poštovani, operisala sam tumor dojke pre tri godine, primala hemoterapije i po zavrsetku sam na hormonskoj terapiji Zoladex i Nolvadex. Od samog početka dijagnostikovanja bolesti se hranim veoma zdravo, dakle u ishrani korisim dosta voća, povrća, žitarica. U poslednjih nekoliko meseci sam se dosta ugojila i znam da ima veze sa hormonskom terapijom. Pojavio mi se odjednom i celulit, posebno po stomaku i butinama. Mozete li mi dati neki savet u vezi gojenja? Na koji način mogu da regulišem telesnu težinu i naduvenost? Postoji li mogućnost bez obzira na Nolvadex i Zoladex? P.S. Zoladeks primam do septembra, pa mi ostaje Nolvadex još dve godine. Hvala. Pozdrav!

    Odgovoreno: 17. 12. 2018.
    • Poštovana,
      Prevashodno je potrebno regulisati ishranu, ne treba izbegavati meso, to je česta zabluda onkoloških pacijenata da se tumori hrane aminokiselinama. Takođe, ukoliko teško podnosite Nolvadex koji može biti krivac za preterano nakupljanje tečnosti, on se može zameniti u dogovoru sa Vašim onkologom. Proverite i krvni pritisak i funkciju bubrega, možda je potrebno uvesti i diuretik.
      Pozdrav

  1. Poštovanje, molim Vas da mi odgovorite ako je ikako moguće. Imam 37 godina i nikada nikakvih zdravstvenih problema nisam imala. Pre nekoliko večeri ćerkica mi je legla malo jače na grudi tj. udarila me je glavom u levu stranu i dan ili dva nakon toga, počela je leva dojka da me boli i to bas jako. Na dodir je mnogo tvrdo, pravougaonog oblika i nekih 5-6 cm dužine i širine oko 1 cm. Od bradavice pa na gore ka sredini tela (tako bih najlakše objasnila po dodiru). Zanima me da li je moguće tek tako nešto opasno da se pojavi odjednom, da li može da se desi da je to od toga što me je tako udarila glavicom. Hvala unapred za svaki savet. Naravno da moram na pregled, ali me samo zanima neko misljenje pre toga.

    Odgovoreno: 17. 12. 2018.
    • Poštovana,
      Povrede grudi su jako česte i nastaju tvrdine koje se sastoje od skvrčenog masnog tkiva. Maligne bolesti svih lokalizacija pa i dojke se ne javljaju odjednom, već postepeno rastu i razvijaju se. Ali ne bi bilo loše načiniti UZ dojki s obzirom na tegobe.
      Pozdrav

  1. Poštovani, 2016. godine operisao sam ogroman benigni tumor u abdomenu. Takozvani liposarkom. Trenutno primam hemioterapije, jer se početkom godine tumor povratio. Mozete li mi nesto više reći o ovoj bolesti kao i o stepenu izlečenja. Unapred zahvalan.

    Odgovoreno: 17. 12. 2018.
    • Poštovani,
      Liposarkom je maligni tumor vezivnog tkiva. Glavni vid lečenja je hirurgija. Ovi tumori pokazuju tendecniju da budu rezistentni na hemio i radioterapiju, ali se ista ordinira zbog jasnih benefita na produžetak preživljavanja obolelih.
      Pozdrav

Prikazano 1-5 od ukupno 111 pitanja