Pitajte doktora

Najnoviji odgovori (77697)

  1. Imam limfedem desne noge i posle 20 masaža počela sam da nosim short stretch čarapu. Limfoedem se pojavio 1, 5 godinu posle operacije jajnika i materice. Sada je počela polako da mi otiče i leva noga. Ne znam kome da se obratim za pomoć u lečenju, jer fizioterapeuti ne znaju mnogo o tome, a ni u Sokobanjskoj tretmani nisu efikasni.

    Odgovoreno: 15. 12. 2018.
    • Poštovana,
      Ne znam istoriju Vašeg lečenja. Ukoliko su zbog radikalne operacije uklonjene limfne žlezde karlice ili prepona, kao i ukoliko je taj region tela zračen, protok limfe je kompromitovan zbog čega se javlja otok nogu. Da li napipavate neke novotvorevine u preponama? Da li se redovno kontrolišete kod Vašeg okologa? Od terapije, pored čarapa i fizioterapije, nema druge opcije osim kontrole krvnog pritiska, redukcija slane hrane, kao i uvođenje diuretika, mada sa ograničenim uspehom. Možda ne koristite čarape kako treba. Naime, one se stavljaju pre ustajanja iz kreveta, nikako kada Vaše noge dodaknu pod. Takođe, potrebno je odmarati se sa eleviranim nogama, izbegavati dugo stajanje, koristiti hladne obloge. Limfedemi su uporni i zahtevaju vreme i disciplinu.
      Pozdrav

  1. Problem u donjem delu kicme se pojavio pre dve godine i sastojao se u tome sto bih osetio kratak i jak bol prilikom ustajanja sa stolice i nakon toga bih hodao malo povijen a kroz par minuta bih se uspravio i hodao normalno. . . Nikakvu terapiju nisam koristio osim jedine vezbe tako sto bih legao na stomak i podizao prednji deo tela i takve tegobe bi prosle kroz par dana. Medjutim, ovog leta su se pojavili isti simptomi, s tim da posle ovih vezbi nisu prolazili i cak su postali izrazeniji npr. Prilikom kijanja bih osetio jak bol. . . Isao sam na fizikalnu terapiju deset dana (struja i magnet) , simptomi su prosli do pre par dana kada su se opet pojavili. . . Voleo bih da cujem vase misljenje sta je najdeletvornije uciniti. . . Saljem vam rentgenski snimak l-s kicme

    Odgovoreno: 28. 11. 2018.
    • Poštovani,
      Iz vašeg teksta, najverovatnije se radi o diskus herniji. Da bi se to izlečilo, potrebna je ipak obuhvatnija terapija, pored fizikalne terapije, vežbe, saveti o svakodnevnim aktivnostima, manuelne tehnike i kiropraktika. Izlečivo je, ali ako se leči. . .
      Pozdrav

  1. Pištovani, imam 37 godina. 

    Pre dve godine sam imao prelom skočnog zgloba i data mi je urađena operacija i stavljena metalna pločica sa 6-7 šrafova. Da li postoji potreba za vađenjem te iste pločice i odlaska ponovo pod nož ili ne? 

    Ovo vas pitam samo iz razloga jer nemam nikakve smetnje niti bolove prilikom hodanja, laganog trčanja i svakodnevnih aktivnosti. 

    Hvala

    Odgovoreno: 25. 09. 2018.
    • Poštovani,

      Ukoliko sami šrafovi i pločice ne prave probleme, nema potrebe za njihovim vađenjem. U retkim slučajevima mogu da izazovu upale i iritacije, što kod vas nije problem.

      Možete slobodno sa mirom da nastavite da uživate u životu i svakodnevnim aktivnostima.

      Pozdrav,

  1. Postovanje imam od februara glavobolje. Od kad se probudim sve dok ne zaspim. Po nekoliko puta u danu bude mi jak pritisak u glavi i imam osecaj nestabilnosti u nogama. Okretanjem glave na dole i u desnu stranu napravim taj jaci bol u glavi i mucninu. Zadnjih dana imam tupi bol iza desnog uveta i ka vratu i do ramena. Takodje isto godinama imam bolovi tj. Vise kao neki teret ili osecaj umora u donjem delu ledja al sada taj teret osecam od vrata do kraja ledja. Radila sam rtg vratne kicme u dva projekcije: ispravna fizioloska cervikalna lordoza. Snimljene kostane strukture vratne kicme su ocuvane morfologije i vstrukture. Opsti mi ne daje uput za fizijatra jer je ovaj nalaz dobar. Pa me zanima dal jos nesto moze biti problem u vratu sto mi izaziva glavobolju i nestabilnost ili je to ipak vezano za nesto drugo. Zaboravi reci i pre 4 meseca sam imala jake vrtoglavice i smanjila sam ih sa klasicnim vezbama vrata al glavobolja mi nije prosla. U naprad hvala.

    Odgovoreno: 25. 09. 2018.
    • Poštovana,
      Vrlo je moguće, ako je rentgen nalaz uredan, da je problem u mišićima vrata. Ponekad oni mogu biti toliko pod tenzijom, ulepljeni, da mogu dovesti do tih simptoma. Vrlo je verovatno, da je to samo jedan deo problema, ali svakako, terapeutska masaža sa fokusom na mišiće vrata uz bazu lobanje, može pomoći u smanjenju tegoba.

      međutim, rentgen ne pokazuje probleme sa diskus hernijom, pa ne bi bilo loše ni uraditi magnetnu reznoancu vratne kičme, radi boljeg uvida u problem.
      Pozdrav

  1. Lečene cervikobrahijalnog sindroma
    Pitanje broj: #158974

    Poštovani, obraćam vam se radi informisanja i saveta u vezi sa bolom i primanjem injekcije Diprophos koju je savetovao fizijatar u okviru lečenja cervikobrahijalnog sindroma

    Video sam da se u uputstvu za Diprophos navode mnoga neželjena dejstva, od kojih neka nisu nimalo bezazlena poput: paraplegije, kvadriplegije i moždanog udara. Takođe, pročitao sam u jednom od odgovora na Stetoskop.info da se ranije koristilo i za alergije, ali da se sada izbegava zbog dejstva leka na osovinu hipotalamus-hipofiza-nadbubreg. 

    Interesuje me vaše mišljenje o tome kao i koje injekcije obično savetujete u sličnim slučajevima (ako savetujete kortikosteroide)? 
    Da li bi trebalo da razmislim o nekoj drugoj vrsti terapije ili operativnom lečenju? (u okviru ovog teksta postoji spisak terapija koje sam dosad isprobao) takođe me interesuje da li je bezbednije injekciju primiti u kuk, poput drugih injekcija ili na neko mesto u vratu/ramenu/ruci? 

    Da li je obavezna rendgenska kontrola u slučaju primanja u vrat? 
    Da li će primanje u kuk imati dejstvo na vrat/leđa/ruku? Celokupni spisak isprobanih terapija u periodu od 8 meseci, zasad bez ikakvog poboljšanja stanja. Nsail lekovi ne deluju nikako već unazad 4-5 meseci, uz izuzetak brufena u gelu („deep relief“) koji pruža vrlo kratko i diskretno lokalno olakšanje: febricet / brufen, diklofen, deksomen / milgamma, magnezijum / mydocalm, sirdalud / amitriptyline / deep relief gel, ibutop gel, topli i hladni konjski gel / terapija laserom, elektroterapija, ultrazvuk-masaža / vežbe za vratnu kičmu i rameni pojas, plivanje (kraul i leđno plutanje) - sve terapije po savetu fizijatra, neurohirurga i neurologa tegobe: bol sa desne strane vrata i u desnoj ruci (iznad lakta u praktično celom obimu, ispod lakta sa prednje strane) , nelagodan osećaj približan trnjenju u desnoj ruci, bol u desnom lopatičnom delu, bol u delu od vrata do uha, zvuk približan šuškanju iza ušiju, razne krepitacije. 

    Tegobe onemogućavaju mnoge svakodnevne radnje i aktivnosti. Sedenje npr. Izuzetno teško pada, sedim samo kad moram, šetnja duža od 2-3km je teško izdržljiva, ležanje u većini uobičajenih položaja (u jednom periodu nisam bio sposoban ćak ni da odgledam film/seriju) itd. Čudno je to da mi je lakše da radim vežbe ili nešto drugo nego da sedim/ležim. Od dijagnostike prilažem mr vratne kičme i 2 emng ge. Imam 24 godine, 182cm, 72kg (pre početka tegoba 82kg, težinu sam smanjio na svoju ruku logikom da će se smanjenom težinom smanjiti i pritisak na nerve) . Alergičan sam na penicilin. 

    Odgovoreno: 25. 09. 2018.
    • Poštovani,
      Terapija Diprophos-om, je simptomatska terapija, za smanjenje upala. Znači ne leči uzrok. Što se ostalih pitanja tiče vezano za taj lek, deluje gde god se ubrizga.

      Operacija je poslednje rešenje.

      Očigledno da postoji promene u vratnoj kičmi koje su dovele do tih problema, i usled toga su uključene i ostale strukture, okolni zglobovi, mišići, nervi, koji pojačavaju probleme. Potrebno je lečiti te diskus hernije, uzroke tih problema, ali opet, bez direktnog pregleda stanja, nemoguće je zaključiti tačnu dijagnozu i vrstu terapije. Kiropraktika tu svakako može biti od pomoći.

      Pozdrav

Prikazano 1-5 od ukupno 700 pitanja