Da zakažete pregled pozovite 063 687 460

Zakažete pregled 063 687 460

Najnoviji odgovori (80032)

  1. Poštovani doktore, postavio bih vam sledeće pitanje, Mnogo bi mi značilo vaše mišljenje pre nego što odem lekaru, te Vas molim za što iskreniji odgovor: Već godinu i više osećam bol pri udisaju u gornjem delu kičme. Bol je više tup i javlja se blizu desne lopatice (bukvalno 0.5 cm desno od kičmenog stuba). Pojačava se kada savijem glavu na dole, s tim što onda ta bol širi i prema donjem delu, a boli i kada je savijam u levu i desnu stranu. U poslednje vreme pri jačem udisaju osećam bol i u grudima, na istom mestu u istoj tački, samo napred. Ako će nešto značiti, nisam aktivni pušač, krvna slika - uredna. Voleo bih da mi kažete kom lekaru bi mi valjalo otići i može li rendgen otkloniti moje sumnje u neku ozbiljniju bolest? Unapred zahvalan. Srdačan pozdrav. Aleksandar

    Odgovoreno: 17. 01. 2020.
    • Poštovani Aleksandre,

      Moja preporuka je da uradite RTG snimak vratne i grudne kičme, i RTG snimak pluća i tako čemo napraviti veoma brzu orjentaciju da li treba da posetite fizijatra ili pulmologa

      srdačan pozdrav

  1. Da li mi mozete protumacitu nalaz Ispravljena fizioloska lordoza vratne kicme,pocetne unkarthroticne promene? Hvala

    Odgovoreno: 15. 12. 2019.
    • Postovana,

      Normalan ili fizioloski polozaj kicmenog stuba u njegovom vratnom delu ima blagu zakrivljenost koju nazivamo lordozom.Nije retka pojava da kod pojedinih osoba a iskustvo govori vise ka osobama zenskog pola, ne postoji ta  normalna zakrivljenost...vec je ona ispravljena.To moze biti uzrok hronicnim tegoba u vidu tezine i osecaja nelagodnosti u vratu i ramenima koje su prvenstveno muskulatornog nadrazaja,mada vrlo cesto kod takve zaravnjene kicme i ranije nastaju degenerativne promene sto je i kod Vas slucaj.Razloga za preveliku brigu nema osim potrebe da redovno, bar jednom godisnje koristite fizikalne terapije po mogucnosti banjskog tipa i naucite vezbe za jacanje PVM  koje  mozete i u kucnim uslovima sprovesti a sve u cilju sprecavanja ili odlaganja daljeg napretka degenerativne bolesti kicmenog stuba.

      Pozdrav.

  1. Поштовани докторе, моја мајка је оперисала стенозу спиналног канала Л4 Л5. Лекар ју је упутио на бањсу рехабилитацију, али комисија то одбија због одређене шифре. Шта радити? Већ два месеца истерујемо правду, тражимо начин да добије физикалну терапију, али је комисија три пута одбија да на бањском лечењу настави физикалне терапије. Истекао је сада и рок јер је операција била пре два месеца, а на основу операције само месец дана важи та отпусна листа. Сад се враћају на то да по процедури нема право да на основу отпусне листе затражи по четврти пут упут на бањску рехабилитацију. Комисија у РФЗО Краљево истиче да је одлучивала по упуту изабраног лекара који није ставио дијагнозу која је на отпусној листи, а која би јојо омогућила бању. Изабрани лекар тврди да јесте. Где тражити помоћ?

    Odgovoreno: 15. 12. 2019.
    • Postovana,

      Nazalost ,misljenja sam da je u konkretnom slucaju tesko ostvariti pravo na banjsku rehabilitaciju.!! naravno postoje mogucnost zalbe i vise instance oko odlucivanja...ali sustina je da se mora ispostovati sifra bolesti i da je to  osnov svega.Sifra za konkretno postoperativno stanje je menjana pre nesto vise od godinu dana i  sadrzi elemente i misicne snage po manuelnom testu koje operator unosi na otpusnoj listi.

       

  1. Vežbanje kod osteopenije
    Pitanje broj: #164994

    Poštovani, imam osteopeniju. Zanima me da li osim vežbi za osteopeniju smem da radim neke zahtevnije vežbe, odnosno da idem na aerobik, pilates i slično?

    Odgovoreno: 08. 12. 2019.
    • Naravno da možete i treba da radite vežbe tog tipa koje ste naveli. Osteopenija nije bolest, već morfološko, a time i funkcionalno stanje kostiju, koje u svojoj osnovi ima mnogo faktora koji na to utiču. Suština poboljšanja koštane gustine je upravo u pokretu uz ishranu bogatu kalcijumom i vitaminskih  suplemenata iz grupe vitamina D.

       

  1. Imam bol u donjem delu leđa koji se proteže niz levu nogu. Bol u kuku i trnjenje stopala. Rtg snimak karlice i leđa,...ili? Vaša preporuka? Savet?

    Odgovoreno: 06. 11. 2019.
    • Postovani

      Navedena simptomatologija koju ste  naveli govori u prilogu tkz.radikularnog sindroma  ili u narodu poznatije kao  isijas. Svakako je potrebno obratiti se nadleznom fizijatru koji ce dodatnim dg procedurama verifikovati uzrok Vasih tegoba...Vrlo je bitno ,a posto ste mladja osoba,da se u slucaju "pada stopala" ili gubitka odredjenih pokreta u stopalu  ... odmah javite Vasem lekaru !

      Pozdrav,

       

Prikazano 1-5 od ukupno 720 pitanja