Da zakažete pregled pozovite 063 687 460

Zakažete pregled 063 687 460

Najnoviji odgovori (79457)

 1. Postovani,u slucaju plucne embolije sta je najbolje koristiti kao prirodan lek? Koje vitamine bi preporucili ?

  Odgovoreno: 22. 12. 2019.
  • Poštovani, lečenje plućne embolije se vrši na razlićite načine u zavisnosti od težine kliničke slike. Za lečenje se koriste antikoagulansi (lekovi koji sprečavaju koagulaciju krvi), trombolitici (lekovi za razredjivanje tromba), dok se kod rizičnih grupa uključuju lekovi koji održavaju normalan srčani rad, disanje i poboljšavaju cirkulaciju, Što se tiče antikoagulante terapije, u slučaju da pacijenti uzimaju lekove iz grupe koji sprečavaju stvaranje faktora zgrušavanja krvi zavisnih od vitamina K kao što su acenokumarol i varfarin, pacijentima se savetuje redovno praćenje INR faktora koji ukazuje na adekvatnu dozu primenjenog leka. Medjutim, kod terapije navedenim lekovima mora se voditi racuna oko ishrane i suplementacije koju pacijenti sve češće uzimaju na svoju ruku, a koja može i te kako uticati na metabolizam primenjenih lekova . Hrana kao što je brokoli, džigerica, prokelj, zeleno povrće sadrži velike količine vitamina K i  može potencijalno uticati na dejstvo same terapije. Biljni preparat kao što je kantarion može smanjiti koncentraciju leka u plazmi i smanjiti efekat samog leka. Sa druge strane, kod nekih pacijenata se savetuje primene direktnih oralnih antikoagulantnih lekova (dabigatran, rivaroxaban, apixaban) kod kojih određivanje INR-a nije potrebno, već samo redovno uzimanje terapije. Prednost ove grupe lekova je da nemaju interakcije sa hranom i imaju manje interakcija sa drugim lekovima, dok je potencijalni nedostatak visoka cena. Ukoliko želite kontkretniji odgovor na postavljeno pitanje pošaljite detaljan spisak lekova koje osoba koristi, kako bih isključila moguće interakcije i dala preporuku oko eventulne suplementacije. Pozdrav!

 1. Molim vas da mi pojasnite da se za upotrebu leka Flobian, pacijenti sa centralnim venskim kateterom i pacijenti koji su hirurški operisani, konsultuju sa lekarom, na koje hirurške intervencije se to odnosi.

  Odgovoreno: 22. 12. 2019.
  • Poštovani, centralni venski kateter je kateter koji se aplikuje u neku od velikih vena (vena vrata, grudnog koša, prepona) kako bi omogućio primenu lekova ili hrane kod osoba koje ne mogu da iste unesu oralnim putem. Centralni venski kateter može ostati u veni nedeljama ili mesecima kako bi se izbeglo stalno ubadanje pacijenta i samim tim smanjio rizik od nastanka infekcija. Što se tiče mera opreza kod hiruški operisanih pacijenata, misli se na one koje su imali operaciju nekog dela digestivnog trakta. Kod takvih pacijenata potrebno je da se u zavisnosti od težine intervencije konsultacija oko upotrebe preparata obavi sa ordinirajućim lekarom. Takodje, preporuka bi bila da se pacijenti koji imaju učestalu dijareju praćenu krvarenjem, pacijenti na hemioterapiji, imunokompromitovane osobe savetuju sa lekarom pre početka upotrebe suplementa. Pozdrav!

 1. Postovani, prepisana mi je terapija sa zodol inekcijama. Ne volim sve sto je "hemija". Danas sam dobila prvu inekciju a prepisano mi je jos cetiri inekcije protiv bolova u kolenima i kuku, kao i ledjima. Imam blagu mucninu, znojenje i pospanost. Da li je to uobicajeno kod ovoga leka? Unapred zahvaljujem na odgovoru. Srdacan pozdrav.

  Odgovoreno: 22. 12. 2019.
  • Poštovana, sve što ste naveli su normalne neželjene reakcije koje se javljaju nakon primene Zodol injekcija. Pozdrav!

 1. Poštovani, interesuje me da li istovremena upotreba budofalk rektalne pene (2 mg bodesonida) i oralne kontracepcije (jeanine tablete - 2mg dienogest/etinilestradiol) može dovesti do nekih komlikacija, odnosno smanjenog dejstva prvenstveno budofalka i kontracepcije? Hvala.

  Odgovoreno: 17. 12. 2019.
  • Poštovana, možete slobodno koristiti oba leka, nema nikakvih interakcija usled istovremene aplikacije, Pozdrav!

 1. Poštovani prolazim kroz izuzetno stresan period bromazepam uzimam po potrebi a prespisan mi je zbog srca i stitne žlezde međutim nakon nekoliko sati nakon uzimanja tablete osećam strašnu napetost i nervozu, pokušala sam sa valerijanom i raznim prirodnim lekovima da smanjimo nervozu ali ništa ne deluje, pomozite mi šta da radim da se rešim tolike napetosti. Prošla sam kroz postporodjajnu depresiju i užasno se plašim da mi se to ne ponovi a osećam da idem ka tome.

  Odgovoreno: 13. 12. 2019.
  • Poštovana, neželjene reakcije kao sto su uznemirenost, napetost, nemir i slični poremećaju u ponašanju mogu da se jave usled primene leka. U tom slučaju se savetuje njegova obustava, koja ne trebalo da bude nagla ukoliko ste lek koristili u dužem vremenskom periodu. Nagli prekid terapije može da izazove niz neželjenih reakcija kao što su glavobolja, nemir, insomnija, bol u mišićima, iritabilnost itd. pa se zato savetuje da se doza polako smanjuje. Najbolje bi bilo da se javite lekaru kako bi Vam propisao neki drugi lek iz grupe benzodiazepina. Što se tiče biljih lekova koje ste pomenuli ne treba ih kombinovati sa lekovima iz grupe benzodiazepina jer mogu potencirati dejstvo lekova i pojačati im efekat sedacije. Najiskreniji savet koji bih Vam dala bio bi razgovor sa nekim psihologom radi lakšeg prevazilaženja aknsioznih i depresivnih stanja. Većina anksioznih stanja se mogu prevazići samo razgovorom sa psihologom bez ikakve medikamentozne terapije. Čak su i mnoga istraživanja pokazala da se razgovorom menjaju disfunkcionalni obrasci rešavanja problema koji su izmedju ostalog i doprineli da se problem prvobitno javi. Pozdrav!

Prikazano 1-5 od ukupno 1285 pitanja