Pitajte doktora

Najnoviji odgovori (78666)

  1. Stomatolog mi je prepisao hemomycin 500 mg jednu kutiju da pijem tabletu na osam sati zbog upale a u uputstvu stoji jedna tableta od 500mg dnevno ja cu za 24 sata popiti tri dali se to sme

    Odgovoreno: 14. 06. 2019.
    • Postovani, doza koju Vam je propisao stomatolog je neadekvatna. Doziranje Hemomycina 500mg je na 24h po jedna tableta. Postoje slucajevi kod kojih se preporucuje uzimanje vecih doza, ali za ovu indikaciju svakako ne. Pozdrav!

  1. Sta znate sve o mireni i da li znate da li utice na hormonski status u organizmu, molim vas odgovorite mi, jako mi je bitno, unapred hvala. . .

    Odgovoreno: 13. 06. 2019.
    • Poštovana, Mirena je hormonska spirala koja tokom 24h oslobadja hormon levonorgestrel direktno u šupljinu uterusa. Pre postavljanja spirale neophodno je otići na kompletan ginekološki pregled kako bi se isključila trudnoća kao i moguće prisustvo polno prenosivih bolesti. Obavezno je odraditi detaljan pregled dojki, jetre, dopler vena. Preporuka je uraditi kompetnu krvnu sliku uz obavezne parametre koagulacije krvi.  Spirala je efikasna tokom pet godina, nakon kojih je treba ukloniti. Ukoliko pacijentkinja želi da nastavi sa korišćenjem hormonske spirale može se nakon vadjenja stare postaviti nova spirala.  Pozdrav!

  1. Pozdrav. . . Bila sam na pregled kod doktora opste prakse zbog krcanja creva, nedostatka daha, podrigivanja lupanja srca i prepisao mi je lexilium. . . Nakon toga sam uradila jos neke analize i cekam jos gastrologa da posetim, zanima me zasto mi je prepisala taj lek i moze li on da smiri nervozan stomak ili ako stvarno imam probleme sa zelucem da pomogne? Posto na leku pise ne treba da uzimaju oni sa problemom sa disanjem a ja kad imam te napade kao da se gusim, moze li da mi naskodi. . . Lexilium je od 1, 5mg. . . Hvala

    Odgovoreno: 08. 06. 2019.
    • Poštovana, lek bromazepam (Lexilium®) spada u grupu benzodiazepina sa anksiolotičkim delovanjem i propisan Vam je zbog simptoma koje ste naveli: lupanje srca i opšta uznemirenost. Lexilium ne deluje na stomačne tegobe koje Vas muče,a to su podrigivanje i krčanje creva, i tu bi trebalo konsultovati gastroenterologa. Manje doze leka se propuručuju kod ljudi koji imaju respiratornu insuficijenciju zbog rizika za nastanak respiratorne depresije. Budite obazrivi što se tiče dužine upotrebe leka Lexilium zbog mogućnosti razvoja fizičke i psihičke zavisnosti. Bitno je pratiti uputstva ordinirajućeg lekara i ići na redovne kontrole. Pozdrav!

  1. Postovani, pocetkom 2017 godine moj otac je doziveo akutni infarkt miokarda i nakon toga su mu ugradili dva koronarna stenta na mestu zakrcenja. Od terapije mu je lekar prepisao: - brilique - aspirin protect - sortis - tritace - tritace comp - monizol - presolol - nolpaza nakon godinu dana mu je obustavljen brilique i sortis a dodat mu je fenolip. Moje pitanje je vezano za tablete nolpaza dali sme da ih pije i dalje nakon godinu i pet meseci jer sam u uputstvu leka procitao da moze doci do nezeljenih reakcija.

    Odgovoreno: 08. 06. 2019.
    • Poštovani, pacijent može da nastavi sa primenom Nolpaze uz oprez i praćenje vitamina B12 i magnezijuma koji mogu biti smanjeni kao posledica hipo ili ahloridije koja se najčešće javlja usled duge primene leka. Pozdrav!

  1. Terapija povišenog krvnog pritiska
    Pitanje broj: #162573

    Pre mesec dana počeo sam koristiti lek Prilinda od 5 mg zbog pritiska koji je bio oko 175/90. Lekar mi je preporučio 1 ujutro. Nakon toga pritisak se smanjio na 130/80, ali u popodnevnim satima je ponovo rastao, pa mi je lekar rekao da oko 18 časova, ukoliko je povišen, popijem još polovinu tablete. Međutim, juče u popodnevnim satima bilo mi je loše i završio sam na hitnoj sa pritiskom 180/100.

    Dg. hypertensio arterialis, Block fasc. dextri, Crysis hypertensiva.

    Nakon primljene terapije, infuzija Manitol 250ml, pritisak mi je bio 14o/85. Dobio sam terapiju: Prilinda tab. 5mg 2x1, Indapamid SR tabl. 1,5 mg 1x1 u podne. Nakon toga tokom dana pritisak je bio 130/80, a uveče 125/80. Da li i tada uveče treba da popijem terapiju, bez obzira na pritisak ili samo u slučaju povišenog pritiska?

    Odgovoreno: 08. 06. 2019.
    • Trebalo bi da ispoštujete propisanu terapiju lekara prema sledećem protokolu: ujutru i uveče Prilinda 5mg, nezavisno od obroka, i Indapamid SR 1,5mg u podne, takođe nezavisno od obroka. Prema poslednjem izveštaju, lekar Vam je večernju dozu Prilinde propisao kao obaveznu, a ne prema potrebi. 

       

Prikazano 1-5 od ukupno 1267 pitanja