Farmaceut Maja Cvetković

Telefon za zakazivanje
+381 63 687 460

Telefon za zakazivanje

Telefon za zakazivanje

+381 63 687 460

Oblasti medicine

Specijalizacija

Grad

Jezici

Raspored rada doktora

Telefon za zakazivanje
+381 63 687 460

Postavite pitanje

Broj odgovorenih pitanja: 24

 1. Upotreba hemomicina
  Pitanje broj: #154909

  Stomatolog mi je prepisao hemomycin 500 mg jednu kutiju da pijem tabletu na osam sati zbog upale a u uputstvu stoji jedna tableta od 500mg dnevno ja cu za 24 sata popiti tri. da li se to sme?

  Odgovoreno: 14. 06. 2019.
  • Farmaceut Maja Cvetković

   Doza koju Vam je propisao stomatolog je neadekvatna. Doziranje Hemomycina 500mg je na 24h po jedna tableta. Postoje slučajevi kod kojih se preporučuje uzimanje većih doza, ali za ovu indikaciju svakako ne.

 1. Mirena intrauterini sistem
  Pitanje broj: #41072

  Šta sve znate o mireni i da li znate da li utice na hormonski status u organizmu?

  Odgovoreno: 13. 06. 2019.
  • Farmaceut Maja Cvetković

   Mirena je hormonska spirala koja tokom 24h oslobadja hormon levonorgestrel direktno u šupljinu uterusa. Pre postavljanja spirale neophodno je otići na kompletan ginekološki pregled kako bi se isključila trudnoća kao i moguće prisustvo polno prenosivih bolesti. Obavezno je odraditi detaljan pregled dojki, jetre, dopler vena. Preporuka je uraditi kompetnu krvnu sliku uz obavezne parametre koagulacije krvi.  Spirala je efikasna tokom pet godina, nakon kojih je treba ukloniti. Ukoliko pacijentkinja želi da nastavi sa korišćenjem hormonske spirale može se nakon vadjenja stare postaviti nova spirala.  

 1. Sindet proizvodi
  Pitanje broj: #162625

  Zanima me da li Sindet uklanja nečistoću i bakterije sa kože isto kao i obični sapun? Da li je Sindet efikasan kao i obični sapun po pitanju uklanjanja nečistoće?

  Odgovoreno: 13. 06. 2019.
  • Farmaceut Maja Cvetković

   Sindeti predstavljaju sintetske deteržente ili "sapune bez sapuna". Njihova prednost je to što štite hidrolipidni sloj, čuvaju kiseli omotač kože, ne iritiraju kožu, a uklanjaju sve nečistoće kao što to rade i sapuni. Moja preporuka bi svakako bila zamena običnih sapuna sindetima, iz razloga što sapuni previše bazne kožu, odmašćuju je, slabe prirodni omotač kože i na taj način koža postaje dostupna razlićitim mikroorganizama koji mogu dovesti do mnogih oboljena. 

 1. Boginje kod decaka od 14 godina
  Pitanje broj: #160443

  Postovani imam sina ,14 godina i sada je dobio ovcije boginje. Šta treba da jede? Da li sme da se kupa i izlazi?  Koliko je to opasno? Da li utiče na plodnost?  Zašto se sad pojavila ospa? Da li je uredu? Šta može za to da se koristi? 

  Odgovoreno: 09. 06. 2019.
  • Farmaceut Maja Cvetković

   Pacijent treba da se hrani normalno. Bitna je izolacija pacijenta i sprovodjenje simptomatskih mera: svakodnevno kupanje blagim uljanim kupkama, eventualno blagim rastvorom hipermangana, prskanjem ili mazanjem promena sledećim preparatima sa tržišta: Poxclin pena koja hladi i smanjuje svrab, Krečno mleko sa anesteziom ili mentolom, Osmoforce gel, Avene Cicalfate losion, La Roche-Posay cicaplast baume. Kod intenzivnog svraba osoba može popiti antihistaminik, dok se u slucaju povišene temperature preporučuje uzimanje antipiretika (ibuprofen, paracetamol). Virusna infekcija koju uzrokuje Varicella zoster ne utiče na plodnost.

 1. Pojavile su mi se ove promene na jednom laktu? Ne svrbe, ne bole. Koža je suva. Šta to moze biti? Kako da se povuče?

  Odgovoreno: 09. 06. 2019.
  • Farmaceut Maja Cvetković

   Poštovana, promene koje su se javile su posledica izrazito suve kože. Promenite navike u nezi i krenite sa upotrebom uljanih kupki i emolijentnih krema koji će obnoviti hidrolipidni sloj i smanjiti svrab ili iraticiju. Moja preporuka je da pokušate sa upotrebom magistralnih preparata čija je prednost izrada u malim serijama, bez aditiva, koji su inače potencijalni izazivači alergijskih reakcija. 

Prikazano 1-5 od ukupno 24 pitanja