Da zakažete pregled pozovite 063 687 460

Zakažete pregled 063 687 460

Najnoviji odgovori (80592)

  1. Poštovani prolazim kroz izuzetno stresan period bromazepam uzimam po potrebi a prespisan mi je zbog srca i stitne žlezde međutim nakon nekoliko sati nakon uzimanja tablete osećam strašnu napetost i nervozu, pokušala sam sa valerijanom i raznim prirodnim lekovima da smanjimo nervozu ali ništa ne deluje, pomozite mi šta da radim da se rešim tolike napetosti. Prošla sam kroz postporodjajnu depresiju i užasno se plašim da mi se to ne ponovi a osećam da idem ka tome.

    Odgovoreno: 13. 12. 2019.
    • Poštovana, neželjene reakcije kao sto su uznemirenost, napetost, nemir i slični poremećaju u ponašanju mogu da se jave usled primene leka. U tom slučaju se savetuje njegova obustava, koja ne trebalo da bude nagla ukoliko ste lek koristili u dužem vremenskom periodu. Nagli prekid terapije može da izazove niz neželjenih reakcija kao što su glavobolja, nemir, insomnija, bol u mišićima, iritabilnost itd. pa se zato savetuje da se doza polako smanjuje. Najbolje bi bilo da se javite lekaru kako bi Vam propisao neki drugi lek iz grupe benzodiazepina. Što se tiče biljih lekova koje ste pomenuli ne treba ih kombinovati sa lekovima iz grupe benzodiazepina jer mogu potencirati dejstvo lekova i pojačati im efekat sedacije. Najiskreniji savet koji bih Vam dala bio bi razgovor sa nekim psihologom radi lakšeg prevazilaženja aknsioznih i depresivnih stanja. Većina anksioznih stanja se mogu prevazići samo razgovorom sa psihologom bez ikakve medikamentozne terapije. Čak su i mnoga istraživanja pokazala da se razgovorom menjaju disfunkcionalni obrasci rešavanja problema koji su izmedju ostalog i doprineli da se problem prvobitno javi. Pozdrav!

  1. Postovani, sta je dozvoljeno u periodu dojenja da se koristi za osecaj napetosti, uznemirenosti i nervoze? Predpostavljam da lorazepam nije dozvoljen dojiljama .hvala unapred na odgovoru.

    Odgovoreno: 11. 12. 2019.
    • Poštovana, stanje uznemirenosti i napetosti je sasvim normalno nakon porodjaja i najčešće se povezuje sa padoh hormona- estrogena. Upotreba benzodiazepina u periodu dojenja nije dozvoljena, zbog izlučivanja male količine u majčino mleko. Vodite računa i ne primenjujete na svoju ruku biljne suplemente jer mnogi prolaze kroz mleko i mogu imati sedativno dejstvo na odojče. Preporuka bi bila da krenete sa bedoxinom dva puta dnevno po jedna tableta, nakon podoja. Ukoliko simpomi unemirenosti ne prestanu, javite se ordinirajućem lekaru. Pozdrav!

  1. Postovani da li dugogodisnja upotreba controloca 40mg moze da stvori uslove za malignitet u zelucu i da li je stetan za jetru. Hvala i pozdrav.

    Odgovoreno: 05. 12. 2019.
    • Poštovani, dugotrajna upotreba leka pantoprazol (Controloc) može dovesti do različitih poremećaja u organizmu. Pantoprazol je supstanca koja pripada grupi lekova pod nazivom inhibitori protonske pumpe (IPP) čija je primarna funkcija smanjenje lučenja hlorovodonične kiseline usled ulkusa na želucu, duodeumu, kod eradikacije H. Pylori i mnogih drugih stanja. Usled dugotrajne primene dolazi do  povećanog rizika od nastanka gastrointestinalnih infekcija izazvanih infekcijama kao što su Salmonella, Campylobacter ili Clostridium difficile. Takodje, usled upotrebe duže od godinu dana može doći do nastanka hipomagnezijemije (manjak magnezijuma u organizmu). Manjak magnezijuma se manifestuje simptomima kao što su umor, grčevi, konvulzije, vrtoglavica, aritmije. Ovakvo stanje je srećom reverzibilno i može se popraviti usled prekida terapije pantoprazolom ili ostalim lekovima iz grupe IPP i nadoknadom magnezija kroz suplementaciju. Osim magnezijuma, kod dugotrajne primene navedenih lekova može doći do smanjenja resorpcije vitamina B12. Kod pacijenata za koje se predpostavlja da će biti na dugotrajnom lečenju IPP-om, a koji su na terapiji digoksinom, diureticima ili nekim drugim lekom koji smanjuje resorbiju magnezijuma, lekar treba da razmotri odredjivanje nivoa magnezijuma pre terapije i periodičnu kontrolu u toku same primene lekova. Što se tiče maligniteta zeluca, pantoprazol i ostali IPP mogu maskirati simptome pojave želudačnog maligniteta i mogu odložiti postavljanje dijagnoze. Kod pojave bilo kog upozoravajućeg simptoma npr. gubitak telesne mase, ponavljano povraćanje, anemija, disfagija, potrebno je javiti se lekaru.  Inhibitori protonske pumpe, posebno kada se primenjuju u većim dozama u dužem vremenskom periodu mogu povećati rizik od nastanka frakture kuka, zglobova, kičme. Opservacione studije ukazuju da primena IPP povećava rizik od nastanka fraktura za 10-40%. Kod pacijenata sa oštećenom funkcije jetre, potrebno je redovno pratiti vrednosti enzima jetre u toku terapije pantoprazolom i ukoliko dodje do porasta enzima jetre, terapiju treba prekinuti, Pozdrav! 

       

  1. Dobar dan. Dajem injekcije Fraxiparina majci u stomak, danas je bilo malo krvi posle vadjenja igle i tu gde je ubod je malo tvrdje. Da li to treba tako da bude? Unapred zahvalna.

    Odgovoreno: 01. 12. 2019.
    • Poštovana, to je česta reakcija koja može da se javi usled aplikacije injekcija Fraxiparina, svakako nema potrebe za brigom. Pozdrav!

  1. Molim za savet u vezi koriscenja leka protiv visokog pritiska. Moja mama je u poseti mojoj porodici u Americi. Ona pije Norvasc 5mg {Amlodipin} i Bisoprolol 2,5mg svaki dan, vec vise od 20 godina. Nestalo joj je leka Norvasc, pa vas molim za savet da li lek Metoprolol protiv visokog pritiska moze zameniti Norvasc, Amlodipin, i ako moze da li treba uzimati Bisoprolol zajedno. Mama bi promenila terapiju do porvratka kuci, sto je za nedelju dana, a onda bi otisla na savet i pregled kod svoje doktorke. Hvala puno, unapred na odgovoru! Sve najbolje, Ana Maslovaric

    Odgovoreno: 01. 12. 2019.
    • Poštovana, lek Metoprolol ne može zameniti Amlodipin (Norvasc) jer to uopšte nisu paralele, a nisu ni lekovi iz iste grupe. Ona vec pije Bisoprolol koji pripada grupi beta blokatora, tako da nema potrebe da uzima i Metoprolol koji pripada istoj grupi lekova. Pozdrav!

Prikazano 11-15 od ukupno 1291 pitanja