Da zakažete pregled pozovite 063 687 460

Zakažete pregled 063 687 460

Najnoviji odgovori (90708)

  1. Poštovani doktore,pre godinu dana završio sam u bolnici sa dijagnozom egzotoksična ciroza jetre. Transaminaze su bile ggt 1200,bilirubini,ast,alt sve po 350 do 500. Dva meseca u bolnici po 15 tableta dnevno,albumini,infuzija itd. U Banjaluci su bili izričiti da je transpplatacija neizbežna. Uspio sam doći na pregled i u Beograd kod Prof. Ćulafića koji je potvrdio takvu konstataciju. Krajem jula prošle godine dolazim u Padovu gde im više liči da se pokuša lečenje. U glavnom ,nakon godinu dana došao sam dotle da jednom u 21 dan primam 50 ml albumina. Ggt u normali,alt u normali,ast 80, bilirubin70. Taj meld. Koji je bio 27 sad je 17. Koliko shvatam to je skala prioriteta za transp. Ono što nikako ne mogu doznati jeste da li je tu posredi oporavak tj. Regeneracija zdravog tkiva i kako da znam u kom procentu je to moguće. Na koji način možete da mi odgovorite,da li putem pregleda,ili drugačije. Unapred zahvalan na eventualnom odgovoru. Nedeljko(47) iz Republike Srpske

    Odgovoreno: 01. 01. 2024.
    • Poštovani Nedeljko, možete mi se javiti na pregled u Beogradu u nekoj od poliklinika u kojima radim (Milenijum ili Rončević) da bi se utvrdilo o kom obliku ciroze se radi i da li su lečenje i regeneracija mogući. Pozdrav, dr Kažić.

  1. Dobro vece. Imam povosen AST 170,3 ALT 56,5 LDH 355,1 Da li je stanje ozbiljno i sta treba uraditi ? Unapred hvala

    Odgovoreno: 18. 12. 2023.
    • Postovana,  

      transaminaze mogu iz puno razloga biti povisene, zbog konzumacije alkohola, lekova, suplemenata, autoimunih bolesti, pretilosti, virusa...

      Vase vrednosti nisu preterano visoke, preporucujem da pripazite jedno dve nedelje, da ne pijete alkohol, gazirano, izbacite suplemente, masnu hranu. Pa ponovite. Ukoliko vrednosti budu i dalje povisene, obavezno uradite uzv abdomena, i dodatne laboratorijske analize, u prvome redu markere hepatitisa, hiv i slicno. 
      S postovanjem, dr Ivan Radic

  1. eGFR u krvi pokazuje 140 ml/min . Trudnica sam, 11 nedelja. Da li je to mnogo povišen nalaz i šta bi trebao da znači? Hvala

    Odgovoreno: 14. 12. 2023.
    • Postovana, 

      Tokom trudnoce  fizioloski dolazi do pada kreatinina u krvi. To se dogadja zbog vece kolicine tecnosti u organizmu. Posto se eGFR izracunava medju ostalim na osnovu vrednosti kreatinina u krvi, normalno je posto je nizi kreatinin da eGFR vrednost ispadne povisena. Vas rezultat ukoliko je izolovan, bez pridruzenih bolesti, bez proteina u urinu, u potpunosti normalan.
      S postovanjem, dr Ivan Radic

      spec. Interne medicine 

  1. Dobar dan ,38 nedelja trudnoce,d-dimer rezultat je 6.7.dali je to normalno ?

    Odgovoreno: 13. 12. 2023.
    • Postovana, 

      ukoliko se vec niste konsultovali sa nekime, pod pretpostavkom da je cut off 0,5, vrednost od 6,7 je ipak dosta visoka. Svakako preporucujem da konsultujete sto pre svoga ginekologa koji vodi trudnocu, poznaje Vas, zna da li imate neke pridruzene bolesti i da li koristite neku terapiju, te ce Vas zavisno od procene u slucaju potrebe  dodatno uputiti kardiologu, vaskularnome hirurgu, hematologu. 
      S postovanjem, dr Ivan Radic

      spec. interne medicine

  1. LABORATORIJSKI IZVEŠTAJ KKS KS-PARAMETAR REZULTAT JEDINICA REF. VREDNOST (MUSKARCI) Leukociti (WBC) 9,64 109/L 3.50 - 10.0 Eritrociti (RBC) 5,55 1012/L 3.80 - 6.30 Hemoglobin (HGB) 161 g/L 120 - 180 Hematokrit (HCT) 0,494 L/L 0.350 - 0.520 MCV 89,0 fl 80.0 - 100.0 MCH 29,1 pg 21.0 - 34.0 MCHC 327 g/L 315 - 365 RDW 11,6 % 10.0 - 15.0 Trombociti (PLT) 340 109/L 140 - 440 MPV 8,9 fl 6.5 - 11.0 LEUKOCITARNA
    FORMULA REF. VREDNOST (MUSKARCI) Neutrofili% 48,4 % 40.0 - 70.0 Limfociti% 45,9 % 20.0 - 45.0 Monociti% 4,7 % < 12,0 Eozinofili% 0,8 % < 8,0 Bazofili% 0,2 % < 2,5 Neutrofili 4,67 109/L 2.00 - 8.00 Limfociti 4,42 109/L 1.00 - 5.00 Monociti 0,45 109/L 0,10 - 1,00 Eozinofili 0,08 109/L 0,02 - 0,50 Bazofili 0,02 109/L 0,00 - 0,10 ANALIZA REZULTAT JED. REF. VREDNOSTI METODA Sedimentacija 2 mm/h < 20
    Glukoza 6,4 mmol/L 4.1 - 6.1 SPFT Holesterol 4,30 mmol/L poželjno < 5.90 1,10SPFT HDL holesterol mmol/L Muškarci: poželjno > 1.48 SPFT LDL holesterol 2,75 mmol/L poželjno < 3.40 SPFT Trigliceridi 1,16 mmol/L poželjno < 1.80 SPFT Faktor rizika 3,91 poželjno < 4,50 Indeks ateroskleroze 2,50 poželjno < 3.00 Urea 7,1 mmol/L muskarci: 2.8 - 8.1 SPFT Kreatinin 105 umol/L muskarci: 62 - 106 SPFT 1/2 Ako mozete samo da pogledate i kazete vase misljenje Hvala

    Odgovoreno: 13. 12. 2023.
    • Postovani, 

      od svega sta sam video, cini mi se da jedino glukoza odstupa malo od referentnih vrednosti. Mozda niste najbolje sproveli pripremu pred uzorkovanje krvi ( naste ujutru, poslednji obrok dvanaest sati pre, lagan, bez previse hidrata). Najbolje ponovite jos jednom glukozu, ukoliko je vrednost ponovno iznad 6.1, preporucujem da uradite OGTT, sa 75g glukoze, i HbA1c, kako bi se ustvrdilo da li postoji povisena glikemija naste, ili  intolerancija na glukozu. 

Prikazano 1-5 od ukupno 47 pitanja