Pitajte doktora

Najnoviji odgovori (78814)

  1. Snižene vrednosti MCH i MCV
    Pitanje broj: #163429

    Radila sam proveru krvne slike i svi parametri su u redu osim MCH i MCV. Oba su niska. Šta to znači?

    Odgovoreno: 17. 08. 2019.
    • MCV je zapremina eritrocita, što znači da su Vam eritrociti manji, a MCH je prosečna količina hemoglobina u jednom eritrocitu, i kada je MCV nizak, najčešće ga prati i nizak MCH. Niste mi dostavili nalaze, ali, ako su vam hemoglobin, broj eritrocita, hematokrit i serumsko gvožđe u referentnom opsegu, nemate razloga za brigu.

  1. Visoka temperatura i bol u grlu
    Pitanje broj: #163344

    Trenutno se nalazim van Srbije, i treba mi pomoć, pri tumačenju analaza.

    Leukociti 11,0/ 4,0-10 Limfociti 16,5/ 20-45 Monociti 6,2/1.0-10 Limfociti# 1.8/ 1-5 Monociti# 0,7/<1 Granulociti 77.3/45-75.0 Granulociti 8.5/2-8 Eritrocito 5.13/3.70-5.80 Hemoglobin 146/116-160 Trombociti 285/140-440 Sedimemtacija 50/<15 CRP 110,6/<5 Gvozdje 4.9/8,0-30.4

    Imam temp 38.5 - 37.5 I imam jaku upalu grla, to je jedino što me boli.

    Odgovoreno: 08. 08. 2019.
  1. Prilikom vadjenja hormona radila sam i krvnu sliku. Hormoni su u redu, ali pošto sam radila i krvnu sliku tokom ciklusa, imam sledeće povećane parametre, eritrociti 5,19, leukociti 10, 48, monociti 0, 71 i S CRP 8, 4. Interesuju me ove uvećane vrednosti.

    Odgovoreno: 06. 07. 2019.
    • Vrlo je teško dati sud o tome da li su prezentovane vrednosti patološke. Pretpostavljam da nemate nikakvih simptoma čim ih niste ni opisali. U medicini se nikad ne leči "biohemijska slika". Te vrednosti su lako povišene, ali mogu nastati usled mnogo benignih faktora, jedan od njih je i dehidratacija. Smatram da nemate nikakvih razloga za brigu,ali za svaki slučaj ponovite krvnu sliku za 6 meseci i to van ciklusa.

  1. Interesuje me imam li razloga za brigu, krvni nalaz mi je pokazao broj leukocita 12,0 trombocita 482 i RDW 16,6 ostale vrednosti su uredne.

    Odgovoreno: 06. 07. 2019.
    • Bilo kakva prolazna infekcija kao što su prehlada, neka virusna infekcija, čak i pokvaren zub, mogu uzrokovati lagano povišenje u vrednostima leukocita.

      Tako da smatram da, pošto su sve ostale vrednosti u granicama normale,a Vi bez ikakvih simptoma ( niste barem naveli da imate neke) možete biti bezbrižni za Vaše trenutno zdravlje.

  1. Moj sin je dobio boginje, pošto ja ne znam da li sam ih preležala uradila sam test na imunitet i ovo su rezultati. Na osnovu ovih rezultata ja opet ne znam da li sam im preležala.

    Odgovoreno: 06. 07. 2019.
    • Na osnovu prezentovanih rezultata može se reći da ste imuni na ovčije boginje i da ste ih preležali u prošlosti ili da trenutno imate boginje.

      Ako nemate nikakvih simptoma bolesti (temperatura, malaksalost, vidljive promene na koži) to znači da ste ih preležali i razvili imunitet. Tako da slobodno možete biti u blizini i negovati Vašeg sina.

Prikazano 1-5 od ukupno 36 pitanja