Pitajte doktora

Najnoviji odgovori (76079)

 1. Pre 3 meseca, kao zamenu za doručak, počeo sam da da koristim Herbalife čaj i šejk.  Imam 5 obroka dnevno, na svaka 3 sata, pre svega ishranu baziram na proteinima, složenim ugljenim hidratima i vlaknima, a manje na mastima i šećerima. Smršao sam 13 kilograma za 3 meseca i prezadovoljan sam rezultatima.
  Da li Herbalife ili ovakav način zivota imaju neka neželjena dejstva ili izazivaju bolest. Za sada sve deluje previše dobro da bi bilo istinito. Zanima me vaše misljenje u vezi sa rezulta tima koje sam postigao i načinu ishrane koju imam.

  Odgovoreno: 12. 11. 2018.
  • Poštovani,
   svi dodaci ishrani (suplementi), u skladu sa Zakonom o bezbednosti hrane, se kontrolišu pre stavljanja u prodaju. Sudski proces koji je Herbalife izgubila pre dve godine i platila 200m$, se odnosio na nekorektno plaćanje saradnika a ne zbog neispravnosti njenih proizvoda. Ipak, vodite računa o tome da suplementi različito deluju ili prijaju u zavisnosti od godina, pola ili vašeg načina života.

   Smanjenje vaše telesne mase dešava se pre svega zbog 4 obroka u kome se pravilno hranite "celom hranom", odnosno hranom koja nije preradjena, rafinisana, nema praznih kalorija ili sastojaka koje narušavaju kvalitet vašeg metabolizma.

   Verujem da u ovom periodu opisani doručak na vas deluje pre svega motivaciono ili da kažem, ima placebo efekat, koji očigledno pomaže u ostvarenju vaših planova. Medjutim, kada biste reverzibilno, zamenili zamenu za doručak vašim uobičajenim obrokom po pravilima koje ste opisali, smanjenje telesne težine bi se sigurno nastavilo do odredjene mere.

   Ukoliko niste u nekom posebnom režimu priprema ili oporavka, suplementi apsolutno nisu neophodni za ostvarenje vašeg cilja ali dok imate optimalan unos svih makronutrijenata (proteina, masti, ugljenih hidrata) i mikronutrijenata (vitamina i minerala) za fiziološke potrebe vaseg organizma ne treba brinuti što imate takav doručak. Uradite sistematski pregled i svakako konsultujte vašeg nutrucionistu u budućnosti.
   Pozdrav

 1. Imam 60 a želeo bih da imam 90 kilograma. Ne pijem, niti pušim.
  Interesuje me kako da organizujem pravilnu ishranu, doručak, ručak i večeru u odnosu na ove ciljeve.

  Odgovoreno: 12. 11. 2018.
  • Poštovani,
   raspored obroka jeste važan ali ne i jedini faktor koji može da utiče na povećanje vaše težine. Vaš cilj smatram ekstremnom promenom, plan ishrane mnogo zavisi od mnogo faktora: vašeg zdravlja, da li ste profesionalni sportista, koliko imate godina...  neophodno je da prvo uradite sve preglede pa tek onda zakažete posetu nutruicionisti

   Od opštih saveta, mogu da kkažem da je važno da ustanete rano ujutru kako bi ste imali dovoljno vremena da nemate zadnji obrok kasno uveče a da ipak imate 5 obroka ili idealnih 6 ukoliko bi razmak izmedju obroka bio 4 sata a izmedju užina i obroka makar 2.
   Podeliću namernice na nekoliko kategorija kako bi ste ih lakše kombinovali. Pre svega možete uparivati meso sa povrćem sa složenim ugljenim hidratima.

   Začinsko bilje u cilju poboljšanja ukusa hrane i sve vrste sirća, balzamiko ili limunov sok su takođe dozvoljeni, podrazumevajući da pored ovih namirnica postoje i druge dozvoljene te da je ovo samo skraćena lista.

   Voće nisam naveo ali je jeste dozvoljeno pogotovu bobičasto voće (brusnica, borovnica, malina, kupina, jagoda. .).
   Preporuka je da se voćem hranite u prvom delu dana i između obroka te ne više od 200gr na dnevnom nivou.

   Molim vas da svedite unos mlečnih proizvoda na minimum.

   Pre nego što kombinujete namirnica kako bi napravili obrok da kažem da ne postoje namirnice (obroci) koji su predviđeni za doručak, ručak ili večeru. Tako da nije nikakva greška, čak je i odličan izbor piletin, losos ili pasulj za doručak. Tačno je da se pasulj dugo vari ali to nije razlog da ga izbegavate pod izgovorom da je teška hrana za doručak. Postoje namirnice koje prijaju ili ne vašem digestivnom traktu i time treba da se rukovodite prilikom izbora.

   Molim vas da uradite sistematski pregled i analizu krvi i hormona, preopručujem da zakažete pregled kod psihologa jer kod velikih promena treba voditi računa i o mentalnom i o fizičkom zdravlju.
   Pošaljite mi sve vaše rezultate kako bih na osnovu toga moga da kreiram pravi program ishrane po danima, nedeljama i po energetskim vrednostima.
   Pozdrav

 1. Poštovani,

  Imam problema sa manjkom kilograma. Visok sam 184 cm, a težak sam 62kg. Pa bi želeo da se ugojim neki kilogram, ali to teško ide. Imam tri obroka dnevno i jednu užinu. Pijem Beviplex, ali ne pomaže. Pa bi moje pitanje glasilo kako se ugojiti? 

  Unapred zahvalan na odgovoru.

  Odgovoreno: 08. 09. 2017.
  • Poštovani,

   Da biste dodali kilograme morate u svoju dnevnu rutinu uvesti neku vrstu fizičke aktivnosti. Redovnim treninzima imaćete veću potrebu za hranom, a samim tim će biti olakšana ugradnja hranljivih materija u mišićno tkivo, te će te na taj način dobiti na mišićnoj masi a samim tim i na kilaži. Imajte kombinovane obroke sa proteinima, ugljenim hidratima i vlaknima obavezno, tri glavna i dve užine. Nastavite sa upotrebom Beviplexa, a možete ga zameniti tabletama pivskog kvasca, delotvorniji je.

   Pozdrav

 1. Poštovani, 

  Zanima me koji je najefikasniji način da se ugojim? Visoka sam 165cm, teska oko 48kg i svesna sam da malo količinski jedem. Dva obroka dnevno, i to ne nešto obilna, su mi dovoljna i nikada skoro ne osećam glad. Dosta se krećem zbog prirode posla, ali imam dosta energije. Ako pokušam da jedem malo više, bude mi teško u stomaku, osećam mučninu i nelagodnost. Hvala na pomoći. Pozdrav!

  Odgovoreno: 08. 08. 2017.
  • Poštovana,

   Obzirom na sve navedeno preporučila bih sledeće: zbog smanjenog apetita krenite uzimati kompleks vitamina B u prepodnevnim časovima ili pivski kvasac. Kako biste dodali kilograme neophodno je da imate tri glavna obroka i dve užine (u tome će vam pomoći prethodno navedeno) . Uz ovo, neophodno je uvođenje neke fizičke aktivnosti (najbolje bi bilo vežbe sa opterećenjem-teretana uz kardio vežbe jednom nedeljno).Pre treninga je najbolje konzumirati složene ugljene hidrate a posle treninga obavezno proteine sa ili bez ugljenih hidrata. Takođe u dodavanju telesne mase su dosta efikasni whey proteini koji se konzumiraju posle treninga a nekad mogu zameniti i užinu.

   Pozdrav

 1. Poštovana,

  Prosječne sam visine i imam 98 kg, dakle dosta viška kila. Krupan sam i ne primjeti se, osim na stomaku (koji moram uvući. Radim fizički posao u marketu, i zanima me način na koji bi mogao skinuti kile. Pio sam dosta gazirano i jeo brzu hranu, ali odlučio sam da probam jednu sedmicu da ne večeram, smanjio sam gazirano i uz posao sam sa 100kg došao na 96, 5 koliko sam imao najniže. Vidjeli su se rezultati i bio sam srećan. Zanima me Vaš savjet kako da to nastavim, šta da radim, planiram i trčati, koliko i kako? Šta jesti, a da nisu stroge dijete, koliko prije ili poslije jela ne treba piti vodu, a čuo sam da valja piti puno vode. 

  Hvala puno

  Odgovoreno: 01. 06. 2017.
  • Poštovani,
   Preporučio bih da ne preskačete večeru, već da za istu konzumirate meso i povrće sa manje ugljenih hidrata. Poželjna je i redukcija brze hrane i šečera, uključujuči sokove. Nagle promene u ishrani mogu samo da uspore Vaš metabolizam zato je bolje da krenete polako. Potrebno je da se za dodatne informacije oko ishrane i eventualnog povećanja fizičke aktivnosti javite nutricionisti i svom izabranom lekaru.

   Pozdrav

Prikazano 1-5 od ukupno 1376 pitanja