Pitajte doktora

Najnoviji odgovori (78802)

 1. Preporučen dnevni unos vode
  Pitanje broj: #134207

  Poznato je da je preporučen dnevni unos vode od 2 do 3 litra. Da li se u to računa na primer: limunada, sok od cvekle, supa ili čaj? 

  Odgovoreno: 10. 02. 2019.
  • Da, unos tečnosti se računa iz svih izvora. Međutim, kada određujemo ukupan unos tečnosti na dnevnom nivou ne treba se držati generalnih preporuka. Potreba za unos tečnosti varira u zavisnosti od načina života (sedentarni ili aktivni), okruženja u kome živimo (topliji krajevi ili oni gde je vlažnost vazduha velika diktiraju veći unos tečnosti), opšte zdravstveno stanje (ukoliko određena bolest izaziva dehidrataciju, veći unos tečnosti je neminovan).

   Da bi nam organizam bio dobro hidriran pored adekvatnog unosa tečnosti moramo imati i adekvatne nivoe elektrolita (natrijum, kalijum, kalcijum, magnezijum, hidrogen fosfat, hlorid). Količina elektrolita u telu se proverava analizom krvi i urina, kao i merenjem bubrežnih funkcija. Do disbalansa elektrolita mogu dovesti brojni faktori kao što su povraćanje, dijareja, pojačano znojenje, bolsti bubrega i jetre, korišćenja nekih lekova kao što su diuretici itd.

   Simptomi dehidratacije i disbalansa elektrolita su:

   - umor i slabost u mišićima

   - grčevi i slabost u mišićima

   - nedostatak apetita

   - vrtoglavica

   - nadutost, zatvor

   - prebojenost mokraće (jako žuta do braon)

   Kao što možete da zaključite ishrana igra veliku ulogu u pravilnoj hidrataciji. Obogatite ishranu sa što više povrća, voća (umereno), orašastih plodova, pečuraka, morskim pldovima, rečnom ribom itd. Naravno, pored hrane, iz koje ćemo dobiti elektrolite i manji deo tečnosti, potrebno je piti vode, odakle dolazi i najveći deo unosa tečnosti. Kao dodatni izvori tu su čajevi, supe, čorbe, blendirano voće i povrće itd.

   Kao i uvek, da bih mogao da vam preporučim lični plan ishrane sa odgovarajućom hidtracijom morao bih da znam precizne ulazne podatke, od analiza krvi  do lokacije gde živite


 1. Glavobolje zbog viska kilaze
  Pitanje broj: #134001

  Imam 37 godina želela bih da smršam 20kg trenutno imam 80kg, visina mi je 158cm dajte mi neki savet, pomozite mi. Svaki dan imam glavobolje sumnjam da je zbog kilaže. Pokušavala sam da držim dijetu, ali je neuspešno metabolizam mi je veoma spor. Hvala u napred nadam se da ćete mi pomoći.

  Odgovoreno: 06. 02. 2019.
  • Poštovanje,

   Dugotrajne restriktivne dijete sa velikim kalorijskim deficitom i/ili eliminacijom jednog ili 2 nutrijenta (obično to budu ugljeni hidrati ili i ugljeni hidrati i masti), predstavljaju najveću grešku u trajnom gubljenju kilograma, a upravo najveći broj internet dijeta se zasniva na tom principu. Ovakav pristup dovodi do obaranja bazalnog metabolizma, narušava se hormonski balans i potrebno je duplo više vremena i truda da se sve vrati u normalu.

   Put ka trajnoj redukciji kilograma (masne mase tela) predstavlja preveliki izazov za većinu ljudi. Glavne prepreke na tom putu su navike koje se teško menjaju, prevelika očekivanja, te su ljudi stoga nestrpljivi i nesigurni, zbog čega prelaze sa jedne na drugu “dijetu”, ne ostavljajući telu vremena da se privikne na novi način ishrane kako bi proces gubljenja kilograma krenuo da se odvija.

   Savet je da se napusti koncept "dijeta" i naprave trajne promene u načinu ishrane, jer samo trajne promene navika daju trajne rezultate. Pored promena navika u načinu ishrane potrebno je u taj proces uključiti i fizičku aktivnost.

   Sada ću vam napisati osnovne smernice za promenu načina ishrane i u nastaku najefikasniji trening za skidanje masnih naslaga.

   ŠTA TREBA DA IZBEGAVATE:

   - prženu i pohovanu hranu u svim oblicima

   - mesne prerađevine (kobasice, roštilj meso, šunke, salame, mesne nareske itd)

   - grickalice, peciva

   - zašećerene napitke, sokove (gazirane i negazirane)

   SVE GORE NAVEDENE KATEGORIJE NAMIRNICA TREBA ZAMENITI SLEDECIM NAMIRNICAMA:

   - meso (piletina, ćuretina, junetina, ovčje i jagnjeće meso), jaja i nerafinisani mlečni proizvodi (bez dodataka šećera) u umerenim količinama

   - brokoli, kelj, spanać, špargla, kupus, paprika, prokelj, krastavac, tikvice, paradajz, luk, cvekla i ostalo povrće

   - maslinovo ulje, kokosovo ulje, avokado, masline

   - orašasti plodovi (orah, lešnik, badem, golica..)

   - krompir, batat, sočivo, pasulj, kinoa, ovsene pahuljice, heljdine pahuljice, grašak, boranija, pirinač itd

   Da biste napravili trajne promene i rezultate ne krećite u radikalne promene, već korak po korak. Nemojte odmah uskratiti sebi sve. Za početak biće i više nego dovoljno da zamenite uobičajena dva obroka u toku dana po ovim preporukama. Budite strpljivi, verujte u proces i bićete nagrađeni rezultatima. Benefiti su mnogobrojni, a dovoljno je reći da ćete se osecati drastično bolje u svojoj kozi.

   VISOKO INTENZIVNI TRENING SA OPTEREĆENJEM (HIRT) je najefikasniji princip treninga u borbi protiv MASNIH NASLAGA. Princip HIRT treninga se zasniva na izvođenju većeg broja složenih (višezglobnih) vezbi u određenom broju serija i ponavljanja bez pauze. Ovi parametri se određuju u zavisnosti od fizičke spreme pojedinca. Ovaj tip treninga je dinamičan i zanimljiv naročito ukoliko ne volite kardio trening, a u isto vreme je daleko efikasniji u sagorevanju masnih naslaga.

   HIRT prouzrokuje EPOC efekat (povećana potrošnja kiseonika nakon treninga). Plastično objašnjeno, nakon ovakvog treninga naše telo koristi znatno veće količine kiseonika i troši mnogo više kalorija u oporavku kako bi se vratilo u homeostazu(ravnotežu). Povećana potrošnja kalorija nakon ovakvog treninga može da traje 24h, a čak do 72h. Najvažnije od svega je što kalorije koje se u ovom procesu troše uglavnom dolaze iz MASNIH DEPOA (MASTI). Što jači intenzitet na treningu to će efekat biti veći, drugim rečima, naše telo će u oporavku potrošiti više kalorija, a mi se lišiti veće količine masti.

   Prilagoditi intenzitet vašoj fizičkoj spremi ali zadržite principe na kojima se temelji HIRT kako bi imali sve ove pozitivne efekte. Pre ovakvog treninga se dobro zagrejte na nekoj od kardio sprava(10-15 minuta), istegnite mišiće(dinamički tip istezanja) i spremni ste za trening. Bitno je da date 100% vaših mogućnosti na treningu, ne poredite se i takmičite sa drugima već se trudite da svaki sledeći put nadmašite sebe.

   Primer treninga:

   mrtvo dizanje 4 x 10

   iskorak 4 x 10 po nozi

   potisak kukovima (hip thrust) 4 x 10

   prednje lat vučenje 4 x 10

   sklekovi 4 x 10

   izdržaj (plank) 4 x 40 sekundi

 1. Napitak sa limunom i medom - doza
  Pitanje broj: #134007

  Iscijedio sam 1 limun, sipao u staklenu flašicu od 0,33l dodao još 1 kašikicu meda i nasuo vodu da je flašica bila puna. Zanima me da li smijem 5 flašica sa tom smjesom popiti u u toku jednog dana?

  Odgovoreno: 06. 02. 2019.
  • Poštovanje,

   Ukoliko ste mislili da u flašicu gde ste iscedili jedan limun i stavili kašičicu meda, dolivate vodu još četiri puta, onda možete bez problema.
   Ako ste mislisli na 1.6 litara vode sa iscedjednih 5 limuna i medom, takodje. Vodite samo računa o kvalitetu meda jer se često prodaju falsifikati. 1. Moj problem je veliki višak kilograma! Ovako visoka sam 1.69cm, a imam 78kg bila sam na mnogo dijeta, ali problem je što mi se kilogrami brzo vrate. Hvala bogu potpuno sam zdrava. Još jedan problem je da sve što jedem brzo dobijem veću kilažu. Molim Vas da mi što pre odgovorite pošto mi višak kilograma stvarno smeta. Hvala unapred! : )

  Odgovoreno: 05. 02. 2019.
  • Poštovanje,

   niiste napisali kakve su vaše prethodne dijete bile ali pretpostavljam da se radi o nekim rigoroznim dijetama koje podrazumevaju isključivanje jednog ili čak dva nutrijenata uz niski kalorijski unos u određenom vremenskom intervalu. Što je taj interval duži to nastaje veći problem.

   Dugotrajne restriktivne dijete sa velikim kalorijskim deficitom guraju naš organizam u ODBRAMBENI MOD gde se gase ili svode na minimum sve druge fizioloske procese (reproduktivnu funkciju, nervni sistem, snižava se bazalni metabolizam, narušava hormonski balans..) sem onih koji su neophodni za preživljavanje.

   U ODBRAMBENOM MODU potrošnja masti je svedena na minimum, a aktivnost enzima koji učestvuju u akumulaciji, čuvanju masti je na maksimumu jer je mast glavni izvor energije.

   Da biste napravili trajne promene i rezultate ne krećite u radikalne promene, već korak po korak. Nemojte odmah uskratiti sebi sve. Za početak biće i više nego dovoljno da zamenite uobičajena dva obroka u toku dana po dole ispisanim preporukama. Ukoliko niste fizički aktivni, krenite sa nekim vidom aktivnosti 3 puta nedeljno u trajanju od 40-ak minuta. Budite strpljivi, verujte u proces i bićete nagrađeni rezultatima. Benefiti su mnogobrojni, a dovoljno je reći da ćete se osecati drastično bolje u svojoj koži.

   Postepenim promenama menjate i svoje navike ukoliko istrajete u tom procesu, a promena navika je ključ uspeha u bilo kojoj sferi života. Promena navika u načinu ishrane će vas i mentalno ojačati i bićete spremniji da odgovorite i drugim životnim izazovima znatno lakše, što je još jedna poztivna stvar u ovom procesu. Na kraju ćete biti ponosni na sebe zbog pozitivnih promena, a svojim primerom ćete sigurno uticati na ljude oko sebe i mnogi će se ohrabriti da krenu vašim stopama podstaknuti vašim rezultatima. Još jedan motiv da već sada krenete put pozitivnih promena.

   ŠTA KONKRETNO TREBA DA IZBEGAVAMO:

   - prženu i pohovanu hranu u svim oblicima

   - mesne prerađevine (kobasice, roštilj meso, šunke, salame, mesne nareske itd)

   - grickalice, peciva

   - zašećerene napitke, sokove (gazirane i negazirane)

   SVE GORE NAVEDENE KATEGORIJE NAMIRNICA TREBA ZAMENITI SLEDEĆIM NAMIRNICAMA:

   - meso (piletina, ćuretina, junetina, ovčje i jagnjeće meso), jaja i nerafinisani mlečni proizvodi (bez dodataka šećera) u umerenim količinama

   - brokoli, kelj, spanać, špargla, kupus, paprika, prokelj, krastavac, tikvice, paradajz, luk, cvekla i ostalo povrće

   - maslinovo ulje, kokosovo ulje, avokado, masline

   - orašasti plodovi (orah, lešnik, badem, golica..)

   - krompir, batat, sočivo, pasulj, kinoa, ovsene pahuljice, heljdine pahuljice, grašak, boranija, pirinač itd.

   Ključ uspeha u trajnom gubljenju kilograma leži u napuštanju koncepta dijeta i promeni navika u pogledu načina ishrane.

 1. Poštovani, od oktobra prošle godine imam utvrdjen mikroadenom na hipofizi i insulinsku rezistenciju. Od tada pijem dostinex (najpre 2 puta nedeljno po 0. 5mg, zatim 2 puta nedeljno 025mg, i trenutno jednom nedeljno 0. 25mg), takodje prijem i glukophage (ujutru i uveče 1000mg). Nikada ranije nisam imala nikakve zdravstvene probleme. Menstruacije su mi bile neredovne, 2 meseca nakon uzimanja terapije postale su redovne. Što se tiče bolesti u porodici, otac je pre 2 godine umro od karcinoma pankreasa, majka ima povišen pritisak i gojaznost, deda je umro od šećerne bolesti. Zanima me, pošto mi moj lekar nije ništa preporučio, da li i na koji način ishranom mogu da pomognem u rešavanju problema?

  Odgovoreno: 05. 02. 2019.
  • Poštovanje,

   Pored redovne terapije ishrana može dosta unaprediti vaš zdravstveni status, naročito u pogledu insulinske rezistencije. Naravno, fizička aktivnost je neizostavna komponenta. Pa pored promena u načinu ishrane preporućujem trening sa opterećenjem u kombinaciji sa kardio treningom.

   Namirnice koje bi trebalo da se nalaze na vašem stolu na dnevnom nivou su:

   1. Jaja (kuvana, omlet), junetina, piletina, ćuretina, riba (losos, skuša, brancin, orada, šaran, škarpina..), jagnjetina

   2. Orašasti plodovi(sirovi ili peceni), maslinovo ulje, masline, avokado, kakao (nepreradjeni), puter (kikiriki, badem, susam, golica), laneno seme, susam

   3. Kinoa, amarant, pasulj, heljdine ljuspice, sočivo, boranija, 100% integralni hleb

   4. Pečurke, brokoli, karfiol, kelj, prokelj, zelena salata, ajsberg, asparagus, celer, peršun, tikvice, paprika, krastavac, paradajz, luk (crni, beli, mladi), plavi paradajz, cvekla

   Svo začinsko bilje u cilju poboljšanja ukusa hrane.

   Sve vrste sirća, balzamiko, limunov sok su takođe dozvoljeni.

   VOĆE nije navedeno ali je dozvoljeno, naročito bobičasto voće (brusnica, borovnica, malina, kupina, jagoda..) ali i drugo voće. Konzumirajte u prvom delu dana i između obroka i ne više od 200gr na dnevnom nivou.

   Svedite unos MLEČNIH PROIZVODA na minimum jer odrasli ljudi skoro da nemaju nikakvih benefita od njihovog konzumiranja.

   Preporučujem da u prvom obroku ne konzumirate namirnice iz treće kategorije.

   Od suplementa preporučujem omega 3 riblje ulje ili kril ulje jer doprinose da ćelije postanu senzitivnije na insulin.

   ISKLJUČITE IZ SVOG NAČINA ISHRANE:

   - prženu i pohovanu hranu u svim oblicima

   - mesne prerađevine (kobasice, roštilj meso, šunke, salame, mesne nareske itd)

   - grickalice, peciva

   - zašećerene napitke, sokove (gazirane i negazirane)


   TRENING SNAGE ima veliki pozitivni uticaj na INSULINSKU REZISTENCIJU. 

   Predlažem 3 - 4 treninga sa opterećenjem na nedeljnom nivou koji su praćeni kardio treningom u trajanju od 60 minuta (40 minuta trening sa opterećenjem i 20 minuta kardio treninga). Vežbama treba da angažujete velike mišićne grupe (leđa, noge i abdominalne mišiće) i tek po koja vežba za manje mišićne grupe (grudi, ruke i ramena). Ova podela se odnosi na osobe ženskog pola jer kad govorimo o muškarcima grudi spadaju u veliku mišićnu grupu. Na karaju treninga snage dolazi kardio trening koji možete izvoditi na bilo kojoj kardio spravi. Intenzitet treba da bude takav da izaziva malo oštrije i dublje disanje tokom celog treninga. Drugim rečima, da bude izazovno, van zone komfora.


Prikazano 1-5 od ukupno 1370 pitanja