Da zakažete pregled pozovite 063/687-460

Zakažete pregled 063/687-460

Najnoviji odgovori (79075)

 1. Sta da radim da izgubim kile imam sada trenutno 183cm visinu imao sam 118.50kila sada imam 117kila skroz slabo jedem

  Odgovoreno: 15. 11. 2019.
  • Poštovani, 

   Jako je važno da se uradi plan ishrane koji će Vama dati najbolji rezultat da ne bi došlo do eventualnih stagnacija, posebno na početku. Postoji genetska analiza gde na osnovu Vaših gena možemo precizno da odradimo šta od namirnica najbolje metabolišete, što bi nam dalo najbolji rezultat.Ponekad i smanjenje količine nije dobro, pa prema tome mora da se napravi idealna kombinacija koja će ubrzati metabolizam i doprineti gubitku telesne mase.Kada govorimo o genetskom testu tu recimo i neki vid mediteranske ishrane, velika upotreba ribe i morskih plodova ili cedjenih ulja može napraviti problem ka cilju jer postoji mogućnost da je metabolizam pomenutih masti loš.Dakle da rezimiramo najbolje je uraditi individualni pristup, da se uradi konkretan plan ishrane samo za Vas i da se prati rezultat.Ne bih Vam savetovao neki univerzalni tip dijete i naravno nikako na svoju ruku sprovoditi bilo koji plan ishrane.

 1. Dobar dan. Dugo vremena sam unosila u organizam jako zacinjenu hranu, sa dosta soli.. Cak sam i sama dodavala jer mi nije bilo dovoljno.. Problem je sto u poslednje vrijeme ne mogu ni da okusim slano, sve mi je preslano u toj mjeri da ne mogu da pojedem neko jelo. Pitam druge koji jedu istu hranu, njima je odlicno.. Da li te to dobra stvar ili je nesto za brigu? Unaprijed zahvalna na odgovoru.

  Odgovoreno: 22. 10. 2019.
  • Poštovana,

   Organizmu je neophodna odredjena količina natrijuma za regulaciju krvnog pritiska i volumena krvi,učestvuje u stvaranju hlorovodonične kiseline u želucu,takodje učestvuje u  funkciji neurona i u neuro-mišićnoj nadražljivosti.Preporuke Svetske zdravstvene organizacije jeste da unos soli ne treba da bude ni niži od 4-5 g dnevno jer to takodje može dovesti do kardiorizika, a ova količina morske soli nam obezbedjuje dnevne potrebe za natrijumom koje su 1,5g. Nedovoljan unos joda koji se nalazi u jodiranoj morskoj soli može praviti ozbiljan problem za normalan rad štitne žlezde.Ukoliko intenzivno vežbate ili ste aktivniji tokom dana ili živite u toplijim krajevima,pijete diuretike takodje zbog gubitka natrijuma preko kože ili mokraće možete napraviti još veći problem za  ravnotežu elektrolita u vašem organizmu.Male količine natrijuma se nalaze i u povrću i konditorskim proizvodima tako da ako je vaša ishrana raznovrsna sigurno ćete uneti preporučenu dozu .Savet je da ukoliko ne unosite so u bilo kom obliku onda bar pojačajte namirnice koje imaju veću količinu ovog minerala. a to su: sir,jaja, skuša, piletina, spanać,žitarice i integralni hlebovi.

    

 1. Celog zivota sam bila mrsava,sve do prve trudnoce kada sam sa 55 kg otisla na 105. Pet meseci od prvog porodjaja ostajem trudna ponovo i sa 75 kg dolazim do 95. dve godine mi je trebalo da kilazu spustim do 66kg,a visoka sa 1,75. pre goinu dana sam pocela da radim na recepciji hotela gde mi je kretanje minimalno,a pritom radim u dve smene pa nemam vremena cesto da bira sta cu pojesti i moj obroci su bili 1-2 obroka dnevno. ugojila sam se 10 kg i tada krenula sa raznim tabletama,sirupima i cajevima za mrsavljenje....ne znam ni broj koliko sam razlicitih proizvoda probala za zadnjih 10 meseci,a rezultat je da sada imam cak 80kg. Pocela sam da vodim brigu o ishrani,izbacil hleb,preradjevine od mesa....zivim na ovsenim pahuljicama,sojinom mleku,musli,humusu,ali kada sam na poslu ne mogu mnogo birati sta cu pojesti. Molim Vas za savet kako da smrsam bar 15 kg,pored toga moram naglasiti da pored posla nemam vremena za teretanu,ali imam kucni bicikl i steper na kojima cesto vezbam.

  Odgovoreno: 02. 10. 2019.
  • Poštovana,

   Svaki plan ishrane podrazumeva što individualniji pristup u cilju postizanja što boljih rezultata.Postoje mnoga zdravstvena stanja koja mogu dovesti do stagnacije ili slabijih rezultata, tako da konsultacijom sa nutricionistom treba naći eventualnio razlog sporijem gubitku telesne mase.U spisku namirnica koje ste naveli ima i nekih estrogenskih namirnica i namirnica koje imaju veći glikemijski indeks, i bez obzira što se to danas popularno naziva zdravim namirnicama one ne moraju biti dobre za svakog .Često slušamo da povećanjem fizičke aktivnosti zapravo pomažemo telu da lakše gubi na mastima.Naravno to može biti i mač sa dve oštrice jer često u cilju postizanja što boljeg rezultata krećemo u jake fizičke aktivnosti i celo telo i metabolizam dovodimo u stanje stresa, pa samim tim niste  u obavezi da i to sada krenete.Moj je savet da napravimo plan ishrane koji će pre svega Vama biti lako za sprovodjenje zbog posla na kome ste, a da ujedno nadjemo uzrok sporijem gubitku telesne mase i napravimo protokol koji će Vam dati rezultat.Moj je savet da zbog specifičnosti stanja nikako ne sprovodite samostalno bilo koji režim ishrane bez prethodne konsultacije.

 1. Ishrana kod kandide i hipotireoze
  Pitanje broj: #164035

  Pronađena su antitela na Yersiniju, ali ona nije izolovana u stolici, već kandida. Kakvu mi dijetu preporučujete? Napomena: dijagnostikovana mi je hipotireoza

  Odgovoreno: 29. 09. 2019.
  • Kada je u pitanju kandida postoji poseban protokol ishrane i suplementacije. Neophodno je najindividualnije pristupiti planu ishrane kako ne bi došlo do eventualnih malnutricija. Svakako plan ishrane će pratiti i savete za primarni problem, a to je hipofunkcija štitne žlezde za koju takodje postoji protokol u ishrani. U svojoj kliničkoj praksi ističem da je i došlo do poboljšanja rezultata posebno antitela štitne žlezde, a kandidu ćemo takodje pratiti i ishranom regulisati.

 1. Preporučen dnevni unos vode
  Pitanje broj: #134207

  Poznato je da je preporučen dnevni unos vode od 2 do 3 litra. Da li se u to računa na primer: limunada, sok od cvekle, supa ili čaj? 

  Odgovoreno: 10. 02. 2019.
  • Da, unos tečnosti se računa iz svih izvora. Međutim, kada određujemo ukupan unos tečnosti na dnevnom nivou ne treba se držati generalnih preporuka. Potreba za unos tečnosti varira u zavisnosti od načina života (sedentarni ili aktivni), okruženja u kome živimo (topliji krajevi ili oni gde je vlažnost vazduha velika diktiraju veći unos tečnosti), opšte zdravstveno stanje (ukoliko određena bolest izaziva dehidrataciju, veći unos tečnosti je neminovan).

   Da bi nam organizam bio dobro hidriran pored adekvatnog unosa tečnosti moramo imati i adekvatne nivoe elektrolita (natrijum, kalijum, kalcijum, magnezijum, hidrogen fosfat, hlorid). Količina elektrolita u telu se proverava analizom krvi i urina, kao i merenjem bubrežnih funkcija. Do disbalansa elektrolita mogu dovesti brojni faktori kao što su povraćanje, dijareja, pojačano znojenje, bolsti bubrega i jetre, korišćenja nekih lekova kao što su diuretici itd.

   Simptomi dehidratacije i disbalansa elektrolita su:

   - umor i slabost u mišićima

   - grčevi i slabost u mišićima

   - nedostatak apetita

   - vrtoglavica

   - nadutost, zatvor

   - prebojenost mokraće (jako žuta do braon)

   Kao što možete da zaključite ishrana igra veliku ulogu u pravilnoj hidrataciji. Obogatite ishranu sa što više povrća, voća (umereno), orašastih plodova, pečuraka, morskim pldovima, rečnom ribom itd. Naravno, pored hrane, iz koje ćemo dobiti elektrolite i manji deo tečnosti, potrebno je piti vode, odakle dolazi i najveći deo unosa tečnosti. Kao dodatni izvori tu su čajevi, supe, čorbe, blendirano voće i povrće itd.

   Kao i uvek, da bih mogao da vam preporučim lični plan ishrane sa odgovarajućom hidtracijom morao bih da znam precizne ulazne podatke, od analiza krvi  do lokacije gde živite


Prikazano 1-5 od ukupno 1374 pitanja