Pitajte doktora

Najnoviji odgovori (76079)

 1. Tablice kažu da je max. Puls pri vežbanju 220-god. Života, ali da je bolje uraditi neki test, npr; posle 1500m brzog hoda izmeriti puls pa u zavisnosti od utreniranosti dodati 50 (60, 70) otkucaja. Neutrenirana osoba će posle testa (napora) imati veći puls od utrenirane, pa ispada i da je dozvoljeni max. Puls pri vežbanju veći. Kako da odredim max. Puls. Pozdrav od neutreniranog.

  Odgovoreno: 25. 06. 2013.
  • Poštovani,
   Pojam maksimalnog pulsa je relativna stvar i služi za izračunavanje takozvane maksimalne srčane frekvence za životnu dob. Bez obzira što ste vi, kako kažete, neutrenirani, vaš maksimalni puls se odredjuje 220- godine života.
   s druge strane, vaše vežbanje ne treba da se nalazi nikako u zoni maksimalnog pulsa. Najnovije evropske preporuke o sportskoj aktivnosti kod rekreativaca traže kardiološki pregled i za rekreativce, a posebno ukoliko imate više od 40 godina i sedenterni stil života. Maksimalni nivo opterećenja najbolje je odrediti testom opterećenja, kojim bi se procenio vaš stepen utreniranosti, isključila eventualna patološka stanja i dala preporuka o načinu, vrsti, trajanju i nivou fizičkog opterećenja.
   Pozdrav

 1. Postovani, hteo bih da vas pitam da li me stetno uzimanje e/c/a (efendrin kofein aspirin) za mrsanje? Posebno me interesuje da li je efendrin opasan, posto nemam nikakvih problema sa srcem a treniram. Hvala.

  Odgovoreno: 24. 06. 2013.
  • Poštovani,
   Navedena kombinacija medikamenata je vrlo opasna i može indukovati značajne aritmije. I kofein i efedrin samostalno deluju aritmogeno i to je razlog što se ne savetuju srčanim bolesnicima, odnosno osobama sa poremećajima srčanog ritma. S obzirom da u fizičkom naporu koji imaju sportisti srčani mišić ima vrlo velike zahteve za kiseonikom, sa navedenom kombinacijom medikamenata se mogu indukovati vrlo opasne aritmije. Upravo kombinacija kofein/efedrin je bila uzrok ozbiljnih aritmija kod jednog našeg sportiste.
   redukcija telesne težine se može postići izbalansiranom ishranom i fizičkom aktivnošću i upravo je ovo jedini sigurni put ka uspešnom mršavljenju. Savetujem vam da se javite nekom nutricionisti, efekti će biti vidljivi vrlo brzo, vi ćete biti zadovoljni, a vaše zdravlje neće biti narušeno.
   Pozdrav

 1. Poštovani, sin mi igra rukomet već 7 godina, ima treninge svaki dan osim četvrtka, ide u školu a treninzi su normale dužine sat i pol, znači ništa posebno. Sve je bilo u redu ali je prije mjesec dana na sistemackom za odlazak na školsko natjecanje nađen tlak 153/72, nakon čega je otišao drugi dan i mjereno je 140/76, takvi rezultati su me nagnali da ponovo povremeno mjerim tlak pa tako su vrijednosti 138/68 ili 148/64 ili 153/80, a pri tom je frekvencija srca 42 ili44 ili48 kako kad, on se osjeća odlično ali sam ja zabrinuta. Njegova želja je da se profesionalno bavi sportom ali me ovo jako zabrinjava pa vas molim da mi kažete da li i što je sad potrebo. Moram napomenuti da je od 9 mjeseca pio proteine samo nakon večernjeg treninga određenu dozu i to ne jako redovito, bilo je pauza i da je 3 tjedna pio kreatine, nakon čega se otkrio taj tlak i ja sam sve ukinula. Visok je 190/191 i težak 93 kilograma. Molim vas da mi pojasnite kako je taj tlak tako jedan visok jedan nizak, koje preglede najbolje da napravimo, da li treba neku hranu da uvedem ili neku da izbacim. Da li je to uobičajeno kod sportaša ili je jako opasno i mora prestati sa sportom? Hvala zabrinuta majka

  Odgovoreno: 24. 06. 2013.
  • Poštovani,
   Ne znam koliko godina ima vaš sin, što je vrlo važno radi tumačenja vrednosti krvnog pritiska, ali pretpostavljam da je srednjoškolac. Navedene vrednosti krvnog pritiska su iznad optimalnih i odgovaraju stanju hipertenzije odnosno prehipertenzije. Vrednosti srčane frekvence u miru kod vašeg sina govore u prilog izuzetno dobre utreniranosti. Iako fizička aktivnost blagotvorno utiče na regulaciju krvnog pritiska, poznato je da pri većoj fizičkoj aktivnosti pritisak raste i značajno je viši nego u stanju mirovanja. S druge strane, hipertenzija nije nepoznata kod sportista. Uzimanje različitih dijetetskih suplemenata može dovesti do stanja prehipertenzije odnosno hipertenzije. Neophodno je da se vaš sin javi na pregled kod sportskog kardiologa i da se posavetuje sa stručnjakom iz oblasti sportske nutricije.
   Pozdrav

 1. Pozdrav doktore. Ovako, ja sam pre svega sportista, nista profesionalno, ali volim i cesto se bavim sportom. Pre dve nedelje sam igrao kosarku uvece oko 20h, igrao sam samo u majci, nisam se ni zagrejao, pre toga nisam trcao dosta dugo. Od tog dana, pa do danas, a proslo je 2 nedelje, osecam tup bol kada udahnem duboko sa leve strane iznad rebra, a ispod plecke u tom predelu. Bio sam kod doktora opste prakse, rekao sam sta me muci, tamo su mi izmerili pritisak i bio mi je 90/140, poslo me je da radim ehg. To je bilo dobro, ali mi je rekao da snimim pluca i da uradim ksh, c-reaktivni i fibrinogen i to mi je bilo dobro, ali jos uvek imam povisen pritisak i osecam ovaj bol, da li mozete da mi kazete sta da radim? A da, cesto sam nervozan i napet, cuo sam da hoce pritisak da bude povisen i od toga, ali nikad ranije nisam imao pivisen pritisak.

  Odgovoreno: 24. 06. 2013.
  • Poštovani,
   Bol u grudima može biti uzrokovan različitim faktorima. Bol na udah nije vezan za sam srčani mišić i tipičan je za neuromišićni bol odnosno za pleuroperikardijalne athezije - priraslice. Ono što je važno u vašem slučaju je podatak da ste pri pregledu imali pritisak 140/90 mmhg, što su početne vrednosti za hipertenziju, bol u grudima može biti uzrokovan i ovim blago povišenim vrednostima krvnog pritiska. Iako fizička aktivnost blagotvorno deluje u regulaciji arterijske tenzije, u samom fizičkom naporu dolazi do "skoka" vrednosti krvnog pritiska, te možemo očekivati da je krvni pritisak u tom trenutnu kod vas bio i veći.
   u svakom slučaju neophodno je da uraditi osnovne laboratorijske analize i javite se lekaru radi dalje dijagnostike i otkrivanja uzroka bola u grudima.
   Pozdrav

 1. Poštovani, treniram već duži niz godina fudbal amaterski i posle većeg napora, ponekad, čujem otkucaje srca u ušima. Ujutru kad ustanem imam puls oko 40. Možete li mi reći zbog čega čujem te otkucaje? Hvala unapred

  Odgovoreno: 24. 06. 2013.
  • Poštovani,
   Normalna srčana frekvenca iznosi od 60-100 otkucaja u minuti. Ovo naravno ne važi za sportiste, odnosno osobe koje se redovno, već duži period, bave fizičkom aktivnošću i koje nemaju tegobe pri fizičkom naporu. 
   Srčana frekvenca u miru kod aktivnih sportista je jedan od markera utreniranosti. Jutarnja frekvenca od 40/min u miru govori o tome da kod vas postoji izrazito visok nivo utreniranosti. Ova takozvana "sportska bradikardija" je upravo jedan od segmenata sindroma poznatog kao "sportsko srce". Kada se broj otkucaja smanji, njihova snaga u pojedinačnoj kontrakciji se pojača, odnosno udarni volumen srca pri svakom otkucaju je značajno veći nego kod osoba koje se ne bave sportom. To je upravo razlog zbog koga vi ujutru ponekad imate osećaj kao da čujete te otkucaje.
   Sa odruge strane, ne treba zaboraviti da redovno bavljenje fizičkom aktivnošću, iako izuzetno povoljno utiče na zdravlje, zahteva redovne kontrole od strane lekara sportske medicine, a po potrebi i kardiologa. Vrlo je važna i vrednost arterijskog krvnog pritiska, jer upravo kod stanja hipertenzije - povišenog krvnog pritiska, mogu se takođe čuti ovi otkucaju srca. 

   U svakom slučaju, savetujem vam jednom godišnje preventivni pregled koji obuhvata osnovne laboratorijske analize, fizikalni pregled i ekg, kao i test opterećenja. Ehokardiogram je vrlo važan, ali ga nije neophodno raditi na godišnjem nivou, ukoliko ne postoje posebne indikacije.
   Pozdrav

Prikazano 1-5 od ukupno 975 pitanja