Da zakažete pregled pozovite 063 687 460

Zakažete pregled 063 687 460

Najnoviji odgovori (90996)

  1. Naime, pre 2 godine sam imao povredu u vidu udarca na fudbalu. Uradio sam ultra zvuk i magnet. Zakljucak magneta je sledeci: 1: tenovaginitis tetive m. Flexor hallucis longusa. 2: kompletna ruptura prednjeg talofubularnog ligamenta. Uradio sve moguce rehabilitacije i posle 2 godine krenuo lagano na fudbal ali i dalje noga kao da nije moja. Sta raditi?

    Odgovoreno: 12. 02. 2024.
    • Prema nalazu magneta trebalo bi uraditi artroskopiju skočnog zgloba sa zadnje strane, osloboditi tetivu m.flexor halucis longus, i potom uraditi stabilizaciju prednje-spoljne strane zgloba ( prednji talofibularni ligament).

  1. Postovani, mozete li mi reci koje su kontraindikacije za nastavu fizickog vaspitanja kod dece

    Odgovoreno: 26. 01. 2024.
    • Poštovana, 

      kontraindikacija mogu biti urođene bolesti srca, problemi sa disanjem, razvojni poremećaj kuka ili kolena 

  1. Poštovanje, profesionalna sam odbojkasica i igram u inostranstvu i skoro sam dozivela povredu kolena gde je potvrdjeno da mi je pokidan prednji ukrsteni ligament kolena. Htela bih da pitam koju metodu rekonstrukcije Vi koristite, takodje koliko traje proces oporavka i ostali detalji vezani za oporavak. Hvala u napred

    Odgovoreno: 26. 01. 2024.
    • Poštovana,

      u zavisnosti od nalaza MRI za rekonstrukciju prednjeg ukrštenog ligamenta koristim dve tehnike: rekonstrukcija grefonom tetiva semitendinozus i gracilis sa lateralnom eksraartikularnom tenodezom, ili B-T-B (grefon od ligamenta čašice). Ako je povreda udružena sa oštećenjem meniskusa, ušivam meniskus. 

      Oporavak traje prema protokolu, ugrubo rečeno: 4 nedelje hod uz štake i pun oslonac, vežbe za savijanje kolena, potom jačanje butnh mišića, vežbe balansa, propriocepcije, trčanje je dozvoljeno nakon otprilike 4 meseca, vežbe specifične za sport kojim se bavite. Povratak takmičarskom sportu zavisi od ispunjavanja kriterijuma pri testovima, opet orijentaciono oko 10 meseci.

       

      Dr Vaso Kecojević, ortopedski hirurg

  1. Poštovani, Ja imam povredu levog kolena 16 godina (dislokacija čašice uz istegnuće kolateralnog ligamenta) Za 16 godina koleno je pretrpelo ko zna koliko trauma- mikrotrauma koje ja nisam ni osetila uvek baveći se aktivno trčanjem i odbojkom, kao i teretanom samostalno (bez nekih konkretnih stručnih inputa) U oktobru sam radila ultrazvuk gde se jasno primećuje osteoartroza, malo kalcifikata, oštećenje meniskusa. Ligamenti svi u odličnom stanju. Sve u svemu, savetuje mi se suplementacija, povremene fizikalne terapije i da razmišljam o ubrizgavanju hijalurona ili plazme. Ja sam nastavila da treniram gde se striktno fokusiram na vežbe jačanja zadnje lože, kvadricepsa, medijalisa, kao i vežbe mobilnosti kukova, rotatora ramena, na vežbe za jačanje mišića leđa i trbuha zbog diskus hernie. Svaki kontakt sa odbojkom i trčanjem je eskiviran i totalno promenjen koncept nekadašnjih fizičkih aktivnosti. Mene interesuje, da li, s obzirom na stanje kolena, ja mogu ići na skijanje? Predhodno bih tretirala koleno bandažerima (flex trakama i sl) Unapred zahvalna.

    Odgovoreno: 10. 01. 2024.
    • Poštovana,

      predlažem da prvo uradite MRI kolena, da se dobije informacija o stanju mekih. UZ nije adekvatna metoda za ovu dijagnotisku.

      Postoje bandažeri za stabilizaciju čašice, potražite ih u radnjama koje prodaju medicinska pomagala.

      Postoji i mogućnost operativne stabilizacije čašice. NAravno prethodno je potreban pregled.

  1. Dobar dan! Prilikom treninga osetila sam u levom listu jak bol i kao da je nešto puklo, pritom, napravio se mali podliv kao modrice, to je bilo pre 6 dana. Stavljam obloge i mazem kremom za sportske povrede. Kada mirujem nista ne boli, naslanjam se na nogu, ne u potpunosti jer odredjen pokret izaziva bol i mišić kao da je blokiran šta već.Nisam išla na snimanje, planiram, jer ovo ne popušta. Šta biste mi preporučili?

    Odgovoreno: 04. 12. 2023.
    • Poštovana,

      povreda koju ste opisali može biti povreda lista potkolenice ili povreda Ahilove tetive. Trebalo bi uraditi UZ pregled i potom započeti sa terapijom.

      Dr Vaso Kecojević, ortopedski hirurg

Prikazano 1-5 od ukupno 991 pitanja