Da zakažete pregled pozovite 063 687 460

Zakažete pregled 063 687 460

Najnoviji odgovori (87789)

 1. Pre godinu dana sam pao na desno rame.bolovi su me prosli relativno brzo za nekih 7 dana,ali mi se sada u poslednja 4 meseca pojavio prolem da mi trni desni misic i da mi rame pada.Nemam bolove ali imam osecaj kao da gubim snagu na misicu dok se saka i podlaktica normalno ponAsaju.dali je to opasno i dali postoi neka metoda da se to regulise.Hvala

  Odgovoreno: 13. 07. 2020.
  • Poštovanje, verovatno da je to posledica povrede. Pretpostavka da je neki nerv pod ptitiskom, oštećen, upaljen..nezahvalno je nagađati, pa je neophodno pronaći uzrok da bi se preduzele adekvatne mere. To zahteva odlazak kod fizijatra (koji pre svega ima iskustvo u radu sa  sportistima). Zakažite pregled putem stetoskopa i ne čekajte da se problem reši sam. Ohrabrenja radi, reći ću vam samo da skoro svi problemi tog tipa su danas rešivi uz adekvatan pristup.

 1. Imam jedno pitanje za Vas ako nije problem da mi odgovorite, pre 4 meseca sam polomio nogu na utakmici, potkolenicu, po Vašem mišljenju kada bi trebalo da počnem da treniram i da se opet vratim redovnom treningu i utakmicama, takođe me interesuje kada ću lepo da trčim kao i pre eto toliko? Hvala unapred. : )

  Odgovoreno: 07. 02. 2019.
  • Poštovanje,

   niste rekli tačno prelom koje kosti je u pitanju, tibia ili fibula ili obe? Da li je bio otvoreni ili zatvoreni prelom, da li su bili oštećeni krvni sudovi?

   Što se tiče oporavka, tj. vraćanja ekstremita u funkciju, potreban je 3 puta duži period od perioda u kome je ekstremitet bio imobilisan. Pa ukoliko je noga bila imobilisana 4 nedelja, biće potrebno 12 nedelja za povratak noge u funkciju uz adekvatnu fizikalnu terapiju. 

   U početku treba jačati okolne mišiće potkolenice kako bi kosti potkolenice imale što bolju podršku. U tom smislu treba raditi vežbe za gastocnemius i soleus (mišići sa zadnje strane noge), kao što su stojeće i sedeće podizanje na prste. Zatim, vežbe za peroneus longus i brevis (mišiće sa spoljne strane potkolenice) koje angažujemo everzijom stopala (podizanje spoljne ivice stopala ka spolja) i okretanjem stopala u polje (odvođenje). I na kraju vežbe za mišiće koji učestvuju u dorzalnoj fleksiji (pregibanje), podizanju unutrašnje strane stopala ka untra (inverzija) i okretanju stopala ka unutra (privođenje) - tibialis anterior i posterior i extensor halucis longus. Naveo sam samo veće mišiće, međutim opisanim pokretima se angažuju gotovo svi mišići potkolenice i stopala.

   Sve ove mišiće treba jačati u funkciji pokretača (aktivno, kroz pokrete) i u funkciji stabilizatora (pasivno, bez pokreta u zglobu ali gde neka spoljna sila deluje u suprotnom smeru od smera u kome deluje sila mišića). U početku sa vrlo laganim opterećenjem koje sa progresivno povećava. Kao opterećenje se koristi sopstvena težina, elastične trake, peškir ili neki drugi rekvizit koji moze da klizi po podlozi. Pored ovih vežbi kreće se hodanjem, koje se kasnije nastavlja u brzi hod i pravolinijsko trčanje.

   Dužina oporavka je individualna stvar. Ukoliko se odradi dobra imobilizacija i kasnije fizikalna sa svim ovim vežbama, otprilike bi tri meseca bila dovoljna za potpuni povratak funkcije.

   Ishrana takođe može ubrzati oporavak. Nije naučno dokazano ali praksa je pokazala ukoliko se u tom periodu konzumira hrana koja utiče na proizvodnju provitamina D (skuša, losos) ili izlaganje suncu u tu svrhu ili suplementacijom i hrana bogata vitaminom K2 (guščja dzigerica, jaja, kefir, kombuha, bri, gauda, prokelj) ili suplementacijom, oporavak je brži. Mada ovo se treba praktikovati i kod zdravih ljudi, kao prevencija osteoporoze jer generalno utiče na mineralizaciju kostiju. Unos ova dva vitamina treba biti u isto vreme, u istom obroku.

 1. Tablice kažu da je max. Puls pri vežbanju 220-god. Života, ali da je bolje uraditi neki test, npr; posle 1500m brzog hoda izmeriti puls pa u zavisnosti od utreniranosti dodati 50 (60, 70) otkucaja. Neutrenirana osoba će posle testa (napora) imati veći puls od utrenirane, pa ispada i da je dozvoljeni max. Puls pri vežbanju veći. Kako da odredim max. Puls. Pozdrav od neutreniranog.

  Odgovoreno: 25. 06. 2013.
  • Poštovani,
   Pojam maksimalnog pulsa je relativna stvar i služi za izračunavanje takozvane maksimalne srčane frekvence za životnu dob. Bez obzira što ste vi, kako kažete, neutrenirani, vaš maksimalni puls se odredjuje 220- godine života.
   s druge strane, vaše vežbanje ne treba da se nalazi nikako u zoni maksimalnog pulsa. Najnovije evropske preporuke o sportskoj aktivnosti kod rekreativaca traže kardiološki pregled i za rekreativce, a posebno ukoliko imate više od 40 godina i sedenterni stil života. Maksimalni nivo opterećenja najbolje je odrediti testom opterećenja, kojim bi se procenio vaš stepen utreniranosti, isključila eventualna patološka stanja i dala preporuka o načinu, vrsti, trajanju i nivou fizičkog opterećenja.
   Pozdrav

 1. Postovani, hteo bih da vas pitam da li me stetno uzimanje e/c/a (efendrin kofein aspirin) za mrsanje? Posebno me interesuje da li je efendrin opasan, posto nemam nikakvih problema sa srcem a treniram. Hvala.

  Odgovoreno: 24. 06. 2013.
  • Poštovani,
   Navedena kombinacija medikamenata je vrlo opasna i može indukovati značajne aritmije. I kofein i efedrin samostalno deluju aritmogeno i to je razlog što se ne savetuju srčanim bolesnicima, odnosno osobama sa poremećajima srčanog ritma. S obzirom da u fizičkom naporu koji imaju sportisti srčani mišić ima vrlo velike zahteve za kiseonikom, sa navedenom kombinacijom medikamenata se mogu indukovati vrlo opasne aritmije. Upravo kombinacija kofein/efedrin je bila uzrok ozbiljnih aritmija kod jednog našeg sportiste.
   redukcija telesne težine se može postići izbalansiranom ishranom i fizičkom aktivnošću i upravo je ovo jedini sigurni put ka uspešnom mršavljenju. Savetujem vam da se javite nekom nutricionisti, efekti će biti vidljivi vrlo brzo, vi ćete biti zadovoljni, a vaše zdravlje neće biti narušeno.
   Pozdrav

 1. Poštovani, sin mi igra rukomet već 7 godina, ima treninge svaki dan osim četvrtka, ide u školu a treninzi su normale dužine sat i pol, znači ništa posebno. Sve je bilo u redu ali je prije mjesec dana na sistemackom za odlazak na školsko natjecanje nađen tlak 153/72, nakon čega je otišao drugi dan i mjereno je 140/76, takvi rezultati su me nagnali da ponovo povremeno mjerim tlak pa tako su vrijednosti 138/68 ili 148/64 ili 153/80, a pri tom je frekvencija srca 42 ili44 ili48 kako kad, on se osjeća odlično ali sam ja zabrinuta. Njegova želja je da se profesionalno bavi sportom ali me ovo jako zabrinjava pa vas molim da mi kažete da li i što je sad potrebo. Moram napomenuti da je od 9 mjeseca pio proteine samo nakon večernjeg treninga određenu dozu i to ne jako redovito, bilo je pauza i da je 3 tjedna pio kreatine, nakon čega se otkrio taj tlak i ja sam sve ukinula. Visok je 190/191 i težak 93 kilograma. Molim vas da mi pojasnite kako je taj tlak tako jedan visok jedan nizak, koje preglede najbolje da napravimo, da li treba neku hranu da uvedem ili neku da izbacim. Da li je to uobičajeno kod sportaša ili je jako opasno i mora prestati sa sportom? Hvala zabrinuta majka

  Odgovoreno: 24. 06. 2013.
  • Poštovani,
   Ne znam koliko godina ima vaš sin, što je vrlo važno radi tumačenja vrednosti krvnog pritiska, ali pretpostavljam da je srednjoškolac. Navedene vrednosti krvnog pritiska su iznad optimalnih i odgovaraju stanju hipertenzije odnosno prehipertenzije. Vrednosti srčane frekvence u miru kod vašeg sina govore u prilog izuzetno dobre utreniranosti. Iako fizička aktivnost blagotvorno utiče na regulaciju krvnog pritiska, poznato je da pri većoj fizičkoj aktivnosti pritisak raste i značajno je viši nego u stanju mirovanja. S druge strane, hipertenzija nije nepoznata kod sportista. Uzimanje različitih dijetetskih suplemenata može dovesti do stanja prehipertenzije odnosno hipertenzije. Neophodno je da se vaš sin javi na pregled kod sportskog kardiologa i da se posavetuje sa stručnjakom iz oblasti sportske nutricije.
   Pozdrav

Prikazano 1-5 od ukupno 977 pitanja