Pitajte doktora

Najnoviji odgovori (76079)

  1. Poštovni, 

    Ovo su rezultati krvi mog sina koji ima 13 godina. Jako je izrastao, 189 cm, težina 77 kg. Zabrinuta sam zbog povećanog broja eritrocita. Eritrociti 5.96,  hemoglobin 15, hematokrit 0.454, mvc 76.2, mch 25.4, mchc 333, rdw 12.7,  trombociti 286, mpv 7.9, pct 0.226, pdw 15.9,  leukociti 7.2, neutrofili 3.2, limfociti 3.0, monociti 0.80, eozinofili 0.2, bazofili 0. 

    Odgovoreno: 20. 12. 2017.
    • Poštovana,

      Značilo bi da napišete kakvi su bili rezultati u prethodnim laboratorijskim nalazima urađenim npr. unazad godinu dana. Interesuje me da li je postojala mikrocitoza (smanjeni mcv i mch) i u prethodnim nalazima.
      Osim vitamina C u obliku voća i povrća, za sada bez ostale terapije. Ukoliko nemate starije nalaze uradite nove za jedan mesec i javite se. Ne brinite.

      Pozdrav

  1. Poštovani, 

    Imam 39 godina. Pre 20 meseci sam se porodila 2. put. U trudnoći sam imala niske vrednosti feritina, pa sam pila u početku 2 x 1 Heferol, a kasnije 1x1. Zbog izraženog dugotrajanog opadanja kose dermatolog mi je savetovao da uradim ponovo feritin i on je sada 26 (ref. vrednosti 13-150). Gvožđe je rađeno u prethodnih godinu dana u 2 navrata i bilo je u okviru referentnih vrednosti. Da li se ovo smatra sniženim vrednostima i zahteva terapiju? 

    Odgovoreno: 20. 12. 2017.
    • Poštovana,

      Niste napisali vrednosti parametara krvne slike. Uradite laboratorijske nalaze koji uključuju kompletnu krvnu sliku, tibc, uibc, feritin, gvožđe i javite se sa nalazima.

      Pozdrav

  1. Poštovani, 

    Preboljela sam duboku vensku trombozu 2015. godine. Sada se spremam na operaciju vanjske vene koja je uzrokovala trombe u dubokoj. Za klasičan operativni zahvat je predviđena profilaksa Fragmin 5000 injekcijama tri dana prije zahvata i nakon toga do potpune mobilizacije, a zatim terapija martefarinom zbog ranije duboke tromboze. Da li je tri dana prije zahvata previše dobiti injekcije Fragmina, obzriom da će zahvat biti rađen u spinalnoj anesteziji. Zabrinula me mogućnost dobivanja epiduralnog hematoma kao i mogućnost iskrvarenja, a sa druge strane moram biti oprezna zbog ponovljenih mogućih tromba kojima sam sklona. Operacija je 22. 12. 2017., znači slijedeći tjedan! 

    Odgovoreno: 20. 12. 2017.
    • Poštovana,

      Postupite kako Vam je Vaš lekar propisao i nemojte brinuti. Radi se o injekcijama niskomolekularnog preparata heparina koji je vrlo bezbedan, a posebno za vas koji već imate dijagnostikovan problem.

      Pozdrav

  1. Poštovani, 

    Molim Vas da mi rastumačite analize krvi. Eritrociti 4, 78, hemoglobin 146, uibc 52, 8, fe 9, 34, tibc 62, 14, feritin 15. Da li neophodno uzimanje preparata gvožđa, obzirom da je nivo fe 9 ali je feritin blizu donjoj granici? 

    Hvala

    Odgovoreno: 30. 05. 2017.
    • Poštovana,

      Niste napisali kakva je vrednost mcv, mch, hematokrita i saturacije transferinom! U svakom slučaju, za sada, uzimajte optimalnu količinu prizvoda tipa mesa, jaja, voća i povrća, manje testa i provodite više vremena na svežem vazduhu, bez korišćenja preparata gvožđa. Za 1 mesec prekontrolišite krvnu sliku i sa navedenim parametrima.

      Pozdrav

  1. Poštovani,

    Javljam Vam se ponovno u nadi da ću ovaj put dobit odgovor. Žensko sam i imam 26 godina. 
    Prije godinu dana borila sam se sa upalom oba uha i gljivicama. Skoro mjesec dana je trajalo to stanje. Tada sam primjetila dvije kvržice na vratu, jednu sa desne, drugu sa lijeve strane. Mekane su, pokretne, ali nikad se nisu povukle.
    Prije mjesec dana osjetila sam bol u vratu, da bih tada napipala dva mala čvorica ispod vilice. Dva dana nakon toga počelo me grlo bolit. To je trajalo sve skupa nekih 5 dana. Otišla sam da proverim nalaz krvi i bilo je sve u redu. 
    Radila sam i uz vrata i rezultati su sledeći: uredan sonografski nalaz vaskularnih struktura vrata, štitne žlijezde i žlijezda slinovnica. Submentalno, obostrano, submandibularno, angularno i retromandibularno te u lateralnim regijama vrata na prijelazu u nuhalnu regiju više manjih reaktivno upalnih nesuspektnih limfnih žlijezda 7×3 mm do 14. 8×8.7 mm. 
    Malo me uplašio taj nalaz, najviše zbog tih limfnih čvorova koji su godinu dana tu. Smatram da su se već trebali povuć. Molim Vas za Vaše mišljenje. Trebam li otić na punkciju tih čvorova? Napraviti nekakve pretrage još? 
    Krvna slika je tri puta rađena u zadnjih godinu dana, svaki puta sve u redu ali ja svejedno osećam veliki strah jer po nalazu sam ja sva u limfnim čvorovima. 

    Odgovoreno: 09. 05. 2017.
    • Poštovana,

      Ultrazvučni nalaz mekih tkiva vrata opisuje reaktivne limfne noduse. Dobro je da su laboratorijski nalazi uredni. Niste opisali prvi ultrazvučni nalaz, ako ste uradili, da bi se napravila usporedba. Proverite stanje zuba i uopšte regije usne duplje, obavite još jednom pregled otorinolaringologa. Najverovatnije se radi o fokusu zbog koga reaguju limfni nodusi. Pratite kako se osećate, da li imate subfebrilne temperature, pad u telesnoj težini, noćno znojenje, svrab po telu. Javite mi se sa kontrolnim nalazima.

      Pozdrav

Prikazano 1-5 od ukupno 807 pitanja