Da zakažete pregled pozovite 063 687 460

Zakažete pregled 063 687 460

Najnoviji odgovori (89434)

 1. Molim vas dali bih mogli da mi pomognete i da mi kazet listu dozvoljenih i ne dozvoljenih lekova kod bolesti porfirije? Trazio sam po internetu svuda ali nisam mogao nigde da pronadjem, interesujeme jer mi majka boluje od porfirije pa bih vas zamolio ako mozete da mi pomognete da saznam to. Unapered vam se puno zahvaljujem i nadam se da da cete mi pomoci.

  Odgovoreno: 28. 08. 2023.
 1. Imam porfiriju, pod kontrolom je vec pet godina. Danas sam radila kompletnu krvnu sliku. Malo me je zbunilo trigleciridi 1, 73 holesterol 5, 90 alt 51 interesuje me da li takav nalaz moze da pokrene porfiriju. Hvala

  Odgovoreno: 28. 08. 2023.
  • Tokom napada porfirije može da dođe do skoka transaminaza.  Ipak, savetujem Vam kontrolu gastroenterologa jer je u pacijenata sa akutnom intermitentnom porfirijom učestalost raka jetre nešto veća.

 1. Poštovani doktore Popoviću, Eržebet Mesaroš se zovem, 1989 ustanovljena porphyria hepatica acuta DALK prof dr.M.Živanović, na klinici za interne bolesti.Od tada nekih ozbiljnijih problema nisam imala.što se porfijije tiče. Napominjem da sam lekove maksimalno izbegavala, 2001. god mi je ustanovljena dijagnoza "adenocarcinom metastatikum ovaril" i urađena mi je totalna histerektomija. Zračena sam bez hemoperapije. Sada mi se pojavio problem sa polineuropatijom. Bila sam na ispitivanju na neurologiji Novom Sadu. sa preporukom da koristim lek Berltion.i vitamin B 12. Meni bi trebao neki stručni savet a i stručno mišljenje lekara koji se bavi porfirijom za dalji tok lečenja. Niko od lekara me do sada nije uputio kod lekara koji se bavi tom bilešnju niti je tražio dodatne analize za porfiriju, pa tako ni sada dok sam boravila u bolnici. rođena sam 1952 godine u Bečeju gde i živim, posle operacije 2001 godine su me penzionisali, invlaidski sam penzioner. ž Molim vas za vaš komentar, Hvala puno

  Odgovoreno: 28. 08. 2023.
 1. Dobar dan profesore. Ja bih Vas zamolila ako biste mi mogli reci na koji nacin bih mogla testirati svog sina na porfiriju. Moja majka i svi moji ujaci su imali porfiriju. Jedan ujak je umro jer je uveden u anesteziju pri operaciji slepog creva. Mene su 83.godine testirali i navodno da nemam. Ja ne znam da li ja mogu biti nosioc tog gena i da li mogu to preneti na svoje dete i kako bih mogla svog sina testirati da znamo ima li porfiriju ili nema. Srdacan pozdrav i svako dobro.

  Odgovoreno: 28. 08. 2023.
  • Poštovana gospodjo, potrebno je testirati na porfiriju ne samo Vas i Vaše dete nego i Vašu braću i sestre kao i decu Vaših ujaka jer je akutna intermitentna porfirija i njoj slične porfirije bolest koja se prenosi autozomno dominantno, dakle pored bolesnika još jedan od roditelja, kao i polovina bolesnikove braće i sestara i polovina dece moraju imati porfiriju. Pošto su porfirini u mokraći van napada povišeni samo u jedne trećine bolesnika sa porfirijom, određivanjem porfirina u urinu dijagnoza porfirije može postaviti samo u jedne trećine bolesnika. Drugim rečima ako su porfirini u urinu normalni to ne znači da neko nema porfiriju. Niste naveli koliko ste godina imali kada su Vam određivani porfirini u urinu, u principu porfirini u urinu bolesnika sa porfirijom počinju da rastu tek u pubertetu. U svakom slučaju najbolje bi bilo da se Vašem sinu uradi genetska analiza na porfiriju koja se može uraditi u privatnoj laboratoriji www.atg.rs   

     Možete se javiti i meni pošto se bavim porfirijom, ja radim u poliklinici Rončević u Beogradu-pregled se može zakazati preko stetoskop.info  Srdacan pozdrav, dr Kažić. 

    

 1. Dobar dan . Od decembra 2021 nakon vađenja krvi gvožđe mi je bilo 5 a hemoglobin 116,do juna 2022 gvožđe mi je poraslo na 8 a hemoglobin mi je ostao isti. tada u junu sam uradila kolonoskopiju i ustanovljena su mi nervozna creva i uradila sam i fob nije bilo krvarenja. Posto sam u poslednje vreme osecala malaksalost, vrtoglavice, mucnine,bezvoljnost, uradila sam krvnu sliku i gvožđe mi je 9.8 , hemoglobin 120 a feritin 8. Molim vas za savet ? Da li je to opasno i zasto se to desilo?

  Odgovoreno: 28. 07. 2023.

Prikazano 1-5 od ukupno 830 pitanja