Prof. dr Nenad Govedarović

Prof. dr

Telefon za zakazivanje
063 687 460

Telefon za zakazivanje

Prof. dr Nenad Govedarović, Prof. dr

Telefon za zakazivanje

Oblasti medicine

Specijalizacija

Grad

Jezici

Raspored rada doktora

Telefon za zakazivanje
063 687 460

Postavite pitanje

Broj odgovorenih pitanja: 4

 1. Pštovani,
  Imam 57 godina, imala sam 2 infarkta i ugrađena su mi 2 stenta. Trenutno pijem 9 lekova. Pijem aspirin, zilt i redizorg, da li oni mogu da izazovu povećanje broja leukocita? Takođe, izlaze mi modrice po telu, pa me zanima da li to ima neke veze sa k rvnom slikom?
  Hvala

  Odgovoreno: 06. 05. 2009.
  • Prof. dr Nenad Govedarović

   Poštovana,
   1) navedeni lekovi direktno ne mogu da utiču na broj belih krvnih zrnaca. 2) što se tice modrica postoje brojni razlozi za to. Generalno, ako je broj krvnih pločica ( trombocita snižen), to može biti razlog, ali i njihova poremećena funkcija pri normalnom broju izazvana pomenutim lekovima može biti razlog za nastanak sp ontanih podliva. U nastavku, postoje poremećaj faktora zgrušavanja krvi koje ovi lekovi mogu izazvati, ali se to ne dokazuje na osnovu krvne slike već t estovima hemostaze. U svakom slučaju, posavetujte se se lekarom koji vam je propisao navedene lekove kako bi vas uputio da potrebne laboratorijske analize.
   Pozdrav

 1. Poštovani,
  Prognoze za krupnoćelijski b limfom?
  Hvala

  Odgovoreno: 06. 05. 2009.
  • Prof. dr Nenad Govedarović

   Poštovani,
   Krupnoćelijski nehogkinski limfom b_tipa u osnovi spada u limfome visokog stepena rizika, odnosno loše prognoze. Pojavom tumor-specifičnih terapijskih agenasa u poslednjih 10-tak godina, njihova prognoza se jako poboljšala. Ipak, prognoza bolesti se određuje na osnovu individualnog profila, za svakog bolesnika i zavisi od uznapredovalosti oboljenja izračunatog preko kliničkog stadijuma bolesti i s pecifičnih laboratorijskih markera koji govore u prilog progresije odnosno neaktivnosti bolesti.
   Pozdrav

 1. Što je ana (hep2 substrat, igg) dalje piše: ne detektuje se, mrljasti (3+) . Ima li terapije za ovaj moj problem. Od 1973. God. Me liječe od tromboflebitisa donjih ekstremiteta, a tek sada, kada ne mogu da hodam duže od 50m. Traže ove rezultate od imuniloga. Lijek sintrom 4 (italijanski) nije mogao da mi razrijedi krv sa uzimanjem 1/2 tablete dostizao sam prokrvljenost do 1, 50, a sa uzimanjem 3/4 tablete prokrvljenost se kretala od 3, 8 do 4, 0. Krv mi je gusta i nije crvena, već kao da je prljavo crna. Budite ljubazni pa mio odgovorite, imate moj mail. Zahvalan lainović

  Odgovoreno: 05. 05. 2009.
  • Prof. dr Nenad Govedarović

   Ana je skracenica za antinuklearna antitela, cija pozitivnost moze govoriti u prilog izvesnih autoimunih oboljenja. Uz pozitivnost nekih drugih analiza (lac, protein c, protein s, kct, d-dimer, faktor v leiden mutacija) , moze govoriti u prilog postojanja sklonosti trombozama - dakle "trombofiliji", sto zahteva iscrpno ispitivanje u nekoj od laboratorija za hemostazu. U istoriji bolesnika, obicno postoje podaci o trombozama u mladjem zivotnom dobu, ucestalim trombozama, na netipicnim mestima za ovu bolest. Samo lecenje zapaljenja vena - "trombflebitisa" spada u domen vaskularnog hirurga.

 1. Poštovani,
  11. Marta sam operisala karcinom dojke. Analiza krvi na dan 04.05.09. Je sledeca: leukociti 6.2 ereitr 3.87 hemoglobin 118 hematokrit 0.36 mcv 93 mch 30.4 mchc 32.8 trombociti 316 tum marker 10.1 da li je moja krvna slika ok s obzirom na nedavnu operaciju?
  Hvala unapred.

  Odgovoreno: 04. 05. 2009.
  • Prof. dr Nenad Govedarović

   Poštovana,
   Vaša krvna slika je u granicama fizioloških vrednosti za ženski pol. Sto se tiče tumorskog markera, on ne spada u parametre krvne slike i najbolje je da se u nastavku obratite onkologu.
   Srdačan pozdrav
Zakažite pregled kod Prof. dr Nenad Govedarović