Akutne leukemije

Akutne leukemije su maligne bolesti hematopoeznog sistema. Karakterišu se nenormalnim razmnožavanjem neke od ćelija limfoidne ili mijeloidne loze, povećanjem broja belih krvnih zrnaca u perifernoj krvi i povećanjem mase leukocita u organizmu. Jedan od najčešćih oblika je akutna limfocitna leukemija. Ona napreduje vrlo brzo i može se javiti i kod odraslih i kod dece. Vrlo teško se dijagnostikuje, a rani simptomi mogu biti slični gripu ili drugim čestim bolestima. Leukemije čine 10% među kancerima, a u dece akutna limfoblastna leukemija je najčešće maligno oboljenje. Godišnje, od raznih oblika leukemija oboli približno 13 osoba na 100 000 stanovnika.

Simptomi

Kao posledica akutne limfocitne leukemije javlja se anemija, granulocitopenija i trombocitopenija. Usled anemije javlja se bledilo kože, a bolesnici se žale na malaksalost, otežano disanje, lako zamaranje i vrtoglavicu. Ukoliko postoji uvećana slezina, anemija je delom posledica i pojačane razgradnje eritrocita u uvećanoj slezini. U starijih osoba može se ispoljiti pojavom angine pektoris ili edema pluća. Kod većine slučajeva mogu se javiti i nespecifični simptomi poput povišene telesne temperature, bola u kostima ili zglobovima, oteklina limfnih čvorova, lako nastajanje modrica, krvarenja iz desni, krvarenja iz nosa

Dijagnoza

Dijagnoza se postavlja pregledom razmaza perifeme krvi i citološkim pregledom kostne srži. Nalaz velikog broja blasta u perifemoj krvi, anemija i trombocitopenija ide u prilog akutne leukemije. Dijagnoza se potvrđuje pregledom kostne srži i nalazom preko 30% blasta u njoj.

Laboratorijski nalaz

U perifemoj krvi postoje anemija, granulocitopenija i trombocitopenija. Broj leukocita može da bude smanjen, normalan ili povećan. Ukoliko rezultati ispitivanja krvi pokazuju abnormalnosti, lekar može uraditii biopsiju koštane srži. On takođe može izvršiti spinalnu punkciju i uzeti uzorak likvora. Lekar posmatra tečnost pod mikroskopom kako bi ustanovio jesu li prisutne ćelije leukemije, tek tada može reći o kakvoj se leukemiji radi i planirati najbolje moguće lečenje.

Lečenje

Mogućnost izlečenja zavisi od izgleda ćelija leukemije pod mikroskopom, koliko se leukemija proširila,  životnoj dobi bolesnika i njegovom opštem zdravstvenom stanju. Cilj lečenja je remisija malignog tumora, a to se postiže kad su nalazi periferne krvi i koštane srži normalni. Akutna limfocitna leukemija leči se kombinacijom hemoterapije i citostatika.

Prevencija

U većini slučajeva uzročnik nastanka leukemije je nepoznat, pa je teško pronaći pravilan preventivni modus. Ipak savetuje se minimalno izlaganje otrovima, zračenju i hemikalijama, kao i pravilna ishrana u cilju što boljeg imunog odgovora organizma na štetne agense.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 4

 1. Sasa 22.12.2021

  Interesuje me,kakve su metode lečenja i koliko su uspešne,a konkretno radi se o akutnoj leukemiji?Ukoliko mi odgovorite,unapred vam se zahvaljujem na odgovoru!Pozdrav


 2. Nebojša 27.11.2021

  Već nekih 7 godina imam bolove u zglobovima kičme,ima povećani broj crvenih krvnih zrnaca eritrocita,ali su manjeg obima od normalnog i anemičan sam imam vrtoglavice.Šta bi to moglo biti?


 3. Milanka Mrvsljević 26.08.2021

  Divno je znati nešto o ovome obzirom da, sam cio život anemičns


 4. ljiljana 24.01.2021

  Imam unuka 1 icerimeseca cestomu id ekrviznosa vodilismoga kod lekara analize dore ;sta je alarmantno


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde