Anemija usled nedostatka gvožđa

Ova grupa anemija se ubraja u najčešće anemije, javlja se u svim životnim dobima, ali najčešće u pubertetu, kod žena u reproduktivnom periodu i kod pothranjenih osoba.

Uzrok nastanka

Deficit gvožđa u organizmu može da nastane usled povećanog gubitka gvožđa (hronična, mala krvarenja iz digestivnog trakta, čir, hijatusna hernija, divertikuloza, tumori digestivnog trakta, produžena menstrualna krvarenja, tumori materice, paroksizmalna noćna hemoglobinurija), loše apsorpcije (ahlorhidrija, odstranjenje želuca, resekcija želuca, celijačna bolest), povećane potrebe (pubertet, trudnoća, dojenje) i nedovoljnog unošenja gvožđa hranom.

Klinička slika

Bolest počinje postepeno, tegobe počinju pri naporu - javlja se umor, malaksalost, razdražljivost i otežano disanje, lupanje srca, glavobolja, otežano gutanje. Fizičkim pregledom uočavaju se bledilo kože i sluzokoža, atrofija sluzokože jezika, angularni stomatitis, koilonihija (lomljivost noktiju), kosa je suva, lomljiva, istanjena i lako opada. Bolesnici su manje otporni i imaju češće infekcije disajnih i urinarnih puteva. Relativno često se javljaju neuralgije i vazomotorni poremećaji, koji se gube sa korigovanjem anemije.

Dijagnoza

Postavlja se na osnovu anamneze, kliničke slike, pregleda periferne krvi (smanjenje broja eritrocita, vrednosti hemoglobina i hematokrita), pregleda kostne srži, biohemijskih ispitivanja (određivanje gvožđa i feritina u serumu), testa oralnog opterećenja gvožđem, desferalskog testa, izotopskih ispitivanja.

Lečenje

Sastoji se od primene preparata gvožđa peroralnim ili parenteralnim putem. U teškim oblicima ponekad je potrebno primeniti transfuzije koncentrovanih eritrocita. Naravno, neophodno je lečenje etiološkog uzroka anemije.
Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 9

 1. Aleksandra 28.02.2012

  Anemična sam od svoje 13. godine, a sada mi je 29 godina. Imam manjak gvožđa. Sve se vrati u normalu dok pijem terapiju ili dok ishranom dovedem gvožđe do neke normalne granice, ali čim prestanem sa terapijom opet se sve vrati na staro. Danas sam radila nalaze i hgb je 94. Doktorka me je poslala kod hematologa da utvrdi gde gubim to gvožđe i kako, U dve trudnoće hgb je bio 82.


 2. Jadranka 18.02.2011

  I ja se pridružujem ovim anemičnim osobama. Mogu reći samo da je ovo baš jezivo. Osećam takvo lupanje srca, zamor pri penjanju uz stepenice, non stop sam umorna, spava mi se, imam podočnjake, non stop vrtoglavice. Probaću jedan prirodni lek. Narendaju se iste količine cvekle, šargarepe, jabuke i bele rotkve i našte se uzima 40 dana.


 3. Branka 03.11.2010

  Moja ćerka ima anemiju. Feroglobin sirup se pokazao odličnim (bez nus pojava) i može se nabaviti u apotekama. Cena je oko 10 eura. U sebi sadrži i vitamin b12 i cink - neophodane u tretiranju ove bolesti (pored folne kiseline i c vitamina).


 4. Vera 15.12.2009

  Anemija je veoma teška bolest. Koristila sam mnoge lekove. Neki su mi pomagali, a neki ne. Trenutno koristim ferum lek i on mi pomaže.


 5. Jasmina 04.12.2009

  Anemija je podmukla bolest usled koje oboljeva cio organizam ako se ne liječi. Veoma je bitno da se uz željezo uzima vitamin C koji će željezo da veže u krv. Ono što je malo poznato je takođe da uzimanjem željeza oralno oštečujete zube, želudac i crijeva odnosno komplet probavni trakt, ako to nisu prirodne vrste željeza. Iz ličnog iskustva bih mogla veoma mnogo da kažem ali zbog ograničenosti prostora samo toliko da kažem da sam pronašla prirodno željezo i c-vitamin koji ne oštećuje dodatno organizam a ja sam izliječila anemiju koju sam do tada liječila punih 5 godina neuspješno. Od svih mogućih problema sa probavom, zamaranjem, ubrzanim radom srca, gušenjem koje sam imala u anemiji nije ostalo ništa kad sam riješila uzrok tih problema tj. anemiju. Obzirom da je željezo prenosnik kisika po kompletnom organizmu jako je bitno da ga ima dovoljno i da se popune tzv. rezerve u ćelijama, a ja sam to postigla vitaminima koje sam uzimala samo jednom dnevno.


 6. Senka 21.10.2009

  Ja sam bila anemična i imala manjak gvožđa u krvi. 2 godine sam koristila lijekove koje mi doktor preporučio, međutim ništa bolje. Čula sam za kina vino, kupila i popila jednu flašu od pola litra. Uradila sam ponovo nalaze i krv je u redu. Poslije sam ispila još jednu flašu i nakon porođaja krv odlična, evo već 10 godina.


 7. Jelena 06.10.2009

  Izrenda se par glavica cvekle, jedna jabuka, jedan limun i to se prelije medom i izmeša. Stavite u teglu i držite u frižideru. Uzima se par kašičica svaki dan, pre ručka.


 8. Sladjana 05.08.2009

  Pored folne kiseline, u toku uzimanja gvožđa, obavezan je i vitamin C, da bi se asorbovalo gvožđe u organizmu. Postoji pakovanje od 500mg i 1000mg. Preporučena dnevna doza vitamina C je 1000mg.


 9. Goca 11.07.2009

  Heferol kapsule i folan tablete su odlične za osobe sa smanjenim gvozđem.


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde