Anemija (Malokrvnost)


 

Anemija može biti veoma ozbiljno stanje koje ponekad značajno utiče na vaš život.

Kako anemija utiče na telo?

Krv se sastoji od 3 tipa ćelija (crvenih krvnih zrnaca - eritrociti, belih krvnih zrnaca - leukociti i krvnih pločica - trombociti) koje cirkulišu našim krvotokom. Eritrociti sadrže crveni i gvožđem bogati protein - hemoglobin (Hb), koji prenosi kiseonik iz pluća do svih mišića i organa našeg organizma. Normalan život i funkcionisanje je nemoguće bez kiseonika.

Anemija je stanje nedostatka crvenih krvnih zrnaca. U tom slučaju, mali broj eritrocita sadrži manje hemoglobina, zbog čega je dostava kiseonika organima kao što su mozak, srce i mišići smanjena. Na taj način kada ste anemični osećate mentalnu i fizičku slabost. Kada je broj eritrocita smanjen, srce radi brže u pokušaju da većim proticanjem krvi nadoknadi manjak kiseonika u krvi siromašnoj eritrocitima.
 

 

Uzroci anemije

Mogući uzroci anemije su:
 
 • Gubitak krvi - Brojna oboljenja (bubrega, zglobova, krvotvornih organa....)
 • Neželjena dejstava lekova
 • Neadekvatna ishrana i nedostaci vitamina i gvožđa.
 

Simptomi

Anemija se ponekad teško otkriva jer su rani simptomi veoma blagi. Zbog toga se lako zamenjuje tegobama koje se viđaju u drugim bolestima ili nakon korišćenja nekih lekova. Anemija vam može samnjiti životnu energiju do mere da vam otežava obavljanje najosnovnijih kućnih aktivnosti. Ona pogoršava tegobe koje stvaraju i druge bolesti ukoliko se međusobno udruži pa pospanost, slabost, malaksalost i drugi simptomi postaju veoma izraženi. Simptomi anemije su sledeći:
 

Kako se simptome lako zameniti simptomima koji se javljaju u drugim oboljenjima  važno je pregledati se kod lekara posebno ukoliko postoji osećaj intenzivnog zamora i drugih navedenih tegoba.

Diagnostika

Lekari utvrđuju postojanje anemije kroz razgovor sa pacijentom o njegovim tegobama (anamneza), pregledom obolelog i izradom krvne slike. Krvna slika se danas radi pomoću aparata koji daju informaciju broju eritrocita (RBC) leukocita (WBC) i trombocita (PLT). Na rezultatu krvne slike se često nalazi broj, veličina, oblik i opis još nekih fizičkih karakteristika ćelija krvi. Većina centara u Srbiji prihvatila je aparate sa engleskim skraćenicama pa ih i mi u daljem tekstu navodimo.  

RBC - predstavlja broj eritrocita od engleskog "red blood cells". Hemoglobin označen skraćenicom Hb, se nalazi u eritrocitima i učestvuje u prenosu kisonika. Vaš nivo hemoglobina je zapravo preračunata količina ove belančevine u vašoj krvi. Hematocrit ili Hct, je procenat crvenih krvnih ćelija u krvotoku. Normalne vrednosti Hb variraju od laboratorije do laboratorije ali se kreću u rasponu od  120 do 160 g/L za odrasle žene i 13 do18 g/dL za odrasle zdrave muškarce. Anemijom se smatra stanje kada nivoi Hb i Hct padnu ispod normalnih vrednosti zbog čega se javlja poremećaj funcije organa i sistema sa napred navedenim simptomima.

Lečenje

Ukoliko se anemija ne leči na vreme, teško stanje organizma može dovesti do poterebe za transfuzijama krvi. Osim toga niske vrednosti ertitrocta mogu dovesti do dodatnih zdravstvenih problema: Anemija može dovesti do preopterećenja vašeg srca i pojave srčanih tegoba, u pokušaju da popravi dopremanje kiseonika u tkiva iz krvi siromašne eritrocitima. Anemija vam može otežati mentalne procese. Kada vaš mozak ne dobija dovoljno kiseonika, biće vam teško učite, pamtite a kasnije čak i da pišete čitate ili obavljate svakodnevne poslove. Ukoliko anemija dugo traje ili se simptomi pogoršavaju sve ovo može ozbiljno i trajno narušiti vaše zdravlje.

Pristupi u lečenju su različiti i mnogo zavise od uzroka anemije. Zbog toga je posle konstatovanja da bolujete od anemije, voma značajno otkriti njen uzrok. To se može samo uz stručnu pomoć lekara koji će vam odrediti strategije lečenja kao što su promena navika u ishrani ili primena lekova. Autor ovog članka vam ne preporučuje da lečenje anemije radite na svoju ruku odnosno bez kontrole lekara.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 25

 1. Edy 24.02.2020

  Koristila sam tablete iz Nemačke Tardyferon. Pila sam svaki dan po jednu, posle ispijene kutije od 100 komada hemoglobin mi je skocio za 38 i sada mi je 141.


 2. Mali Doca 12.05.2019

  Za normalnu eritropoezu neophodno je prisustvo govžđa, vitamina B12 i folne kiseline. Nedostatak bilo koje od tri pomenute supstance dovodi do pojave anemija. U slučaju nedostatka gvožđa dolazi do poremećaja u sintezi hemoglobina i nastaju eritrociti sa nedovoljnom količinom hemoglobina, odnosno hipohromna (sideropenijska) anemija. Megaloblastna anemija, s druge strane, nastaje usled nedostatka bilo vitamina B12 bilo folne kiseline, neophodnih za replikaciju DNK. Ovaj tip anemije manifestuje se poremećajem u sazrevanju ćelija prekursora crvene krvne loze i nastankom takozvanih megaloblasta. 


 3. Anita 11.08.2018

  Poštovani/-na, možete li mi reći na koji način se može povećati nivo hemoglobina i leukocita kod onkoloških pacijenata koji su na hemoterapiji? Već smo svakakve suplemente probali i ishrana mu je veoma raznovrsna, ali nivo konstantno opada. Unapred hvala. Pozdrav.


 4. Svetlana 05.05.2015

  Moj tata je pre 15 dana primljen u bolnicu zbog anemije. Skoro sve nalaze su mu uradili, ali ne mogu da ustanove zasto gubi hemoglobin. Nalaz hemoglobina od juce/84. Ostalo je jos da mu urade nalaz debelog creva i tumor markere. Tata je inace i srcani bolesnik. Sinoc je primio transfuziju i danas mu je bolje. Da li je moguce da cuci negde tumor i da usled toga gubi krv? Nisam do sada bila svesna koje probleme moze da izazove anemija. Sta je to kino vino i da li pomaze i gde moze dase nabavi? Unapred zahvalna!


 5. Svetlana 09.08.2014

  Ja sam u bolnici primljena sa hemoglobinom 62 cetiri dana lezala bez terapije pocela sam cak i dagubim pamcenje, da se nesecam kao pijanstvo, nakon toga dobila sam dve boce krvi i jednu infuziju i pustili su me kuci, sada se osecam losije nego pre odlaska u bolnicu, a ni uzrok nije otkriven, ja sam mesecima funkcionisala sa takvom anemijom, trenutno mi je hemoglobin 90 posle svega, gvozdje 5, uzimam heferol, cvitamin i folan


 6. luka 13.06.2013

  Postao sam bled. Posle nekoliko dana majka mi je rekla da sam mozda malokrvan i da treba da vadim krv. Zato mi odmah kazite kakva procedura ide posle kontrole krvi.


 7. nenad 24.03.2013

  Kako da sprecim anemiju, saznali smo danas da otac ima anemiju. Sta je najbolje za to? Pomozite mi.


 8. slavica 19.02.2013

  Imam bebu koja je stara 8 meseci i malokrvna ja doktorka je dala bebi adekvatnu terapiju ali rezultata nema molim vas da mi kazete ima li i koji lek je dobar da bi se mojoj bebi pobpljsala krvna slika


 9. Stanija Radovanović 23.07.2012

  Siptomi su tačni i kod mene, sada pijem gvožđe.


 10. andjelina jankovic 06.01.2012

  Mom stricu vec nedelju dana nije dobro svakog dana mu je sve gore i gore dali su mu injekcije i rekli da je to virus njemu se iz dana u dan stanje sve vise pogorsavalo sinoc je i povracao. Ima sve a jutros je imao sve simptome anemije cak je i dobio zatvor odveli su ga kod doktora oni su mu izvadili krv i poslali ga kuci medjutim kasnije mu je bilo mnogo gore nije mogao ni da se pokrece ni da prica bolela ga je glava i imao je osecaj da mu se uvo nadulo kao lopta odveli su ga kod doktora a doktor je rekao da ima anemiju ali da to nije strasno. Uradili su mu jos neke preglede i ostavili ga u bolnicu. Sada su zvali i rekli da je stanje lose i odveli ga u bolnicu u kragujevac. Da li je to veoma opasno i moze li mu se nesto desiti. Mnogo se plasim.


 11. branislava 18.11.2011

  Vec 4 mjeseca se osjecam jako lose vrtoglavice, slabost u misicima, zujanje u usima, vrucica, lako lomljivi nokti, slaba kosa, bleda koza. . . . Sve ukazuje na anemiju. 3 puta sam vadila krv do sada i niko mi od doktora nije skrenuo paznju na anemicnost. . . . Slali su me kod neuropsihijatra 2 puta, bila sam kod orl, i nista sve je u redu, medjutim ovo su moji nalazi krvi rbc-3. 70 hct-35. 7 mch-33. 2 rdw-9. 9 ovdje sam samo navela rezultate koji su nezadovoljavajuci. . . Zato vas molim da mi kazete da li su ovi moji nalazi zabrinjavajuci, jer ja nisam na osnovu krvne slike dobila nikakvu terapiju a jako lose se osjecam. . . Hvala vam unaprijed!


 12. ivana 30.04.2011

  Gvozdje mi je 2,85 osecam se jako slabo malaksalo i u glavi mi je tesko, dobila sam i lupanje srca pa mi je kardiolog preporucio konkor i to pijem, uradjeni su svi moguci pregledi i sve je ok ali meni je i dalje lose i jako sam slaba pocela sam da uzimam tothema ampule 1 na dan, kome lekaru bi jos trebala da se javim da dobijem prave lekove i da mi se stanje poboljsa, unapred hvala!


 13. Zoran 20.03.2011

  A kako se moze ljeciti tesku anemiju?


 14. nezla 06.03.2011

  Kao sto je i kod vas i kod mene je osjecam vrtoglavicu srce mi jako lupa gubim puno krvi iz nosa i prilikom menustracije; odjednom mi se zamagli pred ocima a nekad i zacrni pa moze li mi neko reci sta da uradim?


 15. :) 12.01.2011

  Molim vas da mi kazete sta je to kina vino i gde se moze naci? Moja mama boluje od anemije i vec godinu dana pije lekove po preporuci lekara ali nikakvog poboljsanja nema. Procitala sam ovde komentar u kome preporucuju kina vino, pa bi volela da mi neko ko zna za to, kaze nesto vise o tome, unapred zahvalna: )


 16. SENADA 15.12.2010

  Od anemije se lečim još od malena često mi padne krvna slika a da za to nema vidljivih znakova zašto se to dešava transfuziju sam primala nekoliko puta i uvek je pomoglo. I jedno vreme je sve ok. Sada mi je hemoglobin 60 eritrocita 3, 8 što nikada nije bilo uvek sam ispod crte. Čak jednom 1, 8 tada su pomislili da imama leukemiju ali sva sreća nije. Pregledali su me od glave do pete konstatovali urođenu malokrvnost da li to postoji'?


 17. Slavica 20.11.2010

  Nedavno se desilo da mi je potekla krv na usnu i ispostavilo se da i posle dva ipo sata krv ne staje, pa sam morala da odem do lekara da je zaustave lekovima. Uradila sam analizu krvne slike i doktor kaze da su sve vrednosti smanjene, ali hemoglobin najvise, hbg 71. Koliko je sve to ozbiljno, i sta preduzeti?


 18. mirjana 16.09.2010

  Ja sam zaprepascena ovime sto sam procitala!!!! Nisam ni sanjala da anemija moze da bude toliko strasna, ja sam anemicna vec duze vreme, uglavnom ceo zivot, ali se jos dobro drzim. Koliko sam shvatila, anemija je bolest, a ja uopste ne izgledam bolesno, s`obzirom da mi je gvozdje 3. 6. . . .


 19. Teuta Ibraimi, Skopje 19.08.2010

  Jas sam isto anemicna t. E serumsko fe mi e mnogu nisko i momentalno pijam tot`hem injekcije molim vas da mi kazete ako imate iskustvo, da li i kolku su efektivne?


 20. muslija zina 29.06.2010

  Preporucujem redovne kontrole krvne slike-svakih 6. Meseci, i ako ste anemicni pored lekova prepisanih od lekara, jedite svezu cveklu kao salatu, spanac i caj od koprive. Meni je to popravilo krvnu sliku. Imala sam hemoglobin 60, a sad posle 5. Meseci 145. Pa, na zdravlje. . . . . . . . . . .


 21. Snezana Trbic 23.02.2010

  Koristila sam mnogo stosta i nije mi pomagalo. Sa preparatom primed5 sam resila problem. Preporucujem ga svima koji imaju losu krvnu sliku.


 22. sel 21.10.2009

  Ja sam anemiju lijecila dvije godine. Koristila sve sto mi doktori daju. Medutim nista sve gore. Cula sam za kina vino kupila i ispila jednu bocu od pola litra. Ponovo uradila nalaze sve ok. Jos jednu sam popila i nakon poroda sve super evo vec 11 godina. Svima bih preporucila samo kina vino.


 23. Zavisa 19.08.2009

  Meni je gvozdje na poslednjoj uradjenoj krvnoj slici 1.0 sto je vise od 10 puta manje. Pokusali smo sa inekcijama koje se daju preko infuzije, ali nije dalo efekta. Sada moram kod hematologa na konsultacije da bi videli sta dalje. Pretpostavljam da ce biti potrebna transfuzija krvi. E sada, ono sto se vrlo retko govori kao uzrok anemije je izmedju ostalog i kronova bolest koju imam od 2002. god. Pretpostavljam da je to uzrok anemije jer se gvozdje absorbuje u organizam preko tankog creva koje je meni obolelo pa to ide teze ili uopste ne ide. Kako se izboriti sa ovom anemijom?


 24. Semra Sısko 13.07.2009

  Pročıtala sam ı veom sam zadovoljna, jer kod lekara ıdem kaju sve je normalno, alı vı kako ste navelı osećam vrtoglavıcu prı stajanju, srce mı jako lupa. Molım vas po mogućnostı da mı kažete kojı lek da upotrebım ılı šta u ıshranı najvše da korıstım. Unapred zahvalna.
  Şnacr jıvım u istanbulu


 25. ljubisa 30.04.2009

  Vrlo lepo objašnjeno samo nebi bilo loše da se objasni svaka oznaka i njeno značenje na listi koju dobijemo kada vadimo krv za pregled i to recimo kod leukocitorne formule (kks) i druge oznake koje postoje. Ako to već ima na sajtu molim vas pošaljite mi link, hvala odlicni ste.


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde