Edem pluća

Akutni edem pluća  je hitno dramatično stanje koje zahteva neodložnu i adekvatnu intervenciju, a karakteriše ga po život opasno nakupljanje tečnosti u plućima tj. u plućnim alveolama (zbog povišenog plućnog kapilarnog pritiska ili poremećene propustljivosti kapilarno - alveolarne membrane pluća).

Podela

Podela akutnog edema pluća vrši se na osnovu uzroka koji je doveo do njegovog nastanka. Akutni edem pluća može biti kardiogenog i nekardiogenog porekla.

Akutni edem pluća kardiogenog porekla

Uzroci koji dovode do nastanka ovog tipa plućnog edema su srčana insuficijencija (nedovoljna snaga srčanog mišića), teški poremećaji ritma i stanja srca kod kojih dolazi do povećanja hidrostatskog pritiska u plućnim kapilarima. Simptomatologija akutnog plućnog edema je vrlo karakteristična i retko predstavlja dijagnostički problem. Karakteristična slika je prinudni položaj. Pacijent zauzima sedeći položaj jer lakše diše. Disanje je vrlo čujno, teško i ubrzano. Sputum (ispljuvak) je penušav, a može imati primese krvi. Auskultatorno (slušanje pluća slušalicama - stetoskopom) se obostrano čuju vlažni šušnjevi. Srce ubrzano radi, a vene su na vratu nabrekle. Pacijent je cijanotičan (pomodrela koža i sluzokoža) i obliven znojem. Preznojavanje je vrlo obilno i stalno.

Dijagnoza

Dijgnoza se postavlja na osnovu karakteristične kliničke slike, EKG-a,  laboratorijskih analiza, merenje saturacije (zasićenosti) kiseonika u krvi , laboratorijskog određivanja parcijalnih pritisaka gasova (kiseonika i ugljen-dioksida).  Na rengenskom snimku pluća se takođe vide promene.

Lečenje

Lečenje akutnog edema pluća zavisi od toga da li je krvni pritisak snižen, normalan ili povišen. Terapija akutnog edema pluća kod normotenzije (normalnog pritiska) ili hipertenzije (povišenog pritiska) se sprovodi sa ciljem da se obezbedi normalna funkcija respiratornog i kardiovaskularnog sistema. Funkcija pluća se obezbeđuje, ako postoji indikacija za to, endotrahealnim  intubiranjem i aplikacijom određenih medikamenata (bronhodilatatorima). Nepohodno je rasterećenje srca i to se postiže pre svega smanjenjem dotoka krvi u srce. Pacijent treba da je u sedećem položaju, a na taj način se smanjuje dotok venske krvi u srce. Terapija akutnog edema pluća kod hipotenzije i kod kardiogenog šoka se razlikuje od prethodne i to u kardiocirkulatornoj terapiji. Primena lekova je prema razvoju kliničke slike.
 

Akutni edem pluća nekardiogenog porekla

Pojačanu propustljivost kapilarno - alveolarne membrane bez povećanja plućnog kapilarnog pritiska uzrokuju infekcije, hipoalbuminemija, inhalacija toksičnih supstanci, akutni hemoragični pankreatitis, povrede grudnog koša, opekotine, masna embolija, lekovi (heroin), spašeni utopljenik... Razvoj edema pluća nekardiogenog porekla zasniva se na oštećenju normalne propustljivosti kapilarno - alveolarne membrane pod dejstvom endogenih (koje stvara sam organizam) i egzogenih (koji su uneti u organizam iz spoljašnje sredine) toksina. Edemi usled dugotrajne gladi, nefrotski sindrom i relativno sniženje intraalveolarnog pritiska npr. prilikom brzog izranjanja iz vode mogu dovesti do razvoja plućnog edema. Simptomi ovog oblika edema pluća su isti kao i kod kardiogenog plućnog edema. Kod inhalacionih trauma (otrovni gasovi) može se javiti slika slična napadu bronhijalne astme.

Dijagnoza

Dijagnoza se postavlja na sličan nacin kao kod edema pluća kardiogenog porekla.

Lečenje

Terapija zavisi od razvoja kliničke slike.


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 7

 1. Emil 21.02.2024

  Da li mogu da kupim negde bocu sa kiseonikom za otežano disanje? Hvala unapred.


 2. Sandra 29.01.2024

  Pitanje, moj otac ima već dva puta istu istuaciju i operirana mu je noga. Puntiran šeceraš je, danas mu je opet voda bila u plućima. Da li je to opasno i je l se može umrjet od toga je danas je poslan u bolnicu i nisu ga primili, dali su mu injekcije i tablete za izmokravanje. Da li će se ponovo vratit voda?


 3. Sinanovic Nermin 20.09.2022

  Šta je alternativa za Vats nalaz pacijentu od 70 godina?


 4. Nikola 02.08.2022

  Otac mi je primljen pre nedelju dana u bolnicu zbog ovog . Punktiranjem je izvađeno oko 3 litre ( da tri litre ) tečnosti iz pluća . Sad čekamo citološke analize , da vidimo dali je to srčana slabost ili neki maligni izliv .


 5. Egzan 20.02.2022

  Dali moze da se umire od ovog bolest?


 6. Danijela Radosavljevic 03.11.2012

  Da li mogu dugogodišnja glad i iznurivanje dovesti do plućnog edema? Da li se situacija može pogoršati dužim boravkom u stanu sa velikim brojem ubuđanih prostorija? Ukoliko ove osobe koriste terapiju, ali i dalje žive na isti način i u istim uslovima, kakva je prognoza što se bolesti tiče? 


 7. Sonja 09.07.2010

  Da li je "inhalacija toksičnih materija" drugo ime za pušenje? Mislim da jeste! Zato je tragikomično što se pušači stalno brane rečima da pušenje baš i ne dovodi do razvoja edema pluća i čudom se čude kad ih to zadesi (a tada je obično već kasno). 


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde