Arterijska hipertenzija (Povišen krvni pritisak)

Arterijska hipertenzija (povišen krvni pritisak) je, po definiciji Svetske zdravstvene organizacije, stanje u kome je sistolni (gornji) pritisak povišen preko 140 mmHg, a dijastolni (donji) preko 90mmHg. Ova definicija se odnosi na sve osobe koje su starije od 18 godina. Može se javiti kao izolovana sistolna ili dijastolna hipertenzija a najčešće su povišena oba pritiska.

Koliko često se javlja?

Arterijska hipertenzija se jedna od najčešćih bolesti današnjice. Smatra se da jedna trećina odrasle populacije ima pritisak koji bi se morao lečiti, a ovaj procenat se menja po regijama u zavisnosti od načina ishrane, fizičke aktivnosti i životne dobi.
Verovatno da nema osobe koja bar jednom nije imala problem sa povišenim pritiskom, a dodatni problem u lečenju hipertenzije predstavlja podatak da se terapija uzima neredovno i čestou nedovoljnim dozama.

Uzrok nastanka

Hipertenzija se najčešće javlja kao idiopatska, što znači da se ne zna razlog njenog pojavljivanja. U malom procentu (3-5 odsto) hipertenzija je posledica bolesti drugih organa i sistema. Na krvni pritisak utiču mnogi faktori kako u organizmu, tako i van njega.
Krvni pritisak povećavaju prekomerna upotreba soli i tečnosti, gojaznost, preterani unos alkohola i kafe, pušenje, fizička neaktivnost.

Hipertenzija

Simptomi  

Povišen krvni pritisak je vrlo često bolest koja protiče sa vrlo malo simptoma, ili se oni čak i odsutni.
Pacijenti sa povišenim krvnim pritiskom mogu imati vrlo raznolike simptome, zavisno od toga da li je još neki sistem organa napadnut i oštećen dugogodišnjom hipretenzijom. Organi koji najviše trpe i stradaju u hipertenziji su: srce, oči, bubrezi i krvni sudovi.
Ne treba smetnuti sa uma da je hipertenzija vrlo važan faktor kardiovaskularnog rizika i da bolesnici koji imaju hipertenziju obolevaju od koronarne bolesti desetak godina ranije od svojih vršnjaka koji je nemaju.
Simptomi koje najčešće imaju bolesnici sa povišenim krvnim pritiskom su:
 • glavobolje (naročito u potiljačnom predelu),
 • nesvestica
 • zujanje u ušima
 • nestabilnost pri hodu
 • bol
 • nedostatak vazduha
 • osećaj ubrzanog ili nepravilnog rada srca

Lako postavljanje dijagnoze

Veoma je važno merenje krvnog pritiska u kućnim uslovima jer je dokazano da pacijenti imaju veći pritisak kod lekara nego u kući.
Pritisak treba meriti po mogućstvu u istom položaju, na istoj ruci i istim aparatom.
Bolesnicima sa hipertenzijom treba uraditi laboratorijske analize (da se utvrdi prisustvo oštećenja bubrega), pregled očnog dna, EKG, a po potrebi i rendgenski snimak pluća i srca i ultrazvučni pregled srca.
Takođe, pacijent treba da bude pregledan od strane kardiologa koji će predložiti plan ispitivanja i terapiju.
Merenje pritiska - hipertenzija

Lečenje hipertenzije

Lečenje hipertenzije se vrši dvojako.
Prva mera je sprovođenje higijensko-dijetetskog režima, što podrazumeva smanjenje unosa soli i tečnosti, smanjenje težine, povećanje fizičke aktivnosti, smanjen unos kafe i alkohola.
Od nemedikamentnih mera, najvažnije je da se koriguje telesna težina adekvatnom dijetom i da se smanji unos soli ispod 3 g na dan. Kod svih bolesnika sa hipertenzijom je važno da se meri tenzija i u stojećem stavu radi utvrđivanja postojanja ortostatske hipotenzije, jer to utiče na izbor antihiperteziva i može značiti postojanje vegetativne neuropatije.
U lečenju hipertenzije koristi se i više različitih grupa lekova: antagonisti kalcijuma (Nifelat, Norvasc, Cortiszem R), beta blokatori (Prinorm, Presolol, Inderal), ACE inhibitori (Zorcaptil, Enalapril, Monopril, Hemokvin), diuretici (Lasix, Hemopres, Lometazid), AT1 blokatori (Diovan, Lorista), blokatori alfa i beta receptora...Lek za lečenje hipertenzije sme preporučiti i prepisati samo lekar.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 23

 1. Emanuel 02.06.2021

  Imam 39 godina, 117 Kg i bolujem od Multiple skleroze, imam i giht i povišen šećer. Imam pritisak 140/80 još od srednje škole. Proteklih sedam dana imam visok pritisak ali nije prelazio 160. Jutros sam imao 180/60. Jutros mi je prvi komšija umro pa sam se to odrazilo i na moj ptitisak. Vidio sam da je neko napiosao da sirova hrana pomaže već za dva dana. Od sutra prelazim na sok od kupusa pa ću vam javiti rezultate.


 2. dr.mr.prim.aleksandar a.antonijevic 06.11.2020

  Jasno je sve ovo sto pise. Decenijama razmisljam koliko bi bilo dobro da se pronadje jedan lek koji bi resavao sve tipove hipertenzija u odnosu na dozu.ovako se pije 7-8 lekova za hipertenziju i opet se tesko reguluise.buducnost ce nadam se doneti jednostavnija i delotvornija resenja.ostaje da pratimo svetske tokove i naravno stetoskop.


 3. zenepa 19.04.2020

  Pre pet godina sam dobila aritmiju. Dali su mi biol i ksalol da pijem, nije velika doza po dva ipo mil su vec pet godina to pijem sad ima dva meseca kako sam dobila pritisak poviseni pa su mi dali katopil po potrebi da pijem al mene sad bas cesto pocne da mi skace i krvni pritisak nije ispod 160 sa 90 to mi se desava dva puta na dan slanu hranu ne jedem neznam sta da radim dajte mi neki savet


 4. Martin 16.03.2020

  Četvrta nedelja kako mi zuji u isima. Ne znam sta je, nemam nikakve bolove. Šta to moze da bude? 


 5. Taле 01.12.2017

  Tekst je odličan, sve lepo objašnjeno. Izostaju prava rešenja, ali evo. Poremećen krvni pritikak vraća se u normalu već nakon drugog dana na sirovoj hrani. Tako ostaje sve dok se ponovo ne okrenete termički obrađenoj, nakon čega se, već u prvim satima pritisak poremeti. 


 6. snjezana hukic 07.04.2015

  Molim vas možete li mi objasniti ujtro kada ustanem zavrti mi se u glavi, dali je to znak da imam povišen krvni pritisak. Netraje dugo nekih par sekundi. Hvala


 7. acciduzzo 11.09.2013

  Makice, mnogi ljudi ne znaju da kafa samo neposredno posle konzumacije u maloj meri "podize" krvni pritisak ali je gledano na duze staze ona u stvari hipotenziv jer je njen glavni sastojak kofein diuretik koji povecava eliminaciju tecnosti iz organizma i tako snizava pritisak. . Ako je pijes u vecim kolicinama eto ti logicnog objasnjenja za tvoj nizak pritisak. . .


 8. elvis 29.03.2013

  Jeli izleciva boles visokog krvnog pritiska i ako jeste u koim slucajevima nemoze se lijecit a u koim moze


 9. Makica 01.02.2013

  Ne znam koliko je tacno, pijem kafe u velikim kolicinama i jesam pusac, jedem sve a imam nizak pritisak, po nekada popijem casu vina, sto znaci da nije tacno da se od toga dobija visok pritisak. Moj cale niti je pusac, niti pije kafu i pazi sta jede pa opet boluje od visokog pritiska. Toliko o toj teoriji. . .


 10. Davor Čuljak 05.01.2013

  Poštovani molim za komentar: doktor je napisao slijedeće: četvrtog dana dolazi do naglog porasta art. Tlaka nakon čega dolazi do razvoja hipotenzije?? Zar nije porast art. Tlaka hipertenzija?? Te propisuje dopamin?? Kakav je to doktor ako se porast art. Tlaka zove hipotenzija te se daje dopamin koji djeluje ko koka u malim dozama (raste uzbuđenje) . Zar to nije neobično najblaže rečeno. Molim vas za mišljenje. Ing. Čuljak


 11. Mario 22.11.2012

  Ceo život jedem pretežno kao ti sada, ali to je moj prirodan ukus, ne prlivači me drugo to je daleko lakša priča. Meni lično ništa ne fali, ali u bliskoj rodbini sam imala osobe sa prirođenim hiperholesterolemijama pomrli pre 55-te godine. Nema druge nego kako ivan reče: maraton. I srećno: *.


 12. anja 8 26.10.2012

  Molim vas moj problem je visokpritisak u jutarnjm satima i tokom dana uvece redje od 160 sa 90 nekad i veci u trenutku osetim igranje u zeludcu nadutost stanje kao da se ekund budim iz anestezije u trenutku jakog lupanja srca nekih 2 minuta ali to ms e desava kada sam pod streom sekiracijom terapiju koristim priindu 5mg bisoprolol 5 mg pola ujutru kardiopirin od 100 mg i bromazepan od 3 mg pitaa bih vas da li postoji opasnost za srce laboratorijski nalazi su uredni mada mi savetuju pregled neuropsihijatra vas savet


 13. Marko 05.09.2012

  Preporucujem ovu stranicu svima sa problemom visokog krvnog tlaka, gore se nalaze linkovi do odličnih prirodnih lekova za lečenje hipertenzije.


 14. Zeep 14.08.2012

  Dobro je da si se dozvala pameti pre nego si zakasnila (da ne čuje zlo) i ostani pri tome, kakve crne perece. Moj muž isto ko ti, on je gle užasa još mlađi. Ima 35 godina i bebu od nepunih godinu dana. Ni on neće da se leči. Sad je smršao 8kg i bolje se oseća. Molim dragog boga da to bude dovoljno i da ne ode dalje. Joj vi tvrdoglavi ljudi.


 15. Dada 21.07.2012

  Hvala bogu što postojite. Tek sad mi je jasno da bolujem od arterijske hipertenzije. Od lekara sam dobila 2 leka, Nebilet i Tritace i rečeno mi je da imam hipetrenziju, nista više. Lutam u mraku, dva doktora kažu da pijem lekove redovno, druga dva kažu po potrebi. Imam šetajucu hipertenziju. Pozdrav i hvala na objašnjenjima.


 16. Ljiljana Bundić 12.07.2012

  Muž mi već dva dana ima pritisak 180/92. Prepisan mu je Monopril, a rade se laboratorijske analize, između ostalog i stolica. Veoma me interesuje zbog čega se vrši pregled stolice?
  Hvala.


 17. Nedim 12.04.2012

  Imam 21. God 106kg i pušim od 18 god. Kutija cigareta mi traje 3 dana. Svaki dan pijem kafu ujutro i navece. . . Navece mi je tesko zaspati osjecam blago stezanje u predjelu čela, osjećam nekad kao da se gušim a nemam otežano disanje, odjednom me oblije hladan znoj, prepadnem se i srce mi jace kuca i vratna vena kad prislonim vrat na jastuk osjecam pulsiranje jačeg intenziteta. Hranim se relativno zdravo uvijek mama kuha zdravu hranu. . Sumnjam na diabetes i arterijsku hipertenziju jer iimam clanova u porodici koji boluju od dijabetesa. Molim vas da mi odgovorite i da me uputite dalje sta da radim, ja cu vam poslati jos simptoma ako sam ovdje nesto propustio. .


 18. Bekirovic Muhamed 19.02.2012

  Srčani sam bolesnik i imam visok krvni pritisak i bol u grudima.


 19. Radmila 19.12.2011

  Ja imam 44 godine i vec nekih desetak godina imam povisen pritisak. U pocetku sam samo povremeno po savetu svog interniste pila presolol. Od pre tri godine sam imala takvu krizu da od tada pijem presolol svakodnevno, ujutru pola tablete od 50mg i uvece isto toliko i hvala bogu dobro se osecam. Povremeno se desava da mi pritisak drasticno spadne mada se to desava retko. Pregledom kod kardiologa je utvdjeno da je srce sasvim u redu.


 20. jelka 26.05.2011

  Da li je povisen kvni pritisak, kad se izmeri70/50, 90/70, 115/90?


 21. Mara 13.06.2010

  Sa ovim informacijama, imam predstavu o lekovima za lecenje hipertenzije, koje su negativne pojave i mogucnost kontrole terapije date od strane lekara. Veliko vam hvala, ovo je neprocenjivo blago informacija za bolesnike od hipertenzije i angine pectoris. Mara


 22. Urkija 26.07.2009

  Moje srce radi ubrzano, nemam dovoljno lufta, puno sam nervozna i imam previse previše stresa. Kod debelog creva, kod besike u desnoj strani imam bolova. Možete li mi objasniti koju terapiju da uzmem?


 23. Danica Antic 19.07.2009

  Vec dvadeset godina bolujem od hiprtenzije i aritmije. Da li mogu da se bavim dzogingom?


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde